Ministrul Eugen Nicolaescu si reprezentantii FMI, BM si CE au agreat joi, in cadrul unei intalniri avute la Bucuresti, urmatorii pasi "pentru aprofundarea reformei in sanatate", intre care achizitiile publice centralizate si reesalonarea unor programe nationale de sanatate, informeaza MS.
Nicolaescu a avut joi o "intalnire planificata" cu delegatia Fondului Monetar International (FMI), reprezentantii Bancii Mondiale (BM) si cei ai Comisiei Europene (CE), precizeaza Ministerul Sanatatii.
"Discutiile dintre reprezentantii MS si ai FMI, BM si CE s-au axat pe evaluarea modului in care se deruleaza acordul cu cele trei institutii internationale, in cadrul misiunii de revizuire a documentelor incheiate cu aceste institutii internationale. In cadrul acestor discutii s-au evidentiat eforturile depuse de Ministerul Sanatatii pe parcursul anului 2013 pentru indeplinirea obiectivelor ce stau la baza reformei in sistemul de sanatate. Reprezentantii FMI, CE si ai BM au apreciat pasii facuti de Ministerul Sanatatii si faptul ca toate proiectele se afla in graficul asumat", arata sursa citata.
Pachetul de servicii medicale, de la 1 aprilie
Potrivit MS, in cadrul discutiilor, un accent important a fost pus pe introducerea pachetul de servicii medicale de baza. "Acesta va intrpasi ai a in vigoare la 1 aprilie 2014 si va insemna, totodata, si deschiderea discutiilor pentru pachetul suplimentar de asigurari private de sanatate", subliniaza MS.
De asemenea, partile au agreat... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 18:03
Delegatia Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si Comisiei Europene s-a intalnit vineri cu reprezentantii Ministerului Sanatatii, discutiile axandu-se pe eforturile depuse de minister pentru finalizarea reformei in sistemul de sanatate.
"Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a prezentat delegatiei stadiul proiectelor de reforma ale MS, aflate in dezbatere publica, apreciind faptul ca toate proiectele se afla in graficul asumat impreuna cu partenerii internationali. In cadrul discutiilor, un accent important a fost pus pe introducerea pachetului de servicii medicale de baza si, concomitent, a pachetului din asigurari private suplimentare", informeaza un comunicat de presa.
Potrivit sursei citate, ministrul Sanatatii i-a asigurat pe membrii delegatiei FMI, BM si CE ca proiectele care stau la baza reformei in sanatate sunt de natura sa creeze un sistem public de sanatate "echilibrat, care sa respecte nevoile populatiei".
Eugen Nicolaescu le-a transmis partenerilor internationali ca MS va respecta regulile Uniunii Europene, Programul de guvernare si acordul pe care Romania il are cu organismele financiare internationale. mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 17:20
In incercarea de a rezolva situatia disperata in care se gaseste sistemul de sanatate din Romania, autoritatile testeaza noi solutii: spitalele pilot. Se incearca limitarea finantarii spitalelor pilot de la bugetul de stat sau local. Veniturile acestora vor proveni, printre altele, din fonduri europene nerambursabile si servicii de inchiriere a unor spatii medicale.
Pretutindeni in lume si, cu atat mai mult in Romania, unde sectorul privat continua sa aiba o pondere redusa pe piata serviciilor medicale, spitalele publice reprezinta un element esential al sistemelor de ingrijire a sanatatii, avand in vedere ca acestea furnizeaza atat servicii medicale de baza cat si servicii de inalta specializare, inclusiv sau, mai ales, pentru categoriile defavorizate ale populatiei.
Din acest motiv, si avand in vedere situatia aproape dezastuoasa in care se afla sistemul public de sanatate in Romania, este evidenta necesitatea identificarii unor solutii de imbunatatire a eficientei si calitatii serviciilor medicale pe care le asigura spitalele publice.
In acest scop, Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica un Proiect de lege privind modificarea statutului spitalelor, cu completarile si modificarile din 27 august, prin care un numar de 12 spitale publice, denumite spitale pilot, vor fi reorganizate ca institutii de sanatate autonome.
Ce aduce nou regimul juridic al spitalelor pilot?
Spitalele-pilot vor fi clasificate in spitale-pilot de interes national... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 13:39
Proiectul legii Sanatatii va fi lansat in dezbatere publica si aprobat de Guvern dupa ce prevederile actului normativ vor fi prezentate si institutiilor financiare internationale, a anuntat, luni seara, la Guvern, ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi.
El a precizat totusi ca, marti, va fi prezentat pe site-ul ministerului de resort capitolul privind reforma sistemului de sanatate, cu mentiunea ca si acesta ar putea suferi modificari in urma discutiilor cu institutiile financiare internationale.
Potrivit ministrului, capitolele privind urgentele, medicamentele si Scoala Nationala de Sanatate Publica raman nemodificate comparativ cu legislatia in vigoare, singura noutate fiind ca ambulantele vor fi incluse in finantarea asigurata de la bugetul de stat.
Cepoi a mai precizat ca Guvernul va initia discutii cu institutiile financiare internationale si pentru modificarile taxei claw-back, urmand ca, ulterior, premierul Victor Ponta sa se intalneasca cu producatorii de medicamente. mai mult
Marti, 03 Iulie 2012, ora 10:35
Reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Tonny Lybek, a declarat marti ca in luna iunie a acestui an trebuie prezentat noul proiect privind reforma in sanatate si ca Romania cheltuie prea mult in acest sector, comparativ cu alte tari.
"Romania cheltuie prea mult in sanatate, comparativ cu alte tari. Trebuie sa ne uitam la eficienta acestor cheltuieli, deoarece unele s-ar putea sa nu fie dintre cele mai eficiente. In iunie 2012 trebuie prezentat noul proiect privind reforma sanitara", a spus Lybek in cadrul conferintei "Finantarea dezvoltarii in Romania", organizata de Financial Times.
Proiectul de lege privind organizarea si functionarea sistemului sanitar a fost retras in ianuarie din dezbaterea publica, dupa ce presedintele Traian Basescu i-a cerut public fostului premier Emil Boc sa retraga controversatul proiect ce vizeaza reforma in sanatate.
"Nimeni din sistem nu vrea schimbarea acestuia sau foarte putini o vor, probabil medicii mai tineri sau cei la mijloc de cariera. Spitalele nu vor schimbarea, medicii de familie nu vor schimbarea, sistemul de urgenta nu vrea schimbarea. Inteleg prin toate semnalele publice ca si o mare parte din public nu vrea schimbarea sistemului de satatate", a argumentat Basescu. mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 15:01
Guvernul Mihai Razvan Ungureanu poarta raspunderea deciziilor stabilite de cabinetul Boc cu FMI. Noul premier trebuie sa se asigure ca termenele limita impuse de FMI vor fi respectate "cu sfintenie".
Dupa demisia fostului prim-ministru Emil Boc, reprezentantul FMI in Romania, Jeffrey Franks, a spus ca are asteptari inalte de noul Guvern si de la toate partidele, catre trebuie sa inteleaga nevoia de continuare a reformelor incepute.
Dupa discutiile cu autoritatile romane, FMI a redus prognoza de crestere economica pentru acest an la 1,5-2%, de la 1,8-2,3%, modificare care nu antreneaza, deocamdata, ajustari la nivelul veniturilor si cheltuielilor bugetare.
O mai buna absorbtie a fondurilor europene, investitii si cresterea consumului sunt "cruciale" pentru ca economia sa inregistreze aceasta crestere, in opinia lui Franks.
"O schimbare de guvern nu ar trebui sa duca la schimbarea politicilor care asigura stabilitatea economica castigata in ultimii ani", a precizat Jeffrey Franks in urma cu o saptamana.
Iata care sunt "temele" pe care ministrii lui Mihai Razvan Ungureanu trebuie sa le realizeze la deadline:
1. Renegocierea contractelor Hidroelectrica
Guvernul Ungureanu are deadline pana pe 15 februarie, timp in care trebuie sa finalizeze procedurile de renegociere a contractelor bilaterale la Hidroelectrica si sa anuleze intelegerile pentru care aceste negocieri nu pot fi incheiate.
Printre companiile care au contracte directe de cumparare a... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 07:50
Traian Basescu, presedintele Romaniei a cerut public prim ministrului sa retraga proiectul care viza reforma sanatatii, de pe site-ul ministerului sanatatii.
"Inteleg ca foarte multi sunt multumiti cu actualul sistem de sanatate", a declarat presedintele, dupa ce a enumerat deficientele pe care le are sistemul de sanatate si nevoia de introducere a sistemului privat in sanatatea romaneasca.
Basescu a prezentat si o serie de cifre privind cheltuielile de la bugetul de stat cu sanatatea:
"In 2005, cheltuielile Romaniei cu sanatatea, adica CNAS si ministerul Sanatatii, au fost de 10,9 miliarde de lei. In 2011, cheltuielile cu sanatatea ale CNAS plus ministerul Sanatatii au fost de 24,3 miliarde de lei. Nu compar valoarea leului in 2005 cu 2011. A fost erodat, afectat de inflatie, dar oricum nu avem o inflatie de 223% in acest interval care sa fi mentinut suma aceeasi ca in 2005", a spus presedintele.
Cresterea contributiilor bugetare a fost de 223%, potrivit sefului statului, "insa, daca in 2005, de la bugetul de stat contributia a fost de 1,9 mld lei, in 2011 contributia a fost de 6,3 mld de lei in afara colectarii veniturilor din taxe destinate sanatatii. Avem o crestere destul de accentuata a sustinerii financiare pe care bugetul de stat o acorda sistemului de sanatate, ceea ce ne obliga sa observam ca, fiind vorba de o suma in crestere an de an, se prefigureaza doua mari probleme de deficite ale bugetelor in bugetul de stat al Romaniei: deficitul de la... mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 18:59
Banca Mondiala se pregateste sa acorde la toamna 400 de milioane de euro Romaniei, dar ii cere o serie de reforme in domeniul sanatatii, al energiei si transporturilor, intre care coplata serviciilor medicale,reducerea arieratelor, eliminarea subventiilor si un nou plan pentru companiile energetice.Banca Mondiala noteaza intr-un comunicat publicat vineri ca s-au inregistrat progrese importante in implementarea masurilor de reforma agreate cu Romania si remarca rezultatele obtinute pana in prezent in privinta stabilizarii macroeconomice.
Observatiile au fost facute la incheierea misiunii efectuate in Romania intre 21 iulie si 2 august impreuna cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana. Economia Romaniei s-a stabilizat si se indreapta catre o revenire a cresterii.
Din cauza factorilor externi, dar si a unora interni, raman totusi unele dificultati de depasit pentru a asigura deplina revenire si cresterea pe termen scurt si mediu, a subliniat Banca Mondiala.
La inceputul anului 2009, in contextul crizei economice globale, FMI, CE si BM au convenit cu Guvernul Romaniei sa-l asiste in implementarea unui curajos program de stabilizare macroeconomica, reaminteste Banca Mondiala.
In iulie 2010, Guvernul roman si cele trei institutii s-au reunit din nou pentru a trece in revista progresele si a planifica urmatorii pasi. Cu sprijinul celor trei institutii, Guvernul a schitat un program destinat sa consolideze progresele obtinute si sa puna bazele pentru o revenire a... mai mult
Sambata, 20 August 2011, ora 09:13
Banca Mondiala va acorda Romaniei 750 de milioane de euro pentru realizarea de reforme in domeniul sanatatii si cel al asistentei sociale, potrivit Mediafax.Sudharshan Canagarajah, economist sef pe politici economice pentru Europa si Asia Centrala al BM, a declarat joi, la Bucuresti, ca programul de ajutor pentru bugetul de stat aflat in desfasurare va fi incheiat, adica se va vira si al treilea imprumut pentru politici de dezvoltare, de 400 de milioane de euro.
El a mentionat ca in extensia acestui program se discuta cu Guvernul implementarea altor doua proiecte.
Catalin Pauna, economistul-sef al biroului din Romania al Bancii Mondiale, a mentionat ca cele doua programe sunt in pregatire, vizeaza domeniul de asistenta sociala si cel de sanatate si se vor intinde pe mai multi ani.
Canagarajah a mentionat ca fondurile alocate sunt de 500 de milioane de euro pentru asistenta sociala si 250 milioane de euro pentru sanatate.
"Cred ca in acest stadiu ar trebui sa spunem ca acestea sunt sume indicative.
In ceea ce priveste momentul in care vor fi acordate, cred ca nu vom putea sti intrucat aceste fonduri sunt conditionate de unele reforme, de preconditii", a continuat Canagarajah.
El a mentionat ca punctele de referinta din cadrul programelor, in functie de care va depinde virarea fondurilor, vor fi convenite cu Guvernul.
"Cand conditiile vor fi indeplinite, atunci se va realiza virarea banilor, astfel incat tintele vor fi stabilite pe parcursul a peste trei ani, ceea ce este... mai mult
Joi, 03 Februarie 2011, ora 13:33