Guvernul a elaborat o lista cu 115 proiecte de investitii publice prioritare pentru bugetul pe anul viitor, care in urmatorii ani necesita fonduri totale de peste 63 miliarde lei, unele dintre proiecte avand termene de finalizare mai mari fata de cele anuntate oficial
Din totalul celor 63 miliarde lei, necesarul de finantare pana in 2020, un total de 39,1 miliarde lei trebuie acoperit doar din bugetul de stat, transmite Mediafax.
Proiectele au fost propuse spre a fi introduse in proiectul de buget pe 2015 de Secretariatul General al Guvernului (73 de investitii), Ministerul Transporturilor (24), Ministerul Mediului (7), Ministerul Justitiei (3), Ministerul Sanatatii si Ministerul Economiei (cate doua), Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Ministerul Educatiei si Serviciul de Protectie si Paza (cate unul), iar valoarea cumulata si actualizata a acestora depaseste, conform documentului obtinut de Mediafax, cifra de 114,5 miliarde lei.
Dintre acestea, 70 de proiecte (care mai necesita o finantare de 48,79 miliarde lei (77% din total), din care 33,58 miliarde lei din bugetul de stat) au un stadiu fizic de executie cuprins intre 0,01% si 99,9%, 25 de proiecte ( 482,2 milioane lei (0,76% din total), din care 458,1 milioane lei din buget) sunt finalizate integral, dar fara achitarea tuturor facturilor, iar 20 de proiecte (13,8 miliarde lei (21% din total), din care 5,1 miliarde lei din buget) nu sunt inca incepute.
Pentru proiectele inca neincepute... mai mult
Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 15:15
Clasa de mijloc din Africa va fi formata din peste un miliard de oameni peste cincizeci de ani, si tot mai multe companii demareaza afaceri pentru a a ajunge la aceasta noua categorie de consumatori.
Romania a avut relatii privilegiate cu o serie de tari de pe acest continent in perioada comunista, dar acest avantaj competitiv a fost pierdut, iar oamenii de afaceri trebuie sa recupereze terenul pierdut in fata investitorilor care au inteles potentialul tarilor in curs de dezvoltare.
Tarile emergente vor domina comertul mondial in jumatate de secol
Tarile emergente devin un jucator tot mai important in comertul international, iar pana in 2060 il vor domina, precizeaza un raport al Bancii Africane pentru Dezvoltare, citat de The Wall Street Journal.
Daca in prezent peste jumatate din exporturile Africii merg catre SUA si Uniunea Europeana, acest procent se va micsora pana la 27% in 2060, iar cea mai mare parte a tranzactiilor va fi intre actualele regiuni emergente.
Asia va deveni principalul partener de afaceri al Africii, doar exporturile catre China urmand sa creasca de la 5% la 25% in urmatorii 50 de ani.
Romania a reinceput sa valorifice oportunitatile
Tara noastra a avut relatii economice bine dezvoltate cu tarile din Africa, in special cu cele nord-africane inainte de 1990.
Dupa caderea regimului comunist, prioritatea acordata acestora a scazut semnificativ, politica externa romaneasca concentrandu-se pe integrarea europeana si relatiile cu... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 14:40
Presedintele Traian Basescu a semnat, marti, decretul privind supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului de Sprijin al Proiectului intre Romania, Nabucco Gas Pipeline International GMBH si Nabucco Gas Pipeline Romania SRL, semnat la Kayseri, la 8 iunie 2011.
Acordurile de sprijin in proiectul gazoductului Nabucco au fost semnate de companiile subsidiare Nabucco si ministerele implicate din cele cinci tari de tranzit - Austria, Bulgaria, Ungaria, Romania si Turcia, in cadrul unui eveniment oficial din Kayseri, Turcia, pe 8 iunie 2011.
"Acordurile de sprijin al proiectului reprezinta un pas semnificativ in etapa avansata de dezvoltare a Gazoductului Nabucco. Impreuna cu Acordul Interguvernamental, aceste acorduri sunt cerinte necesare pentru finantarea cu succes a proiectului", a declarat atunci directorul general al Nabucco Pipeline International GmbH, Reinhard Mitschek.
Principalele elemente ale acordurilor de sprijin al proiectului sunt: anuntarea unui regim reglementat de tranzit avantajos, aflat sub incidenta legilor energiei din UE si Turcia, protejarea Gazoductului Nabucco fata de potentiale schimbari legislative discriminatorii si sprijin pentru actiuni legislative si administrative necesare implementarii proiectului.
Aceste acorduri reprezinta, de asemenea, si angajamentul fiecarui guvern in sprijinirea proiectului.
Totodata, acordurile de sprijin al proiectului se bazeaza pe legislatia actuala si protejeaza proiectul Nabucco de legi noi,... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 14:59
Grupul austriac Immofinanz intentioneaza sa demareze doua proiecte rezidentiale noi in Romania si sa le adapteze pe cele in executie la conditiile acuale ale pietei. Immofinanz detine active imobiliare de peste un miliard de euro in Romania.
"Piata rezidentiala din Romania este caracterizata de un nivel redus al ofertei de locuinte noi. Preturile s-au redus continuu de la inceperea crizei economice, cu exceptia unei perioade scurte din 2011 (...) Planurile companiei pentru anul financiar 2012/13 sunt reluarea activitatii de constructie de locuinte in Romania de catre Adama, companie care a fost restructurata, si inceperea a doua proiecte rezidentiale. In plus, proiectele din portofoliul existent vor fi pregatite pentru constructie in scopul de a acoperi cererea in crestere pentru apartamente mai mici", se arara intr-un raport al grupului.
Bucurestiul va fi principala tinta a companiei in anul financiar 2012-2013 in ceea ce priveste dezvoltarea de locuinte.
Proiectele dezvoltate de Immofinanz in Romania
Immofinanz are in Romania 88 de active imobiliare finalizate, in curs de realizare sau doar in faza de proiect, evaluate la 1,034 miliarde euro, respectiv 10% din portofoliul total al investitorului.
Din cele 88 de active, 60 sunt in faza de proiect, avand o valoare de 316,5 milioane de euro.
Immofinanz are in Romania 42 de proiecte rezidentiale, cu o suprafata totala la finalizare de 1,4 milioane de metri patrati, cele mai multe dintre proprietati fiind... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 18:45
Romania se afla in criza financiara, dar ramane, totusi, in carti pentru anumite investitii straine.
BNR a anuntat o scadere cu 45% a investitiilor straine directe, in primele cinci luni ale anului, totalizand 465 de milioane de euro, fata de cele 849 de milioane de euro inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut.
Cine mai investeste in Romania
Compania chineza China Huadian Engineering Co. va construi, la Rovinari, un nou grup energetic, in care va investi un miliard de dolari. Investitia va duce la crearea a peste 500 de locuri de munca intr-o zona defavorizata a Romaniei. Compania chineza a fost desemnata castigatoare unei licitatii la care a mai participat o companie japoneza.
China Huadian Engineering Co. este una din primele cinci companii de stat din China din domeniul energetic, atat pe componenta de productie, cat si pe cea de constructie. Pana in prezent, a realizat 212 centrale electrice in China, Indonezia, Malaezia, Cambodgia, avand lucrari in desfasurare si in Turcia.
Compania Automotive Wiring System a investit 8,3 milioane de lei intr-o hala de productie de cabluri electrice in Caransebes. Grupul din care face parte compania, Sumitomo Electric Bordnetze, este prezent de 10 ani pe piata din Romania, avand alte doua hale deschise, in care a investit 4 milioane de euro.
Investitia va duce la crearea a 1.500 de locuri noi de munca, a declarat, pentru Business24, Traiana Tomiuc, manager de resurse umane in cadrul grupului.... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 07:57
Companiile E.ON din Romania au investit anul trecut circa 330 milioane de lei, iar pentru 2012 bugetul de investitii se ridica la circa 350 milioane de lei, a afirmat luni Frank Hajdinjak, CEO al E.ON Romania.
Cifra de afaceri consolidata a grupului de companii E.ON in Romania s-a situat in anul 2011 la 4,33 miliarde lei (circa 1 miliard de euro), un nivel apropiat de cel inregistrat in anul 2010.
Volumele de gaze naturale si electricitate comercializate anul trecut au depasit 30 TWh, in usoara crestere fata de 2010.
Potrivit oficialului E.ON Romania, investitiile de anul trecut au vizat, in special, reabilitarea retelelor de distributie a gazelor naturale si energiei electrice operate in cele 20 de judete din nordul si nord-estul tarii, dar si extinderea acestora in zonele fara acoperire.
In cei sase ani de prezenta pe piata din Romania, grupul de companii E.ON a reabilitat si modernizat peste 4.200 kilometri de conducte de gaze naturale si 1.250 kilometri din reteaua de distributie energie electrica si au integrat in SCADA 78 statii de transformare a energiei electrice.
De la venirea sa pe piata romaneasca, in 2005, si pana in prezent, grupul E.ON a investit in total peste 1,9 miliarde de lei.
E.ON Gaz Distributie a investit 180 milioane de lei in 2011
Compania E.ON Gaz Distributie a investit, in 2011, circa 180 de milioane de lei, din care 112 milioane de lei in modernizarea retelelor de distributie a gazelor naturale. Sistemul de distributie a fost... mai mult
Luni, 28 Mai 2012, ora 11:46
Valoarea investitiilor realizate in Romania de principalele companii straine care au inaugurat capacitati noi de productie in anul 2011 se ridica la 461,5 milioane euro, fiind create, astfel, 4.550 noi locuri de munca, arata o analiza realizata de Andreea Paul Vass, consilier de stat al premierului Emil Boc.
Potrivit sursei citate, Romania ramane o locatie fertila pentru cresterea si dezvoltarea proiectelor de investitii, atat din surse straine, cat si autohtone.
Investitiile au vizat industria alimentara, productia de panouri solare si echipamente electronice si sectorul componentelor auto.
"Cu toate ca zona de vest a tarii si orasul Bucuresti sunt in mod traditional principalii destinatari ai investitiilor, firmele straine s-au orientat mai mult in anul 2011 spre regiunile de nord-est si sud ale tarii", se arata in sursa citata.
"Tendinta de repartizare echilibrata a investitiilor contribuie la rezolvarea problemei decalajelor economice dintre regiuni, conduce la crearea de locuri de munca si implicit, la cresterea nivelului de trai inclusiv in zonele mai putin favorizate".
Cel mai mare proiect de investitii din 2011: 93 milioane de euro la Lehliu Gara
"Cel mai mare proiect de investitii a tintit unul dintre sectoarele strategice pentru o economie verde si eficienta energetic: domeniul biocombustibilor. Firma Prio Foods (Martifer) din Portugalia a profitat de avantajele competitive pe care Romania le detine la acest capitol si a investit 93 milioane... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 09:18
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a realizat, in 2011, investitii de 670 milioane de euro in proiectele din sectorul energetic, se arata intr-un comunicat al MECMA.
In acest an a fost repusa in functiune hidrocentrala de la Ciunget-Lotru dupa ce lucrarile de retehnologizare a echipamentelor au avut loc in perioada 2007 - 2011. Contractul, in valoare de 88 milioane euro, a fost finantat de Banca Mondiala printr-un credit care a acoperit aproximativ 75% din valoarea lucrarilor, diferenta fiind suportata de Hidroelectrica din surse proprii. Hidrocentrala Lotru-Ciunget are o putere instalata de 510 MWh.
In luna martie, au fost puse in functiune instalatiile de fluid dens de la centralele Isalnita si Craiova, printr-o investitie de 60 de milioane euro, banii fiind asigurati din surse proprii - 28 milioane euro si dintr-un credit bancar acordat de CEC, AlphaBank si BCR, in valoare de 32 milioane euro. La acestea se adauga si lucrarile la grupurile 7 si 8 ale centralei de la Isalnita in valoare de 78 milioane de euro.
Investitia totala, in instalatiile Compexului Energetic Turceni, incepute in 2008, a fost de 220 milioane euro, asigurata in totalitate dintr-un credit contractat cu Banca de Cooperare Internationala a Japoniei. De asemenea, se afla in derulare o investitie de 100 milioane euro, realizata in prezent in proportie de 80%, la instalatia de fluid dens. Lucrarile vor fi incheiate in octombrie 2012.
La Complexul Energetic... mai mult
Joi, 29 Decembrie 2011, ora 14:33
Premierul Emil Boc sustine ca investitiile reprezinta singura solutie pentru a contracara criza. In opinia sa, acestea sunt cel mai "sanatos si mai important raspuns" la criza. Tocmai din aceasta cauza, prim-ministrul a cautat investitori dispusi sa ajute Romania si sa contribuie la imbunatatirea sanatatii economice a statului roman.
"Chiar daca Romania se indreapta catre un an electoral, in anul 2012, Guvernul Romaniei se angajeaza sa ramana in masurile responsabile, pentru a nu repeta greselile trecutului", a spus Boc.
La inceputul lunii octombrie, premierul a declarat ca "investiile aduc bani in economie, aduc locuri de munca si aduc mai multe resurse la bugetele locale si central".
"Romania, chiar si in acesti doi ani de criza, a alocat mai multe resurse financiare ca niciodata pentru investitii, pentru ca acesta este singurul raspuns rational la criza. Nu populismul, ci doar masurile care aduc locuri de munca in economie.
Bugetul pe anul 2012 va avea trei mari prioritati: investitiile in locurile de munca, investitiile in locurile de munca, investitiile in locurile de munca. Este singura cale prin care sa se consolideze cresterea economica pe care o avem anul acesta, in jur de 1,5%", spunea, la inceputul lunii octombrie, Emil Boc.
Acesta a mai adaugat ca Romania va avea crestere economica si in anul 2012, iar in acest sens guvernul va aborda bugetul intr-o maniera extrem de responsabila si rationala.
Mai putini bani pentru investitii anul viitor... mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 23:00