Germania intentioneaza sa adopte pana la sfarsitul anului legislatia prin care se va crea un fond detinut de stat ce va putea proteja companiile impotriva preluarilor ostile, au declarat, pentru Reuters, surse guvernamentale care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Ministrul Economiei, Peter Altmaier, a propus in februarie crearea fondului, ca parte a noii strategii industriale mai defensive, iar trei oficiali au declarat pentru Reuters ca Executivul lucreaza acum la proiectul de lege necesar pentru ca fondul sa fie operational din 2020.
Altmaier a precizat ca in Germania sectoarele industriale cheie sunt considerate a fi cele din domeniile auto, otelului si aluminiului, echipamentelor industriale si medicale, utilajelor de constructii, produselor chimice, opticii, tehnologiilor verzi, apararii si printarii 3D. Printre companiile a caror supravietuire a fost descrisa de Altmaier ca fiind esentiala pentru economia germana sunt nume importante, ca Deutsche Bank, Thyssenkrupp, Siemens, dar si cei mai mari producatori auto: Volkswagen, Daimler si BMW.
Ministrul Economiei a cautat sa-i reasigure pe cei care i-au criticat masurile ca Germania ramane deschisa investitiilor straine directe, iar Guvernul va interveni cat mai putin posibil.
Inasprirea regulilor privind investitiile straine in companiile de importanta strategica din cea mai mare economie europeana vine pe fondul apetitului Chinei pentru companiile germane, apreciaza analistii. Acestia adauga ca ar putea... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 13:49
Parlamentul European a aprobat joi in plen infiintarea unui instrument UE menit sa verifice investitiile straine directe (ISD) pe criterii de securitate pentru a proteja sectoarele strategice, informeaza un comunicat de presa al institutiei.
Este primul instrument la nivelul UE menit sa verifice investitiile straine directe pe criterii de securitate si ordine publica, acopera ISD facute de companii de stat netransparente in sectoare si tehnologii strategice, si cele cu impact asupra programelor si proiectelor europene.
In timp ce UE ramane deschisa investitiilor, este nevoie de verificarea investitiilor straine directe din exterior pentru a nu pune in pericol interesele strategice ale UE. Noile reguli de examinare, convenite neoficial de Parlament cu ministrii UE, au fost adoptate cu 500 de voturi pentru, 49 impotriva si 56 de abtineri.
Noul regulament protejeaza infrastructura strategica, din sectoarele de energie, transport, comunicatii si date, spatiu cosmic si finante, precum si tehnologii precum semiconductorii, inteligenta artificiala si robotica. Deputatii au adaugat cateva sectoare, printre care furnizarea de apa, asistenta medicala, aparare, mass-media, biotehnologie si siguranta alimentara.
Deputatii au intarit mecanismul de cooperare cu includerea schimbului de informatii intre statele membre, care pot emite informari despre ISD directionate catre alte state membre. Comisia Europeana poate cere informatii si emite o opinie pentru tara vizata de... mai mult
Joi, 14 Februarie 2019, ora 17:01
Parlamentul European, Consiliul si Comisia Europeana au ajuns marti la un acord politic privind un cadru al UE pentru examinarea investitiilor straine directe, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar.
Deschiderea catre investitiile straine directe este consacrata in tratatele UE. Investitiile straine directe alimenteaza cresterea economica, inovarea si ocuparea fortei de munca. Cu toate acestea, in unele cazuri, investitorii straini ar putea incerca sa achizitioneze active strategice care sa le permita sa controleze sau sa influenteze intreprinderile europene ale caror activitati sunt esentiale pentru securitatea si ordinea publica in UE si in statele membre.
Pachetul convenit va garanta ca UE si statele sale membre sunt in masura sa isi protejeze interesele esentiale, constituind in continuare unul dintre cele mai deschise regimuri de investitii din lume.
"Europa trebuie sa isi apere intotdeauna interesele strategice si asta este exact ceea ce acest nou cadru ne va ajuta sa facem. La aceasta ma refer atunci cand spun ca nu suntem naivi in domeniul liberului schimb. Avem nevoie de control cu privire la achizitiile efectuate de societati straine, care vizeaza activele strategice ale Europei. Felicit Parlamentul European si guvernele UE pentru ajungerea rapida la acest acord", a afirmat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
La randul sau, comisarul pentru comert, Cecilia Malmstrom, a apreciat ca "este o etapa importanta a procesului pe... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2018, ora 19:42
Guvernul ar trebui sa inceteze sa modifice legislatia fundamentala prin ordonante de urgenta, iar masurile sa ia forma unor proiecte de lege, care mai apoi sa fie dezbatute in Parlament, recomanda expertii Consiliului Investitorilor Straini (FIC), intr-un comunicat de presa remis, joi, AGERPRES.
Acestia pleaca de la premisa ca Executivul, prin adoptarea unui numar mare de ordonante de urgenta, isi creeaza siesi, dar si cetatenilor si mediului de afaceri, sentimentul gresit ca economia se afla in fata unor probleme insurmontabile si ca in orice clipa trebuie adoptat un act normativ cu celeritate exceptionala pentru a indrepta lucrurile.
Datele oficiale arata un anumit nivel de stabilitate a indicatorilor macroeconomici care contrazic acest sentiment. Chiar daca exista ingrijorari legitime legate de disponibilitatea fortei de munca, inflatie sau nivelul deficitului, economia Romaniei opereaza deocamdata la parametri normali si trebuie tratata ca atare, spun investitorii straini.
"De aceea, credem ca, pentru buna functionare a economiei, Guvernul Romaniei nu ar trebui sa continue sa adopte sau sa modifice legislatia fundamentala prin ordonante de urgenta si mai ales fara o consultare reala si structurata cu mediul de afaceri si partile relevante. Faptul ca unele schimbari legislative au fost anuntate la inceputul mandatului, prin programul de guvernare, nu justifica adoptarea lor prin OUG-uri. Simplul anunt al acestora nu constituie o consultare", au aratat... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 11:35
Consiliul Investitorilor Straini (FIC) au trimis o scrisoare premierului Viorica Dancila si ministrului Transporturilor, Lucian Sova, cerand sa rezolve cat mai repede problemele cu infrastructura.
Potrivit acestora, lipsa infrastructurii frustreaza mediul de afaceri, cetatenii si inclusiv
autoritatile.
"Este bine cunoscuta importanta infrastructurii de calitate pentru cresterea economica si in egala masura, intarzierile Romaniei la acest capitol. Lipsa infrastructurii frustreaza mediul de afaceri, cetatenii si inclusiv autoritatile. Membrii Consiliului Investitorilor Straini (FIC) - companii care angajeaza peste 186.000 de persoane si au o cifra de afaceri de 187 de miliarde de lei - cred ca trebuie sa trecem dincolo de permanenta intrebare "cine este de vina?" si sa vedem ce este de facut de acum inainte.
Am decis sa va trimitem aceasta scrisoare deschisa deoarece, prin mesajele transmise in spatiul public, Guvernul Romaniei a semnalat ca este preocupat de infrastructura deficitara cel putin in aceeasi masura ca si mediul de afaceri", se arata in scrisoare.
Consiliul Investitorilor Straini precizeaza ca exista o tendinta de a nu invata din greselile trecutului, iar acest lucru a afectat desfasurarea proiectelor de infrastructura.
"FIC considera ca adoptarea unor masuri pentru a remedia aceasta carenta in capacitatea administrativa ar aduce o schimbare majora, dincolo de aspectele financiare. Acest lucru nu se poate intampla peste noapte, dar o abordare... mai mult
Marti, 13 Februarie 2018, ora 20:37
Introducerea obligatorie a platii defalcate la TVA de la 1 ianuarie 2018 va avea un impact deosebit de grav asupra mediului de afaceri si va cauza blocaje operationale majore in activitatea tuturor partilor implicate, apreciaza FIC (Consiliul Investitorilor Straini).
Impovararea administrativa si birocratica a contribuabililor onesti cu masuri ca plata defalcata a TVA nu este, pe termen lung, o buna strategie de combatere a evaziunii fiscale, apreciaza organizatia, care reprezinta peste 130 de companii multinationale.
Masura va cauza blocaje operationale majore in activitatea tuturor partilor implicate:
companii, care in faza initiala vor trebui sa efectueze toate demersurile necesare implementarii noului sistemunitati ale trezoreriei statului, care vor fi asaltate de un numar foarte mare de cereri privind conturile de TVAANAF care va trebui sa aprobe un numar semnificativ de solicitari de transfer din contul de TVA in contul curent intr-un interval de timp cat mai scurt posibil
In opinia FIC, ar fi necesara consultarea in prealabil a Comisiei Europene, precum si intocmirea unui studiu de impact care sa evidentieze efectul asupra evaziunii fiscale si costurile pentru mediul de afaceri.
In cazul Poloniei, proiectul de plata defalcata a TVA a fost in dezbatere publica timp de 2 ani, sistemul este optional si implementarea a fost amanata pana in anul 2018 la solicitarea mediului de afaceri.
O masura alternativa ar fi implementarea acestui sistem doar ca... mai mult
Joi, 31 August 2017, ora 19:22
Consiliul Investitorilor Straini sustine noul Cod Fiscal in varianta aprobata de Parlament, dar considera necesara si pastrarea disciplinei bugetare pentru a nu exista derapaje macroeconomice.
"Proiectul noului Cod Fiscal este rezultatul unui efort sustinut al mediului de afaceri din Romania derulat pe parcursul ultimilor doi ani impreuna cu autoritatile. Consideram ca textul adoptat de Parlament in urma cu o luna reprezinta o imbunatatire substantiala a legislatiei fiscale din Romania, care aduce mai multa claritate si predictibilitate politicii fiscale pe termen mediu si lung", se arata intr-un comunicat al Consiliului Investitorilor Straini.
Companiile membre ale asociatiei aprecieaza initiativa de reducere a poverii fiscale din Romania, fapt ce poate ajuta la cresterea competitivitatii Romaniei in regiune.
Economistii fac apel la liderii politici: Noul Cod Fiscal nu e perfect, dar trebuie adoptat!
"In acelasi timp, viabilitatea noilor masuri fiscale este la fel de ...citeste mai departe despre "Investitorii straini sustin Codul Fiscal in varianta aprobata in Parlament, dar fac si un avertisment" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Iulie 2015, ora 13:09
Romania a atras 311 proiecte de investitii straine intre 2009 si 2013, aproape jumatate din cele din intervalul 2004-2008, scadere care s-a reflectat si in locurile de munca create, care s-au redus cu peste 50%, insa in acest an a urcat pe locul trei ca atractivitate in Europa Centrala si de Est.
In perioada 2004-2008, Romania a atras un numar de 612 de proiecte de investitii si se pozitiona pe locul doi in Europa Centrala si de Est (CEE), dupa Polonia, in functie de acest indicator, inregistrand insa cea mai mare scadere intre 2009 si 2013, de aproape 50%, la 311 proiecte. In urma acestei scaderi, piata locala a coborat pe pozitia cinci, in urma Rusiei, Poloniei, Turciei si Cehiei, potrivit editiei din 2014 a studiului EY - European attractiveness survey.
Numarul de locuri de munca create in urma investitiilor straine din Romania, Polonia si Cehia au scazut cu peste 50%, in timp ce in Turcia si Serbia au crescut cu 143%, respectiv 157%.
Romania, printre cele mai atractive piete investitii straine directe din CEE
Romania a urcat insa pe locul trei in topul celor mai atractive piete pentru investitii straine directe din zona CEE, castigand doua puncte procentuale in preferintele investitorilor, conform raportului.
Pe fondul scaderii atractivitatii pietelor din Polonia (31%, in scadere cu 6% fata de 2013) si Cehia (11%, in scadere cu 4% fata de 2013), Romania (+2%) este considerata, alaturi de Ungaria (+3%) si Turcia (+4%), una dintre destinatiile cele mai... mai mult
Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 15:03
Romania isi pastreaza locul 10 in Europa privind numarul locurilor de munca nou create prin investitiile straine directe in 2013, conform raportului anual EY - European Attractiveness Survey.
Astfel, Romania a atras anul trecut investitii straine ce au generat 6.157 locuri de munca, in scadere cu 13% fata de anul anterior, cand investitiile straine directe au generat 7.114 locuri de munca in Romania. Pe primele locuri in acest clasament s-au situat Marea Britanie, Franta, Polonia, Rusia si Serbia.
De asemenea, Romania a depasit Ungaria in clasamentul celor mai atractive tari pentru investitii straine in Europa Centrala si de Est (CEE) in 2014, situandu-se pe locul al treilea in regiune, in timp ce Polonia si Cehia se afla pe primele doua locuri. Cu toate acestea, primele doua clasate se afla pe o tendinta descrescatoare in 2014 fata de 2013, in timp ce atractivitatea Romaniei a crescut cu 2 puncte procentuale. Daca se pastreaza aceasta tendinta, Romania ar putea depasi Cehia in anul 2015, devenind a doua tara ca atractivitate pentru investitorii straini in CEE.
Revenind la investitiile straine atrase, CEE a scazut in preferintele investitorilor in 2013, pe fondul unei cresteri economice lente si a conditiilor economice instabile. Regiunea a atras cu 5% mai putine proiecte de investitii straine directe, in timp ce locurile de munca generate au scazut cu 4%.
Un semn deloc imbucurator in regiune a fost scaderea motorului principal al investitiilor, industria... mai mult
Marti, 27 Mai 2014, ora 14:45