Aproximativ 300 de persoane au protestat, duminica seara, la Cluj-Napoca si la Campeni (Alba) fata de proiectul minier de la Rosia Montana, facand apel ca oamenii sa mearga de 1 Decembrie la Alba Iulia sau la Bucuresti pentru a protesta.
Aproximativ 100 de persoane s-au adunat, duminica seara, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, avand steaguri cu mesajul "Salvati Rosia Montana" si bannere cu sloganuri precum "Iubesc Rosia Montana", "Vrem dezvoltare durabila la Rosia Montana". Ei au scandat "Romania suntem noi", "Nu cedam, nu capitulam", "Jos Guvernul", "Uniti salvam Rosia Montana".
Ziua Nationala, prilej de proteste la Alba Iulia sau Bucuresti
Cornel Valcu, unul dintre protestatari, a spus ca face apel la cat mai multi clujeni sa participe la manifestarile de 1 Decembrie de la Alba Iulia sau Bucuresti si sa duca acolo steagurile si bannerele folosite la proteste.
"Vrem ca acest 1 Decembrie sa fie unul special. Cei care nu pot ajunge la Alba Iulia sau Bucuresti sa participe la manifestarile de Ziua Nationala de la Cluj-Napoca si sa aiba asupra lor steagurile si bannerele de protestele fata de proiectul de la Rosia Montana", a spus Valcu.
Dupa aproximativ o ora, protestatarii, al caror numar a scazut la cateva zeci, au pornit intr-un mars prin centrul municipiului Cluj-Napoca, pe partea pietonala a Bulevardului Eroilor pana la Prefectura Cluj, dupa care s-au intors pe trotuarul de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 inapoi in Piata Unirii.
La Cluj-Napoca,... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 08:42
In spatele firmei canadiene Gabriel Resources, care detine peste 80% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation, se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan, care au investit sute de milioane de dolari in proiectul minier din Apuseni, informeaza Mediafax.Gabriel Resources anunta la sfarsitul anului 2009 ca Paulson & Co. si Electrum Strategic Holdings detin cate 18% din actiuni, urmate de Newmont Mining Corp (SUA), unul dintre cei mai mari producatori de aur din lume, si BSG Capital Markets, parte a Beny Steinmetz Group (BSG), cu 9% din tiluri.BSG isi poate dubla numarul de actiuni detinute prin exercitarea, pana la sfarsitul acestui an, a unei optiuni care i-ar asigura lui Steinmetz 16% din capitalul Gabriel Resources, diminuand in acelasi timp participatiile Paulson & Co., Electrum si Newmont la 17%, 17% si, respectiv, 14%.Paulson & Co. este fondul de hedging al cunoscutului miliardar american John Paulson, iar Electrum face parte din grupul de companii controlat de Thomas Kaplan, un investitor important in proiecte aurifere.Practic, toti actionarii cunoscuti ai Gabriel sunt mari investitori in aur si au facut o buna parte din avere prin astfel de afaceri.Paulson a devenit miliardar in 2007, cand a fãcut, personal, 3,5 miliarde de dolari pariind impotriva creditelor ipotecare subprime. El a castigat anul trecut 5 miliarde de dolari mizand pe aur si a stabilit astfel un nou record pentru industria... mai mult
Marti, 30 August 2011, ora 18:13