Directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, a fixat sfarsitul anului 2019 ca termen de finalizare a lucrarilor la gazoductul Turkish Stream, data la care Rusia vrea sa suspende si tranzitul de gaze catre Europa prin gazoductele de pe teritoriul Ucrainei.
Gazprom intentioneaza ca, in a doua jumatate a anului acesta, sa treaca la instalarea conductelor pe fundul Marii Negre si sa demareze lucrarile la tronsonul care va inainta pe teritoriul Turciei, anunta Hurriyet Daily News.
"Am creat toate conditiile pentru a putea inainta cu tronsonul pe fundul marii. Lucrarile de foraj pentru realizarea primei sectiuni a microtunelului de pe tarmul rusesc sunt gata, iar a doua parte este finalizata in proportie de 98,5%.
In Consiliul Director al Gazprom am luat decizia de a deschide o subsidiara a Stream Transport in Instanbul pentru a se ocupa de implementarea si coordonarea lucrarilor de pe teritoriul Turciei", a explicat Miller.
Turkish Stream va avea doua tronsoane de transport cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi fiecare, dirijarea transportului de gaze catre sudul Europei prin Turcia urmand sa reduca volumul de gaze transportate prin Ucraina si, implicit, redeventa pe care Rusia o plateste Kievului.
Rusia a anuntat ca doreste sa suspende transportul de gaze pe teritoriul Ucrainei incepand cu 2019, ca urmare a relatiilor tensionate existente intre cele doua tari dupa declansarea crizei din estul Ucrainei si anexarea Crimeei. mai mult
Joi, 30 Martie 2017, ora 13:44
Turcia a ratificat, marti, proiectul de constructie a gazoductului Turkish Stream, ce va lega Rusia de tara condusa de Recep Erdogan, ocolind astfel Ucraina, cu care nu mai are cele mai bune relatii.
E un prim pas catre o victorie a lui Vladimir Putin in fata vecinilor din vest, caci liderul de la Kremlin cauta de mult timp sa-i boicoteze pe plan energetic.
Actul a fost semnat de liderul de la Ankara si publicat in Monitorul Oficial, informeaza Ukraine Today.
Tara lui Vladimir Putin va construi doua conducte pe sub Marea Neagra, cu o capacitate de 15,75 de miliarde de metri cubi fiecare, iar resursele vor alimenta atat Turcia, cat si alte tari europene.
Proiectul ar urma sa fie demarat in 2018.
Turkish Stream va ocoli Ucraina, care in prezent e principala ruta de livrare a gazelor rusesti catre Europa. Rusia vrea sa ...citeste mai departe despre "Erdogan a semnat pentru Turkish Stream: De ce se bucura rusii si cum va fi lovita financiar Ucraina" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Decembrie 2016, ora 17:42
Vizita lui Vladimir Putin la Istanbul, prilejuita de cel de-al 23-lea Congres Mondial al Energiei, ii da sansa liderului de la Kremlin de a se intalni cu omologul sau turc, Recep Erdogan, pentru a perfecta detaliile finale ale colaborarii in vederea construirii gazoductului Turkish Stream.
Gazoductul care va strabate Marea Neagra a fost anuntat ca varianta inlocuitoare a proiectului South Stream in decembrie 2014, dar a fost blocat apoi ca urmare a neintelegerilor survenite intre Moscova si Ankara. Acum insa, momentul se arata prielnic pentru semnarea acordului, crede ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, citat de Hurriyet Daily News.
Dupa cum dicteaza Moscova
Putin si Erdogan au stabilit sa se intalneasca, alaturi de ministrii Energiei din ambele state, pentru a perfecta detaliile finale ale acordului ruso-turc privind construirea gazoductului care va inainta pana la granita cu UE.
"Proiectul se afla intr-un stadiu avansat al discutiilor interguvernamentale. Facem eforturi sa aducem la zi toate procedurile necesare pentru semnarea acordului. Cred ca exista sansa ca acesta sa fie semnat pe 10 octombrie", a declarat ministrul Novak.
Memorandumul care a deschis calea proiectului ruso-turc a fost semnat in 2014 intre Gazprom si Botas, compania de distributie a gazelor naturale din Turcia.
Turkish Stream trebuia sa fie deja intr-un stadiu avansat al constructiei, daca negocierile asupra pretului gazelor livrate in Turcia si incidentul in care aviatia... mai mult
Luni, 10 Octombrie 2016, ora 17:02
Moscova anunta ca este pe punctul de a bloca si proiectul gazoductului Turkish Stream, pe langa alte masuri de impunere a unui set de sanctiuni economice in relatia cu Turcia.
Anuntul a fost facut de ministrul Energiei Alexander Novak, dupa ce premierul Dimitry Medvedev a cerut membrilor guvernului sa vina cu propuneri pe pachetul de masuri economice speciale, anunta agentia TASS.
Stop si de la capat
"Deocamdata nu exista nicio solutie concreta. Aceste propuneri vor fi inaintate in curand si apoi vom vedea ce decizii vor fi aprobate de guvern ca parte a acestei legi", a anuntat ministrul rus al Energiei.
Tensiunile ivite intre Moscova si Ankara, dupa ce aviatia turca a doborat un avion militar rusesc, au dus la impunerea unor sanctiuni comerciale dictate de Rusia in relatia cu Turcia.
Proiectul Turkish Stream a fost perfectat intre companiile Gazprom (Rusia) si Botas Petroleum Pipeline Corporation (Turcia) in decembrie 2014, gazoductul fiind conceput sa transporte 63 de miliarde metri cubi de gaz prin Marea Neagra si pe teritoriul Turciei, pana la granite cu UE.
De la semnarea parteneriatului intre cele doua companii energetice si pana in prezent, proiectul Turkish Stream s-a izbit de o serie de piedici reprezentate de pretul negociat pentru livrarile de gaze pe piata din Turcia, ca si de dificultatile financiare intampinate de Gazprom.
Turkish Stream a fost conceput ca o varianta de inlocuire a proiectului South Stream pe care Rusia urma sa il... mai mult
Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 10:40
Gazprom, marioneta preferata de presedintele rus Vladimir Putin in relatiile cu marile piete de energie, face o noua tumba din apele Bosforului catre cele ale Marii Baltice pentru a descalci o situatie complicata in exporturile de energie ale Rusiei.
Proiectul gazoductului Turkish Stream pare sa fi fost sacrificat de dragul ambitiilor manifestate de Moscova in razboiul din Siria, asa ca Putin isi indreapta atentia spre un alt mare client dependent de gazele rusesti: Germania, noteaza portalul Bloomberg.
Tensiuni Moscova-Ankara
Cu doar o saptamana in urma, pe fondul recentei interventii militare a Moscovei in razboiul civil din Siria, Gazprom, compania de export gaze a Rusiei a anuntat ca va reduce la jumatate dimensiunile gazoductului care urma sa traverseze Turcia pana la granita cu UE.
Doar cateva zile mai tarziu, escaladarea tensiunilor dintre Ankara si Moscova l-au facut pe presedintele Recep Erdogan sa avertizeze Rusia ca programele de cooperare energetica sunt periclitate de violarea spatiului aerian al Turciei de aeronavele militare rusesti.
Situatia difera mult fata de cea din decembrie 2014, cand Putin anunta la Ankara ca Turkish Stream va inlocui proiectul South Stream dezvoltat impreuna cu partenerii din UE.
Planul de atunci al liderului de la Kremlin era sa foloseasca Turcia pentru a transmite in continuare gaze naturale catre Uniunea Europeana fara a mai tranzita teritoriul Ucrainei si fara a se supune legislatiei anti-monopol de pe piata... mai mult
Marti, 13 Octombrie 2015, ora 16:09
Constructia gazoductului Turkish Stream ar putea fi amanata pana in 2016, ca urmare a crizei politice de la Ankara.
Anuntul a fost facut de presedintele Gazprom, Alexei Miller, dupa ce compania din Rusia anuntase ca va construi pentru moment doar tronsonul de furnizare a gazelor pentru piata din Turcia, relateaza cotidianul Hurriyet Daily News.
Lipsa unui acord guvernamental intre Moscova si Ankara pe proiectul gazoductului Turkish Stream tine in continuare blocata investitia prin care Gazprom planuia sa intre pe piata de energie din sudul Europei.
Inalti oficiali de la Ankara au confirmat ca intre cele doua state nu se inregistreaza progrese facute in acest proiect.
"Nu putem sa mergem inainte cu negocierile in acest moment. Rusia a lasat negocierea pretului intre Gazprom si operatorul local BOTAS ca o conditie necesara inaintea semnarii acordului guvernamental.
Si noi am vazut acest lucru ca pe un punct preliminar. Cum alegerile din iunie nu au adus un nou guvern in fruntea Turciei, discutiile au fost inghetate. Nu s-a renuntat la proiect, doar a fost inghetat", afirma Sefa Sadik Aytekin, un secretar de stat din Ministerul Energiei de la Ankara.
Aytekin afirma ca pretentiile turcilor in privinta discountului acordat de Gazprom la pretul gazelor naturale au crescut de la 6% la 10,25%.
"Unele prevederi ale acordului am fi vrut sa le negociem separat", a mai spus secretarul de stat turc in cadrul unui forum pe teme energetice din capitala Turciei.
La... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 18:00
Sistarea livrarilor de gaze naturale in Ucraina si blocajul inregistrat in derularea proiectului gazoductului Turkish Stream le dau batai de cap oficialilor de la Moscova, care parca incearca sa linisteasca unul dintre marii consumatori: Uniunea Europeana.
Ministrul Energiei din Rusia, Alexander Novak, a iesit recent intr-un interviu acordat presei germane pentru a calma spiritele intr-o Europa inca dependenta de gazul rusesc.
"Vom adauga noi retele de transport gaze pentru a alimenta Europa", a declarat oficialul rus, citat de agentia TASS.
"Rusia a vazut mereu Europa ca pe un partener strategic, in special in domeniul energiei. Am fost intotdeauna un furnizor de incredere pentru energia consumata in Uniunea Europeana.
Vom largi aceasta cooperare cu adaugarea unor noi retele de transport gaz", a declarat Novak pentru cotidianul german Handelsblatt, facand referire la construirea a doua noi conducte pe traseul North Stream din Marea Baltica.
"Nu am avut niciodata intentia de a abandona livrarile de gaze naturale in Europa", a mai spus ministrul rus al Energiei.
Conform unei informatii lansate de agentia TASS, Gazprom ar putea dubla capacitatea de gaze naturale livrate Europei prin adaugarea a doua noi conducte pe culoarul din Marea Baltica, capacitatea acestora fiind de 55 miliarde mc gaze/an.
La jumatatea lunii trecute, Gazprom, E.On, Shell si OMV au semnat un memorandum de cooperare in realizarea infrastructurii de transport gaze din Rusia catre UE... mai mult
Joi, 02 Iulie 2015, ora 12:51
Diplomatii americani sustin ca au reusit sa ii convinga pe guvernantii greci sa devina parte a proiectului de alimentare cu gaze a Europei prin gazoductul catre Marea Caspica, in locul variantei oferite de rusi cu proiectul Turkish Stream.
Washingtonul l-a avut ca emisar la Atena pe atasatul special Amos Hochstein pentru a purta discutii cu oficialii eleni.
"Turkish Stream nu exista. Nu exista un consortiu care sa il construiasca, nu exista un acord pentru construirea lui. Grecia ar trebui sa se concentreze pe varianta proiectului Trans-Adriatic pentru care si-a dat acordul", au fost argumentele lui Hochstein, dupa cum relateaza Business Insider.
Tsipras, intre ciocan si nicovala
Grecia este disperata sa obtina un pret avantajos la gaze naturale si sa aiba acces la o sursa directa de alimentare. Este si lucrul pe care mizeaza atat rusii, cat si americanii in jocul geostrategic desfasurat in jurul elenilor.
Putin i-a prezentat premierului Alexis Tsipras avantajele proiectului Turkish Stream inca de la vizita oficialului elen la Moscova de luna trecuta, iar la mijlocul saptamanii trecute a reluat negocierile prin intermediul telefonului.
Turkish Stream este varianta prin care Gazprom vrea sa evite tranzitarea Ucrainei incepand cu 2019.
Noul gazoduct este conceput sa traverseze Turcia pana la granita cu Grecia, Moscova avand nevoie doar de acordul Atenei pentru a isi asigura locul pe piata europeana de energie.
Cam in acelasi timp in care Putin se... mai mult
Miercuri, 13 Mai 2015, ora 14:01
Relatia Turciei cu Moscova se schimba vazand cu ochii. O criza economica interna, preturile scazute pe piata de energie si limitarea dependentei Europei de gazul rusesc au facut ca Rusia sa se clatine brusc pe picioare.
Nu in ultimul rand, conflictul din Ucraina, in care Rusia joaca un rol activ, ii face pe turci sa profite de aceasta situatie.
Pe fondul slabiciunilor economice ale Rusiei si al tensiunilor din Ucraina, liderii turci isi fac tot mai mult simtita prezenta in regiune, intr-un mod care schimba si relatiile de pana acum cu Moscova.
Aceasta situatie ar putea face ca Ankara sa aiba un punct de vedere hotarator in desfasurarea conflictelor din Caucaz si Ucraina.
Aceasta si pentru ca Turcia incepe sa se implice din ce in ce mai mult in noua alianta creionata de Washington in Europa Centrala si de Est, arata o recenta analiza Stratfor.
Conflicte istorice
De-a lungul secolelor, pozitiile ocupate pe maulul Marii Negre de catre cele doua state i-au transformat pe rusi si pe otomani in adversari istorici.
In ultimele patru secole, cele doua tari au purtat nu mai putin de 12 razboaie pentru obtinerea unei pozitii dominante din Caucaz pana in Crimeea.
De la mijlocul secolului trecut, intrarea Turciei in NATO a transformat tara intr-o piesa de rezistenta a vesticilor in timpul Razboiului Rece.
In ultimul deceniu insa, Turcia si-a gasit o strategie politico-economica proprie, separata de cea a Statelor Unite.
Acest lucru nu a eliminat insa si... mai mult
Joi, 16 Aprilie 2015, ora 10:56