Cresterea economica si a productivitatii dintr-o anumita regiune este strans legata de infrastructura de transport, intrucat sistemele de transport genereaza o productivitate mai ridicata prin costuri logistice mai reduse, eficientizarea stocurilor si accesul mai usor la pietele de aprovizionare si de munca.
Pe scurt, accesibilitatea si conectivitatea reprezinta vectorii cheie pentru cresterea competitivitatii economice.
O mobilitate crescuta reprezinta, la randul ei, un rezultat-cheie al investitiilor, deoarece transporturile asigura factori multiplicatori cu efect pozitiv in cresterea economica si a productivitatii, se arata in raportul EY - Transport Corridors.
FMI subliniaza impactul semnificativ al investitiilor publice, precum cele din infrastructura de transporturi, asupra PIB-ului.
Simularile FMI efectuate pentru economii avansate indica faptul ca o crestere a investitiilor publice echivalenta cu 1% din PIB duce la o crestere a PIB-ului cu aproximativ 0,4% in acelasi an, cresterea graduala stabilizandu-se la 1,5% la patru ani dupa cresterea investitiei publice (FMI, World Economic Outlook: Legacies, Clouds, Uncertainties, octombrie 2014).
UE va investi masiv in coridoarele de transport transfrontaliere in urmatorii 5 ani
Comisia Europeana (CE) sugereaza ca ar fi nevoie de circa 1.500 miliarde Euro pentru infrastructura de transport transfrontalier pana in anul 2030, ceea ce implica un ritm anual de investitii de aproximativ 100 miliarde Euro.... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2015, ora 11:24
Autostrada Sibiu-Pitesti, reabilitarea intregului tronson de cale ferata Arad-Constanta, imbunatatirea navigatiei pe segmentul romanesc al Dunarii, dar si conexiunile intre porturile, aeroporturile si retelele feroviare si rutiere sunt prioritatile pentru Romania identificate de Comisia Europeana.
Executivul comunitar a facut o serie de 9 studii privind dezvoltarea si finantarea retelei TEN-T pana in anul 2030. Nevoile financiare pentru aceasta perioada pentru intreaga Uniune au fost calculate la 700 de miliarde de euro.
Iar ele pot fi finantate prin fondurile structurale, facilitatea Connecting Europe sau prin planul de investitii Juncker.
Proiectele identificate de Comisie vor fi luate in calcul in deciziile privind alocarile de fonduri europene pe perioada 2014-2020, prin facilitatea Connecting Europe, dar constituie si ...citeste mai departe despre "Prioritatile pentru infrastructura Romaniei, identificate de Comisia Europeana" pe Ziare.com mai mult
Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 08:39
Deutsche Bank va fi in continuare si mai mult implicata in proiecte de infrastructura in Romania, in special in dezvoltarea infrastructurii energetice de conectare intre Romania si Republica Moldova, a declarat premierul Victor Ponta joi, dupa inaugurarea Centrului Tehnologic Deutsche Bank la Bucuresti.
"Am discutat cu Deutsche Bank, in primul si in primul rand, anul trecut, cand am fost la sediul lor la Berlin si mi-au spus despre aceasta investitie importanta, 500 de locuri de munca si un centru tehnologic unic in Europa de Est. De asemenea, ca banca, ca prezenta financiara in Romania, Deutsche Bank este si va si mai mult, in continuare, implicata in proiectele de infrastructura. Iar, sprijinul special pe care Romania il solicita, e vorba de companiile noastre energetice, avand ca prioritate absoluta dezvoltarea infrastructurii energetice de conectare intre Romania si Moldova", a spus premierul intrebat despre posibilitatea de extindere a Deutsche Bank in Romania pe partea de retail.
In discursul sustinut dupa taierea panglicii inaugurale a Centrului Tehnologic al Deutsche Bank, alaturi de ministrul Bugetului, Liviu Voinea, si de liderii proiectului, printre care si managerul DBGT (Deutsche Bank Global Tehnology) Marian Popa, premierul a afirmat ca orice investitor care creeaza locuri de munca in tara noastra este un prieten al Romaniei.
"Cine creeaza un loc de munca in Romania este un prieten al Romaniei. Dumneavoastra, prin acest proiect, sunteti de 500 de... mai mult
Joi, 08 Mai 2014, ora 15:12
Ministrul Transporturilor afirma ca exista mai multe proiecte care si-ar dori sa intre in istorie, iar unul dintre acestea, pe care spera sa-l finalizeze in perioada mandatului, vizeaza modernizarea porturilor de pe Dunare, care beneficiaza de fonduri europene de 750 milioane euro.
"Sunt foarte multe proiecte care mi-as dori sa intre in istorie, dar unul dintre ele, pe care sper sa-l pot duce la bun sfarsit, este cel care se refera la coridorul Dunare - Main - Rin, spre exemplu, si proiectul integrat prin care nu numai ca facem Dunarea navigabila si cu potential foarte mare din punct de vedere economic, dar putem sa modernizam toate porturile care sunt la Dunare, sa le modernizam in sensul in care facem centre multimodale, intermodale, logistice", a declarat ministrul Transporturilor la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV.
Ea a raspuns astfel unuia dintre moderatori, care a dorit sa afle ce proiect ar putea "intra in istorie" finalizat de ea ca ministrul al Transporturilor.
"Proiectul acesta urmeaza sa fie realizat din Connecting Europe Facility, avem alocat 750 milioane euro pentru acest proiect, este un proiect integrat, pentru ca nu vorbim doar de cai navigabile, vorbim si de refacerea porturilor si centrele logistice care vor fi in porturi", a precizat ministrul.
Cati bani are la dispozitie ministerul Transporturilor
Ministerul Transporturilor a anuntat in octombrie ca are la dispozitie 1,3 miliarde de euro, bani europeni, care vor fi... mai mult
Duminica, 15 Decembrie 2013, ora 11:47
Companiile din China si-au manifestat interesul pentru proiecte de infrastructura rutiera, precum Centura Bucurestiului si Autostrada Craiova-Pitesti, a declarat Dan Sova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine.
"Nu ascundem faptul ca, in materie de infrastructura, suntem foarte interesati de participarea la proceduri de concesiune a companiilor din China pentru ca in procedurile de concesiune se presupune ca atat constructia, cat si finantarea se fac din resurse private. Forta financiara a companiilor chineze, cat si cea a bancilor din China este foarte importanta si ar reprezenta un plus de competitivitate pentru toate procedurile organizate (...) Centura Bucurestiului si autostrada Craiova-Pitesti sunt cele mai importante proiecte la care ma astept sa participe companii din China. Pentru Autostrada Transilvania si-au exprimat interesul chinezii inca din vara. Bineinteles ca noi va trebui sa ne hotaram daca mergem pe mana concesiunii si vom anunta acest lucru in aprilie-mai 2014. Daca vom merge pe concesiune, atunci vom face o negociere competitiva si vom propune constructia a 101 kilometri pentru concesiunea a 289 kilometri de la Bors pana la Sebes", a explicat Sova.
Ministrul delegat pentru Infrastructura a precizat ca era nevoie ca investitorii straini sa fie convinsi de transparenta procedurilor de licitatie organizate in Romania pentru a fi interesati.
"Sper ca absolut toate contactele care se fac in... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 17:57
Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan Sova, a declarat, vineri, ca gradul de finantare a lucrarilor la autostrazi a ajuns la 71%, iar pentru drumuri nationale la 21%.
"In ceea ce priveste finantarea proiectelor de infrastructura, avem 71% la autostrazi si 21% la drumuri nationale. Finantarea din fondurile de coeziune a ajuns la 120 - 125%, iar cea pentru programe de dezvoltare regionala a ajuns la 115 - 120%. Am facut finantari de 200%. Fata de perioada 2007 - 2012, in 2013 s-au facut finantari de 200%. Ma refer la domeniul major 1 'Autostrazi si drumuri nationale'", a spus Sova, in timpul dezbaterilor privind proiectul de buget pe 2014, care au avut loc in comisiile reunite de Privatizare, Industrii, Servicii si Economie din Senat si Camera Deputatilor.
Sova a precizat ca "pana in 2016 va fi dus la 100% nivelul la drumurile nationale si autostrazi a ceea ce inseamna incasare".
Potrivit ministrului delegat, lucrarile la centura Brasovului nu se pot finaliza in 2014, din cauza proceselor de licitatie care sunt inca in curs, insa au fost alocati 60 de milioane de lei pentru anul viitor.
Lucrarile la drumul Constanta - Tulcea vor fi terminate in 2015, iar pentru legatura Nadlac-Arad se cauta solutii, a aratat Dan Sova.
"In 2014, vom fi legati la autostrada M3 pe la Nadlac. Vom gasi o solutie la cererile agricultorilor, care exced proiectul", a dat asigurari acesta.
El a subliniat ca pasajele... mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 13:52
Presedintele Microsoft Bill Gates, cel mai bogat om din lume, a cumparat pentru 113,5 milioane euro un pachet de 6% din actiunile companiei spaniole de constructii FCC, prezenta si in Romania, unde participa la mai multe proiecte mari de infrastructura.
Bill Gates a devenit astfel al doilea mare actionar al FCC, dupa Esther Koplowitz, una dintre cele mai bogate femei din Spania, care detine participatia majoritara de 53,9%, a anuntat FCC, citata de Wall Street Journal, preluat de MarketWatch.
Gates a preluat actiunile prin intermediul fondurilor de investitii pe care le controleaza, noteaza FCC.
Performantele financiare ale companiei
Cea mai mare companie de constructii din Spania, aflata intr-o situatie financiara dificila, a vandut actiunile la pretul de la finalul sedintei bursiere de vineri, de 14,86 euro. Titlurile au inchis luni la 15,67 euro si au urcat marti cu 9%, la 17,04 euro.
Valoarea actiunilor FCC s-a dublat in ultimele 12 luni, investitorii anticipand ca managementul va incheia cu succes negocierile cu creditorii pentru refinantarea datoriilor care ajung la maturitate in acest an si in 2014, in valoare totala de 5 miliarde euro.
FCC a raportat pentru prima jumatate a anului vanzari nete de 3,13 miliarde euro, in scadere cu 13,7% fata de nivelul din perioada corespunzatoare a anului trecut, si o pierdere de 607,6 milioane euro, cauzata in principal de deprecierea activelor in zona energiei regenerabile si deconsolidarea din grup a companiei... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 14:56
Autoritatile romane doresc sa nu mai includa in calculul deficitului bugetar proiectele de infrastructura cu finantare BEI, BERD sau BM si au demarat negocieri in acest sens cu Comisia Europeana.
In aceasta situatie, Romania ar putea respecta indicatorul agreat, de pana la 3% din PIB a declarat ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National, Dan Sova, vineri, la o dezbatere organizata de Consiliul National al PSD.
"Romania se poate imprumuta masiv de pe pietele financiare la dobanzi scazute, dar n-are voie. Credibilitatea pe care o dau investitorii institutionali Romaniei este foarte mare. Marea problema este ca trebuie sa ne incadram in deficitul bugetar de pana la 3%. Singura solutie este cresterea PIB. (...) Acum se negociaza pentru toate proiectele finantate cu BEI, BERD, BM. Vrem sa vedem daca accepta CE sa nu le introducem in deficit", a spus Dan Sova.
Oficialul a adaugat ca politica de investitii a Romaniei vizeaza cheltuielile care produc profit si respecta o rata de rentabilitate de peste 15%.
"Politica de promovare este urmatoarea: avem proiecte, sursele de finantare sunt transparente, modalitatile de atribuire sunt transparente. Trebuie sa vedem daca puteam sa permitem Romaniei cheltuieli de investitii care produc profit. Tot ce s-a produs pana acum ca investitii din partea statului a urmat rata de rentabilitate, ce este de peste 15%, asa cum prevede BM", a adaugat Sova.
De asemenea, oficialul a precizat ca autoritatile... mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 12:34
Programele de infrastructura cu fonduri europene si investitiile in agricultura, in special in proiectele de irigatii, constituie un sprijin real pentru piata constructiilor, care ar putea scadea in acest an sub nivelul din 2011, a declarat, duminica, Liviu Neagu, general manager Bergerat Monnoyeur Romania & Moldova.
Bergerat Monnoyeur Romania & Moldova este unul din principalii jucatori pe piata utilajelor pentru constructii din Romania.
Potrivit estimarilor specialistilor, in 2012 piata constructiilor ar putea scedea putin sub nivelul din 2011 in ceea ce priveste afacerilor constructorilor.
"S-au dezvoltat proiectele care au beneficiat de subventiile europene, gen Coridorul 4, proiectele care au fost pe partea de tratare a deseurilor, elemente care au adus vigoare in anumite zone si pentru anumiti constructori.
Din punct de vedere al constructiilor rezidentiale afecteaza mai putin activitatea noastra ca si furnizor de utilaje, distribuitor, dar si acolo este o usoara revigorare in anumite zone, mai ales in zonele cu potential economic deosebit. Din pacate alte investitii mari, majore, nu au fost facute. Sunt unele pe hartie dar sunt intr-un stadiu atat de incipient incat ne temem sa vorbim de ele ca vor fi deschise anul viitor', a spus reprezentantul Bergerat Monnoyeur, citat de Agerpres.
Acesta a subliniat ca proiecetele de infrastructura cu finantare europeana pot ajuta piata constructiilor, iar Romania poate actiona in acest sens, astfel incat sa... mai mult
Duminica, 21 Octombrie 2012, ora 17:31