Conducta Nord Stream 2, destinata sa transporte gaze naturale rusesti spre UE, va fi finalizata de partea rusa, pentru a putea fi ocolite sanctiunile americane care vizeaza companiile europene implicate in constructia acestui gazoduct, a declarat marti un director de la grupul rus Gazprom, transmite AFP.
"Proiectul Nord Stream 2, deja construit in proportie de 94%, va fi finalizat de partea rusa", a declarat directorul Gazprom Export, Elena Burmistrova, cu ocazia unei conferinte pe tema gazelor naturale organizata la Viena.
Gazoductul Nord Stream 2 reprezinta o investitie de 11 miliarde de dolari, finantata jumatate de Gazprom si jumatate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper si Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacitatii de transport a Nord Stream 1, pana la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel ca o cantitate mai mare de gaze naturale rusesti va ajunge direct in Germania via Marea Baltica, fara a mai trece prin Ucraina.
Termenul initial de finalizare a proiectului era primul semestru din 2020. Insa la finele lunii decembrie 2019, presedintele american Donald Trump a promulgat legea ce impune sanctiuni companiilor implicate in construirea gazoductului rus Nord Stream 2. Imediat, principalul subcontractor al consortiului Nord Stream 2 AG, firma elvetiano-olandeza Allseas, a suspendat activitatile care vizau amplasarea de conducte.
Tot marti, Elena Burmistrova a spus ca Gazprom intentioneaza sa isi mentina exporturile de... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 14:09
Consortiul Nord Stream 2 AG, care este in spatele gazoductului cu acelasi nume, a informat luni ca mai sunt de amplasat aproximativ 160 de kilometri din conducta de gaze care va face legatura intre Rusia si Europa, dupa ce un important subcontractor si-a suspendat lucrarile ca reactie la sanctiunile americane, informeaza Reuters.
Potrivit consortiului, pana acum au fost amplasate conducte cu o lungime de 2.300 de kilometri in cadrul proiectului Nord Stream 2 iar la finalizare gazoductul va avea o lungime totala de 2.460 de kilometri.
Gazoductul Nord Stream 2 reprezinta o investitie de 11 miliarde de dolari, finantata jumatate de Gazprom si jumatate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper si Shell).
Presedintele american Donald Trump a promulgat vineri legea ce impune sanctiuni companiilor implicate in construirea gazoductului rus Nord Stream 2. Imediat, principalul subcontractor al consortiului Nord Stream 2 AG, firma elvetiano-olandeza Allseas, a suspendat activitatile care vizau amplasarea de conducte.
In pofida sanctiunilor americane, companiile care participa la constructia gazoductului Nord Stream 2 au anuntat sambata ca intentioneaza sa finalizeze, in cel mai scurt timp posibil, acest proiect destinat sa creasca livrarile de gaze naturale rusesti spre Europa, dar nu au oferit alte detalii.
Grupul rus Gazprom livreaza gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate in Marea Baltica, denumite Nord Stream. In 2015,... mai mult
Marti, 24 Decembrie 2019, ora 10:32
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin a afirmat miercuri ca "mica" Danemarca este supusa la presiuni pentru a bloca constructia gazoductului Nord Stream 2, dar a promis ca, daca va fi necesar, gazoductul va fi construit prin ocolirea apelor teritoriale ale Danemarcei, informeaza AFP.
Compania care promoveaza gazoductul Nord Stream 2 a propus mai multe rute posibile pentru amplasarea gazoductului Nord Stream 2 prin apele teritoriale ale Danemarcei, in incercarea de a depasi obiectiile ridicate de autoritatile de la Copenhaga fata de acest proiect. Gazoductul Nord Stream 2 este criticat de SUA precum si de mai multe state din Europa de Est, Marea Baltica si Nordul Europei, care se tem ca Nord Stream 2 va creste dependenta UE de Moscova.
"Danemarca este o tara mica si este supusa la presiuni puternice. Depinde de ea sa dea dovada ca este independenta si isi exercita suveranitatea sau nu. In caz contrar exista alte rute", a afirmat presedintele Rusiei la un forum pe energie organizat la Moscova. "Aceasta va costa mai mult si ne va intarzia putin, insa proiectul va fi finalizat oricum", a adaugat Putin.
La randul sau, Viktor Zubkov, presedintele Consiliului de Administratie al Gazprom, a anuntat ca gazoductul Nord Stream 2 este construit in proportie de 83%, fiind amplasate conducte cu o lungime de peste 2.000 de kilometri, adaugand ca proiectul a ajuns practic in apele teritoriale daneze. "Am avea nevoie de patru-cinci saptamani pentru a-l termina", in cazul in car vom... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 10:44
Compania austriaca de petrol si gaze OMV nu intentioneaza sa se retraga din proiectul gazoductului rusesc Nord Stream 2, in pofida amenintarilor cu sanctiuni din partea SUA, a declarat miercuri presedintele austriac Alexander Van der Bellen, cu ocazia unei vizite in Rusia, transmite dpa.
"Cred ca OMV nu are nici cea mai mica intentie de a iesi din proiectul Nord Stream 2", a afirmat Van der Bellen la Soci, intr-o conferinta de presa televizata.
Nord Stream 2 va transporta gaz rusesc direct spre Germania, prin Marea Baltica, ocolind rutele continentale din estul Europei.
Statele Unite au denuntat proiectul ca subminand securitatea energetica a Uniunii Europene.
La randul sau, Ucraina acuza ca Nord Stream 2 constituie un afront fata de eforturile Uniunii Europene de a exercita presiuni asupra Rusiei pentru a pune capat conflictului din estul Ucrainei.
Austria este printre putinele tari membre din UE cu care Rusia a intretinut relatii apropiate in ultimii ani in pofida disensiunilor legate de criza din Ucraina.
Anul trecut, o demonstratie a acestor relatii a fost prezenta presedintelui rus, Vladimir Putin, la nunta sefei diplomatiei austriece, Karin Kneissl.
Schimburile comerciale intre Rusia si Austria au crescut cu 42% anul trecut, a aratat presedintele Vladimir Putin cu prilejul intrevederii de miercuri cu omologul sau, Alexander Van der Bellen, potrivit unei transcrieri oferite de Kremlin.
La discutiile de miercuri au fost prezenti si cei doi... mai mult
Joi, 16 Mai 2019, ora 10:16
Ambasadorul Statelor Unite in Germania, Richard Grenell, a avertizat companiile germane implicate in construirea gazoductului Nord Stream 2 ca ar putea fi sanctionate daca nu renunta la proiect, a informat duminica un oficial american, relateaza site-ul agentiei Reuters.
Presedintele american Donald Trump a acuzat Germania ca este "captiva" Moscovei din cauza dependentei de gaze naturale din Rusia si a cerut acesteia sa renunte la proiectul Nord Stream 2.
Gazoductul va avea rolul de a transporta gazul natural din Rusia spre Germania prin Marea Baltica, ocolind Polonia, Ucraina si tarile baltice.
Ambasadorul SUA in Germania, Richard Grenell, s-a adresat acestei probleme intr-o scrisoare trimisa mai multor companii germane, a informat Ambasada Statetelor Unite.
Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat joi ca orice sanctiuni impuse de Statele Unite impotriva proiectului Nord Stream 2 ar reprezenta un mod gresit de a rezolva disputa si a afirmat ca problemele privind sectorul energetic al Europei trebuie discutate in Europa. ...citeste mai departe despre "Ambasadorul SUA in Germania: Companiile implicate in proiectul Nord Stream 2 vor fi sanctionate" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 13 Ianuarie 2019, ora 22:52
Grupul austriac de petrol si gaze OMV, proprietarul OMV Petrom, a investi deja 531 milioane de euro in proiectul gazoductului Nord Stream 2 si va continua sa finanteze acest proiect si in 2019, a declarat luni directorul general de la OMV, Rainer Seele.
Grupul rus Gazprom livreaza gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate in Marea Baltica, denumite Nord Stream. In 2015, Gazprom si un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV si Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune constructia a inca doua conducte pe langa cele doua deja existente, pentru RIA Novosti.
"Pana la aceasta data am investit 531 de milioane de euro in acest proiect", a spus Rainer Seele, referindu-se la perioada de pana la finele celui de-al treilea trimestru al acestui an.
Potrivit directorului general de la OMV, in 2019, volumul finantarii va depinde de progresele realizate in implementarea proiectului.
"Depinde care vor fi necesitatile pentru Nord Stream 2 in 2019. Avem un acord cadru pentru un imprumut, in cadrul caruia Nord Stream 2 poate solicita anumite sume de la noi", a spus Rainer Seele.
Oponentii proiectului Nord Stream 2, printre care se numara SUA, dar si mai multe tari din estul Europei, sustin ca acest gazoduct va creste dependenta energetica a Europei fata de Rusia si, dupa incidentul din stramtoarea Kerci, si-au intensificat solicitarile pentru oprirea proiectului.
Rainer Seele a mai spus... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2018, ora 11:59
Grupul austriac OMV a furnizat deja peste 500 milioane de euro pentru a finanta constructia gazoductului Nord Stream 2, iar 50 de kilometri din aceasta conducta au fost deja construiti, a declarat joi directorul general de la OMV, Rainer Seele.
"OMV a alocat deja 500 milioane de euro pentru a finanta proiectul si suntem gata sa continuam finantarea constructiei", a spus Rainer Seele la un forum energetic organizat la Sankt Petersburg. Seful OMV a precizat ca societatea Nord Stream 2 AG care este responsabila de acest proiect a construit aproximativ 50 de kilometri din sectiunea offshore a conductei in apele Finlandei si Germaniei, adaugand ca Danemarca, singura tara care nu a emis inca aprobarea pentru constructia Nord Stream 2, ar urma sa isi dea acordul anul viitor, informeaza Interfax.
Grupul rus Gazprom livreaza gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate in Marea Baltica, denumite Nord Stream. In 2015, Gazprom si un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV si Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune constructia a inca doua conducte pe langa cele doua deja existente.
Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream-2 va permite dublarea capacitatii de transport a Nord Stream 1, pana la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel ca o cantitate mai mare de gaze naturale rusesti va ajunge direct in Germania via Marea Baltica, fara a mai trece prin Ucraina. Costul total al... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 16:46
Grupul rus Gazprom si partenerii occidentali din proiectul gazoductului Nord Stream 2 au investit pana la finele lunii iunie o suma totala de 4,8 miliarde euro in acest proiect, a declarat joi directorul financiar al consortiului Nord Stream 2 AG, Paul Corcoran, transmite Itar Tass.
"Pana acum am strans 2,4 miliarde euro de la Gazprom si 2,4 miliarde euro de la partenerii occidentali. In concluzie, la finele lunii iunie avem o suma totala de 4,8 miliarde euro", a spus Paul Corcoran.
"Am primit 96% din tevi, am acoperit cu ciment 55% din aceste tevi si am mobilizat nave pentru conducte. In consecinta, suntem bine pregatiti si suntem in grafic cu acest proiect", a adaugat Corcoran.
Grupul rus Gazprom livreaza gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate in Marea Baltica, denumite Nord Stream.
In 2015, Gazprom si un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV si Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune constructia a inca doua conducte pe langa cele doua deja existente.
Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream-2 va permite dublarea capacitatii de transport a Nord Stream 1, pana la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel ca o cantitate mai mare de gaze naturale rusesti va ajunge direct in Germania via Marea Baltica, fara a mai trece prin Ucraina.
Conducta Nord Stream 2 este preconizata sa devina operationala la finele lui 2019. Costul total al proiectului este estimat la... mai mult
Joi, 28 Iunie 2018, ora 17:37
Gazprom, marioneta preferata de presedintele rus Vladimir Putin in relatiile cu marile piete de energie, face o noua tumba din apele Bosforului catre cele ale Marii Baltice pentru a descalci o situatie complicata in exporturile de energie ale Rusiei.
Proiectul gazoductului Turkish Stream pare sa fi fost sacrificat de dragul ambitiilor manifestate de Moscova in razboiul din Siria, asa ca Putin isi indreapta atentia spre un alt mare client dependent de gazele rusesti: Germania, noteaza portalul Bloomberg.
Tensiuni Moscova-Ankara
Cu doar o saptamana in urma, pe fondul recentei interventii militare a Moscovei in razboiul civil din Siria, Gazprom, compania de export gaze a Rusiei a anuntat ca va reduce la jumatate dimensiunile gazoductului care urma sa traverseze Turcia pana la granita cu UE.
Doar cateva zile mai tarziu, escaladarea tensiunilor dintre Ankara si Moscova l-au facut pe presedintele Recep Erdogan sa avertizeze Rusia ca programele de cooperare energetica sunt periclitate de violarea spatiului aerian al Turciei de aeronavele militare rusesti.
Situatia difera mult fata de cea din decembrie 2014, cand Putin anunta la Ankara ca Turkish Stream va inlocui proiectul South Stream dezvoltat impreuna cu partenerii din UE.
Planul de atunci al liderului de la Kremlin era sa foloseasca Turcia pentru a transmite in continuare gaze naturale catre Uniunea Europeana fara a mai tranzita teritoriul Ucrainei si fara a se supune legislatiei anti-monopol de pe piata... mai mult
Marti, 13 Octombrie 2015, ora 16:09