Justitia australiana a dispus miercuri stoparea unui vast proiect minier al grupului indian Adani, care ameninta - potrivit aparatorilor mediului inconjurator - Marea Bariera de Corali, intrata din 1981 in Patrimoniul Umanitatii.
Aceasta decizie a fost salutata de ecologisti, dar grupul indian si-a anuntat imediat hotararea de a continua realizarea acestui proiect in care prevede sa investeasca 16,5 miliarde de dolari australieni (11,8 miliarde de euro), relateaza AFP.
"Curtea federala a anulat oficial aprobarea acordata" de autoritatile administrative proiectului de exploatare a unei uriase mine de carbuni in statul Queensland si extinderea unui port din apropierea Marii Bariere de Corali cu scopul de a exporta carbunele astfel extras, a anuntat Ministerul ...citeste mai departe despre "Victoria ecologistilor: Au reusit sa interzica un proiect minier de miliarde de euro in Marea Bariera de Corali" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 05 August 2015, ora 09:06
"Ingroparea" proiectului Gabriel Resources de la Rosia Montana genereaza in continuare ecouri, inclusiv in presa externa, o publicatie britanica facand o paralela cu situatia din Regatul Unit.
Vampirii corporatisti au incercat sa suga 4 miliarde de dolari din Romania, iar, cu Parteneriatul Transatlantic de Comert si Investitie (TTIP), ar putea urma Regatul Unit, scrie Kevin Smith, intr-un articol pentru The Independent.
Cand a indraznit sa opreasca deschiderea unei mine de aur, guvernul din Romania s-a gasit in fata unui proces urias din partea unui gigant al industriei miniere. Corporatia a anuntat ca ar putea cere "compensatii" de 4 miliarde de dolari, ceea ce reprezinta jumatate din bugetul anual din Romania alocat Sanatatii, noteaza jurnalistul.
Un controversat acord comercial dintre Marea Britanie si America - TTIP - ar putea insa permite ca asemenea cazuri precum cel din Romania sa devina obisnuinta in Marea Britanie, mai scrie sursa citata.
Ce se intampla in Romania ...citeste mai departe despre "The Independent: Cum au incercat vampirii corporatisti de la Gabriel Resources sa suga 4 miliarde de dolari din Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 August 2015, ora 19:33
Romania si Canada vor identifica modalitati prin care cele doua state pot schimba informatii pe tema procedurilor de evaluare a impactului de mediu, in cazul proiectelor miniere de mare capacitate, a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, cu ocazia Summit-ului Natiunilor Unite privind schimbarile climatice, desfasurat la New York.
'Discutiile din cadrul intalnirii bilaterale romano-canadiene s-au axat pe subiectul procedurilor de evaluare a impactului de mediu a proiectelor din minerit practicate de cele doua state. In acest context, ministrul roman al Mediului, Attila Korodi, si cel canadian, Leona Aglukkaq, au convenit, de principiu, sa dezvolte un sistem care sa permita schimbul de informatii intre cele doua tari. Informatiile se refera atat la procedurile de evaluare a impactului de mediu al mineritului de mare capacitate, cat si la principalele companii si la practicile si procedurile utilizate de acestea in activitatea de minerit', se arata intr-un comunicat remis joi Agerpres..
In cadrul intalnirii pe care Attila Korodi a avut-o cu Jorge Moreira da Silva, ministrul Mediului si Energiei din Portugalia, s-a discutat despre necesitatea intaririi dialogului intre tarile Europei Centrale si de Est, reunite actualmente sub formatul Visegrad 4+ si tarile EU-15, cu scopul de a identifica elementele comune care trebuie clarificate in perspectiva agreerii la nivel UE a Cadrului 2030 Energie si Clima.
'Cadrul 2030 Energie si Clima a... mai mult
Joi, 25 Septembrie 2014, ora 16:03
Aproximativ 50 de activisti Greenpeace au patruns, luni dimineata, in curtea Palatului Parlamentului unde au inceput sa sape, in semn de protest fata de proiectul minier de la Rosia Montana, ei fiind ridicati de jandarmi si condusi la audieri la Politie.
Potrivit unui comunicat al organizatiei, 50 de activisti Greenpeace din 10 tari au patruns in curtea cladirii Parlamentului si au inceput sa "sape dupa aur", afisand bannere cu mesajul "Exploatare miniera aurifera".
Activitii au fost ridicati de jandarmi si condusi la sectiile 17 si 18 de Politie pentru a se stabili imprejurarile in care au patruns in curtea institutiei, ei riscand pentru nerespectarea normelor legale de acces sanctiuni cuprinse intre 500 si 1.500 de lei, a precizat purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.
Acesta a mai precizat ca au fost ridicate 47 de persoane, dintre care trei s-au recomandat ca fotoreporteri.
Orice companie privata poate "exploata orice resursa, oriunde ar fi ea"
Potrivit Greenpeace Romania, "in ultimele luni, Guvernul a elaborat legi speciale pentru ca orice companie privata, nu doar Rosia Montana Gold Corporation, sa poata exploata orice resursa, oriunde ar fi ea".
"Trebuie doar sa i se adauge eticheta , sau si e suficient. Nu se mai tine cont de distrugerea comunitatilor, mediului, patrimoniului natural, istoric sau cultural. (...) Protestul de astazi arata exact ce poate face o companie interesata sa exploreze si sa exploateze resursele... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2013, ora 14:10
Plenul Senatului a respins, in sedinta de luni, proiectul legislativ care ar fi modificat Legea minelor nr. 85/2003. Legea are un caracter organic, iar pentru adoptarea sa ar fi fost nevoie de 87 de voturi.
Intr-o prima faza, raportul suplimentar cu amendamente intocmit de comisia de specialitate a fost respins de Plen cu 86 de voturi pentru, 12 voturi impotriva si 13 abtineri. In urma reluarii votului, raportul suplimentar cu amendamente a fost admis cu 88 de voturi pentru si sapte voturi impotriva.
Proiectul de lege urmeaza sa fie transmis in forma initiatorului Camerei Deputatilor, care este decizionala in acest caz.
Proiectul are ca obiect modificarea si completarea Legii minelor nr. 85/2003. Potrivit expunerii de motive, prin proiectul de act normativ se completeaza domeniul de aplicare al legii cu noi resurse care sunt definite. De asemenea, contine modificari si completari cu privire la termenii deja definiti, respectiv actualizarea si clarificarea lor. Prin modificarea legii se reglementeaza si redeschiderea exploatarilor miniere pentru care a fost emisa o hotarare a Guvernului privind aprobarea conservarii, inchiderii, ecologizarii si monitorizarii post inchidere.
Proiectul are 88 de amendamente. Unul dintre cele mai importante se refera la redeventa, respectiv o cota procentuala de 6% din valoarea productiei miniere pentru metale nobile de aur si argint in cazul proiectelor miniere de interes public deosebit, valoare ce va ramane nemodificata pe... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 09:27
Aproximativ 300 de persoane au protestat, duminica seara, la Cluj-Napoca si la Campeni (Alba) fata de proiectul minier de la Rosia Montana, facand apel ca oamenii sa mearga de 1 Decembrie la Alba Iulia sau la Bucuresti pentru a protesta.
Aproximativ 100 de persoane s-au adunat, duminica seara, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, avand steaguri cu mesajul "Salvati Rosia Montana" si bannere cu sloganuri precum "Iubesc Rosia Montana", "Vrem dezvoltare durabila la Rosia Montana". Ei au scandat "Romania suntem noi", "Nu cedam, nu capitulam", "Jos Guvernul", "Uniti salvam Rosia Montana".
Ziua Nationala, prilej de proteste la Alba Iulia sau Bucuresti
Cornel Valcu, unul dintre protestatari, a spus ca face apel la cat mai multi clujeni sa participe la manifestarile de 1 Decembrie de la Alba Iulia sau Bucuresti si sa duca acolo steagurile si bannerele folosite la proteste.
"Vrem ca acest 1 Decembrie sa fie unul special. Cei care nu pot ajunge la Alba Iulia sau Bucuresti sa participe la manifestarile de Ziua Nationala de la Cluj-Napoca si sa aiba asupra lor steagurile si bannerele de protestele fata de proiectul de la Rosia Montana", a spus Valcu.
Dupa aproximativ o ora, protestatarii, al caror numar a scazut la cateva zeci, au pornit intr-un mars prin centrul municipiului Cluj-Napoca, pe partea pietonala a Bulevardului Eroilor pana la Prefectura Cluj, dupa care s-au intors pe trotuarul de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 inapoi in Piata Unirii.
La Cluj-Napoca,... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 08:42
Rosia Montana ar putea atrage investitii de un miliard de euro in urmatorii doi ani pentru constructia complexului minier, daca reprezentantii Guvernului vor bate palma cu cei de la Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) pentru inceperea exploatarii efective in 2016.
Un document guvernamental in lucru dezvaluie ca reprezentantii Guvernului sunt in negocieri avansate cu compania RMGC pentru demararea proiectului minier. Conditiile Guvernului ar fi cresterea redeventei de la 4% la 6% din valoarea de productie si cresterea participatiei statului de la circa 20%, la 25%, cu conditia ca toate actele sa fie aprobate la termen.
Astfel, in luna septembrie se estimeaza emiterea hotararii privind acordul de mediu, iar exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul anului. Guvernul va transmite Parlamentului si o lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana. Proiectul va fi declarat de utilitate publica de interes national.
Informatiile din draftul guvernamental nu au fost totusi confirmate de Guvern, desi reprezentantii RMGC recunosc ca "negocierile sunt in desfasurare".
In scenariul in care Guvernul bate palma cu RMGC in conditiile prezentate mai sus, compania va deschide, incepand cu anul viitor, un santier imens pentru constructia infrastructurii necesare, care va "inghiti" circa un miliard de euro.... mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 20:00
Proiectul Rosia Montana va fi reanalizat impreuna cu organizatiile neguvernamentale din domeniu si pana nu vom avea aceasta analiza, nu va fi luata nicio decizie, a declarat, luni, ministrul Mediului, Rovana Plumb.
"Vom avea o intalnire cu organizatiile neguvernamentale din domeniu. Ne dorim un dialog deschis si transparent. Vrem sa stim pozitia lor si sa putem continua analiza", a spus Rovana Plumb.
Ministrul a precizat ca in cazul acestui proiect nu va fi luata nicio decizie inainte ca acesta sa fie reanalizat.
Guvernul vrea sa amane pana dupa alegerile parlamentare deciziile privind gazele de sist si proiectul Rosia Montana, declara premierul Victor Ponta intr-un interviu acordat Bloomberg in 8 iunie.
Ponta declara ca pozitia Guvernului privind proiectul minier a ramas neschimbata.
Compania trebuie sa respecte cele mai inalte standarde si garantii de mediu, sa ofere statului o participatie mai mare la proiect si sa renunte la activitati de lobby politic inainte de a putea continua dezvoltarea proiectului, a spus premierul.
Fostul ministru al Mediului Korodi Attila declara ca analiza juridica ceruta in legatura cu intreruperea sau continuarea evaluarii proiectului de la Rosia Montana dupa anularea planurilor de urbanism ale localitatii recomanda Comisiei de Analiza Tehnica sa ceara investitorului un nou certificat de urbanism, facut in baza unui PUZ valabil.
Juristii consultati de Ministerul Mediului au aratat ca lipsa unui Plan Urbanistic Zonal... mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 17:39
Directorul Directiei Resurse Minerale din cadrul Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), Mihai Gaman, a declarat ca statul nu are capacitatea de a dezvolta un proiect minier de genul celui de la Rosia Montana, deoarece trebuie creata o companie, potrivit NewsIn."Statul nu are capacitatea de a investi intr-un astfel de proiect pentru ca ar trebui sa se infiinteze o companie de stat separata. Statul nu isi permite o astfel de companie", a precizat Gaman.Secretarul de stat in MECMA Claudiu Stafie a declarat joi ca Ministerul Economiei isi doreste exploatatia de la Rosia Montana, insa totul depinde de obtinerea autorizatiei de mediu."Ministerul Economiei isi doreste exploatatia de la Rosia Montana, dar problema proiectului este la Ministerul Mediului. Compania care doreste sa exploateze trebuie sa obtina autorizatia de la mediu, abia atunci vom putea discuta despre exploatatia in sine", a explicat secretarul de stat.
Directorul de proiectare tehnica al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), Cecilia Szentesy, a precizat ca exista patru zone mineralizate cu continut ridicat de aur.
Astfel, potrivit estimarilor companiei, rezervele de aur in situ de la Rosia Montana se ridica la 314 tone de aur si 1.500 de tone de aur.
"In timpul procesului de exploatare, se pierde cam 20%, astfel ca randamentul proiectului este de 80%, respectiv 245 tone de aur si 900 de argint, valoarea zacamantului fiind estimata la 7,5 miliarde dolari, la pretul de 900 de dolari... mai mult
Joi, 08 Septembrie 2011, ora 16:43