Camera Deputatilor a adoptat decizional un proiect de lege prin care pacientii asigurati prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) benficiaza gratuit de investigatii de screening la propria solicitare, din momentul incadrarii in grupul de risc sau in baza unei trimiteri de la medicul specialist.
Proiectul modifica legea drepturilor pacientului nr.46/2003, in sensul acordarii pacientilor asigurati prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate de a beneficia, gratuit, de investigatii de screening la solicitare proprie, din momentul incadrarii in grupul de risc sau in baza unei trimiteri de la medicul specialist.
Prin screening se intelege examinarea initiala de prezumtie sau stabilirea existentei reale a bolilor sau a altor caracteristici biologice ori comportamentale intr-o populatie, care consta in aplicarea unui ansamblu de procedee si tehnici de investigatie in scopul descoperirii precoce si evidentierii lor intr-un stadiu incipient.
Astfel, conform initiativei legislative "pacientii asigurati prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate au dreptul la investigatii gratuite de screening la justa solicitare proprie din momentul incadrarii in grupul de risc sau pe baza unei trimiteri de la medicul specialist".
Pe 2 octombrie 2019, Senatul a adoptat proiectul ca prim for sesizat, marti fiind adoptat decizional de Camera Deputatilor. Prin urmare, legea merge la promulgare. ...citeste mai departe despre "Proiectul prin care pacientii asigurati la CNAS vor... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 17:04
Camera Deputatilor a adoptat pe articole, marti, proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc personalului din invatamant, in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea noului coronavirus.
Votul final asupra proiectului urmeaza sa fie dat in sedinta de miercuri.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare acordarea unui stimulent de risc cadrelor didactice, precum si personalului didactic auxiliar si personalului nedidactic din invatamantul preuniversitar si universitar de stat, din invatamantul particular acreditat si din unitatile de invatamant preuniversitar infiintate in structura institutiilor de invatamant superior, in cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar, pe durata starii de alerta si a starii de urgenta, pentru implicarea si expunerea in fata riscului raspandirii SARS-CoV-2.
"Incepand cu anul scolar/universitar 2020/2021, pe perioada starii de alerta/starii de urgenta instituite ca urmare a situatiei epidemiologice determinate de raspandirea SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar si personalul nedidactic din invatamantul preuniversitar si universitar de stat, precum si din unitatile de invatamant preuniversitar infiintate in structura institutiilor de invatamant superior, beneficiaza de un stimulent de risc dupa cum urmeaza: a) in cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic; b) in cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar si... mai mult
Marti, 13 Octombrie 2020, ora 13:00
Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor a publicat la inceputul lunii un proiect de lege privind adoptarea unor masuri referitoare la infrastructuri informatice si de comunicatii de interes national si conditiile implementarii retelelor 5G. Proiectul este asteptat de mai bine de un an de catre industria IT&C, dat fiind ca va reglementa modul de dezvoltare a tehnologiei 5G si este premergator licitatiei pentru nou spectru de frecvente.
Din pacate, si acest proiect a fost facut pe genunchi, fara consultarea companiilor din domeniu, menit doar sa bifeze un punct din lista de probleme care trebuie rezolvate.
Problema este ca preia automat anumite recomandari din Memorandumul pentru securitatea retelelor informatice incheiat intre Romania si SUA, ceea ce lasa loc interpretarilor subiective referitoare la companiile ce pot participa la dezvoltarea 5G. De asemenea, proiectul nu tine cont de prevederile setului comun de instrumente stabilit la nivelul Uniunii Europene, mai exact la masurile tehnice si la necesitatea de a avea o abordare individualizata pe parcursul procesului de autorizare a companiilor participante.
In actuala forma, proiectul permite interpretarea subiectiva a conditiilor, astfel incat competitori in procesul de furnizare a echipamentelor sa fie eliminati fara a avea motive reale si demonstrate. Razboiul comercial dintre SUA si China a dus la crearea unor acuzatii ale americanilor impotriva Huawei niciodata demonstrate, dar... mai mult
Luni, 24 August 2020, ora 11:38
Sindicatele afiliate Confederatiei Nationale Sindicale Cartel Alfa solicita deputatilor sa respinga proiectul Legii pensiilor, deoarece acesta incalca prevederile constitutionale, principiul egalitatii in drepturi, echitatii, principiul protectiei persoanelor cu handicap si obligatia de a asigura un nivel de trai decent.
Conform unei scrisori adresate Camerei Deputatilor, organizatia sindicala considera ca proiectul de lege nu respecta principiul contributivitatii.
"Prin modul de calcul al pensiei, persoanele care contribuie la pensie peste 15 ani vor avea aceeasi pensie minima chiar in cazul in care contribuie la salariul minim pe economie sau la nivelul salariului mediu pe economie.
Pentru 25 de ani de contributii, toti cei care au contribuit intre salariul minim pe economie si 75% din salariul mediu pe economie vor primi tot pensia minima aferenta celor 25 de ani de contributii. Si in cazul unei contributii de peste 35 de ani la nivelul salariului minim sau pana in 60% din salariul mediu pe economie salariatii, odata iesiti la pensie, vor primi tot pensia minima aferenta acestei categorii", se mentioneaza in documentul citat.
In acelasi timp, sindicalistii sunt de parere ca acelasi proiect nu respecta principiul echitatii, prin luarea in considerare in calculul stagiului de cotizare a intregului timp de lucru al salariatilor, inclusiv a celui corespunzator normelor prin cumul.
"Pastrarea mentiunii 'contributii datorate si platite' determina o... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 16:22
Ministerul Finantelor a publicat vineri seara proiectul de lege privind rectificarea bugetara, care contrazice anuntul ministrului Ionut Misa, facut vineri dupa-amiaza la ora 15.30, potrivit caruia rectificarea ar fi pozitiva.
Bugetul de stat pe 2017 se diminueaza la venituri cu suma de 1.236,5 milioane de lei, iar la cheltuieli se diminueaza cu suma de 347,7 milioane de lei, iar deficitul se majoreaza cu suma de 978,8 milioane de lei, potrivit notei de fundamentare a proiectului de lege.
In conferinta de presa de vineri, organizata cu cateva ore inainte de publicarea pe siteul MF, ministrul Ionut Misa nu a dat detalii despre totalurile bugetare si nici despre dimensiunea diminuarilor operate la cateva ministere.
Bugetul de stat rectificat arata ca scad atat veniturile, cat si cheltuielile, singurul care creste nominal fiind deficitul bugetar.
Este drept, rectificarea este insa pozitiva la bugetul general consolidat, care arata mai bine, mai ales ca urmare a plusului de la bugetul asigurarilor sociale de stat (+617,3 mil. lei) si a unui plus neexplicat la "bugetul general centralizat al unitatilor administrativ teritoriale". Neexplicat doar aparent: el provine din blocarea investitiilor locale.
Astfel ca "veniturile bugetului general consolidat se majoreaza, pe sold, cu suma de 1.060,7 milioane lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majoreaza, pe sold, cu suma de 1.705,1 milioane lei iar deficitul bugetului general consolidat, in termeni cash, se... mai mult
Luni, 11 Septembrie 2017, ora 10:44
Ministrul Turismului, Mircea Dobre, a declarat marti ca, potrivit estimarilor, Legea turismului, aflata in dezbatere publica, va fi publicata in Monitorul Oficial pana la sfarsitul lunii noiembrie. Numai ca, aceasta lege, odata implementata, va face ca institutii ca SRI, DGIPI, SIE sa aiba acces la si mai multe date personale ale turistilor, fapt criticat de operatorii din turism.
"Cu tot cu promulgare din partea presedintelui Romaniei, sper ca undeva pana la sfarsitul lunii noiembrie a acestui an (va fi publicata in Monitorul Oficial - n.red.). (...) Eu v-am spus ca ea va intra in vigoare la 180 de zile de la momentul publicarii in Monitorul Oficial", a spus Dobre intr-o declaratie de presa, intrebat cand estimeaza ca va deveni operationala Legea turismului.
Declaratia a fost facuta cu ocazia primei dezbateri publice a proiectului Legii Turismului din cele sapte stabilite.
In ceea ce priveste softul necesar punerii in aplicare a Sistemului Informatic de Evidenta a Activitatii de Turism din Romania (SIEATR), ministrul a precizat ca acesta va fi pus la dispozitie de catre STS (care deserveste si SRI si SIE) si va fi realizat in 2018.
"Softul se va pune la dispozitie de catre STS. (...) Se va realiza softul in cursul anului 2018, probabil, dupa discutiile pe care le-am avut cu cei de la STS, incepand cu luna ianuarie sau februarie 2018", a adaugat Dobre, conform Agerpres.
Dobre a declarat ca "fiecare institutie a statului va avea acces la diverse informatii".... mai mult
Marti, 05 Septembrie 2017, ora 23:59
Amnistierea nu se aplica la infractiuni precum luare si dare de mita, deturnare de fonduri, omor, vatamare corporala grava, tortura, evadare, proxenetism, iar gratierea unor pedepse de pana la 6 ani nu se aplica si minorilor internati in centre de reeducare, conform proiectului aflat la vot in Camera.
Conform raportului adoptat de Comisia juridica luni seara si facut public marti la pranz, inaintea votului final programat in Camera Deputatilor, cele patru voturi impotriva proiectului au fost date in comisie de catre reprezentantii PNL.
Proiectul in forma adoptata de Comisia juridica prevede ca se amnistiaza infractiunile pentru care Codul penal sau legile speciale prevad o pedeapsa privativa de libertate pana la 7 ani inclusiv sau amenda.
"Amnistia inlatura raspunderea penala pentru infractiunea savarsita, in toate formele ei de participatie penala, autor, coautor, instigator, complice si participatie improprie. Daca intervine dupa condamnare, ea inlatura si executarea pedepsei pronuntate, precum si celelalte consecinte ale condamnarii. In cazurile prevazute la alin. (3) amenda incasata anterior amnistiei nu se restituie. Amnistia nu are efecte asupra masurilor de siguranta si asupra drepturilor persoanei vatamate", se arata in proiect.
Citeste mai multe despre Amnistierea nu se aplica la acuzatii de mita, omor, proxenetism. Iata proiectul legii pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 19:47
Proiectul legii Sanatatii va fi lansat in dezbatere publica si aprobat de Guvern dupa ce prevederile actului normativ vor fi prezentate si institutiilor financiare internationale, a anuntat, luni seara, la Guvern, ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi.
El a precizat totusi ca, marti, va fi prezentat pe site-ul ministerului de resort capitolul privind reforma sistemului de sanatate, cu mentiunea ca si acesta ar putea suferi modificari in urma discutiilor cu institutiile financiare internationale.
Potrivit ministrului, capitolele privind urgentele, medicamentele si Scoala Nationala de Sanatate Publica raman nemodificate comparativ cu legislatia in vigoare, singura noutate fiind ca ambulantele vor fi incluse in finantarea asigurata de la bugetul de stat.
Cepoi a mai precizat ca Guvernul va initia discutii cu institutiile financiare internationale si pentru modificarile taxei claw-back, urmand ca, ulterior, premierul Victor Ponta sa se intalneasca cu producatorii de medicamente. mai mult
Marti, 03 Iulie 2012, ora 10:35
Pe ordinea de zi a sedintei de miercuri a Guvernului se afla, in analiza, proiectul Legii privind salarizarea unica si proiectul de lege privind restructurarea autoritatilor, agentiilor si structurilor aflate in subordinea Executivului si a ministerelor, potrivit Biroului de presa, citat de NewsIn. Proiectul Legii unitare a salarizarii a fost finalizat la sfarsitul saptamanii trecute si prevede cresterea salariului minim pe economie la 750 lei anul viitor si la 900 lei in 2011, urmand ca, in 2015, salariul minim sa ajunga la 1.110 lei, potrivit informatiilor obtinute luni de NewsIn de la surse guvernamentale.
"Proiectul Legii unice este fundamentat pe o proiectie macroeconomica ce vizeaza o majorare semnificativa a salariului minim pe economie, la 750 lei in 2010, urmata de o crestere a salariului minim cu inca 150 lei, in 2011, pentru a ajunge la 900 lei.
Salariul minim va avea o crestere mult mai lenta incepand cu 2012, pentru a se ajunge la valoarea de 1.110 lei in 2015", au precizat sursele citate. Reprezentantii Executivului au mai spus ca restructurarea aparatului bugetar va duce la diminuarea cheltuielilor bugetare cu 0,8% din produsul intern brut (PIB) in 2010.
Secretarul de stat in ministerul Muncii, Valentin Mocanu, declara duminica pentru NewsIn ca salariile a cel putin 100.000 de bugetari ar urma sa creasca anul viitor, ca urmare a majorarii salariului minim pe economie. "Odata cu majorarea salariului minim, salariile aflate sub noua valoare in grila vor... mai mult
Miercuri, 19 August 2009, ora 12:23