Camera Deputatilor a adoptat pe articole, marti, proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc personalului din invatamant, in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea noului coronavirus.
Votul final asupra proiectului urmeaza sa fie dat in sedinta de miercuri.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare acordarea unui stimulent de risc cadrelor didactice, precum si personalului didactic auxiliar si personalului nedidactic din invatamantul preuniversitar si universitar de stat, din invatamantul particular acreditat si din unitatile de invatamant preuniversitar infiintate in structura institutiilor de invatamant superior, in cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar, pe durata starii de alerta si a starii de urgenta, pentru implicarea si expunerea in fata riscului raspandirii SARS-CoV-2.
"Incepand cu anul scolar/universitar 2020/2021, pe perioada starii de alerta/starii de urgenta instituite ca urmare a situatiei epidemiologice determinate de raspandirea SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar si personalul nedidactic din invatamantul preuniversitar si universitar de stat, precum si din unitatile de invatamant preuniversitar infiintate in structura institutiilor de invatamant superior, beneficiaza de un stimulent de risc dupa cum urmeaza: a) in cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic; b) in cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar si... mai mult
Marti, 13 Octombrie 2020, ora 13:00
Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a declarat joi ca prin proiectul de buget pe 2014 Educatia va primi 22 de miliarde de lei, cel mai mare buget din ultimii ani.
"Guvernul acorda o atentie speciala educatiei, fiind hotarat sa acopere treptat nevoile cu care sistemul de invatamant se confrunta, dupa mai multi ani de subfinantare. Acest drum corect va fi urmat si in 2014, atunci cand, conform proiectului de buget, educatia va primi 13% din bugetul national, adica peste 22 de miliarde de lei, cu 2 miliarde mai mult decat in 2013. Este cel mai mare buget din ultimii ani. El asigura continuarea investitiilor in infrastructura, a programelor privind reducerea abandonului scolar, dar si majorarea salariilor profesorilor debutanti, ale asistentilor si ale preparatorilor universitari, precum si cresterea subventiilor pentru camine si cantinele din campusurile universitare", sustine Remus Pricopie.
Ministrul mai arata ca banii alocati miercuri, in sedinta de guvern, institutiilor din invatamantul preuniversitar vor fi destinati platii salariilor cadrelor didactice, a sporurilor si a altor drepturi salariale.
"Ieri, in sedinta de Guvern s-a decis alocarea catre institutiile de invatamant preuniversitar de stat finantate din bugetele locale a 46 de milioane de lei, din sume defalcate din TVA. Suma repartizata are doua componente. Prima, in valoare de 41 de milioane de lei, este destinata platii salariilor cadrelor didactice, a sporurilor, indemnizatiilor si altor... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 17:07
Noua lege unica de salarizare in sistemul bugetar micsoreaza, din nou, veniturile profesorilor si va crea confuzie in momentul aplicarii, spun reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), precizeaza NewsIn.Sindicalistii dau ca exemplu cadrele didactice din mediul rural, care ar urma sa primeasca in 2011 venituri reduse cu pana la 60%.
"Potrivit noii legi de salarizare in sistemul bugetar, care se va aplica din 2011, sporul de rural a fost diminuat de la 5-80% din salariu (cat era prevazut in Legea privind statutul personalului didactic), la 5-20% din salariu. Daca in 2010 diferenta procentuala a fost acoperita prin sume compensatorii, in 2011 aceasta prevedere a fost eliminata. In consecinta, cadrelor didactice care primeau spor de rural de peste 20% din salariu, nu li se mai acorda plati compensatorii. Reamintim Guvernului ca acest spor se acorda pentru a atrage personal calificat in mediul rural", explica reprezentantii FSLI.
Tot cei de la FSLI afirma ca, in proiectul de lege privind aplicarea in anul 2011 a Legii cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, apar in acelasi articol prevederi care se contrazic.
"Potrivit Art. 2.,a), in 2011, salariul de baza se calculeaza prin inmultirea valorii coeficientului 1 (640 de lei) cu valoarea coeficientilor de ierarhizare prevazuti pentru fiecare functie din sistemul public. La acelasi articol literele c) si d) salariul de baza din 2011 este egal cu cel aplicat la data... mai mult
Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 15:33
Presedintele a avut in 2008 un salariu lunar de 6.410 lei, in vreme ce acela care il pazeste - seful Serviciului de Paza si Protectie (SPP) - a avut un salariu mai mult decat dublu, adica 13.750 lei pe luna. Guvernul ar trebui sa transmita astazi Parlamentului proiectul legii salarizarii unitare pe care isi angajeaza raspunderea, insa este putin probabil ca aceasta lege sa rezolve intr-un viitor apropiat discrepanta uriasa intre salariile din institutiile "speciale" - Ministerul de Interne, servicii secrete, diverse agentii,- fata de salariile profesorilor, ale medicilor si chiar ale inaltilor functionari publici cum este cazul presedintelui sau al ministrilor. mai mult
Luni, 07 Septembrie 2009, ora 09:08