Decizia Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale de a calcula pretul de referinta al gazelor romanesti in functie de cotatiile de la bursa vieneza arata o lipsa de suveranitate si o totala indiferenta cu privire la modul de functionare a pietei de gaze din Romania, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA), remis, luni, AGERPRES.
Vineri, ANRM a aprobat ordinul prin care pretul de referinta pentru gazele naturale extrase in Romania se va calcula in functie de preturile de tranzactionare de pe hub-ul de la CEGH Viena, pe baza unei formule de calcul realizata impreuna cu Universitatea de Petrol Gaze Ploiesti.
"Producatorii romani de gaze naturale au platit pana in prezent redeventa pentru gazul produs la nivelul veniturilor realizate, un principiu de baza pentru orice taxa aplicata veniturilor. Trebuie inteles faptul ca atat de mult discutatul 'pret de referinta' nu reprezinta altceva decat o valoare minima a bazei de calcul pentru redeventa, sub care nu se poate cobori", spun reprezentantii ROPEPCA.
Potrivit acestora, alte institutii publice, cum ar fi ANAF, iau in considerare venitul realizat din vanzarea de gaze pentru calcularea diverselor alte taxe.
"De ce ANRM nu ia in calcul aceeasi baza pentru calcularea redeventei? Propunerea de a raporta redeventa pentru gazele produse in Romania la o cifra virtuala din strainatate, cifra mult mai ridicata decat preturile autohtone, arata lipsa de... mai mult
Luni, 12 Februarie 2018, ora 16:34
Nava Christophe de Margerie care transporta prima livrare de gaze naturale lichefiate provenite de la proiectul Yamal, din zona Arctica a Siberiei, a ajuns joi seara la terminalul Isle of Grain din Marea Britanie, a informat compania National Grid care gestioneaza sistemul de gazoducte din Marea Britanie.
Portul Isle of Grain, la gura de varsare a Tamisei, dispune de un terminal care, teoretic, permite transportul gazelor pe teritoriul britanic.
Un purtator de cuvant de la National Grid a precizat ca gazul livrat nu ar urma sa fie introdus in reteaua britanica ci va fi vandut si transportat spre o alta destinatie.
Plecata din portul Sabetta, Siberia, la inceputul acestei luni, nava Christophe de Margerie transporta 17.000 de metri cubi de gaze naturale lichefiate, care au fost achizitionate de firma Petronas LNG UK, filiala britanica a grupului malaezian Petronas.
Rusia a inaugurat recent proiectul de gaze naturale lichefiate Yamal in zona Arctica a Siberiei, un proiect gigantic construit in conditii climatice si geologice extreme.
Acest proiect de 27 de miliarde de dolari pe an, unul din cele mai ambitioase din lume, vizeaza construirea unei uzine de lichefiere a gazelor naturale cu o capacitate initiala de 5,5 milioane tone pe an, care in 2019 ar urma sa ajunga la 16,5 milioane tone pe an.
Pentru acest proiect, producatorul rus de gaze naturale Novatek si-a unit fortele cu grupul francez Total si cel chinez CNPC.
Rusia este in prezent cel mai mare... mai mult
Vineri, 29 Decembrie 2017, ora 16:40
Compania Electrica, care detine trei dintre cele opt distributii regionale de energie electrica, va vinde de anul viitor si gaze naturale, urmand sa pregateasca pachete complexe in acest sens, a declarat directorul general al companiei, Dan Catalin Stancu.
In plus, compania analizeaza intrarea pe alte piete complet noi, "mai departe de zona de utility".
"Pe furnizare, eu cred cu tarie ca vremea companiilor de gaz sau electricitate sau telecom single utility (un singur tip de commodity) a trecut demult. De aceea, si pentru noi, unul din obiectivele de baza ale anului viitor este sa devenim o companie de multi-utility", a afirmat Stancu.
"La anul, musai trebuie sa livram macar pachete de electricitate si inca ceva, cel mai probabil gaze. Dar nu neaparat numai acolo ne oprim. Poate o sa incercam si alte proiecte, macar la nivel de proiecte pilot. Dar si sa dezvoltam si produse complet noi, vorbesc de intrarea pe zone si piete noi", a explicat el.
Obtinerea licentei in acest ...citeste mai departe despre "Pe langa curent, Electrica va vinde si gaze naturale din 2017" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2016, ora 14:32
Romania si Lituania vor coopera pentru gasirea unor rute alternative de transport al gazelor naturale, a declarat presedintele Litianiei, Dalia Grybauskaite, dupa intalnirea cu presedintele Traian Basescu.
Dalia Grybauskaite a mentionat in acest sens proiectele viitorului Coridor Sudic European si al gazoductului Nabucco.
"Lituania si Romania vor coopera in eforturile lor pentru a pune capat cat mai curand posibil a izolarii energetice ale unor regiuni distincte din UE, in probleme de securitate energetica si nucleara, precum si pentru a asigura o alternativa la aprovizionarea cu gaze naturale.
Viitorul Coridor Sudic european care va trece prin Romania si gazoductul Nabucco pot deschide noi oportunitati de import de gaze pentru Lituania", a declarat Grysbauskaite, potrivit unui comunicat al Presedintiei Lituaniei, dat publicitatii miercuri.
Romania si Lituania sunt dependente de un singur furnizor - Gazprom, a declarat presedintele Lituaniei anterior sosirii la Bucuresti. In acest sens, cele doua tari au un scop comun, si anume sa se alature pietei energetice pan-europene.
De asemenea, intr-un comunicat anterior, care anunta vizita oficiala la Bucuresti, Grybauskaite a evidentiat ca "Lituania si Romania impartasesc interese foarte asemanatoare in domeniul energetic".
Proiectul gazoductului Nabucco, de transport al gazelor naturale din Asia spre Europa, reprezinta si principala componenta a Coridorului Sudic. Va fi o conducta care va conecta regiunile... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 17:34
Grupul petrolier rus Lukoil si Enel, cea mai mare companie de utilitati din Italia, au semnat joi un acord de cooperare in domeniul productiei si transportului de gaze naturale.
Acordul, semnat cu ocazia celei de a 16-a editii a Forumului Economic International de la Sankt Petersburg, deschide calea pentru colaborarea celor doua companii in activitatile din sectoarele upstream (explorare si productie de hidrocarburi ) si midstream (constructia si managementul infrastructurilor pentru transportul gazelor naturale) in Rusia si peste hotare, in special in Marea Caspica si Africa de Nord. De asemenea, acordul prevede posibilitatea ca Lukoil sa furnizeze gaze naturale pentru centralele OGK-5, subsidiara din Rusia a Enel.
Lukoil este al doilea mare producator de petrol din Rusia si, de asemenea, un important producator de gaze naturale din aceasta tara. In 2011, Lukoil a produs 22 miliarde metri cubi de gaze naturale, iar in urmatorii 10 ani vrea sa-si majoreze productia pana la 40 miliarde metri cubi pe an.
Lukoil detine patru rafinarii mari pe teritoriul Rusiei si trei in exterior, respectiv in Ucraina, Bulgaria si Romania - rafinaria Petrotel. De asemenea, Lukoil detine actiuni la o rafinarie din Olanda.
Infiintata in anul 1998, compania Lukoil Romania este unul dintre liderii pietei petroliere romanesti, avand o cota de aproximativ 20% din piata totala de produse petroliere din Romania. In prezent, compania Lukoil Romania comercializeaza carburanti printr-o retea... mai mult
Joi, 21 Iunie 2012, ora 19:40
Rusia studiaza posibilitatile de scadere a costurilor proiectului South Stream sau inlocuirea sa cu un proiect pentru furnizarea de gaz natural lichefiat catre Europa, a declarat vicepremierul rus Igor Secin, citat de Kommersant, preluat de NewsIn.South Stream ar urma sa transporte gaz rus catre Europa, pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina. Capacitatea conductei, ce ar urma sa aiba o lungime de 900 de kilometri si sa devina operationala in 2015, este de 63 de miliarde de metri cubi anual."Gazprom si guvernul studiaza in prezent diferite optiuni care ar permite minimizarea cheltuielilor pentru implementarea proiectului South Stream", a declarat Secin, dupa discutiile dintre presedintele rus Dmitri Medvedev si premierul turc Recep Tayyip Erdogan, la Moscova."O optiune privind construirea unei fabrici de gaz natural lichefiat la Marea Neagra ar putea fi adaugata sau ar putea deveni o alternativa la conducta", a adaugat el, precizand ca fabrica ar putea fi construita in nordul Rusiei, in apropiere de zacamintele de gaz din peninsula Yamal.Rusia a semnat acorduri interguvernamentale cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croatia si Austria pentru a construi sectorul terestru al gazoductului, dar este nevoie in continuare de aprobarea Turciei pentru a construi sectorul submarin.Autoritatile turce ar fi trebuit sa aprobe constructia pana in 31 octombrie 2010.Secin a spus miercuri ca Rusia nu intelege de ce Turcia este reticenta sa aprobe proiectul, adaugand ca... mai mult
Joi, 17 Martie 2011, ora 12:18
ENI, cel mai mare grup petrolier din Italia, s-a aratat interesat de proiectele Romaniei privind sectorul de gaze naturale, cat si de terminalul de gaz natural lichefiat (GNL) pe care tara noastra vrea sa il construiasca la Constanta, a declarat joi secretarul de stat Tudor Serban, relateaza NewsIn."Cei de la ENI, care sunt partenerii Gazprom la proiectul gazoductului South Stream, s-au aratat interesati de toate proiectele noastre pe gaze naturale si gaze lichefiate.
Oficial, nu au formulat o solicitare de participare in acest sens", a declarat joi, la o conferinta de presa la Cernavoda, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban.In prezent, firma americana KBR realizeaza un studiu de fezabilitate pentru terminalul de gaz natural lichefiat (GNL) pe care Romgaz vrea sa il construiasca la Constanta.
De asemenea, Romania face parte si din proiectul AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania-Interconnector), prin care cele trei tari si-au propus sa dezvolte doua terminale de gaz. mai mult
Joi, 29 Aprilie 2010, ora 14:55
UE sprijina in continuare Nabucco, chiar daca ultima versiune a proiectelor energetice continea formula "coridorul sudic", care insa nu se refera la conducta ruseasca South Stream, a declarat luni vicepremierul ceh pentru afaceri europene Alexander Vondra.Vondra, a carui tara detine presedintia Uniunii Europene, a afisat o atitudine optimista ca liderii UE vor aproba joi la summitul de primavara pachetul de relansare economica de 5 miliarde de euro, ce contine o lista de proiecte energetice, unde proiectul Nabucco a fost inlocuit cu formula "coridorul sudic".
"Vom sprijini in continuare Nabucco si nu am discutat de niciun alt traseu sudic", a raspuns vicepremierul ceh la intrebarea daca formula "coridorul sudic" se refera la South Stream, proiectul Gazprom dezvoltat in replica la Nabucco, gazoductul ce ar trebui sa reduca dependenta energetica a UE de Rusia.
In acceptiunea Comisiei Europene, din coridorul sudic ar face parte, pe langa Nabucco, interconectorul de gaz Turcia-Grecia-Italia, precum si o eventuala conducta transcaspica, ce ar face conexiunea intre Turkmenistan si Azerbaijan, alimentand apoi Nabucco.
"Exista un grup puternic de state care doreste ca Nabucco sa faca parte din acest pachet", a spus Vondra, referindu-se la pozitia Romaniei, Austriei, Poloniei si Slovaciei de a insista ca Nabucco sa fie nominalizat pe lista.
Vorbind insa despre modul in care cele 200 de milioane de euro ar ajuta Nabucco, Vondra a recunoscut ca "in aceasta faza initiala, e mai... mai mult
Marti, 17 Martie 2009, ora 09:10
Romania a blocat luni discutiile din cadrul reuniunii periodice a ministrilor de externe de la Bruxelles la capitolul pachetului energetic, pentru ca in concluziile finale nu se mai face referire strict la proiectul Nabucco, au declarat surse de la Bruxelles."Romania a blocat discutiile din cadrul CAGRE pe marginea pregatirii concluziilor Consiliului European, deoarece pe tema pachetului pentru energie a fost inlocuita formula 'pachetul Nabucco' cu sintagma 'coridoare energetice sudice' ", au declarat surse bine informate de la Bruxelles.
Discutiile vizau pachetul pentru energie care primeste sprijin financiar de la UE.
Orice decizie in cadrul CAGRE se ia prin consens, astfel ca Romania este in pozitie sa blocheze discutiile pe aceasta tema. Delegatia Romaniei la Bruxelles este condusa de ministrul de externe Cristian Diaconescu.
Ministrii de externe ai UE trebuiau sa discute luni pe marginea Concluziilor Consiliului European de primavara si a pachetului de proiecte prioritare in domeniul energetic ca parte a planului european de redresare economica. Este pentru prima data cand Romania isi foloseste dreptul de a bloca o decizie europeana.
Ministerul de Externe a refuzat sa faca orice fel de comentariu pe aceasta tema. Asigurarea unei aprovizionari stabile cu energie a Uniunii Europene (UE) a devenit una dintre cele mai importante probleme ale blocului comunitar, dupa disputa din ianuarie dintre Rusia si Ucraina care a dus la sistarea livrarilor de gaz rusesc catre... mai mult
Luni, 16 Martie 2009, ora 15:19