Ordonanta de urgenta adoptata, luni, de Guvernul Dancila prin care se schimba modul de alegere a presedintilor de consilii judetene este un gest disperat al baronilor PSD de a nu pierde puterea in teritoriu, considera Klaus Iohannis.
Intr-o declaratie de presa prezentata de purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Madalina Dobrovolski, seful statului sustine ca nici nu ar fi constitutionala modificarea dorita de PSD.
"PSD nu a inteles nimic si umbla iar la cutia cu OUG. Votul romanilor nu e bataia de joc a PSD, cetatenii le-au transmis pesedistior ca practica OUG trebuie sa inceteze. Acest instrument e prevazut in Constitutie exclusiv pentru situatii exceptionale, nu poate fi folosit abuziv si netransparent.
Schimbarea facuta azi e o concesie pe care Dancila o face in fata baronilor PSD, in incercarea de a le castiga sprijinul. Vor fi favorizati presedintii de consilii aflati in functii: Oprisan, Buzatu, Arsene...
Acesti baroni, panicati de caderea in sondaje a partidului, fac tot posibiul sa isi securizeze functiile. Constitutia prevede ca autoritati ale administratiei publice locale sunt primarii, consiliile locale si consiliile judetene.
Presedintele consiliului judetean nu e consacrat prin Constitutie si nu e necesara alegerea sa intr-un vot direct. Nu exista un popor al judetului si acest argument mascheaza disperarea PSD, care a inteles ca e pe punctul de a pierde conducerile in foarte multe consilii judetene", a transmis purtatorul de... mai mult
Luni, 03 Iunie 2019, ora 16:17
Adoptarea Ordonantei de Urgenta ce modifica si completeaza acte normative in materie electorala cu o luna inaintea referendumului din 26 mai "nu respecta recomandarile Codului de bune practici in materie electorala al Comisiei de la Venetia", se afirma intr-o scrisoare deschisa semnata de reprezentanti ai societatii civile si trimisa, marti, presedintelui Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Constantin Mituletu-Buica.
"Proiectul de ordonanta de urgenta prevede calcularea procentului de prezenta necesar pentru validarea referendumului raportat la numarul alegatorilor inscrisi in registrul electoral si nu la numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente, cum cere Legea 3/2000.
Avand in vedere ca aceasta modificare este categoric de natura a afecta drepturile electorale, in masura in care presupune cresterea semnificativa a cvorumului de prezenta, consideram ca adoptarea ei prin OUG cu mai putin de o luna inaintea scrutinului contravine articolului 115 alin (6) din Constitutia Romaniei si nu respecta recomandarile Codului de bune practici in materie electorala al Comisiei de la Venetia", arata sursa citata.
Potrivit reprezentantilor societatii civile, "limitarea practicii modificarii legislatiei electorale prin ordonante de urgenta doar la prevederi menite sa faciliteze organizarea si sa contribuie la buna desfasurare a procesului electoral este o recomandare de lunga durata a organizatiilor societatii civile".
Recomandari similare si la... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2019, ora 14:45