Primarul municipiului Timisoara, Dominic Fritz, a declarat marti, 17 noiembrie, ca a taiat sporurile care le erau acordate angajatilor care lucrau la elaborarea de proiecte cu finantare europeana, intrucat acestea erau suportate din bugetul local, iar rata de implementare era mica.
Edilul-sef a detaliat ca primaria a contractat in ultimii ani proiecte in valoare de 460 milioane de lei, dar s-a rambursat doar 1 milion de lei, adica o rata de absorbtie de 0,22%. Fritz spune ca in aceasta situatie s-a uitat peste sporurile platite pentru elaborarea proiectelor si a constatat ca din anul 2017 pana acum, primaria a platit 6,5 milioane de lei pentru sporuri salariale pentru aceste proiecte.
"Aceasta inseamna ca pentru ca sa cheltuim (sa fie rambursat, n.r.) deocamdata 1 milion de lei din fonduri europene am platit sporuri salariale de aproape 7 milioane de lei. Aceste sporuri salariale nu sunt platite din fondurile europene, ci din bugetul propriu local. Deci am cheltuit 1 milion de lei bani europeni, dar am platit aproape 7 milioane de lei din bugetul propriu. Am decis sa suspendam de luna aceasta aceste sporuri, cel putin pentru lunile noiembrie si decembrie, iar pana anul viitor vom dezvolta un sistem in care aceste sporuri depind de performanta in proiect. Imi pare rau pentru cei peste 120 de colegi care primesc aceste sporuri, dar sunt sigur ca inteleg si ei ca, pe de-o parte, suntem intr-o situatie financiara dificila si, pe de alta parte, luand in considerare lipsa... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 13:52
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a semnat, joi, la Timisoara, zece proiecte axate pe dezvoltarea domeniului energiei regenerabile, cu finantare de la UE, in valoare totala de 109 milioane de lei, patru proiecte fiind selectate pentru judetul Timis.
Ministrul Eugen Teodorovici a semnat, joi, la Consiliul Judetean Timis, in cadrul unei sedinte festive, un numar de zece proiecte europene in valoare totala de 109 milioane de lei, din care 49 de milioane de lei sunt nerambursabili, judetul Timis beneficiind de patru astfel de proiecte in valoare totala de 14,5 milioane de lei.
Proiectele semnate de ministrul Teodorovici, pe Polul de Competitivitate MEDGREEN, se axeaza pe dezvoltarea domeniului energiei regenerabile si se vor realiza printr-o serie de parteneriate intre mediul privat si universitati din tara.
"Polul de Competitivitate MEDGREEN este un program care vizeaza mai multe companii ce vor folosi deseuri pentru producerea de energie. Este un pas important pe care il facem pentru independenta energetica a Romaniei", a declarat Teodorovici.
Pentru judetul Timis, au fost selectate patru proiecte. Prin intermediul unui proiect se va realiza o hala si se vor achizitiona echipamente pentru testarea de panouri fotovoltaice, prin intermediul celui de-al doilea proiect se vor dezvolta noi tehnologii eficiente energetic, iar cel de-al treilea proiect prevede eficientizarea energetica a blocurilor din Timisoara. Prin cel de-al patrulea proiect se... mai mult
Vineri, 23 Mai 2014, ora 09:05
Guvernul a accelerat semnificativ implementarea proiectelor finantate din fonduri europene pentru a recupera terenul pierdut in prima parte a perioadei de programare 2007-2013, mai precis pana la inceputul lunii mai 2012, informeaza un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.
"Incepand cu data mentionata, Guvernul Romaniei a inregistrat performante in atragerea fondurilor structurale si de coeziune: rata de absorbtie curenta a fondurilor europene este de patru ori mai mare, ajungand de la doar 8,53% la inceputul lunii mai 2013 la aproximativ 34% in prezent", se arata in comunicat.
Ministerul subliniaza ca in 2013 Romania a inregistrat recorduri in absorbtia fondurilor UE: a solicitat si a incasat sume mai mari de la Comisia Europeana decat in toti anii din perioada 2007-2013. Mai precis, in 2013 au fost transmise documentele necesare pentru decontarea a peste 3,56 miliarde de euro, in timp ce in perioada 2007-2013 a fost solicitata pentru a fi decontata Romaniei o suma de doar 2,86 miliarde de euro.
Totodata, in 2013, Romania a incasat peste 2,88 miliarde de euro de la Comisie, comparativ cu doar 2,2 miliarde de euro in toti anii din perioada 2007-2013. Mai mult, intr-o singura zi din acest an, in 20 februarie, Romania a inregistrat un alt record absolut: a incasat peste 830 milioane de euro de la Comisie, suma mai mare decat cea incasata in oricare dintre anii 2009, 2010 si 2011, in conditiile in care Romania nu a incasat niciun euro din fondurile alocate... mai mult
Duminica, 23 Februarie 2014, ora 10:53
Cei mai "ieftini" bani pentru dezvoltarea Romaniei sunt fondurile europene sustin deopotriva premierul Ponta si presedintele Traian Basescu. In ciuda voturilor de blam primite din partea politicienilor, dar si a sectorului privat, fondurile europene au pus umarul pe "ici pe colo" rezolvarea unor probleme nationale.
Business24 va prezinta o serie de exemple de succes in accesarea de fonduri europene prin Programul Operational Regional (POR) de care raspunde Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice condus de Liviu Dragnea.
Reabilitarea Mausoleului de la Marasesti, proiect de 3,8 milioane de euro
Mausoleul Eroilor de la Marasesti, monument care anual atrage sute de mii de turisti datorita arhitecturii unicat si importantei sale istorice, fiind dedicat eroilor Primului Razboi Mondial, a fost reabilitat cu bani europeni.
Mausoleul de la Marasesti inainte de renovare
Proiectul a durat mai bine de patru ani si a fost finantat prin POR, Axa prioritara 5 "Dezvoltarea si promovarea turismului", Domeniul de interventie 5.1: "Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe".
Mausoleul de la Marasesti dupa renovare
La Mausoleul Marasesti s-au efectuat lucrari de restaurare, arhitectura, amenajari exterioare, refacerea sursei de apa, drumuri, alei, parcaje, instalatii electrice si instalatii paratraznet.
Lucrari de infrastructura in Campina, judetul Prahova- 5,6... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 08:02
Sub-licitarea este un fenomen care afecteaza atat absorbtia, cat si calitatea lucrarilor, motiv pentru care Ministerul Fondurilor Europene propune analiza ofertei tehnice inaintea celei financiare, a declarat vineri, la Oradea, ministrul secretar de stat din Ministerul Fondurilor Europene, Alin Mitrica, prezent la Conferinta regionala "Arhitectura transfrontaliera a constructiilor", organizata de Federatia Patronilor Bihor.
"Propunerea noastra este ca dupa analiza documentelor de calificare, sa urmeze, in mod obligatoriu, analiza ofertei tehnice, si nu cea financiara care stabileste o anumita relatie psihologica intre autoritate si cei care au depus oferta, la pretul cel mai mic si poate influenta finalul licitatiei", a declarat secretarul de stat, la intalnirea regionala pe constructii.
Alin Mitrica a subliniat ca aceasta masura "i se pare justa, ca va avea un efect pozitiv mai ales in domeniul constructiilor, unde sunt problemele cele mai mari".
Potrivit oficialului roman, ministerul va incerca, de asemenea, sa adopte cateva masuri pentru a nu deprofesionaliza zona evaluatorilor, a celor care fac parte din comisiile de licitatie.
"Aici avem diverse probleme, deoarece legea este interpretativa, exista decizii arbitrare ale Consiliului national pentru solutionarea contestatiilor, exista o asumare pe caietele de sarcini ale ANRMAP-ului care ulterior nu mai este recunoscuta ca asumare si ajungem in zona corectiilor", a spus Mitrica.
In prezent, se... mai mult
Sambata, 13 Aprilie 2013, ora 09:50
Problema fondurilor europene trebuie abordata intr-o alta cheie decat pana acum, un prim lucru care se poate face institutional pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene fiind unificarea institutionala sub o comanda unica, politica si manageriala a fondurilor, a declarat economistul-sef al Bancii Centrale, Valentin Lazea.
Acesta a identificat trei masuri care ar conduce la cresterea absorbtiei fondurilor europene in Romania.
"Asa cum spunea domnul Daianu, potentialul nostru de crestere in lipsa fondurilor europene este de 2% pe an. Daca am atrage fonduri, am putea ajunge la 3 - 3,5 - chiar 4% pe an. Ce se poate face institutional, pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene? Primul lucru este unificarea institutionala sub o comanda unica, politica si manageriala a fondurilor. Este necesar sa stie Ministerul Transporturilor ce se face la Ministerul Dezvoltarii Regionale, la Ministerul Dezvoltarii Regionale ce se face la Turism in materie de fonduri", a explicat el.
O a doua cale este implicarea bancilor inca din prima faza de pregatire a proiectelor, pentru ca de multe ori acestea sunt nebancabile.
"Eu nu zic sa faca bancherii proiectele, dar pot sa existe firme arondate bancilor de scriere a proiectelor sau acreditate de banci care sa ofere certitudinea ca cel care vine cu proiectul spre a obtine credit acest proiect este bancabil. Nu sa constate ca, dupa ce a dat bani pe proiectare, proiectul se dovedeste a fi nebancabil", a explicat Lazea.
O a... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 16:05
Un numar de 11 proiecte pe fonduri europene derulate de autoritati publice sau societati comerciale private din zona ADR Sud Muntenia sunt in intarziere, patru dintre aceste proiecte, care au o valoare totala de aproximativ 70 de milioane de euro, riscand sa piarda finantarea.
Potrivit directorului Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) Sud Muntenia, Liviu Musat, patru proiecte pe fonduri europene cu o valoare totala de aproximativ 70 de milioane de euro risca sa piarda finantarea din cauza intarzierilor foarte mari in implementare, cele patru proiecte intrand intr-o perioada de monitorizare "mai atenta".
"Nu putem sa ascundem faptul ca sunt proiecte in intarziere in regiunea noastra, proiecte pentru care, daca nu se vor intampla lucruri semnificative in perioada urmatoare, vom solicita rezilierea contractelor si transmiterea sumelor la proiecte de rezerva pentru care beneficiarii chiar isi doresc din tot sufletul sa obtina sume pentru a finanta aceste proiecte", a afirmat, luni, intr-o conferinta de presa la Ploiesti, directorul ADR Sud Muntenia.
Liviu Musat a aratat ca printre proiectele aflate in intarziere se numara, in cadrul domeniului de interventie 1 - poli urbani, derulat de municipiul Targoviste, un proiect ce are in vedere implementarea unui plan integrat de dezvoltare urbana a municipiului.
"Asteptam masuri grabnice de reintrare in grafic, daca nu, posibilitatea nedorita de nimeni de reziliere a contractului este considerabila", a afirmat Liviu... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 18:15
Muzeul Ceasului "Nicolae Simache" Ploiesti va fi restaurat si consolidat cu fonduri europene. Contractul de finantare pentru modernizarea acestui obiectiv prin Programul Operational Regional a fost semnat vineri, valoarea totala ridicandu-se la 7,94 milioane lei.
Din valoarea totala a contractului de finantare, valoarea eligibila este de 6,27 milioane lei (5,03 milioane lei fonduri nerambursabile FEDR, 1,1 milioane lei fonduri din bugetul national si 125.420 lei cofinantarea eligibila a beneficiarului). Durata de implementare este de 36 de luni.
Lucrarile vor viza consolidarea structurii, refacerea modenaturii fatadelor, a tamplariei, a finisajelor interioare, a tencuielilor, a pardoselilor, extinderea instalatiilor electrice, de apa si canalizare. De asemenea, se vor executa lucrari de amenajare exterioara, trotuare de protectie, alei, imprejmuire si spatii verzi.
Contractul de finantare a fost semnat in cadrul Axei prioritare 1 "Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - poli urbani de crestere", Domeniul major de interventie 1.1 "Planuri integrate de dezvoltare urbana", Sub-domeniul "Poli de crestere".
Muzeul Ceasului, singurul de acest fel din tara, si-a deschis portile in anul 1963, intr-o sala a Palatului Culturii din Ploiesti, prin grija profesorului Nicolae Simache, director al Muzeului de Istorie intre anii 1954 si 1971. Ulterior, colectia de ceasornice a fost adusa intr-o cladire construita la sfarsitul secolului al XIX-lea.
Patrimoniul... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 17:19
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat joi ca gradul actual de absorbtie a fondurilor europene, respectiv plati efectuate prin PNDR, este doar satisfacator, de 33%, estimandu-se sa se ajunga la 50,4% in 2012.
"Succesul absorbtiei de fonduri europene are un nivel satisfacator, nu bun. Anul trecut au fost 15 sesiuni de proiecte, iar valoarea platilor efectuate de la lansare pana acum este de 3,3 miliarde euro, respectiv un grad de absorbtie de 33%", a precizat Tabara.
In 2010, gradul de absorbtie a fost de 17%, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Pentru 2012 se estimeaza o crestere a gradului de absortie de 50,4%.
In 2011, in cadrul Programului National de Dezvoltare Nationala (PNDR) au fost depuse 36.554 de proiecte, cu o valoare de peste 2,3 miliarde euro, din care contractate au fost 21.000 de proiecte, de peste 625,8 milioane euro.
De asemenea, au fost finalizate 960 de proiecte.
Platile efectuate in 2011 au fost de 1,57 miliarde euro, reprezentand 47% din platile efectuate de la lansarea proiectului. mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 15:47