Sistemul de promovare a energiei regenerabile in Romania, stabilit prin Legea nr. 220/2008, se afla inca in perioada de juniorat in comparatie cu alte sisteme de promovare similare din tari cu traditie in acest sector, cum ar fi Germania, Olanda sau Franta.
Cu toate acestea, putem spune ca, pana in momentul de fata, sistemul de promovare a avut o existenta dinamica, caracterizata prin modificari succesive ce au fost precedate de o perioada relativ lunga de inaplicabilitate, apreciaza EY Romania.
Ultima modificare a sistemului de promovare a avut loc in vara anului 2013
Ultima modificare a sistemului de promovare a avut loc in vara anului 2013 cand, dupa schimbarea Guvernului si, evident, a strategiei, Legea a fost modificata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013 (OUG 57/2013).
Aceste modificari au venit pe fondul presiunilor facute la cel mai inalt nivel de catre reprezentantii marilor consumatori industriali ce au invocat scaderea competitivitatii datorita costurilor mari cu energia electrica generate de sistemul de promovare a energiei regenerabile. Este evident faptul ca Guvernul Romaniei s-a aflat intr-o situatie cel putin dificila avand de jonglat cu interesele marilor consumatori industriali ce genereaza un numar important de locuri de munca in economie, precum si incasari la buget, pe de-o parte iar, pe de alta parte, cu interesele investitorilor in sectorul energiei regenerabile ce au adus investitii semnificative in Romania, in plina... mai mult
Vineri, 21 Martie 2014, ora 12:36
Declaratiile si masurile adoptate de Guvern, de descurajare a industriei energiei regenerabile, au afectat si o piata mai putin vizibila - consultanta. Mii de proiecte "la cheie" au ramas fara cumparatori, dupa ce investitorii au renuntat la planuri de sute de milioane de euro, sustine Gabriel Marian Stefanescu, consultant in domeniu.
"Este excedent pe piata. Mii de proiecte pentru parcuri fotovoltaice si eoliene sunt finalizate si asteapta cumparatori, iar valoarea lor scade cu fiecare declaratie a Guvernului", sustine Gabriel Marian Stefanescu, reprezentantul unei firme de consultanta.
Modificarile Legii Energiei, publicate in Monitorul Oficial, amana plata unei parti a certificatelor verzi pana in 2017. Asadar, in aceasta perioada, va fi acordat, pentru fiecare MWh produs si livrat, un singur certificat verde din doua pentru centralele eoliene, doua certificate verzi din trei pentru hidrocentrale noi cu puteri instalate de cel mult 10 MW, si patru certificate din sase pentru centralele solare. Diferenta va fi acordata peste trei ani si jumatate.
"Nu putem distruge industria romaneasca numai de dragul industriei regenerabile. Trebuie sa gasim un echilibru. Aici, si cei care au investit in regenerabile trebuie sa ne inteleaga. Suntem prinsi ca intr-o menghina (...). Nu putem merge in greseala pana la capat. Trebuie sa luam masuri ca in tot acest palier sa existe un echilibru", s-a justificat acum ceva timp, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.... mai mult
Marti, 11 Iunie 2013, ora 15:00
Proiectul de ordonanta de urgenta care prevede amanarea pentru trei ani si jumatate, incepand cu 1 iulie 2013, a acordarii de certificate verzi pentru producatorii de energie regenerabila "a omorat" piata si a blocat investitiile noi in sistem, crede Ionel David, presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA).
"Acest proiect a cam omorat piata. Noile investitii sunt practic inghetate, bancile nu mai acorda credite. Ceea ce se intampla acum in Cipru la noi se intampla inca de la inceputul anului. Pentru ca din ianuarie se vorbeste de o astfel de initiativa, ea a fost materializata intr-o prima instanta la inceputul lunii aprilie si, mai departe, intr-o instanta secunda, va fi chiar semnarea de catre Guvern a acesti ordonante. Insa piata a fost ucisa inca din luna ianuarie, cand bancile au inceput sa nu mai dea imprumuturi sub imperiul acestei nebuloase care plutea asupra reglementarilor din regenerabile", a declarat presedintele Asociatiei Romanie pentru Energie Regenerabila.
David a mai spus ca, in momentul de fata, nu se mai comercializeaza proiecte de energie eoliana, investitorii sunt foarte reticenti in a mai investi in sectorul energiei verzi din Romania, iar piata certificatelor verzi este in buna masura afectata de noile masuri legislative adoptate sau propuse.
Citeste mai multe despre declaratiile lui Ionel David, presedintele RWEA, la Adevarul Live, cu privire la piata energiei regenerabile pe Adevarul.ro mai mult
Marti, 23 Aprilie 2013, ora 13:28
Producatorii de energie regenerabila au initiat un lobby puternic impotriva intentiei statului de a reduce din beneficiile acordate acestui sector. Pe de alta parte, schema de subventii asigura investitorilor castiguri triple fata de costurile investitiei, conform calculelor Business24.
Cu toate acestea, producatorii acuza autoritatile de lipsa de predictibilitate si avertizeaza ca intentiile statului ar anula investitii straine directe de 4 miliarde de euro, planificate pentru acest an.
Ce se schimba
Potrivit proiectului de lege al Guvernului, pentru energia eoliana s-ar putea efectua o reducere de la 2 certificate verzi (subventii)la cel putin 1,5, la microhidrocentrale de la 3 la 1,4, pentru fotovoltaice de la 6 la 3,5, iar pentru biomasa de la 2 la 1,6.
In plus, ar putea scadea si pretul de la maximum 55 de euro la 30 de euro, pastrandu-se minimul de 27 de euro. Nu in ultimul rand, numarul maxim de MW care pot fi introdusi in retea s-ar putea limita la 3.500.
Pana la sfarsitul lui martie, ANRE va publica o analiza pentru a argumenta necesitatea reducerilor, iar de la 1 iulie, masurile ar putea intra in aplicare.
Victor Ponta: Investim in energia regenerabila, dar negociem subventiile
Producatorii de energie prevad falimentul industriei prin aplicarea unor astfel de masuri, dar nu exclud posibilitatea unei supracompensari (subventii prea mari) in momentul de fata, in special in sectorul fotovoltaic.
Asadar, marea suparare este lipsa de... mai mult
Vineri, 08 Martie 2013, ora 08:09
Romania reprezinta, in prezent, raiul investitiilor in energie regenerabila. Geografie si clima favorabile, terenuri ieftine si una dintre cele mai avantajoase scheme de subventii din Europa.
Energie regenerabila: Romania e printre cele mai atractive tari din lume pentru investitii
Desi industria eoliana a atras anul trecut o treime din investitiile straine directe, ajungand la o putere instalata de aproape 1.700 de MW, statul se pregateste sa adopte masuri care vor descuraja investitiile.
Victor Ponta: Investim in energia regenerabila, dar negociem subventiile
Autoritatile intentioneaza sa reduca numarul de certificate verzi acordate pentru producatorii de energie eoliana de la 2 la 1 sau 1,5 pentru microhidrocentrale, de la 3 la 1,4 pentru proiecte fotovoltaice de la 6 la 3,5, iar pentru biomasa de la 2 la 1,6.
In plus, valoarea maxima acceptata pe piata de tranzactionare a certificatelor verzi ar putea fi redusa de la 55 la 30 euro/MW, nivelul minim fiind mentinut la 27 euro/MW. S-ar putea introduce si un plafon maxim al productiei nationale de energie din surse regenerabile, fixat la 3.500 MW.
Anuntul a generat soc in industrie: investitorii sunt pe punctul de a renunta la planurile de investitii si condamna Guvernul pentru lipsa de predictibilitate.
"Bancile nu mai dau imprumuturi, nu se mai fac cumparari sau vanzari de proiecte, toata lumea e in expectativa. Daca se intampla ca legea sa fie aplicata in formula pe care o avem noi in draft, nu mai... mai mult
Marti, 05 Martie 2013, ora 08:00
Romania ocupa locul 13 la nivel mondial in ceea ce priveste atragerea investitorilor pentru derularea de proiecte de energie regenerabila, a declarat joi Dan Simion, director general al Centrului Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine (CRPCIS).
"Romania se afla pe locul 13 in lume in ceea ce priveste atractivitatea investitorilor pentru proiecte in energie regenerabila. In afara faptului ca este in interesul nostru, ca se creeaza locuri de munca, pe plan international. Este un domeniu relativ nou si oameni tineri implicati. Sper sa ajungem si la o ecuatie de pret avantajoasa pentru consumatorul casnic", a precizat Simion.
Topul mentionat de oficial este a fost realizat de catre compania de consultanta Ernst&Young.
Clasamentul este condus de China, urmata de Statele Unite, Germania, India, Marea Britanie, Franta, Italia, Canada, Japonia, Brazilia, Australia, Suedia si Romania.
Dintre statele Europei Centrale si de Est, Polonia se regaseste pe locul 15, Ucraina pe 29, Austria pe 33, Bulgaria pe 36, iar Ungaria si Cehia pe 39, respectiv 40.
In prezent, potrivit datelor Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), in Romania sunt in derulare sapte proiecte fotovoltaice, iar valoarea acestora se ridica la 13 milioane de euro.
Proiectele, care insumeaza o capacitate instalata de 16,7 MW, sunt localizate in Constanta, Botosani, Suceava, Vrancea, Covasna, Brasov si Mehedinti.
Mai putina birocratie pentru finantarea proiectelor de energie... mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 14:01
Guvernul a elaborat o ordonanta de urgenta privind modificarea legii energiei si gazelor, prin care vizeaza clarificarea si urgentarea contractarii si finantarii pentru proiectele de energie regenerabila.
"Incercam sa raspundem cat mai repede dorintelor investitorilor in energie regenerabila si suntem gata cu o ordonanta de urgenta de modificare a doua articole din Legea 123 din 2012 (a energiei si gazelor) astfel incat sa avem claritate si celeritate privind contractarea si finantarea", a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb.
Ministrul a precizat ca in data de 10 octombrie va avea loc dezbaterea finala pe tema evaluarii componentei de mediu din strategia energetica a Guvernului pentru perioada 2011 - 2020.
Romania s-a mentinut pe locul 13 in topul celor mai atractive tari pentru investitii in sectorul energiilor regenerabile, potrivit unui studiu Ernst & Young care arata ca dezvoltarea viitoare a acestei industrii depinde de "actiune imediata" pentru stimularea investitiilor pe termen lung.
Cat de atractiva este Romania pentru investitiile in sectorul energiilor regenerabile
Potrivit ministrului, Guvernul a finalizat studiul de impact asupra mediului al reactoarelor nucleare 3 si 4 de la centrala Cernavoda, decizia finala fiind deja publicata pe pagina de internet a Ministerului Mediului.
Decizia finala privind studiul de impact privind cele doua reactoare nucleare, care ar urma sa asigure aproximativ 20% din consumul de energie, va fi aprobata... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 17:55
Guvernul nu a aprobat inca legea care acorda ajutor de stat prin certificate verzi energiilor regenerabile, deoarece se teme de impactul prea mare in factura la electricitate, a declarat marti Ionel David, public affairs consultant al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE), citat de Mediafax."Aceasta lege va fi discutata in coalitia de guvernare, exista temeri la nivel politic ca impactul in pret va fi de 8%. AREE estimeaza ca impactul va fi de doar 4,76%. Am trimis aceste calcule si premierului si ministrului Economiei", a afirmat David intr-un seminar cu tema energiei.
Potrivit calculelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), consumatorii de electricitate din Romania vor plati 10 miliarde de euro in plus la facturi pana in anul 2020, pentru sprijinirea investitiilor in energii regenerabile.
ANRE estima in august, dupa primirea avizului de la CE, ca legea va fi aplicabila in septembrie, lucru care insa nu s-a intamplat. De asemenea, ANRE apreciaza ca pretul energiei electrice achitat de consumatori ar putea creste anul viitor cu 10%, ca urmare a aplicarii legii.
Legislatia sprijina proiectele in energii regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care permite investitorilor recuperarea investitiilor. Certificatele verzi sunt acordate pentru energia electrica produsa din surse regenerabile si livrate consumatorilor.
Astfel, un investitor obtine bani atat din vanzarea energiei, cat si din certificatele verzi pe care le... mai mult
Marti, 04 Octombrie 2011, ora 11:34
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat joi ca in zona Constantei sunt mai multe proiecte eoliene blocate administrativ si ca el va sprijini toate investitiile in energie regenerabila, indiferent de compania dezvoltatoare, conform Mediafax."Romania are o obligatie legata de atingerea tintelor de energie regenerabila si eu voi sustine orice proiect, indiferent de cine este dezvoltat in Romania, in vederea atingerii acestor tinte", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ministrul Economiei.
El a precizat ca in zona Constantei sunt mai multe proiecte blocate administrativ de catre comunitatea locala, iar obligatia sa este de a face toate demersurile legale pentru demararea investitiilor.
Doua companii, una din Cehia (CEZ) si cealalta din Spania (Iberdrola), vor sa dezvolte un business eolian pentru care isi disputa aceeasi zona.
Luni, cinci persoane au fost impuscate cu gloante de cauciuc la Cogealac, in urma unui conflict intre primar si localnici, pe de o parte, si angajatii unei firme de paza angajata de CEZ - firma care a preluat de la Continental Wind Partners proiectul parcului eolian de la Cogealac - pe de alta parte.
"In momentul in care vom avea sesizari nu voi ezita sa fac demersuri in vederea solicitarii respectarii legii", a spus Videanu.
El a precizat ca aceasta este singura cerere primita la nivelul Ministerului Economiei referitoare la blocajul dezvoltarii unui astfel de proiect.
Ministrul Economiei a spus ca a citit in presa despre... mai mult
Joi, 29 Iulie 2010, ora 13:35