Decizia Guvernului de a modifica Legea RCA ar putea conduce la falimentul industriei de transport rutier, sustine Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), intr-un comunicat remis marti AGERPRES.
"Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) isi exprima dezamagirea cu privire la decizia Guvernului de a trimite in Parlament proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA), nefiind o atitudine pro business prin care administratia sa fie un partener al mediului de afaceri. In plus, amplificata cu masurile protectioniste din vestul Europei impuse prin Pachetul Mobilitate ar putea conduce la falimentul industriei de transport rutier", afirma UNTRR.
Potrivit sursei citate, o eventuala dublare a tarifelor la asigurarile RCA, care, in perioada de criza 2015 - 2016, erau de cinci ori mai mari decat in prezent, ar duce la anularea oricarei marje de profit pentru companiile de transport rutier din Romania, care si asa sunt afectate de modificarile legislative neoprotectioniste de la nivel european, de criza soferilor profesionisti sau de dezvoltarea precara a infrastructurii rutiere.
"Daca se vor adopta cele mai importante modificari propuse prin proiectul de lege pentru modificarea legii RCA, respectiv abrogarea prevederilor ce limiteaza cheltuielile administrative si de vanzare ale politei de asigurare ce pot fi incluse de asiguratori in... mai mult
Marti, 24 Decembrie 2019, ora 14:20
Aociatia care reprezinta interesele asiguratorilor, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), sustine ca Romania risca infringementul din cauza limitarii la 25% a cheltuielilor administrative in cazul RCA.
Parlamentul a adoptat, marti, proiectul de lege privind asigurarea RCA.
Asiguratorii avertizeaza ca acest proiect de lege este unul stufos, care tinde sa suprareglementeze piata si atinge aspecte care tin de modul de functionare a altor industrii - industria service-urilor auto si industria de transporturi. Acest proiect limiteaza la 25% cheltuielile administrative si de vanzare, prevedere care incalca directivele europene, potrivit UNSAR.
"Asa cum UNSAR a enuntat deja in nenumarate randuri, orice plafonare, fie ca vorbim de un nivel de 25%, fie ca vorbim de un nivel de 90%, incalca Directivele europene in domeniu, riscand in continuare infringementul pentru Romania.
Mai mult decat atat, prevederea nu aduce beneficii reale pentru niciuna dintre partile implicate, deoarece pune presiune asupra calitatii serviciilor oferite si este extrem de dependenta de alte costuri asupra carora asiguratorii nu detin niciun control", se arata in comunicat.
UNSAR mai atrage atentia ca, in momentul stabilirii acestui cuantum, nu a fost luat in calcul faptul ca aproximativ o treime o reprezinta contributiile obligatorii, stabilite prin lege, pe care companiile de asigurare le platesc catre ASF, Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA),... mai mult
Miercuri, 17 Mai 2017, ora 15:18
Legea RCA a fost votata, marti, in Senat, cu o zi inainte ca in sedinta de guvern sa se discute despre o ordonanta de urgenta pe aceasta tema. Actul normativ urmeaza sa fie trimis in Camera Deputatilor, care e for decizional.
Senatorii au adoptat si cateva amendamente, potrivit Digi 24, astfel ca exista unele schimbari majore fata de actuala legislatie:
- varsta nu mai e un criteriu in stabilirea pretului, ci se va tine cont doar de istoricul soferului;- Cartea Verde e necesara doar daca iesi din tara;- se impune tariful de referinta;- polita RCA se va plati in rate si pe perioade mai mici de 6 luni.
Proiectul se afla in Senat din luna mai, insa in ultima saptamana lucrurile s-au miscat pe repede-inainte. Asta in conditiile in care transportatorii au amenintat ca joi vor organiza un amplu protest in Capitala si in tara daca autoritatile nu iau masuri pentru a opri scumpirea RCA.
Cum arata OUG
Guvernul ar trebui sa aprobe, miercuri, o ordonanta de urgenta tot pe tema RCA, ...citeste mai departe despre "Nu mai platim RCA in functie de varsta - Legea a fost modificata in Senat, urmeaza votul deputatilor (Video)" pe Ziare.com mai mult
Marti, 13 Septembrie 2016, ora 17:55
Posibilitatea incheierii contractelor RCA pe o perioada intre una si 12 luni si a suspendarii politei RCA la cererea asiguratului, precum si introducerea compensarii directe, sunt cateva dintre modificarile propuse intr-un proiect al Guvernului privind asigurarea obligatorie de raspundere civila.
Proiectul de OUG, care se afla in dezbatere publica si poate fi consultat aici, urmareste sa asigure "o mai mare transparenta si flexibilitate pentru soferi in incheierea unei polite obligatorii, o mai buna monitorizare a pietei, precum si posibilitatea unei compensari directe in cazul accidentelor care se produc pe teritoriul Romaniei", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.
Documentul a fost realizat in urma unor consultari cu asociatiile transportatorilor si cu societatile de asigurare si cuprinde majoritatea propunerilor formulate de transportatori, mai precizeaza MFP.
Acestea sunt principalele modificari:
Este introdusa posibilitatea incheierii ...citeste mai departe despre "Guvernul propune schimbari radicale pentru RCA. Afla care sunt principalele modificari" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 10 Septembrie 2016, ora 21:59
Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) considera ca proiectul noii legi a asigurarilor auto obligatorii de raspundere civila (RCA) reprezinta un "cadou otravit" pentru clienti.
"Este a doua oara cand toti participantii la dezbateri (inclusiv reprezentantii ASF) cad de acord asupra unor propuneri de modificare a legii, propuneri care dupa ce intra in dezbatere in consiliul ASF, sunt inlaturate, varianta finala care este transmisa ulterior catre Parlament neincluzand acele prevederi agreate initial", se mentioneaza in comunicatul asociatiei, care reprezinta interesele celor aproape 10.000 de service-uri auto din Romania, din care in jur de 1.700 lucreaza cu firmele de asigurari.
Marti, ASF a publicat proiectul noii legi a RCA, modificat dupa ce o prima varianta a fost retrimisa de catre Parlament. Noul proiect a inclus mai multe propuneri ale transportatorilor, cum ar fi plata in rate lunare a asigurarii auto, suspendarea asigurarii pe perioada in care ...citeste mai departe despre "Avertisment: Noua lege RCA este un "cadou otravit" pentru clienti" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Aprilie 2016, ora 15:20
Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) solicita modificarea proiectului Legii RCA, propus de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), una dintre principalele nemultumiri fiind provocata de prevederea prin care se prelungeste automat valabilitatea politelor RCA, dupa expirare, in cazul in care asiguratul nu denunta contractul cu 30 de zile inainte.
Potrivit proiectului Legii RCA, transmis de catre ASF in Parlament, dar neprezentat public nici pana in prezent, un contract RCA se incheie pe o perioada de 12 luni si se prelungeste automat, dupa expirare, daca asiguratul nu denunta contractul RCA cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea acestuia, informeaza News.ro.
Prevederea este asemanata, de catre patronii de service-uri auto, cu clauzele abuzive din contractele incheiate cu firmele de telefonie mobila.
"Cu aceasta prevedere, ASF si asiguratorii urmaresc introducerea unui contract de asigurare multianual, care sa mentina asiguratul RCA captiv ...citeste mai departe despre "Proprietarii service-urilor auto cer modificarea Legii RCA: ASF vrea sa mentina clientul captiv" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Martie 2016, ora 17:07
Transportatorii resping noul proiect de lege legate de tarifele RCA, pe motiv ca nu va determina o reducere a preturilor pe acest segment si acuza ca a fost redactat doar in interesul companiilor de asigurari.
"Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) respinge noul proiect de lege privind asigurarea obligatorie de raspundere civila (RCA) pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule, inaintat de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) la Parlament si Ministerului Finantelor Publice, deoarece in forma actuala nu conduce la o reducere a preturilor pe segmentul RCA si presupune doar obligatii pentru asigurati, atat persoane fizice, cat si juridice, fiind redactat numai in interesul companiilor de asigurari.
Inca din luna octombrie a anului trecut, UNTRR a prezentat ASF polite RCA incheiate de companiile de transport, unde se puteau observa cresteri de pana la 300% comparativ cu politele precedente, lucru confirmat si de Consiliul ...citeste mai departe despre "Transportatorii critica proiectul de lege legat de RCA: Tarifele nu vor scadea!" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 26 Februarie 2016, ora 18:27
Proiectul legislativ ce presupune infiintarea unui grup independent de experti in estimarea daunelor a starnit controverse legate atat de necesitatea lui, precum si de modul in care va fi aplicat. In plus, asiguratorii se tem ca va conduce la cresterea tarifelor practicate pentru politele RCA si CASCO.
Reprezentantii firmelor din domeniu sunt impotriva acestui demers.
Intr-un comunicat de presa comun, asociatia asiguratorilor din Romania (UNSAR) si cea a brokerilor (UNSICAR) sustin ca infiintarea unui Corp al expertilor si evaluatorilor tehnici auto (CEETA) ar putea conduce la majorarea tarifelor politelor RCA, la complicarea procesului de rezolvare a daunelor auto si la discriminarea soferilor romani.
Pe de alta parte, initiatorii legii (in frunte cu deputatul PSD Iulian Iancu) sustin ca este nevoie de un organism independent care sa verifice "la rece" pagubele rezultate in urma unui accident.
In plus, expertii ...citeste mai departe despre "Mai multi bani pentru RCA din cauza unui proiect de lege? Cata nevoie avem de experti independenti in daune" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 28 Mai 2014, ora 09:10