Deputatul Nicusor Dan, fost candidat la Primaria Capitalei in 2012 si 2016, afirma ca noile masuri anuntate de Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, reprezinta un "nou gest de imagine".
El subliniaza ca masurile nu vor avea un impact semnificativ asupra traficului.
"Dupa 3 ani, Firea descopera ca Bucurestiul este poluat si supraaglomerat.
Masurile propuse azi de primarul Capitalei sunt un nou gest de imagine, cu impact nesemnificativ atat asupra traficului, cat si asupra poluarii", se arata intr-un comunicat de presa remis miercuri Ziare.com.
Totodata, deputatul precizeaza "adevaratele" masuri pentru a reduce traficul si poluarea.
"Adevaratele masuri pentru reducerea traficului si a poluarii sunt: soseaua de centura, parcarile "Park and Ride", o strategie de management a locurilor de parcare pentru tot orasul, un adevarat sistem de management al traficului, benzi unice pentru transportul in comun.
Din pacate, pe niciuna din aceste componente esentiale ale programului electoral al Gabrielei Firea nu s-a facut niciun progres notabil", conform sursei citate.
UPDATE Intr-o completare la primul comunicat, Nicusor Dan adauga ca "masura de a taxa diferentiat masinile inmatriculate in afara Bucurestiului si Ilfovului incalca Constitutia si practica CJUE".
Nicusor Dan arata ca "lansarea proiectului in spatiul public fara aceasta minima verificare dovedeste inca odata incompetenta administratiei Firea".
Deputatul independent mentioneaza o decizie... mai mult
Miercuri, 14 August 2019, ora 15:21
Primarul general Gabriela Firea a anuntat, miercuri, ca va supune dezbaterii publice si apoi votului Consiliului General al Municipiului Bucuresti o vinieta pentru Bucuresti, pentru a reduce gradul de poluare din Capitala.
Proiectul va sta in dezbatere publica 45 de zile si va fi supus votului CGMB la finalul lunii septembrie. Iata ce taxe propune Firea:
Pentru autoturismele inmatriculate in alte orase sau tari care tranziteaza Bucurestiul va trebui cumparata vinieta electronica Oxigen-B (Bucuresti) . Accesul pentru o zi va costa 10 lei, in timp ce pentru un an posesorul va trebui sa plateasca 1.900 lei. Taxa nu va fi platita de masinile de Bucuresti si IlfovToate autoturismele nonEuro, Euro1 si Euro2 vor fi interzise in zona centrala a Capitalei.Pentru autoturismele Euro3 inmatriculate in Romania, inclusiv in Bucuresti si Ilfov, accesul este permis numai in urma achizitionarii unei viniete electronice de tip Oxigen-C (adica Centru) care costa 75 de lei/luna sau 900 lei pe an.
Firea a anuntat ca vor fi exceptate de la plata vinietei masinile de interventie, SMURD Ambulanta, Politie, Pompieri, masinile care vin in zona centrala pentru lucrari de utilitate publica si masinile corpului diplomatic. Nu vor fi exceptati cei care locuiesc in zona centrala, Firea spunand ca astfel ar face o discriminare.
Ce amenzi primesc cei care nu platesc taxa
Va fi montat si un sistem de monitorizare video, pentru a fi identificati si sanctionati soferii care incalca legea.... mai mult
Miercuri, 14 August 2019, ora 11:15
Desi a promis in mai multe randuri si a oferit mai multe termene pentru o noua taxa auto (ultimul termen fiind sfarsitul acestui an), ministrul Mediului, Gratiela Garilescu, a declarat, marti, ca o astfel de taxa nu exista in prezent.
"Pana la ora actuala, o forma care sa fie agreata (o noua taxa auto - n.red.), care sa nu aiba niciun fel de dubiu, care sa nu avem repercusiuni majore din punct de vedere financiar asupra noastra a fiecaruia, lucru pe care nu mi-l doresc, este ca nu s-a gasit inca optimul care sa poata sa confere, cumulate, toate plangerile care au fost depuse in decursul anilor, astfel incat sa nu avem niciun fel de probleme din punct de vedere juridic", a declarat, marti, Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului, citata de Mediafax.
Ministrul a mai sustinut ca "matematica nu este usoara" in ceea ce priveste elaborarea unui proiect de taxa.
"Ca atare, nu avem forma finala, pentru ca nu este usor, sunt cumuli si cumuli de calcule. Matematica nu este usoara", adauga Gavrilescu.
Intrebata daca are un orizont de timp in ceea ce priveste o noua taxa, Gratiela Gavrilescu a declarat ca nu vrea sa mai promita nimic.
Romania, judecata pentru poluare, plina de rable
In Romania nu exista nicio taxa de poluare pentru autovehicule, asa ca tara noastra s-a umplut de rable in ultimii ani, dupa ce vechea taxa a fost anulata printr-o lege depusa chiar de Liviu Dragnea.
Un studiu realizat de ONG-urile de mediu Transport & Environment si 2Celsius arata ca,... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2018, ora 16:55
Guvernul lucreaza la o noua varianta de taxa auto, in timp ce romanii inca se lupta sa-si recupereze banii pe celelalte variante aplicate de-a lungul anilor, anulate ulterior dupa ce au fost declarate ilegale.
Miercuri seara, postul public de televiziune a anuntat cu titlul exclusiv, citand "surse oficiale", ca noua taxa de poluare pe care vrea sa o impuna Guvernul din aceasta vara va fi cuprinsa intre 50 si 3.000 de euro, calculul fiind facut in functie de coeficientul de poluare si emisiile de dioxid de carbon.
Mai mult, TVR anunta ca noua taxa de prima inmatriculare se va aplica timp de trei ani, dupa care va fi inlocuita de un "impozit progresiv", platit de toti proprietarii de masini in functie de cat polueaza, pe model german.
Intrebata de acest lucru joi, la lansarea oficiala a programului Rabla, ministrul Mediului Gratiela Gavrilescu a spus ca in niciun caz nu exista asa un proiect in lucru.
"Vreau sa precizez ca nu este vorba despre nicio taxa de timbru care ar putea sa fie lansata in perioada urmatoare. Nu facem niciodata promisiuni sau lansam in spatiul public lucruri care sa nu fie adevarate si lucruri care sa nu fie fundamentate. Va rog sa luati de bun numai ceea ce comunic eu si cred ca v-ati obisnuit ca sunt om extrem de corect si nu vorbesc niciodata din ceea ce mi se spune si din ceea ce vad, ci din ceea ce scrie la lege. (...)
Ceea ce s-a vehiculat ieri in anumite zone mass-media nu sunt lucruri adevarate. Niciuna dintre valorile respective... mai mult
Joi, 15 Martie 2018, ora 14:41
Senatul a adoptat, marti, legea care clarifica cadrul legal pentru restituirea taxei speciale, a taxei de poluare, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum si a timbrului de mediu.
Proiectul de lege care completeaza OUG 52/2017 a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
Pana acum, OUG 52/2017 prevedea ca "la cererea de restituire se anexeaza, in original sau in copie, documentul doveditor al platii taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrului de mediu pentru autovehicule, respectiv chitanta fiscala/ordinul de plata si extrasul de cont, dupa caz, care sa ateste efectuarea platii acesteia, precum si copiile cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare".
Astfel, potrivit proiectului de lege care modifica OUG 52/2017, in lipsa actului doveditor al platii pe care trebuie sa-l anexeze contribuabilul, organul fiscal central efectueaza verificarea existentei acestuia in baza de date.
De asemenea, daca autovehiculul pentru care s-a platit taxa nu a fost inmatriculat de catre platitor, contribuabilul nu trebuie sa anexeze copiile cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare.
"In acest caz, cererea de restituire este insotita de documentul de plata, in original, care confirma plata taxei neutilizate, document pe care persoana desemnata din cadrul Serviciului public... mai mult
Marti, 07 Noiembrie 2017, ora 14:12
Proprietarii de mijloace de transport sau de utilaje care functioneaza cu combustibili fosili ar putea plati mai mult pe benzina si motorina, un proiect de lege cerand introducerea unei taxe de poluare de 5 bani pe litrul de carburant.
In schimb, informeaza profit.ro, cumparatorii de autovehicule vor beneficia de anularea timbrului de mediu, se mai arata in proiectul de lege.
Pentru ca timbrul de mediu nu era platit de fiecare cetatean care polua - cum ar fi detinatorii de drujbe sau de barci cu motor - cei care au initiat poroiectul de lege sustin ca oricum acesta nu isi atingea scopul. Prin urmare, o astfel de taxa va fi platita si de cei care detin alte tipuri de utilaje care functioneaza cu carburanti.
Recuperare taxa auto: Ce trebuie sa faci pentru a-ti lua banii ...citeste mai departe despre "Timbrul de mediu, inlocuit cu o noua taxa pe benzina si motorina - proiect de lege" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 16 Aprilie 2016, ora 15:43
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat ca taxa auto ar putea fi calculata in mod diferit, pentru benzina si diesel.
Rovana Plumb a spus ca proiectul timbrului de mediu, asa cum este denumita acum taxa auto, este "in faza finala de analiza" si ca se va tine cont de parerile exprimate in dezbaterea publica de producatorii si importatorii de autoturisme, precum si de pozitiile altor persoane juridice si fizice, la sedinta de Guvern de miercuri.
"Fata de ceea ce am prezentat pe site-ul Ministerului Mediului ca propunere, in momentul de fata luam in calcul o formula de calcul separata pentru motoarele care utilizeaza benzina si pentru cele care utilizeaza motorina", a spus Plumb, precizand ulterior ca formula de calcul va ramane aceeasi, dar ar putea fi cuantumuri diferite pentru cele doua tipuri de motoare, "dat fiind faptul ca motoarele diesel au un plus de particule care polueaza".
Pe de alta parte, intrebata de jurnalsti cum se vor diferentia cuantumurile, ministrul a raspuns ca nu vrea sa faca niciun fel de precizare pana nu se finalizeaza elaborarea modului de calcul.
In legatura cu faptul ca unii producatori au cerut pentru masinile non Euro, Euro 1 si Euro 2 taxe de pana la trei ori mai mari, Rovana Plumb a spus ca nu este vizata, deocamdata, nicio modificare fata de propunerea existenta. Timbrul de mediu pentru aceste categorii de automobile, mai poluante, ar urma sa fie mai mic cu procente cuprinse intre 60 si 90 la suta fata de actuala taxa, dat... mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 15:06
Ministerul Mediului estimeaza ca, prin noua legislatie privind taxa de poluare, statul va incasa suplimentar aproximativ 331 de milioane de lei anual si va cheltui, pentru 2011, circa 240 de milioane de lei pentru restituirea sumelor catre cei care au platit o valoare mai mare a taxei in acest an.Potrivit ministrului Mediului, Laszlo Borbely, impactul financiar al noii legislatii este doar o estimare, iar datele concrete vor putea fi calculate abia dupa intrarea in vigoare a noii taxe.
Borbely spune ca, pentru anul 2010, se au in vedere circa 110.000 de autoturisme care au fost inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007 si care nu au achitat taxa de poluare, calculand astfel un venit suplimentar de aproximativ 331 de milioane de lei.
Ministrul Mediului a mai spus ca statul va cheltui in in 2011 aproximativ 240 de milioane de lei pentru restituirea taxei pentru cei care au platit initial o valoare mai mare decat cea calculata prin actuala legislatie.
Borbely mai spune ca banii obtinuti din taxa auto vor merge catre Fondul de Mediu, pentru sprijinirea programelor Ministerului, precum Rabla si Casa Verde.
Anul trecut incasarile din taxa auto au fost de aproximativ 700 de milioane de lei. Pe de alta parte, ministrul Mediului a spus ca nu se are in vedere in acest moment crearea unei taxe unice, iar Guvernul se va concentra pe scoaterea din uz a masinilor care polueaza.
Borbely estimeaza ca, pe langa cele 190.000 de masini scoase din uz in 2010, in 2011 li se vor adauga... mai mult
Miercuri, 31 August 2011, ora 17:48
Soferii care scot la prima vanzare o masina inmatriculata in tara inainte de 2007 vor plati de la 1 iulie 2011 taxa de prima vanzare, dar cu o reducere a cuantumului de circa 30% si restituirea unei diferente din bani, potrivit unui proiect de lege citat Mediafax.Pentru masinile dotate cu motor Euro 5 taxa va ramane nemodificata, in timp ce pentru masinile cele mai poluante din categoria non-euro cuantumul taxei va fi redus mai putin sau deloc, releva proiectul de lege privind taxa auto finalizat de Guvern.
Noile prevederi confirma informatiile transmise anterior de MEDIAFAX.
Proiectul de lege stabileste ca obligatia de plata a taxei intervine cu ocazia inmatricularii autovehicul in Romania, la repunerea in circulatie a unui autovehicul dupa incetarea unei exceptari sau scutiri, precum si la reintroducerea in parcul auto a unui autovehicul in cazul in care, la momentul scoaterii din parc, i s-a restituit proprietarului valoarea reziduala a taxei.
"Obligatia de plata a taxei intervine si cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate in Romania, asupra unui autovehicul inmatriculat pe teritoriul statului roman anterior datei de 1 ianuarie 2007.
Avand insa in vedere ca autovehiculele inmatriculate pentru prima data in Romania in perioada 1 ianuarie 2007-1 iulie 2008 au fost supuse unei sarcini fiscale similare, respectiv la prima inmatriculare a acestora a fost achitata taxa speciala, pentru acestea nu se va achita taxa pe poluare la prima transcriere a dreptului de... mai mult
Vineri, 17 Iunie 2011, ora 13:43