Executivul comunitar asteapta cat de curand informatiile solicitate de la autoritatile romane in cadrul procedurii deschise prin sistemul EU Pilot privind proiectul minier de la Rosia Montana, a declarat luni reprezentantul Comisiei Europene (CE), cu prilejul dezbaterii, in comisia de specialitate a Parlamentului European, a petitiei unei asociatii formate din oameni de stiinta romani. Romania a depasit cu zece zile termenul pentru transmiterea informatiilor, desi a beneficiat de o prelungire a acestuia cu doua saptamani.
Dezbaterea din Comisia PETI a petitiei depuse de Asociatia AD Astra a oamenilor de stiinta romani din tara si strainatate a prilejuit puncte de vedere contradictorii, desi majoritatea eurodeputatilor, inclusiv Victor Bostinaru, au sustinut ca petitia trebuie sa ramana deschisa, aceasta fiind cea mai buna garantie ca la momentul implementarii unui astfel de proiect minier vor fi respectate cele mai sigure standarde de mediu si se vor utiliza cele mai moderne tehnologii. Ca si la precedenta dezbatere din PE si la fel ca in urma cu doi ani, CE a refuzat sa se pronunte asupra unei eventuale incalcari a legislatiei UE de catre proiectul Rosia Montana, atata timp cat nu s-a obtinut acordul de mediu din partea autoritatilor, iar procesul este inca in desfasurare in Romania.
"Astazi (luni - n.r.) am prezentat datele noi ale petitiei noastre pe care am inaintat-o in 2010 privind proiectul Rosia Montana. Ne-am aratat foarte surprinsi si ingrijorati de faptul... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2013, ora 07:45
RMGC considera ca raportul Comisiei parlamentare privind proiectul minier de la Rosia Montana este profesionist, cuprinzator si apreciaza concluzia acesteia, aratand ca asteapta adoptarea rapida a cadrului legislativ general pentru ca dezvoltarea proiectului sa poata incepe in prima parte din 2014.
"Raportul Comisiei parlamentare a venit la capatul unor dezbateri transparente, in care opinia publica a avut ocazia sa fie informata cu privire la proiectul Rosia Montana. Raportul comisiei este profesionist si cuprinzator si ne bucuram ca, dupa multi ani de asteptare, s-a desfasurat o analiza serioasa a acestui proiect minier, in toate aspectele sale.
Apreciem concluzia Comisiei, care recomanda completarea cadrului legislativ actual din Romania cu masuri care sa stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare", arata marti compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), intr-un comunicat de presa.
RMGC spera ca noul cadru legislativ sa permite dezvoltarea industriei miniere din Romania si atragerea de investitori.
"Asteptam adoptarea rapida a cadrului legislativ general, pentru ca dezvoltarea proiectului minier Rosia Montana sa poata demara in prima parte a anului 2014, iar impactul economic pozitiv al repornirii mineritului in Romania sa se faca simtit in intreaga economie", se mai arata in comunicat.
"Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) actioneaza si a actionat intotdeauna cu buna credinta si deplina respectare a cadrului legal. RMGC isi... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 10:15
Comisia Parlamentara formata pentru a analiza proiectul Rosia Montana va da aviz negativ acestui proiect, au anuntat liderii USL. "Asta este, poate urmatorul va fi mai bun", a declarat resemnat premierul Ponta. Ne asteapta o noua lege, proiectul nu "primeste cartonasul rosu", si doar se are in vedere o alta abordare.
In mod paradoxal, decizia Comisiei Parlamentare a carei rol era acela de a analiza toate aspectele privind exploatarea de la Rosia Montana, depindea de deciza politica a USL. Comisia parlamentara speciala pentru Rosia Montana se va reuni, luni seara, pentru a da votul final asupra proiectului de lege venit de la Guvern, in conditiile in care termenul fixat de Birourile permanente ale celor doua Camere pentru elaborarea raportului a expirat duminica.
"Cred ca au decis sa abordeze subiectul intr-un stil "european", sa nu dea o lege pentru o firma ci sa creeze o legislatie adecvata in ceea ce priveste exploatarea si extractia minereurilor. Si, in situatia in care si cazul Rosia Montana, se va plia pe aceasta lege globala, se va putea pune in aplicare si acest proiect de investitii. Cred ca este o chestie de normalitate. Nu i se arata cartonasul rosu acestui proiect, ci i se spune ca abordam altfel. Probabil ca vom asista la aparitia unei legi in ceea ce priveste acest cadru de exploatare a resurselor unde probabil vom intalni si extractia aurului pe langa alte minerale", a declarat pentru Business24 Ionel Blanculescu, analist financiar si consultantul... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 15:00
In fata unei crize economice care nu se mai incheie, guvernele europene cauta noi modalitati de a aduce bani in vistieriile goale si proiectele miniere candva neatractive au devenit acum tentante. Un amplu proiect de exploatare a aurului pe baza de cariera deschisa a divizat Romania, scrie Der Spiegel.
Sefii celor mai mari o suta de exploatari aurifere din intreaga lume s-au reunit saptamana trecuta la Zurich la Forumul European al Aurului (European Gold Forum). O idee enuntata la aceasta reuniune a fost inflatia care devalorizeaza monedele, ceea ce face ca investitorii sa fie tot mai atrasi de plasamentele in aur, care le ofera un anumit grad de siguranta.
Marile companii miniere incearca sa profite de acesta situatie, in ciuda faptului ca si valoarea aurului a scazut considerabil in ultima vreme, evolutie care, in opinia lor, este doar temporara. "Ne asteptam ca aurul sa-si reia cresterea si sa atinga noi maxime istorice pe masura ce politicile monetare nationale vor esua", crede Tim Wood, directorul executiv la Denver Gold Group, gazda Forumului.
Dar pe strazile din jurul cladirii unde s-a desfasurat reuniunea, manifestanti din mai multe tari, printre care si Romania, alaturi de altii veniti din Bulgaria, Grecia sau Portugalia, au protestat impotriva exploatarii acestor resurse. "Rosia Montana nu va fi distrusa pentru aur. Stati departe de Romania!", scria pe o pancarta a protestatarilor.
Reglementarile europene in minerit devin tot mai permisive
Desi... mai mult
Duminica, 28 Aprilie 2013, ora 10:45
Proiectul Rosia Montana va fi reanalizat impreuna cu organizatiile neguvernamentale din domeniu si pana nu vom avea aceasta analiza, nu va fi luata nicio decizie, a declarat, luni, ministrul Mediului, Rovana Plumb.
"Vom avea o intalnire cu organizatiile neguvernamentale din domeniu. Ne dorim un dialog deschis si transparent. Vrem sa stim pozitia lor si sa putem continua analiza", a spus Rovana Plumb.
Ministrul a precizat ca in cazul acestui proiect nu va fi luata nicio decizie inainte ca acesta sa fie reanalizat.
Guvernul vrea sa amane pana dupa alegerile parlamentare deciziile privind gazele de sist si proiectul Rosia Montana, declara premierul Victor Ponta intr-un interviu acordat Bloomberg in 8 iunie.
Ponta declara ca pozitia Guvernului privind proiectul minier a ramas neschimbata.
Compania trebuie sa respecte cele mai inalte standarde si garantii de mediu, sa ofere statului o participatie mai mare la proiect si sa renunte la activitati de lobby politic inainte de a putea continua dezvoltarea proiectului, a spus premierul.
Fostul ministru al Mediului Korodi Attila declara ca analiza juridica ceruta in legatura cu intreruperea sau continuarea evaluarii proiectului de la Rosia Montana dupa anularea planurilor de urbanism ale localitatii recomanda Comisiei de Analiza Tehnica sa ceara investitorului un nou certificat de urbanism, facut in baza unui PUZ valabil.
Juristii consultati de Ministerul Mediului au aratat ca lipsa unui Plan Urbanistic Zonal... mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 17:39
Proiectul extragerii aurului de la Rosia Montana, initiat de Frank Timis, este "super rentabil" si va incepe abia atunci cand se va stabili cine trebuie sa fie beneficiarul castigurilor, a declarat marti omul de afaceri Ovidiu Tender.
Proiectul extragerii aurului de la Rosia Montana, initiat de Frank Timis, este "super rentabil" si va incepe abia atunci cand se va stabili cine trebuie sa fie beneficiarul castigurilor, a declarat marti omul de afaceri Ovidiu Tender.
Gabriel Resources, care detine 80% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation, a fost fondata in 1997, cu ajutorul omului de afaceri de origine romana Frank Timis, care s-a retras in 2003 pentru a se ocupa de alte afaceri.
Directorul executiv al Gabriel Resources, Jonathan Henry, a declarat saptamana trecuta ca proiectul Rosia Montana ar putea valora peste 30 miliarde dolari la preturile actuale ale aurului si argintului, comparativ cu estimarea de 7,5 miliarde dolari dinr-un studiu publicat in 2007.
Tender a adaugat ca este unul dintre beneficiarii crizei mondiale, care l-a trezit la realitate "dupa o stare indelungata de latenta".
"A trebuit sa caut solutii, sa ma gandesc la viitor. Am gasit o alternativa (...), am avut inspiratie, si anume continentul african. Aveam un exemplu anterior, pe cunoscutul australian Frank Timis, nasul familiei mele, care a reusit in Africa. In 2010 am ajuns in Africa. Am reusit sa ma lamuresc rapid asupra potentialului. In iunie 2010 am si stabilit primul sediu... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 16:02
Proiectul Rosia Montana ar putea valora peste 30 miliarde dolari la preturile actuale ale aurului si argintului, comparativ cu estimarea de 7,5 miliarde dolari dinr-un studiu publicat in 2007, a declarat directorul executiv al Gabriel Resources, Jonathan Henry.
Studiul din 2007 a luat in calcul un pret de 900 de dolari pe uncia de aur, a spus Henry, intr-un interviu pentru Reuters.
Zacamantul de aur de la Rosia Montana este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint. Aria a fost concesionata in vederea exploatarii catre compania RMGC, controlata de firma canadiana Gabriel Resources. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC.
Seful Gabriel Resources se asteapta la costuri operationale si de capital mai ridicate pentru proiectul minier, ca urmare a preturilor actuale, ratelor redeventelor si costurilor utilajelor.
Costurile de capital ar putea urca de la estimarea anterioara de 876 milioane de dolari la 1,5 miliarde de dolari, in timp ce costurile operationale s-ar putea situa la 350-450 de dolari pe uncie, comparativ cu asteptarile anterioare de 270-340 de dolari pe uncie.
Proiectul Rosia Montana are nevoie de stabilitate politica, spun oficialii Gabriel Resources
Directorul Gabriel Resources a declarat, in interviul pentru Reuters, ca isi doreste ca viitorul Cabinet de la Bucuresti sa aiba mai intai discutii cu reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) inainte de a face declaratii publice... mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 17:04
Ministerul Mediului asteapta rezultatele unui audit judiciar privind eventuala oprire a analizei proiectului minier de la Rosia Montana in urma deciziei definitive a Curtii de Apel Alba Iulia prin care planurile de urbanism pe care se bazeaza documentatia proiectului au fost declarate nule.
Auditul a fost cerut de ministrul demis al Mediului, Korodi Attila, la cateva zile dupa instalarea sa in functie.
"Am cerut acest audit, aceasta analiza, insa rezultatele ei inca nu ne-au parvenit. Asteptam ca ele sa soseasca in urmatoarele zile", a declarat, miercuri dimineata, pentru MEDIAFAX, ministrul demis Korodi.
Auditul judiciar pentru proiectul minier este efectuat de firma de avocatura cu care Ministerul colaboreaza
Ministrul demis al Mediului a mai spus ca a cerut verificarea eventualelor consecinte ale deciziei judecatoresti asupra procesului de evaluare a proiectului aceleiasi firme de avocatura cu care Ministerul a colaborat in ultimii ani.
"Inca de cand am preluat mandatul am fost intrebat daca decizia judecatoreasca de la Alba Iulia impune oprirea proiectului minier. O asemenea decizie nu poate fi luata fara consultarea specialistilor juristi, astfel ca am cerut atat Directiei juridice din minister cat si, prin intermediul acesteia, casei de avocatura cu care ministerul lucreaza de mai multi ani, sa imi spuna ce trebuie facut din punct de vedere juridic in situatia generata de respectiva decizie judecatoreasca defintiva", a declarat, miercuri dimineata,... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 14:59
Ministerul Mediului si Padurilor va propune Guvernului aprobarea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Rosia Montana doar in cazul in care exista certitudinea ca investitorul va respecta cele mai bune practici in ceea ce priveste mineritul, pentru a nu fi afectat mediul.
Declaratia a fost facuta sambata, intr-un comunicat de presa, emis ca reactie la protestul impotriva proiectului minier, organizat in Capitala.
Ministerul Mediului si Padurilor gestioneaza componenta legata de procedura de evaluare a impactului asupra mediului, partea economica a proiectului Rosia Montana fiind de competenta Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.
"In ceea ce priveste componenta de mediu a acestui proiect, la acest moment, proiectul Rosia Montana este in plin proces de evaluare a impactului asupra mediului. Subliniem ca Ministerul Mediului si Padurilor va propune Guvernului aprobarea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Rosia Montana doar in cazul in care exista certitudinea ca investitorul va respecta cele mai bune practici in ceea ce priveste mineritul, pentru a nu fi afectat mediul", precizeaza comunicatul Ministerului Mediului.
Potrivit MMP, evaluarea acestui proiect este realizata de o Comisie de Analiza Tehnica (CAT) formata din reprezentanti ai Ministerului Mediului si Padurilor, Ministerul Sanatatii, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Administratiei si Internelor - Inspectoratul General pentru Situatii de... mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 17:15