"Biomass, Biogas & Cogeneration 2015", conferinta nationala consacrata energiei produse din biomasa, biogaz sau in centrale de cogenerare, va avea loc joi, 11 Iunie 2015, incepand cu ora 9:00, la Hotelul InterContinental Bucuresti.
Dezbaterea interactiva aflata la a doua editie va reuni in sala reprezentanti la nivel decizional din: Ministerul Energiei, ANRE, Ministerul Agriculturii, Turismului si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, reprezentanti ai comunitatii locale - primarii, sefi de consilii locale, companii de termoficare locale, producatori si traderi de biomasa - nationali si internationali, dezvoltatori de centrale si operatori, companii producatoare de echipament si tehnologie din industrie, traderi de energie, experti financiari si juridici din energia regenerabila, mari proprietari de ferme agricole din Romania, hoteluri sau cladiri de birouri, companii de procesare a deseurilor din lemn si peleti, companii ce detin silozuri de depozitare si procesare pentru cereale etc.
Se vor prezenta proiecte de succes dezvoltate in tara si in strainatate, solutii concrete in vederea eficientizarii anumitor business-uri care si-ar putea dezvolta capacitati de biomasa sau biogaz in business-ul pe care il desfasoara, dar si ce ar putea fi imbunatatit in partea de sustinere a sectorului de catre autoritati.
Conferinta ofera o platforma interactiva de discutii, intalniri, networking direct si dezbateri interactive intre furnizori si... mai mult
Marti, 26 Mai 2015, ora 12:11
Grupul ceh de utilitati CEZ a decis sa se concentreze pe extinderea in Polonia, dupa ce Romania a redus subventiile la energiile regenerabile. "Extinderea viitoare in Romania era intr-un stadiu ipotetic si acum am decis sa ne concentram in schimb pe piata poloneza", a declarat purtatorul de cuvant al CEZ, Ladislav Kriz.
Anul trecut, CEZ a finalizat in zona Dobrogea cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW. Planurile anterioare ale companiei vizau construirea unor capacitati de 1.000 de megawati, insa in luna februarie le-a revizuit la 300 de megawati din cauza incertitudinilor cu privire la schema de suport si necesitatile de finantare, transmite Bloomberg.
Guvernul roman a anuntat zilele trecute suspendarea pentru trei ani si jumatate a sistemului alocarii de certificate verzi pentru producatorii de energie din resurse regenerabile. Masura este destinata sa reduca factura platita de consumatorul final cu 50% pentru energia regenerabila, insa risca sa-i alunge pe investitori.
Romania va pierde investitii de sute de milioane de euro din cauza reducerii subventiilor
Investitorii sunt "supracompensati" in cadrul actualului sistem, care trebuie redus avand in vedere cresterea rapida a capacitatilor de productie a energiei regenerabile, a declarat directorul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Marian Manicuta.
"Credibilitatea Romaniei a fost redusa la zero", a declarat Markus Vrieling,... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 14:29
Subventiile platite de stat pentru dezvoltarea energiei regenerabile, in principal a celei eoliene si a celei solare, fac diferenta intre un domeniu neatractiv si "un Eldorado al industriei regenerabile", potrivit mai multor analisti din domeniu.
Mai mult, acestia spun ca energia regenerabila, produsa la costuri mari, ameninta sa alunge din tara o serie de industrii energointensive.
Costurile mari de productie a energiei regenerabile pun presiune tot mai mare si pe tarile Uniunii Europene, care ameninta dezvoltarea industriei din regiune. Aceasta in conditiile in care UE si-a propus ca 20% din consumul sau de energie sa provina, pana in 2020, din energia regenerabila.
Romania are chiar o tinta mai ambitioasa, ca 24% din energia consumata in 2020 sa aiba la origine surse regenerabile.
Conform Eurostat, tara noastra se afla in 2010 foarte aproape de aceasta tinta, cu un consum de 23,4% din astfel de surse, insa cea mai mare parte a acestui procent provenea din hidroenergie, doar o proportie foarte mica avand la origine, la acel moment, energia eoliana sau solara.
Urmatorul raport al Comisiei privind consumul de energie regenerabila din tara noastra urmeaza sa fie publicat la sfarsitul primaverii, conform Reprezentantei CE in Romania.
Subventiile pentru energia regenerabila, reflectate in costurile finale
Industria de energie regenerabila este puternic subventionata, iar costurile transferate asupra consumatorilor finali, atat casnici, dar mai ales... mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 11:30
Doua fonduri de investitii din Franta si Cehia au achizitionat de la compania cipriota EP Global Energy 80% dintr-un parc eolian de 80 de MW din judetul Constanta.
Astfel, fondul Marguerite, cu sedii la Paris si Luxemburg, va detine 50% din parcul eolian, iar firma ceha EnerCap Power va avea o participatie de 30%, iar diferenta a ramas in portofoliul EP Global Energy, potrivit unui comunicat al firmei de avocatura Salans, care a asistat cele doua fonduri de investitii in derularea tranzactiei, anunta Mediafax.
Parcul eolian va fi construit intre localitatile Chirnogeni si Independenta si va fi dotat cu turbine produse de compnaia Nordex. Operatiunile comerciale ar urma sa inceapa in prima parte a anului 2014.
Marguerite si EnerCap Power au finantat achizitia proiectului de productie a electricitatii in turbine eoliene cu credite de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Erste Group Bank, ING Bank si UniCredit Bank Austria.
Fondul Marguerite a fost infiintat de institutiile financiare Caisse des Depots et Consignations, Cassa Depositi e Prestiti, Banca Europeana pentru Investitii, Instituto de Credito Oficial, KfW si PKO Bank Polski.
EnerCap Capital Partners (EnerCap) a fost infiintat in 2007 si este specializat in investitii private in proiecte de energie regenerabila in Europa Centrala, de Est si de Sud-Est. EnerCap administreaza un portofoliu de investitii care cuprinde peste 350 MW in eoliene si panouri solare in regiune.
Firma EP... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 16:11
O companie din Bucuresti a inceput sa construiasca o centrala termica pe baza de biomasa in orasul Horezu, judetul Valcea. Investitia este implementata de firma KDF Energy Bucuresti.
Anuntul a fost facut, marti, de primarul orasului, Ilie Fartat. Investitia va genera intre 50 si 100 de locuri de munca.
Este vorba de o Centrala Electrica de Termoficare (CET) ce va functiona pe baza de biomasa si va livra 16 MW in sistemul energetic national. Investitia va fi implementata in 24 de luni, perioada in care vor fi organizate si trei licitatii pentru tehnologizarea acestui CET.
Aceste licitatii se vor organiza pentru constructia cladirii propriu zise, pentru tehnologizarea sa si pentru executarea liniei de transmitere a energiei in sistemul energetic national.
Desi energia electrica va fi livrata in sistemul energetic national, primarul din Horezu si-a propus ca la momentul oportun sa trimita o adresa Ministerului Economiei, astfel incat sa se obtina aprobarea pentru folosirea aburului tehnologic in sistemul centralizat al localitatii, ori pentru incalzirea unor sere care urmeaza sa fie amplasate in aceea zona.
Pana in 2020, o cincime (20%) din energia consumata in Romania trebuie sa provina din surse energetice regenerabile.
Investitii pe baza de biomasa in Romania
O alta investitie intr-o centrala pe baza de biomasa a fost anuntata saptamana trecuta in Cluj. Compania Romita Energie Verde va construi in Romania una dintre cele mai mari microcentrale pe... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 11:45
O instalatie fotovoltaica de 1,5 MW va fi inaugurata, miercuri, in Pufesti, judetul Vrancea, de catre Eurowind Energy A/S si Martifer Solar Romania.
Instalatia a fost finalizata la inceputul lunii iulie si a fost conectata la reteaua nationala la inceputul lunii august 2012. Proiectul a fost dezvoltat pentru Eurowind Energy A/S de catre filiala sa, Alpha Wind Renewables Romania SRL, cu sprijinul tehnic al Martifer Solar.
Martifer Solar este parte a grupului Martifer, un grup multinational industrial, cu peste 3.000 de angajati, axat pe constructii metalice si energie solara. Pana in prezent, Martifer Solar a participat la instalarea a peste 200 MW de energie solara fotovoltaica la nivel mondial. In 2011, veniturile din activitatile de baza ale grupului au atins 550 milioane euro.
Eurowind Energy A/S dezvolta investitii in domeniul energiei solare si eoliene in Europa, principalele sale piete fiind Danemarca, Germania, Romania si Polonia.
Pietele romana si poloneza sunt gestionate prin intermediul a doua filiale - Alpha Wind Polska si Alpha Wind Renewables Romania SRL. In parteneriat cu investitori straini, Eurowind Energy A/S investeste aproximativ 100 milioane de euro in fiecare an.
Martifer si Eurowind Energy A/S anunta continuarea investitiilor in Romania
Martifer Solar Romania are in vedere inceperea pe piata romaneasca a altor proiecte de acest tip, in perioada urmatoare.
"Aceasta este prima dintre instalatiile fotovoltaice pe care intentionam... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 10:02
O firma din judetul Ilfov va dezvolta un parc eolian la Tulucesti, judetul Galati. Centrala electrica eoliana va include 41 de turbine si va avea o putere totala instalata de 143,5 MW.
Obiectivul va fi situat pe o suprafata de cateva zeci de hectare.
Proiectul a primit acordul de mediu, dupa 20 de luni de la inregistrarea solicitarii la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) Galati.
Parcul eolian va produce peste 250.000 MWh pe an. Intreaga cantitate de energie va fi descarcata in sistemul energetic national prin intermediul unei statii de transformare de 110 kV.
CEE Tulucesti va fi una dintre cele mai mari centrale electrice eoliene proiectate in judetul Galati, avand o suprafata de peste 70 hectare, cu tot cu drumuri de acces.
Suprafata totala construita va fi de 28 hectare si va include fundatiile celor 41 de turbine, drumurile de acces si de exploatare, parcarile si statia de transformare.
La inceputul acestei luni a fost inaugurat la Buzias, judetul Timis, primul mare parc fotovoltaic din vestul tarii, in urma unei investitii de doua milioane de euro. Investitia a fost implementata de firma de constructii Constructim din Timisoara, avand o capacitate de 1 MWh.
Parc fotovoltaic de doua milioane de euro, inaugurat in Timis mai mult
Luni, 20 August 2012, ora 15:55
Proiectul Nabucco este unul viabil si care trebuie sustinut pentru asigurarea securitatii energetice, Romania urmarind in acelasi timp si interconectarea sistemelor energetice cu cele ale statelor vecine, a afirmat premierul Boc, la summit-ul privind securitatea energetica, organizat la Budapesta.El a aratat ca si domeniul energetic a fost grav afectat de criza economica, prin diminuarea volumului de investitii si amanarea unor proiecte in principal in sectorul de petrol si gaze, si a apreciat totodata ca ultima criza a gazelor, din 2009, impune identificarea de catre statele din centrul si estul Europei a unor solutii alternative pentru asigurarea securitatii energetice.
In opinia premierului, in actualul context este nevoie atat de un mecanism de anticipatie si reactie a unor astfel de crize la nivelul Uniunii Europene, cat si de o coordonare mai buna intre statele din regiune, cu un mai mare sprijin din partea UE.
Seful Guvernului a amintit ca Romania a incheiat recent intelegeri cu Georgia si Azerbaidjan pentru o colaborare trilaterala in sectorul energiei.
"Un alt obiectiv important pentru strategia energetica a Romaniei este extinderea interconectarii intre sistemele noastre energetice si cele ale statelor vecine, in sectorul gazelor si electricitatii", a adaugat Boc, facand referire in acest sens la colaborarea cu Ungaria privind interconectarea retelelor de gaze.
Premierul Emil Boc participa, in intervalul 24-25 februarie, la doua reuniuni organizate la Budapesta... mai mult
Joi, 25 Februarie 2010, ora 00:26
GE Energy a anuntat marti finalizarea procesului de achizitie a ScanWind, dezvoltator de tehnologii avansate de turbine eoliene ecologice destinate aplicatiilor offshore, marindu-si astfel portofoliul de oferte in domeniul energiei regenerabile, potrivit unui comunicat al companiei, citat de NewsIn. Stephan Ritter, director general pentru Europa si Energie Eoliana Offshore al diviziei de Energie Regenerabila din cadrul GE Energy, va conduce extinderea GE in domeniul energiei eoliene offshore si va gestiona integrarea ScanWind.
"Achizitia ScanWind este un pas important in strategia noastra care vizeaza plasarea GE pe o pozitie solida in domeniul eolian offshore, aflat in plina dezvoltare", a declarat Victor Abate, vice-presedinte pentru Energie Regenerabila in cadrul GE Energy, la conferinta europeana de Energie Eoliana Offshore din Stockholm.
ScanWind, infiintata in 1999, are sediul in Trondheim, Norvegia, si un centru de proiectare-inginerie in Karlstad, Suedia. Cei 41 de angajati ai ScanWind au creat si dezvoltat 11 turbine care sunt deja puse in functiune pe coasta norvegiana.
Turbinele ScanWind se vor alatura familiei de turbine eoliene GE, care este formata din modelele GE 1,5-megawati, cel mai des folosite in lume, cu peste 12.000 de unitati aflate deja in functiune. Portofoliul GE cuprinde si seria de turbine eoliene de 2,5 MW, disponibila si in America de Nord.
Potrivit GE Energy, analistii preconizeaza realizarea unor investitii majore in proiecte europene de... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2009, ora 12:54