Presedintele Comisiei parlamentare speciale pentru Rosia Montana, Darius Valcov (PSD), a propus, marti, plenului Senatului, respingerea proiectului de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana, propus de Guvern.
Dupa dezbateri, Senatul a respins proiectul de lege privind Rosia Montana, in forma transmisa de Guvern.
Senatul a respins, marti, proiectul de lege privind Rosia Montana, in forma transmisa de Guvern.
Senatul a adoptat, astfel, cu voturi 119 voturi "pentru", 3 voturi "impotriva" si 6 abtineri, Raportul elaborat de Comisia parlamentara speciala pentru Rosia Montana, care este de respingere a proiectului de lege in forma transmisa de Guvern.
Pozitia PDL
Actul normativ are caracter organic, iar Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor fiind forul decizional.
Senatorul PDL Alexandru Peres a declarat, marti, in cadrul dezbaterilor pe raportul Comisiei Rosia Montana, ca este vorba de fapt despre analiza unei comisii de anchetare a tuturor actelor semnate pe tema Rosia Montana.
In timpul dezbaterilor, senatorul PNL Dian Popescu le-a cerut colegilor parlamentari, in numele grupului liberal, sa repinga proiectul privind Rosia Montana, sustinand ca actuala Lege a minelor trebuie sa fie modificata pentru a sigura un cadrul legal actualizat pentru astfel de exploatari.
Liderul grupului PDL, Cristian Radulescu, a anuntat ca senatorii democrat-liberali nu vor participa la... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 13:02
In 4 septembrie 1995, Regia Autonoma a Cuprului Deva, actuala Companie Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest S.A a semnat un contract cu firma "Gabriel", care nu era inregistrata oficial la acea data. Firma castigase o licitatie, organizata de Minvest si Ministerul Industriilor. Obiectul contractului a fost "evaluarea si procesarea iazurilor si a minereurilor aurifere" de la Rosia Montana.
In data de 28 mai 1996, au fost inregistrate in registrul companiilor doua companii private: Gabriel Resources Ltd., o firma canadiana, si Gabriel Resources Limited, firma engleza cu sediul in Jersey, Marea Britanie.
La 17 decembrie 1996, Gabriel Resources Ltd. a intrat intr-o intelegere cu firma omonima din Jersey, in urma careia actionarii lui Gabriel Jersey si-au vandut actiunile si au devenit actionarii majoritari ai lui Gabriel Resources Ltd. In aprilie 1997, Gabriel Jersey a devenit subsidiara in proportie de 100% a lui Gabriel Resources Ltd.
La 7 iunie 1997 este creata compania cu capital mixt Euro Gold Resources, ai carei actionari principali sunt compania canadiana Gabriel Resources Ltd. si Compania miniera de stat Minvest Deva. Conform Legii minelor, in luna decembrie 1998 Minvest a primit, de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, Licenta de exploatare nr. 47, pentru minim 20 de ani, cu care sa continue exploatarea la mina din masivul Cetate.
In anul 1999, Euro Gold isi schimba numele in Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). In acelasi an, RMGC... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 08:57
Subiectul exploatarii aurului de la Rosia Monatana capata forme tot mai nefiresti. Absurdul situatiei culmineaza cu negocierile dintre partide in cadrul Comisiei de specialitate, pe votul privind un proiect deja demontat de membrii acestui for. Intre timp, in piata Universitatii a inceput sa "ploua" cu sanctiuni, dupa aproape doua luni de manifestatii de strada.
Puterea de la Bucuresti isi pierde rabdarea in privinta proiectului minier de la Rosia Montana. Documentul trimis de Guvern in Parlament a fost demontat de membrii Comsiei de specialitate si respins de PNL. Membrii PSD nu au fost la fel de fermi, promovand o serie de amendamente, despre care spun ca ar curata proiectul de "dedicatiile" pentru RMGC.
Votul final inca se negociaza. Mai mult, premierul Victor Ponta a anuntat prelungirea mandatului Comisiei speciale cu 30 de zile.
Intre timp, liberalii cer desfiintarea actualei comisii dupa emiterea raportului de respingere a proiectului de lege si infiintarea unui for nou, pentru initierea unui proiect de lege general.
Pe de alta parte, social liberalii isi conditioneaza votul pentru respingerea proiectului si renuntarea la amendamente, doar daca liberalii vizeaza semnarea in comun a unei noi legi care ar viza exploatarile miniere. Cu alte cuvinte, ei vor neaparat o noua lege a minelor.
Amendamentele Comisiei speciale schimba doar palaria proiectului de lege al Guvernului
Amendamentele aduse de membrii Comisiei la proiectul de lege privind... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 07:05
Membrii PNL din Comisia speciala care analizeaza proiectul minier Rosia Montana au votat impotriva proiectului de lege in forma trimisa de Guvern, in cadrul dezbaterilor de joi, potrivit purtatorului de cuvant al PNL, Cristina Pocora.
"Primul vot care s-a dat astazi a fost pe marginea proiectului de lege asa cum a fost el trimis de Guvern catre Parlament. A fost o propunere atat a colegilor liberali, cat si a colegului de la UDMR. Exact acest lucru, sa se dea un vot pe proiectul de lege in forma in care a fost venit de la Guvern. In cadrul acestui vot, Partidul National Liberal a votat impotriva proiectului de lege in forma trimisa de Guvern.
Daca ar fi existat o majoritate, atunci raportul ar fi putut sa fie negativ, am fi putut merge cu acest raport in Plenul Camerei Deputatilor si Senatului si sigur ca s-ar fi decis acolo. In momentul in care a picat respingerea proiectului lege, se merge mai departe cu dezbaterea proiectului, se depun amendamente, se discuta amendamente. Noi am primit la Comisie doar cateva amendamente de dimineata, sigur ca pe parcurs colegii pot veni cu aceste amendamente", a spus Pocora.
Potrivit acesteia, in momentul de fata se dezbate si va exista un vot pe amendamente si apoi un vot final asupra raportului pe amendamente.
"Repet, ceea ce s-a votat dimineata, la prima ora, a fost un vot pe proiectul de lege asa cum a venit el de la Guvern, in aceasta forma, iar acolo PNL a fost consecvent pe pozitia sa, adica impotriva proiectului... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 15:40
Protestele fata de proiectul de lege privind exploatarea aurului de la Rosia Montana au continuat si duminica. In ciuda ploii si vantului, mii de manifestanti au marsaluit prin Bucuresti de la statia de metrou Titan pana in Piata Universitatii,
Protestul fata de proiectul minier Rosia Montana desfasurat duminica seara in Capitala s-a incheiat in jurul orei 23.00, fara incidente, circulatia rutiera in Piata Universitatii fiind reluata.
Coloana de manifestanti a urmat la suprafata traseul dintre statia de metrou Titan - statia de metrou Nicolae Grigorescu - statia de Metrou Dristor, mergand apoi pe Calea Calarasilor catre Piata Unirii si Piata Universitatii, unde au ramas pana la terminarea completa a protestelor.
Proteste in tara
Aproximativ 5.000 de persoane care se opun proiectului de la Rosia Montana au protestat si duminica seara la Cluj-Napoca, in cartierul Marasti, unde au ajuns in mars din centrul orasului, strabatand Piata Cipariu, bulevardul Nicolae Titulescu si strada Alexandru Vaida Voievod.
In momentul in care manifestantii au ajuns pe strada Alexandru Vaida Voievod, traficul rutier si transportul in comun au fost blocate si a avut loc un incident intre mai multi protestatari si jandarmii care ii insoteau.
Una dintre participantele la mars spune ca un jandarm i-a cerut sa se incadreze in coloana de manifestanti, dupa care jandarmii au imbrancit-o intr-un gard, iar mai multi protestatari au sarit in ajutorul tinerei, creandu-se o busculada,... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 09:20
Biroul Permanent al Senatului a aprobat, marti, retragerea procedurii de urgenta pentru dezbaterea proiectului de lege privind exploatarea de la Rosia Montana, urmand ca plenul Senatului sa confirme propunerea.
Biroul Permanent al Senatului a aprobat retragerea procedurii de urgenta pentru discutarea proiectului privind Rosia Montana, in conditiile in care la nivelul USL s-a convenit revenirea asupra ideii infiintarii unei comisii speciale in acest caz.
In plus, Birourile Permanent reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului au aprobat, marti, infiintarea Comisiei speciale pentru Rosia Montana.
De asemenea, membrii Comisiei economice, industrii si servicii au decis, marti, sa amane pentru o sedinta viitoare adoptarea unui raport la Proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitatea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania, scrie Mediafax. mai mult
Marti, 17 Septembrie 2013, ora 15:10
Rosia Montana, proiectul care a creat "valtoare" atat pe scena politica cat si pe strazile Capitalei, prin ample proteste ale celor care nu sustin exploatarea, ridica si probleme de constitutionalitate, dar si niste scheme financiare prin care compania incerca sa isi "supradimensioneze" veniturile.
Exploatarea de la Rosia Montana a starnit "aprige incrancenari" pe scena politica, tocmai pentru ca este un proiect cu o miza sociala foarte mare. Pe de o parte, sunt cei care au protestat 16 zile la rand in Bucuresti, pe de alta parte sunt minerii care au ramas in mine mai multe zile la rand, cerand autoritatilor sa permita exploatarea ca ei sa aiba unde sa lucreze.
Taberele s-au impartit, iar surprizele nu au intarziat sa apara. Ca asa-i..in politica. Pe de o parte, presedintele Romaniei, Traian Basescu spune ca legea este din start neconstitutionala si ca nu va primi avizul Curtii Constitutionale. Pe de alta parte, premierul Ponta promite organizarea unei comisii parlamentele care sa analizeze toate aspectele legate de proiectul Rosia Montana. La randul sau, presedintele PNL, Crin Antonescu se pozitioneaza contra proiectului si cere respinderea lui.
Totusi, dincolo de aspectele "discutabile" ale acestui proiect, exista o serie de probleme de natura juridica pe care el le ridica.
Exproprierile facute de RMGC pe teritoriul Romaniei
Din punct de vedere legislativ, una din problemele pe care le ridica acest proiect este legata de modul in care se vor face... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2013, ora 13:08
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, vineri, ca nu a avizat proiectul legislativ Rosia Montana, iar acest lucru a fost interpretat excesiv in presa. Proiectul de lege ar fi primit avizul ministrului delegat Dan Sova, ministrului Mediului Rovana Plumb si ministrului Culturii Daniel Barbu.
"S-a interpretat excesiv si intr-o forma care m-a pus intr-o situatie oarecum stanjenitoare in Guvern. Nu am spus nicio clipa ca ma distantez de Guvern; eu am spus ca nu am dat aviz si, intr-adevar, documentul este la Parlament fara avizul meu", a afirmat Vosganian, potrivit Agerpres.
El a explicat ca societatea Rosia Montana s-a impartit in doua, iar societatea-mama Minvest Deva a ramas la Ministerul Economiei, in timp ce Rosia Montana a trecut la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine (DPIIS), care a initiat proiectul legislativ, impreuna cu Ministerul Mediului si Ministerul Culturii.
"Proiectul a fost initiat de ministerul domnului Sova, ministerul doamnei Plumb si ministerul domnului Barbu, iar ministerului domnului Vosganian nu a dat aviz. Nu m-am numarat printre avizatori", a spus Vosganian. mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 15:17
Consiliul Legislativ a emis aviz favorabil proiectului de lege privind demararea exploatarii de la Rosia Montana, insa in adresa de avizare desfiinteaza practic, punct cu punct, textul de act normativ al Guvernului.
In obseravatiile sale, Consiliul enumera 16 vicii sau defecte ale proiectului de lege initiat de Guvern si face recomandari pentru indreptarea lor. Observatii similare facuse anterior si Ministerul Justitiei, al carui aviz a fost insa negativ.
Avizul Consiliului Legislativ are caracter consultativ, insa este obligatoriu sa existe.
Principalele vicii descoperite de Consiliul Legislativ in proiectul de lege al Guvernului se refera la exproprieri, prelungirea obligatorie a licentei RMGC, respectarea obligatiilor de conservare a patrimoniului sau pentru protectia patrimoniului inregistrat.
Citeste mai multe despre Consiliul Legislativ desfiinteaza "Legea Rosia Montana", dar ii da aviz pozitiv pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 10:40