Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional (AM POR) a aprobat lansarea unui nou apel de proiecte in cadrul Domeniului Major de Interventie 4.3 - Sprijin pentru microintreprinderi.
Apelul va fi lansat doar in regiunile Nord-Est, Sud-Muntenia si Nord-Vest iar cererile de finantare vor putea fi depuse la sediile Organismelor Intermediare ale POR (constituite in cadrul Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala) din regiunile de dezvoltare mentionate, incepand cu data de 20 martie 2014 ora 10:00, pana la data de 17 aprilie 2014, ora 14:00, potrivit AM POR.
Cererile de finantare se depun la sediul organismului intermediar POR din regiunea de dezvoltare Nord-Est, Sud Muntenia sau Nord-Vest, dupa caz. Proiectul propus prin cererea de finantare va fi implementat in regiunea de dezvoltare in care a fost depus.
Procesul de evaluare si selectie a cererilor de finantare consta in verificarea preliminara a cererii de finantare (pentru determinarea admisibilitatii cererii de finantare) si evaluarea tehnica si financiara a proiectului. Semnarea contractului de finantare este conditionata de indeplinirea unor conditii precontractuale (vizita la fata locului).
Suma alocata pentru cererea de proiecte
Bugetul orientativ alocat acestei cereri de proiecte, pentru fiecare regiune de dezvoltare, este:
Regiunea Nord-Est: b5,43 mil. euro
Regiunea Sud Muntenia: 13,55 mil euro
Regiunea Nord-Vest: 3,88 mil euro
Valoarea totala a proiectului (suma cheltuielilor... mai mult
Miercuri, 12 Martie 2014, ora 15:50
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat joi, la Sibiu, ca Romania solicita aprobarea Comisiei Europene pentru realocarea a 350 de milioane de euro de la programele operationale de Mediu si Transport, pentru proiecte pe Programul Operational Regional (POR) privind finalizarea de spitale, scoli si drumuri judetene neterminate.
"Cel mai important lucru poate de astazi de la reuniunea Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operational Regional a fost decizia de realocare de fonduri de la alte programe operationale, de la Mediu si de la Transport. E vorba de o suma de 350 de milioane de euro. Suma care am spus noi si am propus Comisiei Europene sa mearga direct catre zona de spitale, scoli si drumuri judetene. O suma destul de importanta", a declarat ministrul Fondurilor Europene.
Acesta participa, alaturi de Koen Delanghe, manager de programe DG Regio, dar si alti reprezentanti ai ministerelor, consiliilor judetene, primariilor, la reuniunea Comitetului de Monitorizare al POR, care se desfasoara joi si vineri la Sibiu.
Daca Romania primeste aprobarea Comisiei Europene, atunci cei mai multi bani vor fi realocati terminarii lucrarilor la scoli, si anume 230 de milioane de euro, alti 87 de milioane de euro pentru finalizarea drumurilor judetene si 33 de milioane de euro pentru spitale, a detaliat Teodorovici.
"Va dau un exemplu la partea de scoli. Din ce spuneau colegii acum la prezentare, peste 1.500 de scoli deschise, de santiere... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 15:45
Unul din programele europene care inca "mai misca" este POR (Programul Operational Regional). Prin acest program sunt decontati constant bani de la Comisia Europeana, iar autoritatile au deschis noi linii de finantare.
Programul cu cea mai mare rata de absorbtie in prezent, de 38,93%, POR beneficiaza de o alocare financiara de 3,7 miliarde de euro.
Obiectivul strategic al POR consta in sprijinirea unei dezvoltari economice, sociale, echilibrate teritorial si durabile a Regiunilor Romaniei, corespunzator nevoilor lor si resurselor specifice.
Programul are cinci axe prioritare de interventie care urmaresc rezolvarea unor probleme la nivelul regional care vizezea: sprijinirea dezvoltarii oraselor, imbunatatirea infrastructurii de transport sau sociale, sprijinirea mediului de afaceri sau promovarea turismului.
Pana in prezent, POR este programul prin care Romania a primit constant bani de la Comisia Europeana. Spre deosebire de Transporturi, program prin care s-au atras foarte multi bani dupa deblocare, iar in urmatoarea luna zero lei, pe POR rata este constanta.
In luna iulie, au intrat in tara, 215 milioane de euro din cele 3,7 miliarde de euro pe care le pune la dispozitie CE. In luna august, CE a rambursat Romaniei 133 milioane de euro.
Axele libere la finantare europeana
Atentie la capcane
Autoritatea de management a POR a facut pentru Business24 o lista a celor mai frecvente probleme pe care le intampina beneficiarii fondurilor europene.... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2013, ora 08:17
Multi edili si reprezentanti ai autoritatilor publice locale inca mai asteapta deblocarea unor axe din Programul Operational Regional(POR) fara a sti, insa, ca multe dintre ele sunt active. Business24 prezinta domeniile si axele pentru care se poate aplica pentru obtinerea de fonduri europene.
Programul Operational Regional, de care depind marile proiecte de infrastructura ale Romaniei, a fost deblocat la finalul lunii aprilie, dupa o suspendare de mai bine de sase luni.
Pe perioada suspendarii temporare a Programului Operational Regional, ministerul nu a intrerupt procesul de plata a cererilor de rambursare depuse de beneficiari. Guvernul a asigurat sumele necesare pe perioada indisponibilitatii sumelor de la Bruxelles.
Prin urmare, dupa ridicarea presuspendarii, AM POR a fost in masura sa transmita Autoritatii de Certificare si Plata din cadrul Ministerului Finantelor Publice declaratiile de cheltuieli in care au fost incluse sumele aferente cererilor de rambursare autorizate si platite de minister pe perioada suspendarii.
"Comisia Europeana a procesat parte din cererile de fonduri si ne-a virat deja suma de 142 milioane de Euro, suma mentionata si la intrebarea nr. 1.In ceea ce priveste rata platilor interne catre beneficiari, pana in prezent au fost efectuate plati in procent de 40%", au explicat pentru Business24 oficiali din cadrul MDRT.
Pana in prezent, Comisia Europeana a rambursat prin Programul Operational Regional sume in valoare de... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 14:35
Compania Electro-Alfa International din Botosani a castigat un contract de 52,19 milioane lei (12 milioane euro) fara TVA pentru amenajarea unui parc de agrement cu o suprafata de aproape 50 de hectare.
Primaria Botosani a acordat contractul printr-o licitatie deschisa la sfarsitul lunii februarie firmei omului de afaceri Gheorghe Ciubotaru, scrie Mediafax.
Proiectul vizeaza amenajarea pe o suprafata de 48,38 hectare a Parcului Regional de Agrement Turistic si Sportiv Cornisa, precum si echiparea necesara functionarii acestuia.
Obiectivele investitiei includ, printre altele, o piscina acoperita si vestiare plaja, bazine exterioare de agrement, patinoar artificial si de agrement, terenuri de sport si vestiare, helesteu, rau artificial si locuri de joaca pentru copii.
Contractul, estimat initial la 63,7 milioane lei fara TVA, este finantat prin Programul Operational Regional (POR). Finantarea va fi acoperita in proportii egale din bani de la bugetul local si fonduri europene.
Durata de executie a lucrarilor este de doi ani, data de incepere fiind conditionata de obtinerea finantarii din partea Ministerului Dezvoltarii, care gestioneaza POR, potrivit unui comunicat Electroalfa.
Electro-Alfa cuprinde zece divizii, trei fabrici si a inregistrat in 2012 o cifra de afaceri de 37 milioane euro, conform datelor publicate pe pagina proprie de internet. mai mult
Vineri, 08 Martie 2013, ora 16:20
Guvernul va scoate din trezorerie inca 750 milioane lei pentru a acoperi si in al doilea trimestru platile aferente proiectelor din Programul Operational Regional (POR), Executivul fiind obligat sa recurga din nou la aceasta procedura, ca si in primele trei luni, din cauza epuizarii prefinantarii CE.
In vara anului trecut, in urma unor nereguli constatate pe zona de achizitii publice, Comisia Europeana (CE) a intrerupt rambursarile pentru axa prioritara 2 din Programul Operational Regional, platile fiind reluate la sfarsitul anului trecut.
In acest context, pentru a putea acoperi in primele trei luni ale acestui an platile aferente proiectelor finantate prin Programul Operational Regional (POR), Guvernul a autorizat Ministerul Dezvoltarii Regionale sa se imprumute cu 650 milioane lei din fondurile obtinute de stat din privatizare si pastrate la Trezorerie.
Un document guvernamental releva insa ca Executivul se confrunta in continuare cu probleme de finantare a acestor proiecte, din cauza nivelului redus al solicitarilor de plata care pot fi transmise la Bruxelles, si va fi obligat sa recurga din nou la banii pastrati la trezorerie din privatizari anterioare.
"In conditiile epuizarii prefinantarii CE, ca urmare a existentei unei diferente substantiale intre procentul de prefinantare acordat de Comisia Europeana, respectiv 9% pentru Fondul European de Dezvoltare Regionala din suma alocata POR, si procentul de prefinantare acordat de Romania beneficiarilor de... mai mult
Duminica, 01 Aprilie 2012, ora 15:00
Proiectele contractate pana luni prin Programul Operational Regional (POR) au o valoare de 4,5 miliarde euro, peste bugetul alocat, de 4,4 miliarde de euro, iar platile realizate, rambursari si prefinantari, sunt de circa un miliard de euro, potrivit Mediafax."Practic aici discutam de 75% din bugetul Fondului European Dezvoltare Regionala (FEDR) deja contractat si aproape toate directiile au fost inchise", a declarat joi, la conferinta MEDIAFAX Talks About European Funds, Gabriel Friptu, directorul general al Autoritatii de Management al POR.
Friptu a aratat ca depunerile de proiecte s-au imbunatatit si la nivelul microintreprinderilor, astfel ca 74-75% din buget este acoperit de contracte.
"Dupa o perioada relativ dificila de la inceputul anului, in care lucrurile nu au mers asa cum ne asteptam noi si beneficiarii, acum am intrat in normalitate, iar 74-75% din buget a fost acoperit de contracte. Sunt regiuni unde mai sunt dificultati, dar credem ca pana la sfarsitul anului sa fie contractat tot bugetul", a spus Friptu.
El s-a referit si la discutiile privind reducerea prefinantarilor acordate pentru proiectele din fonduri UE, care ajung pana la 30%, mentionand ca parerile sunt impartite.
"Sunt autoritati locale pentru care prefinantarile acopera necesarul, dar exista autoritati cu bugete suficient de limitate pentru care reducerea prefinantarii ar crea probleme. Recomandam acestor autoritati sa acopere acest necesar din credite", a apreciat Friptu.
Referindu-se la alte... mai mult
Joi, 13 Octombrie 2011, ora 16:28
Purtatorul de cuvant al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Bogdan Oprea, a declarat, joi, ca primarul Constantei, Radu Mazare, a depus pana acum la MDRT un singur proiect prin POR, facand aceasta precizare dupa ce edilul a afirmat ca mai multe proiecte ale sale "zac" la mister, informeaza NewsIn.Oprea a precizat ca alte cinci proiecte ale edilului constantean sunt depuse la Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) si nu au ajuns la minister."Domnul primar Mazare dovedeste ca habar nu are care sunt procedurile de absorbtie a fondurilor europene, ceea ce poate fi grav pentru un primar. Domnia sa afirma ca la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului zac de mai multe luni proiecte depuse de domnia sa. Nimic mai neadevarat.
Dansul a depus cinci proiecte la Agentia de Dezvoltare Regionala de care apartine, organism care nu are nimic de-a face cu ministerul nostru si care, potrivit reglementarilor in vigoare, verifica proiectele, dupa care le trimite mai departe la autoritatea de management", a precizat Oprea.Purtatorul de cuvant al MDRT a mai spus ca Mazare are amanate in total 12 proiecte prin Programul Operational Regional (POR), dintre care doar unul a ajuns la minister si a fost deja semnat, iar cinci sunt la ADR."Noi asteptam si celelalte sase proiecte pe care domnul primar a promis ca le va depune la minister si despre care nu am mai primit niciun semn. Prin urmare, ca sa fie clar, domnul Mazare are antamate 12 proiecte prin Programul Operational... mai mult
Joi, 08 Septembrie 2011, ora 20:42
Comisia Europeana va intrerupe platile ce vizeaza o parte a proiectelor din cadrul Programului Operational Regional, conform Mediafax.
"Putem confirma faptul ca CE a anuntat la 26 mai ca va intrerupe plata privind o parte din Programul Operational Regional. Subliniem ca este vorba despre o intrerupere a platilor, nu despre o suspendare a platilor. Autoritatilor romane li se cere sa indeplineasca solicitarile formulate pe baza descoperirilor auditului preliminar, astfel incat Comisia sa poata executa platile legate de acest program", se arata in raspunsul transmis de serviciul de presa al CE, in care nu se precizeaza detalii despre programele aflate in discutie, concluziile exacte ale auditului sau sumele a caror plata se intrerupe.
CE reaminteste ca, potrivit procedurilor, exista pentru fiecare program operational pentru o regiune sau pentru fiecare obiectiv national o autoritate de management. Autoritatile de management trebuie sa aleaga si sa implementeze proiecte conform regulilor stabilite la inceputul perioadei de finantare, in cooperare cu CE si doar pentru proiectele avand o valoare totala (n.red. - valoarea totala reprezinta suma dintre contributia UE si contributia nationala sau particulara obligatorie) de peste 50 de milioane de euro trebuie sa ceara consimtamantul prealabil al Comisiei.
Potrivit sursei citate, Romania poate utiliza in perioada 2007 - 2013 fonduri de 19,667 miliarde de euro din POR, carora trebuie sa li se adauge o contributie nationala... mai mult
Joi, 02 Iunie 2011, ora 14:16