Viitorul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate va fi Adrian Gheorghe, cercetator in economia sanatatii la Imperial College London.
Potrivit Libertatea, Adrian Gheorghe a facut parte din echipa lui Vlad Voiculescu si in primul mandat al acestuia la sefia Ministerului Sanatatii. Acesta are 35 de ani si detine expertiza in finantarea sanatatii, evaluarea economica a interventiilor de sanatate publica si povara economica a bolii.
Din noiembrie 2018, Adrian Gheorghe lucreaza, ca senior health economist, in departamentul de epidemiologie a bolilor infectioase la Imperial College London. Coautor la mecanismul de feedback al pacientului, Adrian Gheorghe are un doctorat la Universitatea din Birmingham, obtinut in 2013. Apoi a lucrat timp de doi ani la London School of Hygiene and Tropical Medicine, cercetator in evaluare economica in Departamentul de Sanatate Globala si Dezvoltare.
Intre 2015 si 2018, a lucrat ca "economist in sanatate" la Oxford Policy Management, o firma de consultanta in dezvoltare internationala care isi propune sa ajute tarile cu venituri mici si mijlocii sa atinga cresterea economica si sa reduca saracia prin reforma politicilor publice.
In 2016 Adrian Gheorghe a facut parte din echipa lui Vlad Voiculescu la Ministerul Sanatatii. Printre proiectele la care a lucrat acesta se numara mecanismul de feedback al pacientului, menit sa-i ajute pe pacienti sa sesizeze actele de coruptie din spitale.
Citeste si:
Vlad Voiculescu, la... mai mult
Joi, 31 Decembrie 2020, ora 17:23
Camera Deputatilor a adoptat decizional un proiect de lege prin care pacientii asigurati prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) benficiaza gratuit de investigatii de screening la propria solicitare, din momentul incadrarii in grupul de risc sau in baza unei trimiteri de la medicul specialist.
Proiectul modifica legea drepturilor pacientului nr.46/2003, in sensul acordarii pacientilor asigurati prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate de a beneficia, gratuit, de investigatii de screening la solicitare proprie, din momentul incadrarii in grupul de risc sau in baza unei trimiteri de la medicul specialist.
Prin screening se intelege examinarea initiala de prezumtie sau stabilirea existentei reale a bolilor sau a altor caracteristici biologice ori comportamentale intr-o populatie, care consta in aplicarea unui ansamblu de procedee si tehnici de investigatie in scopul descoperirii precoce si evidentierii lor intr-un stadiu incipient.
Astfel, conform initiativei legislative "pacientii asigurati prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate au dreptul la investigatii gratuite de screening la justa solicitare proprie din momentul incadrarii in grupul de risc sau pe baza unei trimiteri de la medicul specialist".
Pe 2 octombrie 2019, Senatul a adoptat proiectul ca prim for sesizat, marti fiind adoptat decizional de Camera Deputatilor. Prin urmare, legea merge la promulgare. ...citeste mai departe despre "Proiectul prin care pacientii asigurati la CNAS vor... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 17:04
Camera Deputatilor a adoptat pe articole, marti, proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc personalului din invatamant, in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea noului coronavirus.
Votul final asupra proiectului urmeaza sa fie dat in sedinta de miercuri.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare acordarea unui stimulent de risc cadrelor didactice, precum si personalului didactic auxiliar si personalului nedidactic din invatamantul preuniversitar si universitar de stat, din invatamantul particular acreditat si din unitatile de invatamant preuniversitar infiintate in structura institutiilor de invatamant superior, in cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar, pe durata starii de alerta si a starii de urgenta, pentru implicarea si expunerea in fata riscului raspandirii SARS-CoV-2.
"Incepand cu anul scolar/universitar 2020/2021, pe perioada starii de alerta/starii de urgenta instituite ca urmare a situatiei epidemiologice determinate de raspandirea SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar si personalul nedidactic din invatamantul preuniversitar si universitar de stat, precum si din unitatile de invatamant preuniversitar infiintate in structura institutiilor de invatamant superior, beneficiaza de un stimulent de risc dupa cum urmeaza: a) in cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic; b) in cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar si... mai mult
Marti, 13 Octombrie 2020, ora 13:00
Ministrul Sanatatii a oferit o serie de clarificari cu privire la declaratia pe propria raspundere pe care parintii copiilor ce vor incepe scoala trebuie sa o semneze, sustinand ca este vorba de un triaj observational facut de parinti si adus la cunostinta profesorilor.
"Exista un set de reguli atat pentru activitatea in scoala, cat si in pauze, cat si ce ar trebui sa faca corpul didactic, ce ar trebui sa faca acea medicina scolara in cadrul unui triaj observational si epidemiologic. Acest ordin va deveni functional in masura in care trecerea in Parlament a proiectului legislativ se va face cat mai repede".
In ceea ce priveste declaratia pe care parintii trebuie sa o semneze, ministrul Tataru a explicat faptul ca "daca putem spune ca un parinte isi cunoaste cel mai bine copilul, veti intelege si aceasta declaratie", adaugand ca "triajul observational" pe care il face parintele trebuie adus la cunostinta "la tot ce inseamna medicina scolara si invatatorului sau dirigintelui".
Ministerul Sanatatii a publicat marti proiectul de ordin de ministru care contine masurile propuse pentru inceperea scolii. Proiectul este in dezbatere publica. In ordin este prevazut ca in prima zi de scoala, prescolarii si elevii sa prezinte o declaratie pe proprie raspundere, care va fi predata cabinetului medical scolar/persoanei desemnate.
In ordin este prevazuta distantarea fizica de minim 1 metru intre elevi, mai mica decat cea prevazuta pentru profesori.
"In conditiile in care... mai mult
Miercuri, 19 August 2020, ora 10:32
Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind carantina dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca instiuirea obligatorie a carantinei e neconstitutionala, deoarece incalca drepturile si libertatile omului. Actul normativ prevede masura carantinei pentru persoanele care vin din zonele cu risc ridicat de epidemie sau cele care declara ca nu isi pot asigura singure conditiile de separare fizica la domiciliu.
Cheltuielile vor fi suportate din bugetul Ministerului Sanatatii. Situatiile de risc epidemiologic sau biologic, pentru care este instituita carantina, sunt epidemia declarata prin ordinul ministrului Sanatatii, pandemia declarata de directorul OMS sau un eveniment neasteptat identificat constatat de structurile Departamentului pentru Situatii de Urgenta sau institutiile din subordinea MS.
"- Carantina persoanelor in spatii special desemnate, la domiciliu sau la o locatie declarata se instituie pentru o durata stabilita conform datelor stiintifice oficiale disponibile, cu privire la persoanele sanatoase, suspecte de a fi infectate sau purtatoare ale unui agent patogen, care: a) sosesc din zone in care riscul epidemiologic este ridicat, conform datelor epidemiologice transmise la nivel national, european si international de catre organismele competente in domeniu; b) au venit in contact cu persoane confirmate cu o boala infecto-contagioasa.
- Carantina bunurilor se instituie pentru bunurile suspecte de contaminare, mijloacele de transport sau alte bunuri... mai mult
Luni, 06 Iulie 2020, ora 15:34
La sedinta de Guvern de luni, 6 iulie, s-a adoptat un proiect de lege privind instituirea unor masuri de sanatate publica in situatii de risc epidemiologic si biologic. Propunerea vine dupa ce mai multi pacienti s-au externat la cerere din spital in urma deciziei CCR.
Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, si secretarul de stat Raed Arafat au sustinut mai multe declaratii de presa cu privire la noul act normativ, care are nevoie de votul Parlamentului.
"Astazi a fost aprobata in sedinta de Guvern un proiect legislativ care sa instituie niste masuri igienico-sanitare pentru a putea controla pandemia. Noi suntem intr-o evaluare a numarului de cazuri in care s-a solicitat externarea voluntara sau pentru cei care nu au respectat izolarea. De ieri pana azi, au fost 550 de externare," a mentionat Nelu Tataru.
"Acest proiect de lege va merge de urgenta in Parlament"
Raed Arafat:"E un proiect de lege care poate fi aplicat si in alte situatii de risc epidemiologic."
"El incepe prin mai multe definitii, termenul carantina persoanelor are o definitie acum asemanatoare cu regulamentul international sanitar. Separarea fizica a persoanelor bolnave in vederea administrarii unui tratament adecvat pentru reducerea gradului de contagiozitate, aici se vorbeste despre internarea pacientului. In cazul in care capacitatea e depasita total, izolarea sa aiba loc inclusiv la domiciliu, dar acest lucru e o exceptie, deoarece capacitatea integrala e depasita.
Carantina persoanelor care... mai mult
Luni, 06 Iulie 2020, ora 13:15
Coalitia pentru Libertatea Comertului si a Comunicarii (CLCC), care reprezinta interesele celor mai mari jucatori din industria tutunului, a anuntat, luni, ca initiativa de hiper-reglementare in domeniul tutunului, promovata de cativa membri ai Parlamentului, loveste un intreg sector economic, precum si patru milioane de romani.
Parlamentarii USR Emanuel Ungureanu, Tudor Pop si Adrian Wiener au depus, pe 5 iunie, un proiect de lege care prevede interzicerea expunerii tigarilor in magazine, reclamele la tigari din magazine, actiunile de promovare si distribuirea gratuita de mostre de produse din tutun, precum si interzicerea sponsorizarii evenimentelor de catre companiile producatoare de tutun.
Producatorii de tigari au atras atentia ca Romania se afla deja pe locul al saptelea in clasamentul european privind restrictiile in domeniul tutunului.
"Propunerea este inaintata in conditiile in care Romania se afla deja pe locul al saptelea in clasamentul european privind restrictiile in domeniul tutunului. In plus, chiar un studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca in Europa, unde se concentreaza cele mai multe restrictii, rata fumatului e cea mai ridicata din lume (29%) ", se arata in comunicat.
Avand ca obiectiv declarat, sustinut si de CLCC, impiedicarea accesului minorilor la produse din tutun, o fapta deja sanctionata de lege, acest nou proiect de lege propune reglementari radicale, cu severe consecinte negative atat pentru consumatori cat si pentru... mai mult
Luni, 17 Iunie 2019, ora 14:01
Femeile din Romania diagnosticate cu cancer la san vor avea parte, gratuit, de suport, informare, consiliere medicala, consiliere psihologica si consultanta juridica, prin proiectul "Suport si Consiliere pentru Sanatatea Sanului", lansat de Asociatia M.A.M.E.
"Depistarea precoce a cancerului la san este foarte importanta. Conform Societatii Americane de Cancer, supravietuirea la 5 ani in stadiile 0 si I este de 100%, in stadiul II de 93%, in stadiul III de 72%, iar in stadiul IV de 22%. De aceea, ne bucuram ca acest proiect incurajeaza femeile, pe cat posibil, sa se prezinte la examenele clinice la medicul de familie si, ulterior, la medicul specialist", a declarat dr. Cornelia Nitipir, medic primar oncologie medicala, Spitalul Universitar de Urgenta Elias in cadrul conferintei de presa de lansare a proiectului.
Aceasta a mai precizat ca printre avantajele diagnosticarii precoce a cancerului de san se numara faptul ca se opteaza pentru terapii conservatoare, ce afecteaza mai putin calitatea vietii, nu este nevoie intotdeauna de chimioterapie, iar tratamentul este mai putin costisitor pentru societate.
Femeile din toata tara vor putea accesa PlanetaRoz, platforma online dedicata proiectului, un spatiu virtual de informare si interactiune intre femei si medici, pe de o parte, si paciente si psihoterapeuti, pe de alta parte.
Platforma online faciliteaza interactiunea cu medicii
PlanetaRoz.ro informeaza femeile despre tot ceea ce inseamna preventia,... mai mult
Marti, 17 Iunie 2014, ora 11:20
Cadrele medicale, dar si organizatiile de pacienti, vor trebui sa declare sponsorizarile si orice alte cheltuieli acoperite in beneficiul lor de producatorii de medicamente, dispozitive medicale si materiale sanitare, potrivit proiectului de modificare a Legii privind reforma in sanatate.
Aceeasi obligatie o au producatorii, detinatorii de autorizatii de punere pe piata sau reprezentantii acestora in Romania si distribuitorii angro si en detail de medicamente, dispozitive medicale si materiale sanitare.
Sponsorizarile trebuie declarate la MS si Agentia Nationala a Medicamentului
Sponsorizarile trebuie declarate, conform proiectului de act normativ, la Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala a Medicamentului.
"Producatorii, detinatorii de autorizatii de punere pe piata sau reprezentantii acestora in Romania si distribuitorii angro si en detail de medicamente, dispozitive medicale si materiale sanitare.
au obligatia sa declare Ministerului Sanatatii si Agentiei Nationale a Medicamantului toate activitatile de sponsorizare, precum si orice alte cheltuieli suportate pentru medici, asistenti medicali, organizatii profesionale, organizatii de pacienti si orice alt tip de organizatii care au activitati in domeniul sanatatii. Obligatia (...) revine si beneficiarilor activitatilor de sponsorizare, medici, asistenti medicali, organizatii profesionale, organizatii de pacienti si orice alt tip de organizatii care au activitati in domeniul sanatatii", prevede... mai mult
Joi, 06 Februarie 2014, ora 11:29