Comisia Parlamentara formata pentru a analiza proiectul Rosia Montana va da aviz negativ acestui proiect, au anuntat liderii USL. "Asta este, poate urmatorul va fi mai bun", a declarat resemnat premierul Ponta. Ne asteapta o noua lege, proiectul nu "primeste cartonasul rosu", si doar se are in vedere o alta abordare.
In mod paradoxal, decizia Comisiei Parlamentare a carei rol era acela de a analiza toate aspectele privind exploatarea de la Rosia Montana, depindea de deciza politica a USL. Comisia parlamentara speciala pentru Rosia Montana se va reuni, luni seara, pentru a da votul final asupra proiectului de lege venit de la Guvern, in conditiile in care termenul fixat de Birourile permanente ale celor doua Camere pentru elaborarea raportului a expirat duminica.
"Cred ca au decis sa abordeze subiectul intr-un stil "european", sa nu dea o lege pentru o firma ci sa creeze o legislatie adecvata in ceea ce priveste exploatarea si extractia minereurilor. Si, in situatia in care si cazul Rosia Montana, se va plia pe aceasta lege globala, se va putea pune in aplicare si acest proiect de investitii. Cred ca este o chestie de normalitate. Nu i se arata cartonasul rosu acestui proiect, ci i se spune ca abordam altfel. Probabil ca vom asista la aparitia unei legi in ceea ce priveste acest cadru de exploatare a resurselor unde probabil vom intalni si extractia aurului pe langa alte minerale", a declarat pentru Business24 Ionel Blanculescu, analist financiar si consultantul... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 15:00
57,4% dintre romani cred ca proiectul Rosia Montana nu este in interesul tarii intrucat resursele Romaniei sunt vandute pe degeaba, releva un sondaj realizat de Public Affairs. 42,6% dintre persoanele intervievate considera ca acest proiect este in interesul Romaniei.
92,8% dintre romani considera ca statul roman, cel care este proprietarul zacamantului de aur, ar trebui sa fie principalul beneficiar al profiturilor proiectului.
86% dintre romani sunt de acord cu ideea organizarii unui referendum privind proiectul de la Rosia Montana, pe tema continuarii sau nu a acestuia.
Desecretizarea contractului dintre Rosia Montana si statul roman este dorita de 96% dintre respondenti, doar 4% considera ca acest contract ar trebui sa ramana confidential.
74% dintre romani considera ca presedintele suspendat, Traian Basescu, nu a procedat in interes national, atunci cand s-a declarat in favoarea proiectului, in timp ce 26% considera ca Basescu a actionat pentru interesul national.
Romanii nu sunt de acord cu folosirea cianurilor in minerit. 85% dintre respondenti sunt impotriva acestei tehnologii, in timp ce doar 15% doresc exploatarea cu cianuri, la Rosia Montana.
Sondajul a fost realizat de Public Affairs, pe un esantion de 1.273 de persoane, in perioada 24 - 26 iulie. mai mult
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 17:06
Proiectul Rosia Montana va fi reanalizat impreuna cu organizatiile neguvernamentale din domeniu si pana nu vom avea aceasta analiza, nu va fi luata nicio decizie, a declarat, luni, ministrul Mediului, Rovana Plumb.
"Vom avea o intalnire cu organizatiile neguvernamentale din domeniu. Ne dorim un dialog deschis si transparent. Vrem sa stim pozitia lor si sa putem continua analiza", a spus Rovana Plumb.
Ministrul a precizat ca in cazul acestui proiect nu va fi luata nicio decizie inainte ca acesta sa fie reanalizat.
Guvernul vrea sa amane pana dupa alegerile parlamentare deciziile privind gazele de sist si proiectul Rosia Montana, declara premierul Victor Ponta intr-un interviu acordat Bloomberg in 8 iunie.
Ponta declara ca pozitia Guvernului privind proiectul minier a ramas neschimbata.
Compania trebuie sa respecte cele mai inalte standarde si garantii de mediu, sa ofere statului o participatie mai mare la proiect si sa renunte la activitati de lobby politic inainte de a putea continua dezvoltarea proiectului, a spus premierul.
Fostul ministru al Mediului Korodi Attila declara ca analiza juridica ceruta in legatura cu intreruperea sau continuarea evaluarii proiectului de la Rosia Montana dupa anularea planurilor de urbanism ale localitatii recomanda Comisiei de Analiza Tehnica sa ceara investitorului un nou certificat de urbanism, facut in baza unui PUZ valabil.
Juristii consultati de Ministerul Mediului au aratat ca lipsa unui Plan Urbanistic Zonal... mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 17:39
Proiectul extragerii aurului de la Rosia Montana, initiat de Frank Timis, este "super rentabil" si va incepe abia atunci cand se va stabili cine trebuie sa fie beneficiarul castigurilor, a declarat marti omul de afaceri Ovidiu Tender.
Proiectul extragerii aurului de la Rosia Montana, initiat de Frank Timis, este "super rentabil" si va incepe abia atunci cand se va stabili cine trebuie sa fie beneficiarul castigurilor, a declarat marti omul de afaceri Ovidiu Tender.
Gabriel Resources, care detine 80% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation, a fost fondata in 1997, cu ajutorul omului de afaceri de origine romana Frank Timis, care s-a retras in 2003 pentru a se ocupa de alte afaceri.
Directorul executiv al Gabriel Resources, Jonathan Henry, a declarat saptamana trecuta ca proiectul Rosia Montana ar putea valora peste 30 miliarde dolari la preturile actuale ale aurului si argintului, comparativ cu estimarea de 7,5 miliarde dolari dinr-un studiu publicat in 2007.
Tender a adaugat ca este unul dintre beneficiarii crizei mondiale, care l-a trezit la realitate "dupa o stare indelungata de latenta".
"A trebuit sa caut solutii, sa ma gandesc la viitor. Am gasit o alternativa (...), am avut inspiratie, si anume continentul african. Aveam un exemplu anterior, pe cunoscutul australian Frank Timis, nasul familiei mele, care a reusit in Africa. In 2010 am ajuns in Africa. Am reusit sa ma lamuresc rapid asupra potentialului. In iunie 2010 am si stabilit primul sediu... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 16:02
Proiectul Rosia Montana ar putea valora peste 30 miliarde dolari la preturile actuale ale aurului si argintului, comparativ cu estimarea de 7,5 miliarde dolari dinr-un studiu publicat in 2007, a declarat directorul executiv al Gabriel Resources, Jonathan Henry.
Studiul din 2007 a luat in calcul un pret de 900 de dolari pe uncia de aur, a spus Henry, intr-un interviu pentru Reuters.
Zacamantul de aur de la Rosia Montana este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint. Aria a fost concesionata in vederea exploatarii catre compania RMGC, controlata de firma canadiana Gabriel Resources. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC.
Seful Gabriel Resources se asteapta la costuri operationale si de capital mai ridicate pentru proiectul minier, ca urmare a preturilor actuale, ratelor redeventelor si costurilor utilajelor.
Costurile de capital ar putea urca de la estimarea anterioara de 876 milioane de dolari la 1,5 miliarde de dolari, in timp ce costurile operationale s-ar putea situa la 350-450 de dolari pe uncie, comparativ cu asteptarile anterioare de 270-340 de dolari pe uncie.
Proiectul Rosia Montana are nevoie de stabilitate politica, spun oficialii Gabriel Resources
Directorul Gabriel Resources a declarat, in interviul pentru Reuters, ca isi doreste ca viitorul Cabinet de la Bucuresti sa aiba mai intai discutii cu reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) inainte de a face declaratii publice... mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 17:04
Ministerul Mediului si Padurilor va propune Guvernului aprobarea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Rosia Montana doar in cazul in care exista certitudinea ca investitorul va respecta cele mai bune practici in ceea ce priveste mineritul, pentru a nu fi afectat mediul.
Declaratia a fost facuta sambata, intr-un comunicat de presa, emis ca reactie la protestul impotriva proiectului minier, organizat in Capitala.
Ministerul Mediului si Padurilor gestioneaza componenta legata de procedura de evaluare a impactului asupra mediului, partea economica a proiectului Rosia Montana fiind de competenta Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.
"In ceea ce priveste componenta de mediu a acestui proiect, la acest moment, proiectul Rosia Montana este in plin proces de evaluare a impactului asupra mediului. Subliniem ca Ministerul Mediului si Padurilor va propune Guvernului aprobarea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Rosia Montana doar in cazul in care exista certitudinea ca investitorul va respecta cele mai bune practici in ceea ce priveste mineritul, pentru a nu fi afectat mediul", precizeaza comunicatul Ministerului Mediului.
Potrivit MMP, evaluarea acestui proiect este realizata de o Comisie de Analiza Tehnica (CAT) formata din reprezentanti ai Ministerului Mediului si Padurilor, Ministerul Sanatatii, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Administratiei si Internelor - Inspectoratul General pentru Situatii de... mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 17:15
Vicepresedintele Academiei Romane, Ionel Valentin Vlad, a declarat vineri, in cadrul dezbaterii "Adevaruri despre Rosia Montana", organizata de delegatia europarlamentarilor PSD, ca proiectul "este unul controversat si periculos pentru Romania".
Ionel Valentin Vlad a cerut autoritatilor romane in numele Academiei Romane sa analizeze proiectul sub toate aspectele sale, antrenand specialisti dezinteresati, inainte de a implementa acest proiect controversat si periculos.
Academicianul a precizat ca prezidiul institutiei pe care o reprezinta a adoptat un document care prevede pozitia Academiei fata de proiectul de la Rosia Montana si prin care doreste sa previna o eroare asupra comunitatii, mediului inconjurator si vestigiilor arheologice din zona.
Potrivit academicianului, o analiza obiectiva arata ca proiectul nu e o lucrare de interes public si nu justifica efectele negative colaterale. Acesta a argumentat pozitia Academiei si prin faptul ca exploatarea proiectata pentru o perioada de aproximativ 20 de ani nu reprezinta o solutie de dezvoltare durabila si nu rezolva problemele sociale si economice ale zonei.
In plus, distrugerea comunitatii Rosia Montana si demolarea unor cladiri inclusive monumente istorice este inacceptabila, mai ales daca se ia considerare ca beneficiile statului roman asupra exploatarii sunt doar de 2%.
El a subliniat si faptul ca explorarea la suprafata si crearea unui bazin de acumulare a rezidului ar mutila grav peisajul. De asemenea,... mai mult
Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 12:37
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Sulina, ca proiectul de la Rosia Montana "trebuie facut", pentru ca Romania are nevoie de el, "dar cu conditia sa fie renegociata partajarea beneficiilor".Seful statului a precizat ca acest proiect nu poate fi pornit fara avizul Comisiei Europene.
El a adaugat ca Guvernul "trebuie sa aiba curajul" insa sa le spuna romanilor ca acest proiect trebuie facut.
Presedintele Basescu a evocat ca argument evolutia pretului aurului in ultimii cinci ani.
"Ce tara sta cu o asemenea avere in pamant fara sa gaseasca solutii s-o scoata?", a adaugat Traian Basescu.
Presedintele a subliniat ca trebuie foarte bine planificata protejarea mediului.
"Iar pe cei care vorbesc despre distrugerea mediului ii invit sa mearga acum la Rosia Montana", a mai spus Basescu.
Seful statului a declarat, de asemenea, ca Ungaria nu are ce aviz sa dea pentru proiectul de la Rosia Montana, precizand ca Romania este un stat suveran. mai mult
Joi, 18 August 2011, ora 13:08
Membrii Colectivului de Analiza Tehnica (CAT) pentru proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana se vor reuni la inceputul lunii septembrie, cand ar putea fi reluat procesul de avizare, a declarat, joi, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, citat de NewsIn."Documentatia proiectului le-a fost trimisa membrilor CAT. Va avea loc, la inceputul lunii septembrie, o sedinta cu membrii CAT, care isi vor spune punctul de vedere si atunci vom relua probabil procesul, cu tot ce inseamna acesta.
Numai in septembrie voi putea spune care sunt pasii urmatori", a spus Borbely.
In acelasi context, intrebat daca numirea ca secretar de stat la Ministerul Mediului a lui Marin Anton, fost ocupant al aceleiasi functii in Ministerul Transporturilor, va insemna o presiune asupra ministerului pentru a aviza proiectul Rosia Montana, Laszlo Borbely a fost transant.
"Stiti cine este ministru la acest minister? Il cheama Borbely Laszlo. Bun. No comment. Ministrul conduce ministerul", a spus Borbely.
Ministrul Mediului afirmase anterior, cu ocazia unei vizite la Rosia Montana, ca nu se va impotrivi proiectului de exploatare miniera propus in zona si il va propune guvernului daca se va dovedi sigur pentru mediu si "nu va pagubi pe nimeni".
La inceputul lunii mai, Parlamentul European (PE) a votat in favoarea unei solicitari privind interzicerea mineritului pe baza de cianuri. Parlamentul invita astfel Comisia Europeana "sa propuna interzicerea totala a utilizarii tehnologiilor de... mai mult
Joi, 15 Iulie 2010, ora 17:58