Comisia Europeana sprijina in continuare proiectul gazoductului BRUA asa cum a fost gandit initial, iar problemele cu partea ungara trebuie rezolvate intr-un mod mai inteligent, intrucat este nevoie de cooperare in regiune pentru a avea securitate in aprovizionarea cu gaze, a declarat, vineri, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, in cadrul unui summit energetic organizat la Sofia, Bulgaria.
Declaratia vine in contexul in care partea ungara a decis modificarea unilaterala a proiectului BRUA, argumentand ca nu mai este necesara o conducta intre Ungaria si Austria, intrucat poate fi utilizata infrastructura deja existenta pe ruta Ungaria-Slovacia-Austria, cu costuri mai mici.
"Astazi vedem ca s-a dat startul constructiei sectiunii romanesti a coridorului Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria. Asa cum stiti, Comisia Europeana contribuie cu o finantare decisiva la acest proiect si am placerea sa constat ca Romania progreseaza foarte bine cu implementarea efectiva a proiectului, astfel incat acesta sa devina operational pana la finele anului 2019", a spus comisarul european.
El a intarit ideea ca BRUA este un proiect strategic de interes comun extrem de important pentru a diversifica sursele, ceea ce va creste concurenta si va determina scaderea preturilor, felicitand Romania pentru progresul inregistrat.
"Romania face o treaba excelenta. Intarirea infrastructurii in Romania este o conditie esentiala pentru realizarea coridorului BRUA. Cu siguranta,... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2018, ora 12:06
Ministerul Justitiei lucreaza la un proiect de lege care prevede conferirea de despagubiri, compensatii materiale, pentru perioada cat un detinut a stat in conditii necorespunzatoare, a anuntat, marti, ministrul Tudorel Toader.
"Avem masuri de natura legislativa pe care trebuie sa le propunem in aplicarea Hotararii Pilot (a CEDO - n.r.). (...) Legea 169 a dat beneficiul celor sase zile considerate executate la 30 in conditii necorespunzatoare, dar unii detinuti au iesit din penitenciar inainte de octombrie 2017. Au stat in conditii necorespunzatoare si nu au beneficiul celor sase zile.
CEDO ne spune sa gasim si pentru ei un remediu, prin care sa le conferim despagubiri, de data aceasta in bani. Prin urmare, la Ministerul Justitiei se lucreaza la un proiect de lege pentru conferirea de despagubiri, compensatii materiale, pentru perioada cat detinutul a stat in conditii necorespunzatoare, repet, dandu-se o suma pentru fiecare dintre zilele cat a stat in conditii necorespunzatoare", a declarat Tudorel Toader in cadrul audierii sale la Comisia pentru constitutionalitate din Senat.
In sedinta acestei comisii a fost abordat stadiul masurilor propuse de Romania, prin Ministerul Justitiei, pentru imbunatatirea conditiilor din penitenciare ca urmare a Hotararii Pilot a CEDO pe acest subiect.
Ministrul a adaugat ca in cuprinsul proiectului se prevede ca Administratia Nationala a Penitenciarelor face o evidenta a circuitului de plasare a condamnatului in inchisoare,... mai mult
Marti, 20 Martie 2018, ora 13:55
Ungaria acuza Heineken ca foloseste pe produsele sale un simbol al comunismului, steaua rosie. Guvernul de la Budapesta a pregatit un proiect de lege care interzice aplicarea logo-ului pe produsele companiei, inclusiv pe emblematicele sticle verzi ale producatorului finlandez de bere.
Acuzand Heineken ca a agresat un mic producator maghiar de bere din Romania, dupa ce compania a castigat un proces cu acesta referitor la marca, guvernul de la Budapesta vrea sa pedepseasca cu amenzi si chiar cu inchisoare pe oricine comercializeaza produse cu simboluri totalitariste. Intre aceste simboluri se numara si steaua rosie, asociata cu regimul comunist care a condus Ungaria timp de peste patru decenii.
"Credem ca trebuie sa aparam fiecare marca ungara atunci cand cineva vrea sa se foloseasca de pozitia dominanta pe piata pentru a-i zdrobi pe ceilalti", a declarat marti liderul parlamentar Lajos Kosa, relateaza Bloomberg.
Proiectul de lege care interzice simbolurile totalitariste si cazul Heineken sunt "o confluenta a celor doua probleme", a spus Kosa.
In luna ianuarie, un tribunal din Targu Mures a interzis producatorului de bere Lixid Project sa foloseasca marca Csiki ca urmare a unei sesizari a companiei Heineken, care acuza faptul ca numele acestei marci este mult prea similar cu cel al brandului Ciuc.
Lixid Project, care are aproximativ 140 de angajati si are sediul in localitatea Sansimion din judetul Harghita, a anuntat la momentul respectiv ca va prezenta cazul... mai mult
Miercuri, 22 Martie 2017, ora 16:54
Parlamentul ungar a adoptat marti un amendament legislativ care interzice companiilor de utilitati energetice sa includa unele taxe si accize in pretul platit de consumatori.
Proiectul a fost adoptat de legislativul unicameral al Ungariei intr-o procedura accelerata, cu 264 de voturi pentru - inclusiv din partea miscarii nationaliste Jobbik -, 5 impotriva si 13 abtineri, relateaza MTI.
Adoptarea acestui amendament survine dupa ce luni primul ministru ungar Viktor Orban a calificat drept "scandaloasa" o recenta decizie a unui tribunal din Ungaria de a da castig de cauza companiilor energetice impotriva masurii guvernului de a reduce pretul gazelor naturale.
Guvernul ungar a impus, in ianuarie, reduceri de preturi de 10% companiilor din energie, semnaland ca vor urma si alte taieri.
Marti, liderul grupului parlamentar al formatiunii guvernamentale Fidesz, Antal Rogan, a anuntat ca pentru joi a fost convocata o sesiune parlamentara speciala pentru a autoriza Oficiul ungar pentru energie sa emita decrete si sa-si sustina deciziile privind reducerile de preturi la utilitati. Prin aceste decrete, deciziile Oficiului privind reducerile de preturi vor deveni necontestabile, a mentionat Rogan.
In Ungaria, sectorul de utilitati este detinut in cea mai mare parte de companii straine, cei mai importanti jucatori fiind concernele germane RWE si E.ON AG si cele franceze GDF si EDF.
Reducerea pretului la energie a fost cea mai recenta masura din seria de decizii... mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 17:30
Comisia Europeana a reactionat prudent la reformele constitutionale adoptate vineri de Parlamentul ungar in pofida avertismentelor presedintelui sau Jose Manuel Barroso, multumindu-se sa precizeze ca va "le va evalua impactul juridic".
"Vom evalua impactul juridic al noii legislatii" raportat la dreptul european, a explicat pentru France Presse un purtator de cuvant al Comisiei Europene. El a precizat ca executivul UE, care isi va relua lucrarile incepand cu 3 ianuarie, nu intentioneaza sa publice un comunicat consacrat acestei probleme.
Purtatorul de cuvant a amintit ca Comisia Europeana, care l-a pus in garda pe premierul conservator Viktor Orban in legatura cu cele mai controversate reforme - in special cea referitoare la Banca Centrala -, si-a "reiterat ingrijorarile cu privire la autoritatile ungare" in ultimele zile. "Comisia Europeana ramane pregatita sa ajute Ungaria sa se conformeze dreptului UE", a subliniat purtatorul de cuvant.
Independenta Bancii Centrale a Ungariei este unul dintre criteriile ce trebuie respectate pentru a putea face parte din zona euro. Insa reforma adoptata vineri sporeste influenta guvernului de la Budapesta asupra acestei institutii menite sa ramana independenta, noteaza AFP.
In urma cu aproximativ zece zile, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso i-a cerut personal lui Viktor Orban, intr-o scrisoare, sa isi retraga proiectele controversate de reforma a Bancii Centrale considerate prejudiciabile pentru independenta... mai mult
Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 20:28
Comisia Europeana a cerut Ungariei sa retraga doua proiecte de lege pe sistemul financiar, pentru ca par a nu respecta regulile UE, a declarat marti un purtator de cuvant.
Jose Manuel Barroso si-a exprimat ingrijorarile intr-o scrisoare catre premierul ungar Viktor Orban, a spus purtatoarea de cuvant Pia Ahrenkilde.
Ea a declarat ca Executivul UE are "indoieli serioase" pe tema legalitatii unui proiect de lege prezentat saptamana trecuta, considerat o miscare de sporire a potentialului de control guvernamental asupra politicii monetare a Bancii nationale ungare.
O lege pentru stabilitate financiara, propusa la inceputul acestei luni, a starnit si ea nedumerire, intrucat ar fi deschis calea pentru ca anumite politici fiscale si referitoare la reducerea indatorarii guvernamentale sa fie schimbate numai cu majoritate parlamentara de doua treimi.
Acest lucru ar putea lega mainile viitoarelor guverne.
"Daca aceste proiecte sunt incompatibile cu legislatia UE, atunci trebuie schimbate", a subliniat Ahrenkilde.
Scrisoarea lui Barroso sugereaza "retragerea celor doua proiecte din Parlament" si sa se colaboreze pentru a se asigura ca aceste legi "sunt compatibile cu legea UE".
Un purtator de cuvant al lui Orbam a confirmat ca scrisoarea lui Barroso a fost primita, dar nu a comentat.
Ungaria a fost in atentia UE anul acesta din cauza unei legi media controversate, care ataca libertatea presei. Pana la urma, parlamentarii au amendat legislatia, pentru a... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 17:12