Proiectul de lege care prevede plafonarea dobanzilor va avea efecte contrare celor scontate de catre initiatori si va reduce accesul la finantare pentru o larga categorie de cetateni, atrag atentia peste 50 de reprezentanti ai mediului academic si antreprenorial din Romania.
Acestia au semnat o scrisoare deschisa, pe care au trimis-o Parlamentului, afirmand ca aceasta initiativa nu va ieftini creditele, ci va genera disparitia lor pentru o larga categorie sociala, ce prezinta un potential de risc mai ridicat.
Mai mult, afirma ei, aceasta lege va lovi in oamenii pe care initiatorii pretind ca-i protejeaza, astfel ca asa-zisa "lege impotriva camatariei" va deveni o lege in favoarea camatariei.
"Suntem un grup de cadre didactice, economisti si antreprenori preocupati de politicile publice care afecteaza climatul de afaceri si bunastarea populatiei si dorim sa atragem atentia asupra proiectului de lege privind plafonarea dobanzilor. Instituirea unor plafoane ale ratelor de dobanda la credite isi propune sa vina in beneficiul populatiei care, teoretic, se va putea imprumuta mai ieftin decat in prezent.
Totusi, exista o diferenta intre scopul declarat al proiectului de lege si consecintele sale reale. Masura plafonarii dobanzilor este distructiva pentru activitatea de creditare si afecteaza cu precadere bunastarea populatiei cu venituri reduse - persoanele care lucreaza in economia informala si care nu au posibilitatea sa contracteze credite de consum la dobanzi... mai mult
Joi, 22 Martie 2018, ora 10:49
Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege care prevede plafonarea dobanzii efective anuale (DAE) pentru creditele ipotecare si de consum, astfel ca dobanda pentru creditele ipotecare nu va putea depasi cu mai mult de 2,5 ori dobanda de referinta a Bancii Nationale.
Propunerea legislativa, initiata se senatorul PNL, Daniel Zamfir, stabileste regimul dobanzilor penalizatoare in raporturile juridice dintre consumatori si profesionisti, inclusiv comercianti, precum si faptul ca dobanda conventionala, atat cea remuneratorie, cat si cea penalizatoare, platibila conform contractului de catre consumator, nu poate depasi cu de 2,5 ori mai mult dobanda de referinta a Bancii Nationale.
Propunerea legislativa prevede ca masurile dispuse se aplica si contractelor aflate in derulare la data intrarii in vigoare a legii.
Potrivit unui amendament adoptat de Comisia de buget, Comisia economica si Comisia juridica, "dobanda efectiva anuala privind contractile de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum si contractele de credit pentru condumatori, nu poate depasi: a) de mai mult de 2,5 ori dobanda legala, in cazul creditelor ipotecare sau imobiliare, astfel cum sunt acestea definite de Legea nr.90/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare; pentru evitarea oricarei confuzii, este credit ipotecar sau imobiliar orice credit contractat de consumatori pe o perioada mai mare de 10 ani, garantat cu o ipoteca asupra imobilului cumparat, construit,... mai mult
Luni, 26 Februarie 2018, ora 19:11