Transformarea actiunilor la purtator in actiuni nominative, proceduri riguroase de identificare a beneficiarilor de transferuri banesti, precum si raportarea tranzactiilor mai mari de 2.000 de euro sunt cateva dintre prevederile unui proiect de lege aprobat de Guvern.
Conform proiectului de lege privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului aprobat de Executiv in sedinta de joi, in termen de 18 luni de la intrarea in vigoare a legii, societatile pe actiuni si in comandita pe actiuni inregistrate in Registrul Comertului vor trebui sa efectueze conversia actiunilor la purtator in actiuni nominative si sa depuna actul constitutiv actualizat la oficiul registrului comertului. Neindeplinirea obligatiei de conversie de catre societatile pe actiuni si in comandita pe actiuni atrage dizolvarea acestora.
Sub incidenta legii intra o serie de entitati raportoare, care vor trebui sa trimita Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor informari privind tranzactii suspecte, dar si tranzactiile cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro. Pentru activitatea de remitere de bani, entitatile raportoare transmit Oficiului rapoarte privind transferurile de fonduri a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 1.000 euro.
Entitatile raportoare sunt:
- institutiile de credit persoane juridice romane si sucursalele institutiilor de credit persoane juridice... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2018, ora 18:51
Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect care modifica legea privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii.
Proiectul prevede ca promovarea unui produs diferit de cel care a facut, initial, obiectul publicitatii si suportarea de catre consumator a unui cost pentru un premiu sau beneficiu echivalent vor fi considerate drept practici incorecte, conform Mediafax.
Acesta modifica Legea 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor.
"Proiectul de lege aprobat de Guvern urmareste transpunerea corecta in legislatia nationala a Directivei 2005/29/CE. Dintre modificarile aduse de actul normativ, mentionam: Calificarea ca practica incorecta a promovarii unui produs diferit de cel care a facut, initial, obiectul publicitatii; calificarea ca incorecte a practicilor ca un consumator sa ofere o contraprestatie sau sa suporte un cost pentru un premiu sau beneficiu echivalent", transmite Guvernul.
Proiectul clarifica si notiunea de "deformare substantiala a comportamentului economic al consumatorului". mai mult
Joi, 27 Februarie 2014, ora 09:32
Actul normativ privind limitarea platilor in numerar si a comisioanelor interbancare va intra in vigoare numai dupa ce trece prin Parlament, in conditiile in care Ministerul Finantelor Publice a republicat pe site-ul propriu, sub forma unui proiect de lege, prevederile in acest sens.
Initial, se intentiona promovarea actului normativ prin Ordonanta de Urgenta.
De altfel, premierul Victor Ponta afirma, la inceputul acestei luni, ca propunerea privind limitarea platilor si incasarilor in numerar pentru persoane fizice si juridice si scaderea comisioanelor va fi, in final, proiect de lege, iar bancile trebuie sa fie de acord cu masura daca va fi adoptata de Parlament.
Comisioane limitate la 2% si 3%
Potrivit proiectului mentionat, platile si incasarile in numerar vor fi plafonate pentru toate categoriile de persoane, insa si comisioanele interbancare pentru plata cu cardul vor fi limitate la maximum 0,2% din valoarea tranzactiei in cazul cardurilor de debit, respectiv 0,3% in cazul cardurilor de credit.
"Operatiunile de incasari si plati efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica de la/catre oricare din aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar", se precizeaza in proiectul de act normativ.
Astfel, platile in... mai mult
Luni, 10 Februarie 2014, ora 17:26
Guvernul a transmis Parlamentului, de aceasta data sub forma unui proiect de lege, noul Cod al insolventei, care nu mai prevede ca procedura va fi aplicata si dosarelor de insolventa deja deschise si care nici nu mai include un paragraf distinct legat de insolventa in audio-vizual.
Proiectul de lege a fost inaintat Parlamentului in procedura de urgenta, dupa ce, in luna octombrie, Curtea Constitutionala (CC) a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului referitoare la ordonanta de urgenta a Guvernului privind insolventa si a constatat totodata ca intreg actul normativ este neconstitutional.
Proiectul propus de Guvern prevede acum ca noile reguli de insolventa vor fi aplicate procedurilor incepute dupa intrarea in vigoare a legii si nu mai contine un paragraf distinct legat de audio-vizual.
Celelalte reguli sunt pastrate din ordonanta de urgenta initiata in octombrie.
Initial, Guvernul a promovat Codul Insolventei printr-o ordonanta de urgenta, hotarand ca noile prevederi vor fi aplicate din 25 octombrie inclusiv procedurilor de prevenire a insolventei si de insolventa aflate in derulare.
Aceeasi ordonanta includea un paragraf distinct legat de domeniul audio-vizualului si care prevedea ca, in cazul in care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare, se suspenda licenta audiovizuala cu incepere de la data... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2013, ora 18:29
Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de lege care stabileste ca arendasii, vecinii, tinerii fermieri, pana in 40 de ani, si statul vor avea drept de preemptiune la cumpararea terenurilor agricole in fata persoanelor fizice straine, incepand cu 1 ianuarie 2014, si a trimis documentul la Parlament.
Conform Tratatului de aderare la UE, Romania s-a angajat ca la 1 ianuarie 2014 sa liberalizeze piata funciara, astfel incat cetatenii straini, persoane fizice, din comunitatea europeana sa poata cumpara fara restrictii terenuri agricole.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a aratat ca proiectul de lege are in vedere importanta terenurilor pentru viitorul agriculturii romanesti, dar nu impune restrictii la vanzarea acestora, ci doar anumite conditii care se regasesc deja, sub anumite forme, in Codul Civil.
Astfel, dreptul de preemptiune la cumpararea unui teren agricol, existent in prezent doar pentru cei care arendeaza suprafata respectiva, a fost extins la vecini, pentru a incuraja formarea de suprafete agricole mari, la tinerii fermieri, pana in 40 de ani, in vederea intineririi mediului rural, si la stat, reprezentat prin Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare se va forma in urma reorganizarii si extinderii atributiilor Agentiei Domeniilor Statului, insa proiectul de lege nu stabileste situatiile in care statul ar putea exercita dreptul de preemptiune la vanzarea... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 19:26
Premierul Ponta a cerut ministrilor ca, la 1 septembrie, sa se afle intr-un stadiu avansat pentru redactarea bugetului pe anul viitor, precizand ca documentul va fi discutat cu grupurile parlamentare, inclusiv cu PDL, iar noul acord cu FMI va fi prezentat Parlamentului in jurul datei de 9 septembrie.
"Am adresat in numele USL o invitatie la dialog si cu grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal despre bugetul pe 2014 si acordul cu Fondul Monetar International", a spus Ponta, in sedinta de guvern.
El a precizat ca ministrii se vor reuni, saptamana viitoare, in doua sedinte, respectiv cea obisnuita de guvern si una de "pregatire a toamnei".
Tot in aceasta toamna vor fi aprobate si proiectele de descentralizare a structurilor subordonate ministerelor Muncii, Sanatatii, Transporturilor, dupa modelul aplicat la reorganizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). mai mult
Miercuri, 21 August 2013, ora 15:04
Proiectul legii Sanatatii va fi lansat in dezbatere publica si aprobat de Guvern dupa ce prevederile actului normativ vor fi prezentate si institutiilor financiare internationale, a anuntat, luni seara, la Guvern, ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi.
El a precizat totusi ca, marti, va fi prezentat pe site-ul ministerului de resort capitolul privind reforma sistemului de sanatate, cu mentiunea ca si acesta ar putea suferi modificari in urma discutiilor cu institutiile financiare internationale.
Potrivit ministrului, capitolele privind urgentele, medicamentele si Scoala Nationala de Sanatate Publica raman nemodificate comparativ cu legislatia in vigoare, singura noutate fiind ca ambulantele vor fi incluse in finantarea asigurata de la bugetul de stat.
Cepoi a mai precizat ca Guvernul va initia discutii cu institutiile financiare internationale si pentru modificarile taxei claw-back, urmand ca, ulterior, premierul Victor Ponta sa se intalneasca cu producatorii de medicamente. mai mult
Marti, 03 Iulie 2012, ora 10:35
Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat ca au sosit la Parlament proiectele de legi pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea, transmite Mediafax.Anastase a precizat ca Birourile permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor se vor reuni in sedinta, marti, la ora 13.30, pentru a stabili procedura pe care o vor urma aceste legi.Guvernul a adoptat, duminica, proiectele de legi prin care sunt reduse salariile, pensiile si alte prestatii sociale din sectorul bugetar, pentru care isi va angaja raspunderea in Parlament.Conform articolului 114 din Constitutie, "Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege".Potrivit prevederilor constitutionale, Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata.Daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern.In cazul in care presedintele Romaniei cere reexaminarea legii adoptate prin asumarea raspunderii Guvernului, dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere, mai stipuleaza Constitutia.PSD a anuntat deja ca va depune motiunea... mai mult
Luni, 31 Mai 2010, ora 12:28
Pe ordinea de zi a sedintei de miercuri a Guvernului se afla, in analiza, proiectul Legii privind salarizarea unica si proiectul de lege privind restructurarea autoritatilor, agentiilor si structurilor aflate in subordinea Executivului si a ministerelor, potrivit Biroului de presa, citat de NewsIn. Proiectul Legii unitare a salarizarii a fost finalizat la sfarsitul saptamanii trecute si prevede cresterea salariului minim pe economie la 750 lei anul viitor si la 900 lei in 2011, urmand ca, in 2015, salariul minim sa ajunga la 1.110 lei, potrivit informatiilor obtinute luni de NewsIn de la surse guvernamentale.
"Proiectul Legii unice este fundamentat pe o proiectie macroeconomica ce vizeaza o majorare semnificativa a salariului minim pe economie, la 750 lei in 2010, urmata de o crestere a salariului minim cu inca 150 lei, in 2011, pentru a ajunge la 900 lei.
Salariul minim va avea o crestere mult mai lenta incepand cu 2012, pentru a se ajunge la valoarea de 1.110 lei in 2015", au precizat sursele citate. Reprezentantii Executivului au mai spus ca restructurarea aparatului bugetar va duce la diminuarea cheltuielilor bugetare cu 0,8% din produsul intern brut (PIB) in 2010.
Secretarul de stat in ministerul Muncii, Valentin Mocanu, declara duminica pentru NewsIn ca salariile a cel putin 100.000 de bugetari ar urma sa creasca anul viitor, ca urmare a majorarii salariului minim pe economie. "Odata cu majorarea salariului minim, salariile aflate sub noua valoare in grila vor... mai mult
Miercuri, 19 August 2009, ora 12:23