Guvernul Dancila vrea sa modifice mai multe prevederi ale Legii offshore despre care fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, spunea ca sunt esentiale pentru bunastarea romanilor.
Legea offshore a fost adoptata de Parlament, toamna trecuta, si ulterior promulgata de presedintele Klaus Iohannis intr-o forma pe care petrolistii straini care ar trebui sa extraga gazele din Marea Neagra au considerat-o nefavorabila.
In principal, companiile petroliere erau nemultumite de faptul ca isi pot deduce doar in mica parte cheltuielile initiale si ca trebuie sa-i plateasca statului roman impozite pe care le considerau prea mari. In plus, companiile erau nemultumite ca legea le obliga sa isi vanda pe piata romaneasca macar 50% din productie, in ciuda faptului ca tara noastra risca sa nu poata cumpara gazul din cauza ca nu avea la ce sa-l foloseasca (in lipsa unei industrii petrochimice functiononale si pe fondul consumului scazut al populatiei).
Anul trecut, pe cand era inca presedinte al PSD si al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea anunta ca, alaturi de "domnul Iancu" (deputatul PSD Iulian Iancu - n.red.), s-a luptat personal pentru ca parte dintre aceste prevederi sa fie introduse in lege.
Intre timp insa - dupa ce Liviu Dragnea a fost inchis, iar mai multe companii petroliere au anuntat ca amana decizia de a investi in Marea Neagra - abordarea Cabinetului Dancila asupra problematicii gazelor din Marea Neagra pare sa se fi schimbat.
Asa se face ca, desi nu exista la... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2019, ora 16:50
Modificarea proiectului BRUA va aduce Romaniei beneficii de un miliard de dolari si nu va insemna ca Ungaria va pune dop conductei care va transporta gazele din Marea Neagra spre vestul Europei, a declarat, miercuri, Kristof Terhes, CEO al FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, intr-o conferinta de presa organizata de companie la Bucuresti.
Oficialii FGSZ au precizat ca au organizat conferinta de presa de la Bucuresti pentru a clarifica unele informatii eronate aparute in presa in legatura cu interesul Ungariei vizavi de gazele care urmeaza sa fie extrase din Marea Neagra.
In acelasi timp, insa, directorul general al companiei a fost vizibil deranjat de intrebarilor jurnalistilor romani, care au vrut sa afle de ce partea ungara s-a razgandit in privinta rolului sau in proiectul BRUA, dupa ce a decis sa nu mai construiasca un gazoduct intre Ungaria si Austria.
"Ce inseamna ca ne-am razgandit? Ca am pus un dop intre Romania si Ungaria in conducta si nu lasam gazul sa treaca si pierdeti venituri? Cum adica ne-am razgandit? Ce am schimbat sunt beneficiile pentru voi, pentru ca producatorul vostru ar urma sa foloseasca mai putini bani in Romania, pentru ca nu trebuie sa mai cheltuiasca alt miliard de dolari pe o conducta noua, din moment ce exista infrastructura deja acolo. V-am facut o mare favoare. V-am dat un miliard de dolari americani. Stiti cum merg lucrurile astea? Totul este calculat in functie de pret. Se pare ca nu intelegeti cum functioneaza aceste lucruri",... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2018, ora 15:15