Primaria municipiului Bucuresti incheie cu CFR SA un parteneriat privind realizarea proiectului de introducere a unui tren urban si metropolitan. In acest sens, Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) are luni, 31 octombrie, spre aprobare, o hotarare prin carte avizeaza protocolul cu CFR SA. Consiliul de Administratie al CFR a aprobat deja protocolul, in 13 octombrie.
Protocolul de colaborare dintre Municipiul Bucuresti si Compania Nationala de Cai Ferate "CFR" - SA privind pregatirea si implementarea proiectului "Introducerea si, ulterior, dezvoltarea serviciilor de tren urban si metropolitan Bucuresti-llfov", avand ca prima etapa "Dezvoltarea serviciilor de tren urban pe semi-inelul feroviar de nord" este supus votului consilierilor generali in sedinta de luni.
Protocolul propus de municipalitate companiei feroviare prevede sprijin de specialitate acordat de catre partile implicate, corelarea proiectelor derulate de Primarie si CFR SA pentru evitarea dublei finantari, precum si initierea unor demersuri in vederea includerii interventiilor si investitiilor necesare atingerii obiectivului general al Protocolului in documente strategice precum strategii regionale, strategii nationale, memorandumuri, master-planuri de transport, planuri investitionale, programe de investitii sau bugete.
Conform referatului de aprobare privind protocolul de colaborare cu CFR, Municipiul Bucuresti, prin Directia Generala Investitii, a demarat actiunile pregatitoare pentru... mai mult
Luni, 31 Octombrie 2022, ora 09:13
Primaria Capitalei se imprumuta peste jumatate de miliard de lei pentru refinantarea unui imprumut luat de la BERD in anul 2020, contractat la randu-i, pentru refinantarea altor datorii.
Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) dezbate, in sedinta programata luni, un proiect de hotarare "privind aprobarea contractarii si/sau garantarii unei/unor finantari rambursabile interne si/sau externe in valoare totala de pana la 555.000.000 lei, in vederea refinantarii datoriei publice locale provenite din imprumutul contractat de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare in anul 2020". Creditul pe care municipalitatea vrea sa il contracteze este legat de datorii ale administratiei locale care dateaza inca din anul 2005 si care au fost refinantate succesiv.
"Se aproba contractarea si/sau garantarea unei/unor finantari rambursabile interne si/sau externe in valoare totala de pana la 555.000.000 lei in vederea refinantarii datoriei publice locale provenite din imprumutul contractat de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare in anul 2020, cu o maturitate de pana la 10 ani. Contractarea si/sau garantarea unei/unor finantari rambursabile interne si/sau externe prevazute. la art. 1 se face pentru refinantarea datoriei publice locale provenite din contractul de credit nr. RUC 245/24. 04. 2020 incheiat de Municipiul Bucuresti cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Se imputerniceste Primarul General al Municipiului Bucuresti, sa... mai mult
Luni, 31 Octombrie 2022, ora 08:43
Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a dat asigurari miercuri, 12 octombrie, ca pretul gigacaloriei pentru locuitorii Capitalei racordati la sistemul centralizat de incalzire va ramane acelasi pe durata intregului sezon rece.
El a precizat ca, daca va aparea o diferenta fata de iarna trecuta, aceasta va fi suportata de Primarie.
"Sunt doua preturi ale gigacaloriei. Unul este pretul total, care inseamna productie, transport, distributie. Acest pret, in acest moment, este stabilit de ANRE pana la 31 octombrie si incepand de la 1 noiembrie o sa fie anuntat de ANRE cu cateva zile inainte, deci, la sfarsit de octombrie, o sa avem pretul total iarna asta pana la sfarsit de martie.
In momentul asta, octombrie, din 860 de lei gigacaloria, bucurestenii platesc 350, Primaria 510, pretul total, cei 860 acum, o sa fie stabilit de ANRE. Bucurestenii sa nu se astepte la cresteri in ceea ce priveste partea pe care o platesc ei (...). Daca va aparea o diferenta, o va suporta Primaria", afirmat Nicusor Dan, care a verificat stadiul lucrarilor in Prelungirea Ghencea.
El a adaugat ca Termoenergetica a facut lucrari pe diferite lungimi ale sistemului de termoficare.
"S-au depus ofertele, s-a facut evaluarea si s-a terminat procedura de evaluare a ofertelor si s-au atribuit cei 210 de kilometri pe bani europeni, 200 de milioane de euro. Acest contract presupune proiectare si executie. Am avut chiar ieri o sedinta tehnica cu firmele care au castigat ca sa agream care sunt primele... mai mult
Miercuri, 12 Octombrie 2022, ora 18:00
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat joi, 5 ianuarie, pe Facebook, că a primit undă verde pentru restaurarea unei clădiri-simbol din București.
Este vorba despre Hanul Solacolu, construit în 1859.
„Avem undă verde pentru începerea lucrărilor la Hanul Solacolu, una dintre clădirile-simbol din patrimoniul Bucureștiului, construită în 1859. Chestiunile financiare privind exproprierea au fost rezolvate, suma fiind consemnată în cont, deci Municipiul București devine proprietar, urmând să fie începute în curând lucrările de punere în siguranță a clădirii.
Vom accesa apoi banii pentru restaurare, cu scopul de a transforma Hanul Solacolu într-un spațiu cultural de ținută pentru bucureșteni. Vedeți mai jos cum arată acum clădirea și cum ne propunem să arate după renovare”, a scris primarul Nicușor Dan.
Hanul Solacolu, numit impropriu han, a fost de fapt o fabrică de produs paste din București. Este localizată de-a lungul Căii Moșilor, o stradă comercială care a fost folosită pentru a se face legătură între Târgul Dinlǎuntru al Bucureștiul și cea mai mare piață din oraș (piața Obor, încă în uz din 2006), potrivit wikipedia.org.
Arhitectura sa combină contururi tradiționale cu puține elemente occidentale. A fost construită în 1859 de frații Solacoglu, negustori din Sviștov, Bulgariei care s-au stabilit în Valahia. În acest han a locuit Liuben Karavelov, lider al emigrației... mai mult
Joi, 06 Ianuarie 2022, ora 13:59
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anuntat luni, 28 iunie, lansarea unui proiect de revitalizare a Pietei Amzei si a zonei adiacente dupa modelul marilor capitale europene.
"Transformam Piata Amzei intr-un hub cultural si pol al gastronomiei autohtone. Punem in consultare publica proiectul de refunctionalizare a Pietei Amzei.
Primaria Sectorului 1 pune in consultare publica proiectul de transformare a Pietei Amzei intr-un hub cultural si pol al gastronomiei autohtone. Pentru ca acest proiect sa fie cat mai aproape de asteptarile si nevoile comunitatii locale, administratia locala a Sectorului 1 asteapta propunerile, observatiile si recomandarile pe aceasta tema ale cetatenilor si societatii.
Astfel persoanele interesate pot consulta proiectul de refunctionalizare a pietei Amzei pe pagina institutiei si pot trimite in aceasta saptamana propunerile lor pe adreasa de e-mail registratura@primarias1.ro sau pot inregistra adrese scrise la Registratura Sectorului 1 a Municipiului Bucuresti din Bulevardul Banu Manta nr. 9. In functie de propunerile primite, Primaria Sectorului 1 poate decide organizarea unei intalniri pentru dezbaterea propunerilor primite la o data care se va comunica ulterior.
Ne-am propus refunctionalizarea Pietei Amzei si revitalizarea intregii zone adiacente pietei dupa modelul implementat deja in marile Capitale ale Europei. Administratia locala a Sectorului 1 a elaborat un proiect de transformare a Pietei Amzei intr-un hub cultural si un... mai mult
Luni, 28 Iunie 2021, ora 11:08
Primarul Capitalei, Nicusor Dan, anunta ca programul de vizitare a cladirii municipalitatii va fi prelungit cu o saptamana, dupa ce, de Noaptea Europeana a Muzeelor, aproape 10.000 de persoane au vizitat sediul primariei, dar si muzeele si casele memoriale aflate in grija administratiei locale.
"Aproape 10.000 de bucuresteni au vizitat Primaria Capitalei, muzeele si casele memoriale din grija municipalitatii, precum si Muzeul Temporar de New Media Art - RADAR 2021 in Noaptea Europeana a Muzeelor! In ciuda vremii schimbatoare, am avut parte de un flux important de vizitatori, in special tineri, care au vrut sa descopere istoria Capitalei, mostenirea ei culturala, dar si noile tendinte ale artei contemporane. Prin locatii si evenimente, cu ajutorul studiourilor multimedia, al proiectiilor, al elementelor de sunet si design, al inteligentei artificiale, am reusit sa imbinam traditionalul cu modernul, pentru a oferi vizitatorilor experiente diverse si antrenante", a scris Nicusor Dan, duminica, pe Facebook.
El a precizat ca sediul Primariei Capitalei va putea fi vizitat zilnic, pana pe 20 iunie, de la ora 17,00.
"Ca urmare a interesului pentru Primaria Capitalei, care a participat pentru prima data la Noaptea Europeana a Muzeelor, am hotarat sa prelungim programul de vizitare si sa lasam deschise usile primariei pentru publicul larg inca o saptamana. Astfel, bucurestenii care nu au reusit inca sa ne viziteze, vor putea face acest lucru in fiecare zi, pana pe data de... mai mult
Duminica, 13 Iunie 2021, ora 14:33
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a anuntat luni, 22 februarie, ca taxa de habitat pentru persoane juridice a fost "o mare nedreptate" si ca va fi anulata, pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local de joi regasindu-se un proiect de hotarare pe aceasta tema.
"Taxa de habitat pentru persoane juridice a fost o mare nedreptate inca de la inceput. O anulam. (...) Am promovat un proiect de hotarare care sa anuleze taxa de habitat pentru persoane juridice incepand cu 1 iulie si sa le permita sa treaca pe noul sistem bazat pe principii solide si corecte: 'platesti cat arunci' si 'poluatorul plateste'. Mediul de afaceri nu va mai fi jupuit pe nedrept in Sectorul 2", a scris Radu Mihaiu pe Facebook.
Potrivit acestuia, intregul sistem bazat pe taxa nu tinea cont de cine, ce arunca la gunoi.
"Eram toti pusi la gramada si factura finala se impartea dupa niste criterii arbitrare. Astfel apareau anomalii, mai ales in cazul persoanelor juridice. Afaceri mici, la inceput de drum, desi nu prea aveau activitate si nu generau cantitati mari de deseuri, plateau pentru gunoi cat nu incasau. Taxa de habitat pentru persoane juridice a fost o supapa pentru un sistem negandit. Toate sumele care nu ieseau la calcul au fost puse pe umerii antreprenorilor. Pe termen lung, asta poate fi fatal. Cand duci spre faliment micii intreprinzatori, intreaga societate e afectata. Mai ales in Romania, unde coloana economiei e formata din IMM-uri. Am ajuns in punctul in care putem repara aceasta... mai mult
Luni, 22 Februarie 2021, ora 20:53
Un proiect aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti conform caruia Primaria Capitalei va achizitiona 300 de parcometre stradale cu aproape 15.000 de euro bucata a provocat un val de critici.
Drept urmare, Primaria a transmis un comunicat de presa in care sustine ca sumele prezentate pentru achizitii sunt maximale si estimative si ca nu reprezinta costul concret al sistemului de gestionare a parcajelor.
Consilierii din Opozitie au criticat dur proiectul sustinand ca pretul inaintat este mult prea mare.
"PMB cumpara parcometre (vestea buna). Costul unui parcometru cca. 15.000 euro. 300 de bucati. (vestea proasta).
PMB cumpara soft de administrare parcari (vestea buna). Softul ne va costa peste 2 milioane de euro (vestea proasta)", a notat pe Facebook consilierul PNL Ciprian Ciucu.
Dupa aparitia mai multor voci critici in spatiul virtual, compania primariei a revenit cu cateva precizari.
"Sistemul de gestionare inteligenta a parcajelor, care utilizeaza o tehnologie ultramoderna, va reprezenta o premiera pentru Romania, iar sumele mentionate in spatiul public NU reprezinta costurile de achizitie, cei care au emis aceste teorii fie au facut-o din ignoranta fie pentru a denigra, in defavoarea adevarului si interesului cetatenilor, proiectele Primariei Capitalei si ale Companiilor Municipale", a transmis replica Compania Municipala Parking Bucuresti S.A.
Compania subliniaza, in comunicat, ca sumele incluse in anexa Proiectului de Hotarare... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 09:38
In perioada 18 septembrie - 24 noiembrie, bucurestenii sunt invitati sa propuna proiecte pentru orasul lor, proiecte din care vor fi selectate 20, care vor fi asumate si implementate de Primaria Capitalei incepand cu anul 2018.
Campania se numeste "Propune pentru Bucuresti!" si a fost propusa de primarul general, Gabriela Firea, fiind aprobata in sedinta din 30 august, se arata intr-un comunicat remis vineri Ziare.com.
Ideea aceasta a fost deja implementata la Cluj, de primarul Emil Boc.
Conditii de participare
Pentru a putea participa la aceasta campanie, toti cei interesati trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa aiba peste 18 ani, domiciliul sau resedinta in Bucuresti, sa-si creeze un cont de utilizator pe site-ul PMB, la sectiunea dedicata campaniei.
Astfel, fiecare cetatean poate formula o singura propunere de proiect, care va fi afisata pe site-ul Municipalitatii intr-un interval de cel mult trei zile de la transmitere.
Proiectul trebuie sa fie sau sa poata fi asimilat unei investitii aflate in competenta Municipiului Bucuresti si sa vizeze urmatoarele domenii:
- infrastructura (zone pietonale, scuaruri, trotuare, aliniamente stradale);
- amenajare/ reabilitare spatii publice (ex. mobilier urban, etc);
- spatii verzi, locuri de joaca pentru copii;
- mobilitate, accesibilitate, siguranta circulatiei;
- infrastructura culturala;
- infrastructura sociala;
- smart city- Oras digital;
- sanatate.
Buget
Bugetul propus pentru cele... mai mult
Vineri, 15 Septembrie 2017, ora 10:54