Proiectul Legii salarizarii intra, luni, in dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputatilor, care este for decizional in aceasta speta, membrii Comisiei de buget urmand sa dea, de la ora 14:00, aviz proiectului, Comisia de munca fiind raportoare.
Luni se incheie perioada in care deputatii puteau depune amendamente, raportul urmand a fi dat pana pe 6 iunie.
Comisia pentru munca va da raportul, in timp ce Comisia pentru buget si cea juridica vor fi sesizate pentru avizare.
Proiectul a starnit o serie de critici din partea Opozitiei, care a solicitat de doua ori ca ministrul de Finante, Viorel Stefan, sa fie invitat la "Ora Guvernului", pentru a da explicatii cu privire la sustenabilitatea implementarii Legii salarizarii, cererea fiind respinsa de membrii Biroului Permanent al Camerei Deputatilor.
Liderul deputatilor PSD, Marcel Ciolacu, a argumentat ca proiectul Legii salarizarii este o initiativa parlamentara, care nu e asumata de Guvern, iar ministrul nu este nevoit sa stie "cat de sustenabila este sau nu".
"Fiind o initiativa parlamentara, dupa ce va fi aprobata aceasta lege, suntem de acord ca domnul ministru sa vina si sa raspunda plenului Parlamentului, legea aprobata de catre Parlament daca este sustenabila sau nu. Este un nonsens solicitarea Partidului National Liberal si un pic impotriva firii normale a lucrurilor", a argumentat deputatul PSD, potrivit stenogramei sedintei Biroului Permanent de marti.
Deputatul PMP Eugen Tomac a spus,... mai mult
Luni, 29 Mai 2017, ora 07:53
Plenul Senatului va dezbate si vota, luni, proiectul Legii salarizarii, dupa adoptarea, cu amendamente, in Comisia de munca in cursul saptamanii trecute. Senatorii au adus modificari proiectului initiat de PSD, majorand salariile alesilor locali, ai angajatilor din Garzile de mediu, din ANI, ANAF si din Educatie.
Plenul Senatului este programat sa inceapa luni, la ora 16:00.
Senatorii din Comisia de munca au adoptat, joi seara, raportul asupra proiectului, dupa trei zile de dezbateri si mai bine de 25 de ore petrecute in sedinta.
Fata de forma depusa de PSD in Parlament, raportul Comisiei contine unele modificari, in principal privind cresteri salariale. Astfel, a fost adoptat un amendament propus de PNL si UDMR prin care au fost majorate cu 1.450 lei indemnizatiile tuturor primarilor si viceprimarilor de orase din Romania, mai putin pe cele ale primarului si viceprimarilor generali al Capitalei si cele ale presedintilor si vicepresedintilor de Consilii Judetene.
Au fost majorate cu 15% incepand cu 1 ianuarie 2018 si salariile angajatilor din serviciile deconcentrate aflate in subordinea Ministerului Mediului, cu 10% cele ale personalului de specialitate al Consiliului Legislativ si cu 15% salariile angajatilor Agentiei Nationale de Integritate care lucreaza cu informatii clasificate.
Salarii mai mari vor avea si angajatii ANAF, parlamentarii afirmand ca in proiectul initial a existat o "eroare materiala", pentru ca acesti bugetari nu erau introdusi in grila... mai mult
Luni, 22 Mai 2017, ora 08:50
Modul inedit in care PSD a decis sa promoveze Legea salarizarii unitare, pe site-ul partidului si nu la Ministerul Muncii sau in Parlament, ridica mari semne de intrebare cu privire la respectarea dialogului cu sindicatele si Opozitia. "Este o forma de eludare a dialogului social", apreciaza Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Cartel Alfa.
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a dat asigurari, miercuri, ca Legea salarizarii intra in vigoare de la 1 iulie, desi proiectul nu e inca definitivat si depus la Parlament pentru dezbateri.
Ministrul a declarat ca se primesc amendamente si observatii la partid, de care se va tine sau nu cont, dupa care proiectul Legii salarizarii unitare va trece "rapid" prin Parlament.
Cadrul legal presupune, insa, existenta unui dialog cu partenerii sindicali, precum si dezbateri reale in forul legislativ, unde Opozitia are dreptul constitutional sa isi spuna punctul de vedere.
Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Cartel Alfa, a declarat pentru Ziare.com referitor la "tehnica promovarii" acestei legi ca "seamana cu o forma de eludare a dialogului social, care era necesar la o lege care se dorea a fi cat mai stabila si cat mai durabila".
"Emil Boc si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului, iar de data aceasta este o forma inversa de eludare a dialogului social, deoarece, cu tot respectul pentru Parlament, el nu are capacitatea si bazele de date, specialistii, care sa poata sa faca o analiza financiara, pe de o parte,... mai mult
Joi, 20 Aprilie 2017, ora 06:46
Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a declarat sambata, ca va sustine in Parlament ca administratia locala sa aiba o abordare separata la legea salarizarii unitare.
Cresterile salariale nu se mai opresc: PSD, ALDE si UDMR propun majorarea cu 30% pentru administratia locala
"Din punctul nostru de vedere, mai ales in ultima perioada, cand multi alesi locali se plang ca au crescut foarte mult salariile functionarilor - dupa o interpretare, corecta, dupa altii, gresita, a unei decizii a Curtii Constitutionale - punctul meu de vedere, pe care-l voi sustine in Parlament, este ca la legea salarizarii unitare administratia locala trebuie sa aiba o abordare separata, o anexa separata, in asa fel incat sa le prevedem un nivel minim de salarizare, dar la maxim sa hotarasca fiecare", a afirmat Liviu Dragnea, intr-o conferinta de presa la Timisoara.
FMI critica Guvernul Grindeanu, dupa taierile de taxe si cresterile de salarii. Deficitul va fi mult mai mare
In opinia sa, pe principiul autonomiei, pe care si el il sustine, fiecare autoritate locala ar urma "sa hotarasca cati angajati pastreaza, cat le da salarii, daca vor sa dea toti banii pe salarii si sa faca mai putine investitii, trebuie sa fie o decizie a lor".
Liviu Dragnea a afirmat in conferinta de presa ca la intalnirea cu primarii din judetul Timis s-a discutat si despre legea preventiei, care trebuie sa cuprinda si un capitol pentru autoritatile locale.
Si premierul Sorin Grindeanu a declarat,... mai mult
Sambata, 18 Martie 2017, ora 19:01
Proiectul de lege referitor la noua salarizare a bugetarilor, elaborat de Guvernul Ciolos, contine si o serie de sporuri pentru anumiti bugetari.
Astfel, cei care isi desfasoara activitatea intre orele 22:00 si 6:00 vor primi spor pentru munca de noapte, in valoare de "25% din salariul de baza/solda de functie/salariul de functie/indemnizatia de incadrare", daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Un alt spor este cel pentru munca suplimentara. Cei care vor lucra peste programul normal de lucru sau in zilele libere sau declarate sarbatoare legala vor fi compensati prin ore libere platite sau, atunci cand nu este posibil, cu un spor de 75% sau 100% din salariu, in functie de anumite conditii precizate in proiectul de lege.
Atentie, insa! Plata muncii se poate face "numai daca efectuarea orelor suplimentare a fost dispusa de seful ierarhic in scris, fara a se depasi 360 de ore anual".
Un alt spor, de 15%, este cel pentru ...citeste mai departe despre "Noile salarii ale bugetarilor: Ce sporuri pot primi si cat e bonusul de doctorat" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2016, ora 13:30
Medicul va trebui sa opteze intre sectorul public si cel privat, potrivit proiectului de lege privind salarizarea medicilor, prezentat miercuri intr-o conferinta de presa de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Potrivit proiectului-pilot, medicii care aleg sa ramana la stat vor putea lucra si in zona de privat a spitalului dupa cele sapte ore de norma intreaga prestate la public.
Din suma primita in privat 60% ii revine medicului, 30% pune la dispozitia echipei cu care lucreaza si 10% revine spitalului, a explicat oficialul.
Activitatea privata in spitalul public va fi acordata in proportie de 20% iar pacientii din aceasta zona vor plati fie din asigurarea privata, fie din buzunar.
Nicolaescu a subliniat ca pot fi si paturi cu internare de zi in regim privat, ramanand la latitudinea spitalelor si medicilor modul de organizare, cu conditia ca toata activitatea privata a medicilor sa se desfasoare in afara programului de lucru. El a adaugat ca un astfel de sistem functioneaza de 40 de ani in Franta, cu rezultate foarte bune.
Ministrul Sanatatii a mai spus ca proiectul de lege are in vedere venituri mai bune pentru medici, in scopul micsorarii exodului acestora si reconsiderarii lor in societate din punctul de vedere al statutului pecuniar.
"Este imperios necesar sa se coreleze salarizarea personalului cu statutul spitalului. Daca nu am face acest lucru, am vedea cat de contradictorii sunt prevederile respective", a punctat oficialul.
Dezbatere... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 16:25
Guvernul si-a propus ca pana in noiembrie sa fie adoptata in Parlament legea salarizarii bugetarilor in 2012, iar pana in decembrie sa se aprobe legi privind sistemul de plata a pensiilor private, alocatiile pentru copii si familie precum si de aplicare a Codurilor de procedura civila si penala, potrivit Mediafax.Aceste termene au fost incluse pe Lista prioritatilor legislative ale Guvernului pentru cea de-a doua sesiune ordinara a anului 2011.
Printre proiectele care urmeaza sa fie aprobate si transmise spre dezbatere Parlamentului in sesiunea de toamna, Guvernul a inclus si proiectul de Lege privind salarizarea personalului bugetar in anul 2012 in contextul Legii-cadru, propunand ca termen de finalizare a procedurii legislative luna noiembrie.
Executivul isi propune totodata ca pana la sfarsitul anului, conditionat de adoptarea de catre Parlament a proiectului Legii asistentei, sa modifice si completeze prevederile privind alocatia de stat pentru copii, privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si sa adopte un proiect de lege pentru instituirea venitului minim de insertie.
Guvernul va mai modifica sistemul asigurarilor pentru somaj si va promova un proiect de Lege privind pensiile ocupationale si un altul privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor private.
In domeniul justitiei, Guvernul va propune Parlamentului adoptarea proiectelor de lege pentru punerea in aplicare a... mai mult
Joi, 01 Septembrie 2011, ora 18:56
Presedintele a avut in 2008 un salariu lunar de 6.410 lei, in vreme ce acela care il pazeste - seful Serviciului de Paza si Protectie (SPP) - a avut un salariu mai mult decat dublu, adica 13.750 lei pe luna. Guvernul ar trebui sa transmita astazi Parlamentului proiectul legii salarizarii unitare pe care isi angajeaza raspunderea, insa este putin probabil ca aceasta lege sa rezolve intr-un viitor apropiat discrepanta uriasa intre salariile din institutiile "speciale" - Ministerul de Interne, servicii secrete, diverse agentii,- fata de salariile profesorilor, ale medicilor si chiar ale inaltilor functionari publici cum este cazul presedintelui sau al ministrilor. mai mult
Luni, 07 Septembrie 2009, ora 09:08
Pe ordinea de zi a sedintei de miercuri a Guvernului se afla, in analiza, proiectul Legii privind salarizarea unica si proiectul de lege privind restructurarea autoritatilor, agentiilor si structurilor aflate in subordinea Executivului si a ministerelor, potrivit Biroului de presa, citat de NewsIn. Proiectul Legii unitare a salarizarii a fost finalizat la sfarsitul saptamanii trecute si prevede cresterea salariului minim pe economie la 750 lei anul viitor si la 900 lei in 2011, urmand ca, in 2015, salariul minim sa ajunga la 1.110 lei, potrivit informatiilor obtinute luni de NewsIn de la surse guvernamentale.
"Proiectul Legii unice este fundamentat pe o proiectie macroeconomica ce vizeaza o majorare semnificativa a salariului minim pe economie, la 750 lei in 2010, urmata de o crestere a salariului minim cu inca 150 lei, in 2011, pentru a ajunge la 900 lei.
Salariul minim va avea o crestere mult mai lenta incepand cu 2012, pentru a se ajunge la valoarea de 1.110 lei in 2015", au precizat sursele citate. Reprezentantii Executivului au mai spus ca restructurarea aparatului bugetar va duce la diminuarea cheltuielilor bugetare cu 0,8% din produsul intern brut (PIB) in 2010.
Secretarul de stat in ministerul Muncii, Valentin Mocanu, declara duminica pentru NewsIn ca salariile a cel putin 100.000 de bugetari ar urma sa creasca anul viitor, ca urmare a majorarii salariului minim pe economie. "Odata cu majorarea salariului minim, salariile aflate sub noua valoare in grila vor... mai mult
Miercuri, 19 August 2009, ora 12:23