O investitie de 5 milioane de euro intr-o instalatie pentru producerea de biogaz, finantata in proportie de 50% din fondurile europene pentru dezvoltare rurala, reprezinta alternativa stabila, cu un venit lunar de 90.000 de euro, pentru asociatia agricola din localitatea Smolinske din Slovacia, in fata instabilitatii preturilor produselor rezultate din productia agricola sau din cresterea animalelor.
"Deoarece avem un teren neprielnic pentru agricultura am decis sa diversificam activitatile agricole si sa investim in constructia unei instalatii pentru producerea de biogaz in Smolinske si sa utilizam resurse regenerabile. Ne-am dorit o investitie stabila pentru asociatia noastra intrucat preturile produselor rezultate din productia agricola sau din cresterea animalelor erau nesigure. In schimb, pretul energiei era stabil pentru o perioada de 10 ani si astfel am putut planifica niste costuri", a declarat Roman Ruzicka, presedintele asociatiei agricole Smolinske, pentru jurnalistii romani aflati intr-o vizita externa la proiecte de succes realizate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).
Proiectul - in valoare totala de 5 milioane de euro - a fost contractat in ianuarie 2010 si a fost finalizat un an mai tarziu, in martie 2011, iar cofinantarea a fost asigurata prin contractarea unui credit bancar, potrivit Agerpres.
Biogaz si ingrasamant
Investitia a presupus transformarea unor surse de energie regenerabile in biogaz, iar materialul rezultat... mai mult
Marti, 19 August 2014, ora 10:46
Romania este pe ultimul loc la capitolul absorbtie de fonduri europene in cadrul perioadei de programare 2007-2013, iar panelul de experti ai Societatii Academice Romane (SAR) prognozeaza ca tara noastra risca sa piarda o suma substantiala de fonduri din cauza gestiunii deficitare din primii ani, se arata in Raportul anual de analiza si prognoza - Romania 2014 lansat, vineri, de SAR.
"In ciuda incompetentei administrative previzibile care ar putea duce la ratarea unei absorbtii optimale, potentialul fondurilor europene ramane foarte mare si Romania castiga, nu pierde, din orice combinatie. In perioada 2007-2013, Romania a platit catre bugetul UE 9,2 miliarde euro, dar a primit prin intermediul tuturor tipurilor de fonduri nerambursabile peste 21 miliarde euro. Dintre acestia se deduc dezangajarile automate - substantiale in cazul unor Programe Operationale - adica bani pierduti definitiv din cauza incapacitatii de a transmite la timp declaratiile de cheltuieli pentru a fi rambursate de catre Comisia Europeana", se arata in raport.
Potrivit acestuia, fondurile structurale si de coeziune care ar fi putut fi folosite in mod real pentru a sustine dezvoltarea socio-economica pe termen scurt, mediu si lung reprezinta sub 6 miliarde euro pentru toata perioada 2007-2013, deci sub un miliard euro pe an pana in 2012 si 2013 cand, insumat, s-a atras suma de 4 miliarde euro.
"Fondurile alocate agriculturii romanesti prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) au fost... mai mult
Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 11:45
Romania a atras in acest an din fondurile europene destinate agriculturii si dezvoltarii rurale circa 2,35 miliarde de euro, o suma foarte apropiata de obiectivul propus pentru 2013, de 2,5 miliarde de euro, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"In acest moment suntem undeva la 2,35 miliarde de euro atrase, foarte aproape sa ne atingem obiectivul pe care ni l-am propus pentru 2013, respectiv 2,5 miliarde de euro pe plati directe si pe dezvoltare rurala. APIA (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura n.r) si APDRP (Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit n.r) fac eforturi extraordinare in aceste zile pentru a plati toate sumele pe care ni le-am propus si chiar sa depasim cele 2,5 miliarde de euro. Sigur, asteptarile au fost mult mai mari, mai ales pe zona de investitii, unde cred ca se putea mai mult daca si agentii economici aveau capacitate mai mare de absorbtie", a spus ministrul Agriculturii.
Acesta a precizat ca gradul de absorbtie pe fondurile de dezvoltare rurala s-a imbunatatit cu 14% in 2013, in momentul de fata ajungand la 63%.
"In acest an gradul de contractare pe fondurile de dezvoltare rurala au ajuns la 90% si, daca vom reusi sa contractam pana la finele anului toate proiectele, putem ajunge la un grad de 108%. Gradul de absorbtie pe fondurile de dezvoltare rurala s-a imbunatatit cu 14% in 2013, in momentul de fata ajungand la 63%. Numai in acest an au fost contractate 19.500 de proiecte, cu o valoare de... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2013, ora 13:28
Gradul redus de absorbtie a fondurilor europene pentru 2007 - 2013, de sub 10% in septembrie 2012, se explica si prin modalitatea defectuoasa de alocare a acestora. Doar 15% din fondurile nerambursabile au fost alocate sectorului privat si IMM-urilor, conform unei analize Volksbank Romania.
Un exemplu il reprezinta fondurile din Programul Operational Sectorial - Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), unde autoritatile estimau in 2007 ca absorbtia va determina o crestere suplimentara a industrieri prelucratoare cu 38%.
De asemenea, autoritatile estimau in 2007 ca sumele atrase din fonduri UE nerambursabile in exercitiul financiar 2007 - 2013 vor determina o crestere economica de 25% pana in 2020, din care mare parte se va concretiza in primii ani.
"Nu doar ca n-avem aceasta crestere, dar, in ansamblul ei, economia a scazut cu aproape 12% fata de 2007. Iar gradul de absorbtie sub 10% este de-a dreptul ingrijorator", afirma reprezentantul Volksbank.
Balasu considera ca ponderea mica alocata beneficiarilor din sectorul privat este unul dintre factorii care explica performantele slabe.
Din alocarile nerambursabile de trei miliarde euro pentru POS CCE, sumele care revin IMM se ridica la 856 milioane euro (28%), iar la POS Dezvoltarea Resurselor Umane s-au alocat pentru firmele mici si mijlocii 989 milioane euro, dintr-un total de 4,08 miliarde euro (24%).
Cea mai mare suma a fost pusa la dispozitia IMM-urilor prin programul Regio, cu 1,22 de miliarde... mai mult
Duminica, 23 Septembrie 2012, ora 11:01
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) primeste cereri de finantare, incepand din 3 septembrie 2012, pentru mai multe tipuri de proiecte, valoarea totala a fondurilor nerambursabile disponibile fiind de peste 326 milioane de euro.
Este vorba de proiecte de impaduriri, investitii non-agricole in mediul rural, dar si irigatii si lucrari de imbunatatiri funciare.
Depunerea de cereri pe masura 221 - "Prima impadurire a terenurilor agricole"
APDRP anunta ca, in perioada 3 - 28 septembrie 2012, cei interesati de impadurirea terenurilor agricole vor avea la dispozitie 131,886 milioane euro prin masura 221 - "Prima impadurire a terenurilor agricole". Cu sprijinul acestei masuri se poate finanta realizarea de perdele forestiere sau plantatii de arboret.
Prin aceasta masura se pot acorda trei tipuri de plati: o prima pentru lucrarile de infiintare, o prima anuala pentru lucrarile de intretinere a plantatiei pe o perioada de cinci ani, incepand cu anul infiintarii plantatiei forestiere, si o prima compensatorie fixa anuala pe hectar, pentru pierderea de venit ca urmare a impaduririi, pe o perioada de 15 ani, incepand cu anul infiintarii plantatiei.
Depunerea de cereri pe masura 312 "Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi"
Tot in perioada 3 - 28 septembrie 2012, se pot depune la APDRP cereri de finantare pentru investitii in mediul rural prin masura 312 "Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi".... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 16:02
Guvernul s-a angajat sa limiteze in a doua parte a anului cheltuielile pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri UE, din cauza intreruperii rambursarilor, si sa nu utilizeze in acest scop banii din privatizari sau sumele necheltuite de la Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), potrivit scrisorii de intentie convenite cu FMI.
"Cheltuielile cu salariile din sectorul public se vor mentine in acest an la 6,7% din PIB. In urma intreruperii rambursarii fondurilor UE catre mai multe programe, cheltuielile de capital, inclusiv pentru cofinantarea proiectelor cu finantare europeana, trebuie sa incetineasca pentru a se incadra in anvelopa bugetara.", se spune in document.
Totodata, Guvernul a promis ca nu va utiliza banii de la fondul de privatizare pentru plati catre proiecte cu finantare europeana, iar orice fonduri necheltuite aferente Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) vor fi economisite.
"Nu vom efectua co-finantarea proiectelor cu fonduri UE cu bani din fondul de privatizare, iar orice sume necheltuite de la PNDI vor fi economisite", se arata in scrisoarea transmisa Fondului Monetar International.
Consiliul Fiscal a recomandat Guvernului, intr-o opinie publicata miercuri privind rectificarea bugetara si evolutia macroeconomica din primul semestru, sa limiteze cheltuielile din resurse proprii pentru proiectele cu finantare de la UE, in contextul blocarii rambursarilor, si sa controleze strict cheltuielile autoritatilor... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 18:15
Consiliul Fiscal considera ca absorbtia fondurilor europene trebuie sa devina un obiectiv prioritar efectiv al Guvernului si ca, data fiind absorbtia foarte slaba de pana acum, sunt necesare masuri mult mai hotarate si urgente de imbunatatire a capacitatii de absorbtie.
Cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene este un obiectiv important, in conditiile in care in prezent exista constrangeri de a limitat necesarul de investitii al economiei, din cauza crizei.
"Absorbtia fondurilor europene devine astfel esentiala pentru compensarea efectelor negative cauzate de criza datoriilor suverane la nivel european asupra fluxurilor de capital", se arata in opinia Consiliului Fiscal cu privire la proiectul de rectificare bugetara pe anul 2012.
Consiliul Fiscal recomanda stabilirea unor tinte trimestriale de absorbtie efectiva de fonduri europene, pe ordonatori de credite, care sa fie monitorizate cu atentie si care sa permita corectarea rapida a eventualelor deficiente.
Absorbtia fondurilor europene se mentine foarte slaba, iar tintele pentru sfarsitul anului au fost revizuite in scadere.
Daca se blocheaza unele programe operationale, persista riscuri majore in ceea ce priveste atingerea noilor tinte revizuite, cu posibile consecinte asupra nivelului deficitului bugetar.
In luna iulie, consilierii pe fonduri europene spuneau ca, in perioada 2014-2020, fondurile destinate tarii noastre vor fi reduse la jumatate, tinad cont de faptul ca tara noastra nu a... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 14:29
CEC Bank a lansat un nou produs de creditare pentru proiectele de investitii finantate din fonduri europene, respectiv creditul punte pe termen mediu, destinat beneficiarilor PNDR, Masura 112 - Instalarea tinerilor fermieri.
Creditul se acorda in lei, pe o perioada de trei ani, iar valoarea maxima care poate fi accesata este de 70.000 lei.
Clientii beneficiaza de garantii flexibile cu ajutorul Fondului de Garantare a Creditului Rural ce va acoperi pana la 80% din valoarea creditului. Pe perioada implementarii proiectului, clientul va plati lunar numai dobanda, iar rambursarea se face la o scadenta unica, la data primirii transei a doua din sprijinul nerambursabil aprobat de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.
Beneficiarii pot fi persoane fizice autorizate sau asociati/administratori unici ai unei societati, cu varsta sub 40 de ani, care administreaza pentru prima data o exploatatie agricola.
Clientii CEC Bank beneficiaza de consultanta gratuita in ceea ce priveste pregatirea documentatiei de accesare a creditului.
CEC Bank a finantat circa 60 mii de fermieri in ultimii patru ani
CEC: Crestere a activelor cu peste 14% in 2011
CEC a majorat cu 11,5 mil. de euro plafonul de garantare pentru "Prima Casa" 4 mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 11:47
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, vineri, la Brasov, ca tinta ministerului pe care il conduce este ca in acest an gradul de absorbtie a fondurilor europene sa ajunga la 20%, transmite corespondentul NewsIn.
Prezent la Brasov, la conferinta regionala cu tema "Cresterea absorbtiei fondurilor structurale", organizata de Centrul de Informare pentru Instrumente Structurale din subordinea ministerului, Leonard Orban a spus ca tinta pe care si-a impus-o in acest an pentru absorbtia fondurilor europene este de 6 miliarde de euro, din care 3,5 miliarde de euro pe politica de coeziune.
"Ne propunem ca intr-un an sa absorbim de trei ori mai multi bani decat in ultimii cinci ani", a spus Orban.
De la 1 ianuarie si pana in prezent, Romania a atras doar 1,2 miliarde de euro, adica 8% din fondurile de coeziune puse la dispozitia Romaniei de catre Uniunea Europeana. Ministrul a adaugat ca gradul general de absorbtie a fondurilor europene in Romania este de 25%.
"La plati directe, fondurile au fost atrase 100%, iar la dezvoltare rurala, peste 30%. Mai slab stam insa la politicile de coeziune, unde gradul de absorbtie este de 7,4%", a mai spus Leonard Orban.
Oamenii de afaceri brasoveni prezenti la conferinta au sustinut ca la nivelul judetului Brasov s-au atras destule fonduri europene, fiind in diferite stadii de derulare proiecte de peste 300 de milioane de euro.
"Daca, din datele dumneavoastra, Romania a absorbit doar 1,2 miliarde de euro din... mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 18:11