Edwin Vermulst, expert in dreptul comertului international si al UE: Trebuie o noua consultare privitoare la proiectul de tehnologia 5G in Romania. Nu e nici macar un singur criteriu tehnic in acest proiect. Criteriile sunt pur politiceFoto: facebook Huawei
Noul proiect de lege privind tehnologia 5G in Romania ar trebui supus unei noi dezbateri publice, pentru a vedea in ce masura modificarile facute de Ministerul Comunicatiilor ia in considerare numeroasele comentarii si critici care au fost formulate in consultarea publica initiala, considera renumitul avocat Edwin Vermulst, cu o vasta experienta in dreptul comertului inernational, implicat in numeroase proceduri de solutionare a litigiilor la Organizatia Mondiala a Comertului.
Intr-un interviu pentru B1.ro Edwin Vermulst, care practica dreptul comertului international din anul 1985 si este fondator al companiei VVGB Advocaten, a explicat faptul ca proiectul legislativ privind desfasurarea retelelor 5G in Romania stabileste criterii exclusiv politice pentru a decide acceptarea sau respingerea echipamentelor de la un anumit furnizor. Acestea vin in contradictie atat cu strategiile unificate stabilite la nivelul UE, cat si cu criteriile luate in considerare de alte state europene precum Germania, care se bazeaza in special pe o abordare tehnica, si nu pe o abordare politica.
Edwin Vermulst considera faptul ca prezenta in legislatia romaneasca a unor prevederi care exclud in mod discriminatoriu un furnizor de... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2020, ora 12:08
Asociatia Romana Pentru Smart City si Mobilitate (ARSCM) si China National Electric Engineering Co, Ltd. (CNEEC) au semnat acordul de finantare pentru proiecte smart city, miercuri, 3 aprilie 2019.
Gigantul China National Electric Engineering Co, Ltd. (CNEEC), una dintre cele mai importante companii de stat din China, cu o vasta activitate internationala, a semnat un acord de finantare cu Asociatia Romana Pentru Smart City si Mobilitate, prin care va investi 500 de milioane de euro in proiectele tip smart city din Romania.
Acordul de finantare prevede investitii in principalele verticale ale industriei - energie, living, mediu si infrastructura, iar scopul principal il reprezinta sustinerea proiectelor ARSCM pentru dezvoltarea comunitatilor creativ-inteligente din Romania. Acordul are o perioada de implementare de 10 ani, urmand ca primele proiecte sa fie anuntate in perioada imediat urmatoare.
"Credem in potentialul de dezvoltare al Romaniei si avem toate resursele necesare pentru implementarea corecta si coerenta a acestor proiecte. Acordul de finantare reprezinta o mare oportunitate pentru dezvoltarea Industriei Smart City in Romania. Asa cum am promis, tara noastra va fi un important hub regional in zona industriilor conexe conceptului Smart City.
In perioada imediat urmatoare, initiem primele runde de discutii cu municipalitatile, companiile si institutiile interesate de accesarea fondurilor disponibile in vederea localizarii proiectelor pe care le vom... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 10:15
Romania are ca obiectiv, in 2019, depasirea cifrei de 1 miliard de euro la exporturile catre China, potrivit unui comunicat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMACA), transmis vineri AGERPRES.
Reducerea deficitului comercial in relatia bilaterala Romania - China a fost una dintre temele abordate de partea romana in cadrul celei de-a XXVII-a Sesiuni a Comisiei Inter-guvernamentale romano-chineze de Cooperare Economica, organizata in China.
"Cele doua parti au stabilit un grup de lucru pentru imbunatatirea relatiilor comerciale. In acest format, se va face o analiza a barierelor aplicate exporturilor Romaniei catre China, cu obiectivul de a depasi cifra de 1 miliard de dolari, la exporturi, in 2019", se mentioneaza in comunicatul citat.
Potrivit ministerului de resort, Stefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, care se afla in China pentru o vizita oficiala ale carei scopuri principale sunt reducerea deficitului comercial si promovarea Romaniei ca destinatie de investitii, s-a intalnit vineri cu Ren Hongbin, ministru adjunct al Comertului.
Cei doi oficiali au semnat protocolul sesiunii din acest an a Comisiei Inter-guvernamentale romano-chineze de Cooperare Economica, prin care sunt stabilite liniile directoare ale colaborarii bilaterale pana la urmatoare sesiune. Principalele domenii abordate au fost energia, infrastructura, tehnologia informatiei si comunicatiilor, tehnologiile avansate,... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 17:13
Premierul Mihai Tudose a analizat, luni, cu ambasadorul R.P. Chineze in Romania, Xu Feihong, perspectivele de dezvoltare a cooperarii bilaterale in plan economic, un proiect evocat de oficialul roman vizand constructia unei retele regionale de trenuri pe perna magnetica.
Potrivit unui comunicat remis de Guvern, premierul Mihai Tudose l-a primit, la Palatul Victoria, pe ambasadorul Republicii Populare Chineze in Romania, Xu Feihong, intrevederea fiind axata pe proiecte de interes comun in plan economic si perspectivele de concretizare a colaborarii pe aceste proiecte.
Tudose a mentionat proiecte de infrastructura de interes regional cum ar fi constructia unei autostrazi Bucuresti-Sofia sau constructia unei retele de transport feroviar de mare viteza, pe perna magnetica, dezvoltata in comun de Romania, Bulgaria, Serbia si, eventual, Grecia, dupa modelul celor deja functionale in China.
Acestea sunt proiecte care pot beneficia de finantari europene si care pot fi dezvoltate in regim de parteneriat-public privat, pentru care Romania poate beneficia de expertiza marilor companii de constructii chineze, se arata in comunicatul citat.
Un alt proiect evocat in cursul intrevederii este si constructia unui pod peste Dunare, la Braila, cuprins in Master Planul General de Transport al Romaniei si pentru care a fost lansat deja anuntul de licitatie.
"Avem in vedere proiecte importante in domeniul infrastructurii feroviare si rutiere pentru care si-au manifestat interesul... mai mult
Luni, 31 Iulie 2017, ora 20:31
Romania este vizata de China pentru includerea pe harta strategica a unui nou drum al matasii, pe axa Beijing-Londra, este de parere consilierul onorific al premierului, Ionel Blanculescu. Asa explica oficialul si interesul pe care chinezii il acorda unor proiecte romanesti de infrastructura, precum trenul de mare viteza Arad-Constanta si un parc industrial mamut, la Marea Neagra.
Vizita premierului chinez la Bucuresti nu este intamplatoare si transmite investitorilor chinezi un mesaj politic important, in contextul in care Romania candideaza pentru includerea pe harta noului drum al matasii. Este vorba despre un amplu proiect gandit sa faciliteze schimburile comerciale intre Beijing si UE, in contextul in care China doreste sa directioneze catre zona comunitara circa 5% din totalul exporturilor.
Autoritatile romane au discutat cu chinezii despre mai multe proiecte de infrastructura, printre care un tren de mare viteza care sa lege Constanta si Bucurestiul de Viena, dar si un parc industrial in zona portuara Agigea, Cumpana, Canalul Dunare - Marea Neagra, respectiv Marea Neagra.
Proiectul parcului industrial de la Agigea ar fi fost discutat deja in urma cu cateva luni cand o delegatie din China "a vizitat si chiar a zburat deasupra intregii zone", informandu-l ulterior pe premierul chinez, a spus Nicusor Constantinescu.
Noul parc ar urma sa gazduiasca 2000 de firme mixte romano-chineze, care sa faciliteze schimburile comerciale dintre cele doua tari, mai ales... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 07:10
China Dalian Holding, China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) si Huawei Corporation sunt interesate sa dezvolte proiecte majore in domeniul infrastructurii rutiere, feroviare si IT&C, se arata intr-un comunicat al Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine (DPIIS).
Ministrul de resort, Dan Coman Sova, a participat la lucrarile Comitetului consultativ romano-chinez in domeniul constructiei infrastructurii de transport.
"Comitetul Consultativ se afla la prima reuniune. Conform agendei, partea romana s-a angajat sa furnizeze partii chineze lista de proiecte prioritare conform Planului National de Dezvoltare, pana in luna octombrie 2013. Partea chineza va analiza in decurs de trei luni proiectele si va lua o decizie, urmand ca ulterior cele doua parti sa demareze discutii concrete privind aspectele economice, financiare si tehnice. Vor urma recomandari formulate de ambele parti cu scopul de a eficientiza demararea efectiva a proiectelor. Urmatoarea reuniune a Comitetului consultativ va fi organizata in anul 2014", se arata in document.
Ministrul Dan Sova s-a intalnit si cu reprezentantii companiilor China Dalian Holding, China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) si ai Huawei Corporation.
Potrivit documentului, cele trei companii sunt interesate sa dezvolte proiecte majore in domeniul infrastructurii rutiere, feroviare si IT&C si au cerut detalii privind posibilitatea dezvoltarii unor astfel de proiecte... mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 16:12
Romania ar putea incheia, in luna octombrie, un acord cu China referitor la investitiile care ar putea fi sustinute de partea chineza in agricultura romaneasca si reactivarea exporturilor de carne de porc.
Reprezentantii Ministerului Agriculturii din Romania se vor intalni, miercuri, cu cei au Ministerului Apelor din China pentru a semna un prim acord.
In luna octombrie, o delegatie chineza formata din responsabili la nivel national pe partea de control si inspectii va veni in Romania pentru a incheia un acord privind investitiile viitoare in tara noastra, a declarat, miercuri, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.
China vrea sa achizitioneze din Romania material genetic de reproductie de la taurine, carne de porc si de pasare, miere, vinuri rosii, lana de oaie si piei de animale.
Exporturile catre China vor avea ca obiect produsele finite
"Chinezii sunt mari consumatori de carne de porc si pasare, singurul amendament al lor pe acest tip de exporturi fiind legat de trasabilitatea produsului din punct de vedere al epizootiilor. Au trimis un chestionar care trebuie completat de Autoritatea Veterinara din Romania in perspectiva exportului carnii de porc. De asemenea, chinezii vor majorarea exporturilor de miere din Romania, de la o valoare de 100.000 de euro la 500.000 de euro", a precizat Botanoiu.
Sistemul de irigatii din Romania ar putea fi imbunatatit prin investitii chineze
Statul chinez este interesat si de implementarea... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 14:45
Schimburile comerciale dintre China si Romania au fost in plina crestere in 2011, exporturile romanesti in aceasta tara majorandu-se cu 36,27%, in timp ce importurile au urcat cu 24%, potrivit declaratiilor facute de ambasadorul Republicii Chineze in Romania, Huo Yuzhen.
Prim-ministrul Mihai Razvan Ungureanu are in vedere sporirea relatiilor economice cu China, considerand ca este vorba despre un interes strategic, scrie Ziare.com.
"Promovam si suntem deschisi pentru realizarea unor planuri de anvergura cu companiile chineze. Este vorba de proiecte prioritare in domeniul transporturilor, hidro-nuclear sau energetic", a precizat Mihai Razvan Ungureanu, in cadrul unei conferinte organizate de CFA Romania.
"China este de un interes strategic. Avem si noi tot interestul ca relatia strategica sa capete importanta globala", a precizat premierul.
In ultimii ani comertul bilateral China-Romania a crescut, in 2011 ajungand la 4,4 miliarde de dolari, in crestere cu 17%.
Printre companiiile din China care au investit in Romania se numara ZTE si DHS. mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 11:16
Romania va initia mai multe proiecte in comun cu China, printre care si constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda si realizarea Canalului Dunare-Bucuresyi, a rpecizat premierul Emil Boc, informeaza Mediafax.El s-a intalnit, la Shenzhen, cu presedintele Chinei, Hu Jintao, pentru a discuta despre aceste proiecte.
"Intalnirea avuta cu presedintele Chinei a avut menirea de a da un semnal foarte clar din punct de vedere politic si economic ca cele doua tari sunt pregatite sa implementeze cateva proiecte majore de investitii in Romania, precum participarea la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, realizarea autostrazii Bucurestiului (a doua centura a Capitalei-n.r.) sau Canalul Dunare-Bucuresti, Siret-Baragan, si constructia centralei de la Lapustesti (judetul Cluj)", a declarat Boc vineri, la finalul intalnirii cu presedintele chinez.
El a precizat ca aceste proiecte vor fi discutate si la intrevederea pe care urmeaza sa o aiba cu premierul chinez, urmand ca detaliile sa fie stabilite in perioada urmtaoare de catre specialisti din cele doua tari.
"China este doar al 16-lea investitor in Romania, dar prin Legea parteneriatului public-privat am creat cadrul ca si alte proiecte majore sa fie derulate in Romania cu investitii chineze.
S-a discutat ca, in plan particular, oamenii de afaceri din Romania sa poata gasi o iesire pe piata chineza", a adaugat Boc.
Ministrul Economiei, Ion Ariton, aflat la Shenzhen alaturi de premier, a... mai mult
Vineri, 12 August 2011, ora 13:58