"Biomass, Biogas & Cogeneration 2015", conferinta nationala consacrata energiei produse din biomasa, biogaz sau in centrale de cogenerare, va avea loc joi, 11 Iunie 2015, incepand cu ora 9:00, la Hotelul InterContinental Bucuresti.
Dezbaterea interactiva aflata la a doua editie va reuni in sala reprezentanti la nivel decizional din: Ministerul Energiei, ANRE, Ministerul Agriculturii, Turismului si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, reprezentanti ai comunitatii locale - primarii, sefi de consilii locale, companii de termoficare locale, producatori si traderi de biomasa - nationali si internationali, dezvoltatori de centrale si operatori, companii producatoare de echipament si tehnologie din industrie, traderi de energie, experti financiari si juridici din energia regenerabila, mari proprietari de ferme agricole din Romania, hoteluri sau cladiri de birouri, companii de procesare a deseurilor din lemn si peleti, companii ce detin silozuri de depozitare si procesare pentru cereale etc.
Se vor prezenta proiecte de succes dezvoltate in tara si in strainatate, solutii concrete in vederea eficientizarii anumitor business-uri care si-ar putea dezvolta capacitati de biomasa sau biogaz in business-ul pe care il desfasoara, dar si ce ar putea fi imbunatatit in partea de sustinere a sectorului de catre autoritati.
Conferinta ofera o platforma interactiva de discutii, intalniri, networking direct si dezbateri interactive intre furnizori si... mai mult
Marti, 26 Mai 2015, ora 12:11
Cristian Cismaru a renuntat la cariera sa din banca pentru a transforma in afacere pasiunea sa de o viata, turismul. A ales o varianta inedita in Romania, turismul alternativ, ce ii vizeaza in principiu pe strainii curiosi sa descopere tara noastra.
"Momentele petrecute prin sate si in natura sunt foarte reconfortante si adevarata hrana pentru suflet. E un mod foarte bun de deconectare daca te simti bine alaturi de alti oameni si daca esti o persoana mai activa", spune omul de afaceri, intr-un interviu acordat Business24.
Proiectul sau de suflet este acum My Transilvania, recent lansat de Reky Travel, prin care ii aduce si pe turistii romani sa cunoasca regiunea cuprinsa intre Sibiu, Agnita si Sighisoara.
"De exemplu, Picnic in Cindrel este, asa cum ii spune si numele, un picnic in care pregatim turistilor o traista ciobaneasca cu produse si preparate locale din Marginimea Sibiului pe care ii invitam sa le savureze.
Dupa o scurta drumetie pe drumul branzei, turistii sunt recompensati cu o frumoasa priveliste asupra imprejurimilor, iar pentru cei interesati organizam si o vizita la unul din mestesugarii din sat", spune proprietarul Reky Travel, un om de afaceri ce dovedeste ca si in Romania se pot face afaceri profitand, in cel mai bun sens, de patrimoniul cultural de care dispunem.
Ati lucrat cativa ani intr-o banca. Cum s-a produs schimbarea catre turism alternativ, de continut?
Munca intr-o banca a fost rezultatul logic al parcursului scolar pe care il... mai mult
Sambata, 25 Ianuarie 2014, ora 00:00
Grupul ceh de utilitati CEZ a decis sa se concentreze pe extinderea in Polonia, dupa ce Romania a redus subventiile la energiile regenerabile. "Extinderea viitoare in Romania era intr-un stadiu ipotetic si acum am decis sa ne concentram in schimb pe piata poloneza", a declarat purtatorul de cuvant al CEZ, Ladislav Kriz.
Anul trecut, CEZ a finalizat in zona Dobrogea cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW. Planurile anterioare ale companiei vizau construirea unor capacitati de 1.000 de megawati, insa in luna februarie le-a revizuit la 300 de megawati din cauza incertitudinilor cu privire la schema de suport si necesitatile de finantare, transmite Bloomberg.
Guvernul roman a anuntat zilele trecute suspendarea pentru trei ani si jumatate a sistemului alocarii de certificate verzi pentru producatorii de energie din resurse regenerabile. Masura este destinata sa reduca factura platita de consumatorul final cu 50% pentru energia regenerabila, insa risca sa-i alunge pe investitori.
Romania va pierde investitii de sute de milioane de euro din cauza reducerii subventiilor
Investitorii sunt "supracompensati" in cadrul actualului sistem, care trebuie redus avand in vedere cresterea rapida a capacitatilor de productie a energiei regenerabile, a declarat directorul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Marian Manicuta.
"Credibilitatea Romaniei a fost redusa la zero", a declarat Markus Vrieling,... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 14:29
Romania va pierde patru miliarde de euro daca autoritatile modifica schema de sprijin pentru productia energiei regenerabile, sustin reprezentantii Asociatiei Romane a Industriei Fotovoltaice (RPIA).
"Sunt patru miliarde de euro care asteapta la granite sa intre in proiecte in Romania. Probabil ca nu vor mai intra. (...) Orice fel de schimbare va aduce instabilitate si lipsa de competitivitate", a declarat joi presedintele Consiliului de Administratie al RPIA, Doru Voicu.
El a adaugat ca in industria energiei regenerabile din Romania lucreaza aproximativ 4.000 de oameni, din care circa 1.000 doar in sectorul fotovoltaic.
Potrivit lui Voicu, anul trecut statul a incasat 500 milioane euro de pe urma regenerabilelor.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat recent ca Guvernul va modifica legea privind acordarea de certificate verzi, motivand ca nu poate fi distrusa industria romaneasca de dragul celei regenerabile.
Investitorii in productia de energie regenerabila sunt atrasi tocmai de schema de sprijin, una dintre cele mai generoase din Europa. Astfel, companiile care produc energie din surese alternative primesc gratuit de la stat certificate verzi, al caror numar variaza in functie de tehnologie.
"Nu avem nimic impotriva reducerii numarului de certificate verzi, daca se face in cadrul legii", a mai spus Voicu.
Certificatele verzi se acorda pentru cantitatea de energie produsa. Legislatia obliga furnizorii sa cumpere aceste... mai mult
Joi, 07 Martie 2013, ora 11:47
Subventiile platite de stat pentru dezvoltarea energiei regenerabile, in principal a celei eoliene si a celei solare, fac diferenta intre un domeniu neatractiv si "un Eldorado al industriei regenerabile", potrivit mai multor analisti din domeniu.
Mai mult, acestia spun ca energia regenerabila, produsa la costuri mari, ameninta sa alunge din tara o serie de industrii energointensive.
Costurile mari de productie a energiei regenerabile pun presiune tot mai mare si pe tarile Uniunii Europene, care ameninta dezvoltarea industriei din regiune. Aceasta in conditiile in care UE si-a propus ca 20% din consumul sau de energie sa provina, pana in 2020, din energia regenerabila.
Romania are chiar o tinta mai ambitioasa, ca 24% din energia consumata in 2020 sa aiba la origine surse regenerabile.
Conform Eurostat, tara noastra se afla in 2010 foarte aproape de aceasta tinta, cu un consum de 23,4% din astfel de surse, insa cea mai mare parte a acestui procent provenea din hidroenergie, doar o proportie foarte mica avand la origine, la acel moment, energia eoliana sau solara.
Urmatorul raport al Comisiei privind consumul de energie regenerabila din tara noastra urmeaza sa fie publicat la sfarsitul primaverii, conform Reprezentantei CE in Romania.
Subventiile pentru energia regenerabila, reflectate in costurile finale
Industria de energie regenerabila este puternic subventionata, iar costurile transferate asupra consumatorilor finali, atat casnici, dar mai ales... mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 11:30
Doua fonduri de investitii din Franta si Cehia au achizitionat de la compania cipriota EP Global Energy 80% dintr-un parc eolian de 80 de MW din judetul Constanta.
Astfel, fondul Marguerite, cu sedii la Paris si Luxemburg, va detine 50% din parcul eolian, iar firma ceha EnerCap Power va avea o participatie de 30%, iar diferenta a ramas in portofoliul EP Global Energy, potrivit unui comunicat al firmei de avocatura Salans, care a asistat cele doua fonduri de investitii in derularea tranzactiei, anunta Mediafax.
Parcul eolian va fi construit intre localitatile Chirnogeni si Independenta si va fi dotat cu turbine produse de compnaia Nordex. Operatiunile comerciale ar urma sa inceapa in prima parte a anului 2014.
Marguerite si EnerCap Power au finantat achizitia proiectului de productie a electricitatii in turbine eoliene cu credite de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Erste Group Bank, ING Bank si UniCredit Bank Austria.
Fondul Marguerite a fost infiintat de institutiile financiare Caisse des Depots et Consignations, Cassa Depositi e Prestiti, Banca Europeana pentru Investitii, Instituto de Credito Oficial, KfW si PKO Bank Polski.
EnerCap Capital Partners (EnerCap) a fost infiintat in 2007 si este specializat in investitii private in proiecte de energie regenerabila in Europa Centrala, de Est si de Sud-Est. EnerCap administreaza un portofoliu de investitii care cuprinde peste 350 MW in eoliene si panouri solare in regiune.
Firma EP... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 16:11
Samsung vrea sa investeasca in constructia de parcuri solare in Romania, a declarat, miercuri, Park Robyug, ambasador pentru energie si resurse in Ministerul coreean pentru Afaceri Externe si Comert.
Obiectivele vor fi realizate pentru productia de electricitate, conform Mediafax.
Samsung analizeaza doua locatii pentru constructia a doua parcuri solare in judetul Giurgiu, a declarat Robyug, prezent la Bucuresti la o conferinta pe tema energiilor regenerabile.
Cele doua proiecte ar insuma o capacitate instalata de 45 MW.
Pana in prezent, grupul sud-coreean a derulat proiecte similare in Bulgaria pana in prezent.
Samsung, cel mai mare producator de telefoane, are, de asemenea, operatiuni de productie de echipamente pentru sectorul energiei regenerabile, precum panouri solare, dar este activ si in domeniul dezvoltarii de parcuri eoliene si solare.
Alta companie coreena, Photovoltaic New Horizon (PNH), are proiecte in productia de energie in parcuri solare in Romania.
Potrivit lui Park, PNH a inceput deja constructia a trei parcuri fotovoltaice, in Alexandria si Giurgiu, care ar urma sa fie finalizate anul viitor.
"Parcul fotovoltaic din Alexandria, de 60 MW, este estimat sa fie finalizat in 2013. Alte doua unitati, de trei MW si cinci MW, sunt in constructie in Giurgiu", a mai spus Park. mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 14:40
O instalatie fotovoltaica de 1,5 MW va fi inaugurata, miercuri, in Pufesti, judetul Vrancea, de catre Eurowind Energy A/S si Martifer Solar Romania.
Instalatia a fost finalizata la inceputul lunii iulie si a fost conectata la reteaua nationala la inceputul lunii august 2012. Proiectul a fost dezvoltat pentru Eurowind Energy A/S de catre filiala sa, Alpha Wind Renewables Romania SRL, cu sprijinul tehnic al Martifer Solar.
Martifer Solar este parte a grupului Martifer, un grup multinational industrial, cu peste 3.000 de angajati, axat pe constructii metalice si energie solara. Pana in prezent, Martifer Solar a participat la instalarea a peste 200 MW de energie solara fotovoltaica la nivel mondial. In 2011, veniturile din activitatile de baza ale grupului au atins 550 milioane euro.
Eurowind Energy A/S dezvolta investitii in domeniul energiei solare si eoliene in Europa, principalele sale piete fiind Danemarca, Germania, Romania si Polonia.
Pietele romana si poloneza sunt gestionate prin intermediul a doua filiale - Alpha Wind Polska si Alpha Wind Renewables Romania SRL. In parteneriat cu investitori straini, Eurowind Energy A/S investeste aproximativ 100 milioane de euro in fiecare an.
Martifer si Eurowind Energy A/S anunta continuarea investitiilor in Romania
Martifer Solar Romania are in vedere inceperea pe piata romaneasca a altor proiecte de acest tip, in perioada urmatoare.
"Aceasta este prima dintre instalatiile fotovoltaice pe care intentionam... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 10:02
O firma din judetul Ilfov va dezvolta un parc eolian la Tulucesti, judetul Galati. Centrala electrica eoliana va include 41 de turbine si va avea o putere totala instalata de 143,5 MW.
Obiectivul va fi situat pe o suprafata de cateva zeci de hectare.
Proiectul a primit acordul de mediu, dupa 20 de luni de la inregistrarea solicitarii la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) Galati.
Parcul eolian va produce peste 250.000 MWh pe an. Intreaga cantitate de energie va fi descarcata in sistemul energetic national prin intermediul unei statii de transformare de 110 kV.
CEE Tulucesti va fi una dintre cele mai mari centrale electrice eoliene proiectate in judetul Galati, avand o suprafata de peste 70 hectare, cu tot cu drumuri de acces.
Suprafata totala construita va fi de 28 hectare si va include fundatiile celor 41 de turbine, drumurile de acces si de exploatare, parcarile si statia de transformare.
La inceputul acestei luni a fost inaugurat la Buzias, judetul Timis, primul mare parc fotovoltaic din vestul tarii, in urma unei investitii de doua milioane de euro. Investitia a fost implementata de firma de constructii Constructim din Timisoara, avand o capacitate de 1 MWh.
Parc fotovoltaic de doua milioane de euro, inaugurat in Timis mai mult
Luni, 20 August 2012, ora 15:55