Gazoductul care urmeaza sa lege Rusia de Turcia pe sub Marea Neagra a inaintat cu 50 de kilometri intr-o luna, conform unei declaratii facute de oficialii de la Moscova.
Prezent la World Petroleum Congress, ministrul adjunct al Energiei din Rusia, Anton Inyutsyn, a anuntat primele progrese facute in constructia primului tronson ce urmeaza sa strabata apele Marii Negre, relateaza Daily Sabbah.
Constructia TurkStream a debutat in luna iunie, rusii tragand sperante sa deschida robinetul livrarilor de gaze catre Turcia si flancul sudiac al UE in cursul anului 2019.
Gazoductul urmeaza sa se ramifice de pe teritoriul Turciei catre Grecia si alte state in regiune, nefiind exclusa nici extinderea retelei catre tarmul italian.
Primul tronson va fi destinat livrarilor de gaze catre piata din Turcia, in vreme ce al doilea va reprezenta varianta pusa la dispozitia tarilor din sudul si sud-estul Europei.
Capacitatea totala a gazoductului este de 31,5 miliarde mc de gaze pe an, distribuita in mod egal pe cele doua tronsoane.
Zilele trecute, Vladimir Putin s-a deplasat la bordul vasului de lansare a conductelor in Marea Neagra, Pioneering Spirit, pentru a inspecta ritmul de lucru. De pe vas, presedintele Rusiei s-a intretinut la telefon cu omologul sau de la Ankara pentru a-i transmite concluziile sale in privinta executiei proiectului.
TurkStream este unul din cele doua proiecte majore ale Rusiei de a aborda in forta piata europeana de energie, un alt gazoduct, Nord... mai mult
Joi, 13 Iulie 2017, ora 06:14
1Compania ruseasca Gazprom a anuntat duminica inceperea lucrarilor de construire a gazoductului TurkStream, ce va lega Rusia de Turcia prin Marea Neagra, un proiect simbolic pentru reconcilierea dintre cele doua tari si care este considerat la Moscova unul de perspectiva pentru aprovizionarea Uniunii Europene cu gaze rusesti.
"Constructia gazoductului TurkStream a inceput in Marea Neagra, aproape de coastele rusesti (...) Realizarea proiectului se desfasoara conform planului si consumatorii nostri turci si europeni vor avea pana la sfarsitul anului 2019 o noua ruta sigura pentru importul gazului rusesc", a mentionat intr-un comunicat directorul general al Gazprom, Alexei Miller, citat de AFP.
Acest proiect energetic a fost anuntat la sfarsitul anului 2014, cand in plina criza ucraineana s-a luat decizia abandonarii proiectului South Stream, gazoduct care ar fi legat, tot prin Marea Neagra, Rusia de Bulgaria, de unde s-ar fi separat in doua conducte catre Austria si Italia, dar initiativa a fost blocata de Uniunea Europeana.
Demararea proiectului TurkStream a fost insa amanata de criza survenita in relatiile ruso-turce, dupa ce in noiembrie 2015 un avion militar rus a fost doborat la frontiera siriano-turca.
Citeste si Gazoductul Nord Stream 2, ce leaga Rusia de Germania, e elefantul din camera UE
Dar presedintii rus si turc, Vladimir Putin si Recep Tayyip Erdogan, au confirmat miercuri dupa intrevederea avuta la Soci ca tarile lor si-au normalizat complet... mai mult
Duminica, 07 Mai 2017, ora 22:35
Rusia si Turcia au reluat discutiile despre constructia a doua conducte de gaze in cadrul proiectului Turkish Stream, a declarat, vineri, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak.
"Turcia este interesata in livrarea directa de gaze naturale, ocolind alte tari de tranzit. In acest sens, cel putin una dintre liniile Turkish Stream este dedicata consumatorilor din Turcia.
Cea de a doua va viza tarile din Europa de Sud-Vest. Si ea poate fi amplasata pe fundul Marii Negre, in apele teritoriale ale Turciei", a declarat Alexander Novak, intr-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya-24.
In luna decembrie 2014, Rusia a anuntat ca renunta la proiectul gazoductului South Stream ...citeste mai departe despre "Rusia si Turcia isi consolideaza prietenia: Au reluat discutiile despre gazoductul Turkish Stream" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 29 Iulie 2016, ora 16:24
Gazprom a renuntat pentru moment la planurile marete pentru proiectul prin care urma sa distribuie gaze naturale in partea sudica a Europei.
Directorul general adjunct al companiei din Rusia, Alexander Medvedev, a anuntat ca gazoductul Turkish Stream va fi realizat pe un singur picior, reprezentand doar tronsonul de distributie al gazelor pentru piata din Turcia, anunta agentia bulgara Novinite.
"Am stabilit de comun acord cu partea turca sa realizam pentru inceput doar tronsonul nr. 1, urmand ca ulterior sa ne concentram si asupra celorlalte tronsoane", a declarat Mevedev, insistand pe ideea ca Moscova nu a renuntat sa extinda reteaua pana la limita cu Grecia.
"Daca cineva crede ca Turcia a renuntat sa ne dea dreptul sa continuam traversarea teritoriului cu celelalte tronsoane, atunci se insala", a mai spus directorul adjunct al Gazprom.
Conform spuselor lui Medvedev, in final, numarul fix de tronsoane care vor traversa teritoriul Turciei pana la granita cu UE va fi stabilit in functie de cererea de energie de pe piata europeana.
Anuntul reprezentantilor Gazprom vine dupa luni in sir de negocieri intre Moscova si Ankara si dupa destule incertitudini privind sansele de construire a gazoductului Turkish Stream.
Acesta ar fi urmat sa inlocuiasca proiectul South Stream, denuntat de presedintele Vladimir Putin in urma unor conflicte cu reprezentantii CE privind dreptul de a opera si de a distribui gaze in acelasi timp pe portiunea gazoductului aflata pe... mai mult
Luni, 07 Septembrie 2015, ora 18:02
Moscova a reluat diligentele pentru semnarea rapida a unui acord inter-guvernamental cu Turcia in vederea construirii gazoductului Turkish Stream.
La sfarsitul saptamanii trecute, ministrul Energiei Alexander Novak a expediat noi acte oficiale catre guvernul de la Ankara, introducand in datele proiectului si costurile estimate pentru gazoductul care va traversa Turcia pana la granita cu UE, informeaza agentia TASS.
Pretul corect
Expertii Gazprom au apreciat ca finantarea necesara pentru realizarea celor 4 magistrale de transport ale gazoductului Turkish Stream se ridica la 11,4 miliarde de euro.
Prima linie, care va deservi exclusiv piata din Turcia ar urma sa coste 4,3 miliarde de euro, conform declaratiei unui oficial al companiei.
Potrivit acestuia, a fost depasita faza de proiectare a celor patru tronsoane de transport, inaintandu-se spre cea de incredintare a constructiei lor.
Guvernul de la Moscova a inaintat oficialilor de la Ankara doua oferte legate de semnarea acordului interguvernamental necesar in vederea demararii proiectului.
"Am trimis doua oferte, una cuprinzand datele tehnice si costurile primei magistrale, alta referitoare la intregul proiect Turkish Stream. In acest moment sunt supuse analizei expertilor turci", a precizat ministrul Alexander Novak.
La mana turcilor
Novak a recunoscut ca mingea este acum in terenul guvernului de la Ankara, de decizia acestora depinzand soarta gazoductului care ar urma sa lege Rusia de sudul... mai mult
Marti, 11 August 2015, ora 10:23
South Stream Transport BV, subsidiara Gazprom, a reziliat contractul incheiat cu constructorul italian Saipem pentru constructia primului tronson submarin al gazoductului Turkish Stream.
Agentia rusa Interfax mentioneaza ca, in nota de reziliere transmisa companiei italiene, oficialii South Stream Transport au reclamat mai multe deficiente in implementarea proiectului, anunta agentia Novinite.
Intr-o declaratie de presa, reprezentantii South Stream Transport au anuntat ca vor continua sa poarte discutii cu diversi constructori pentru a selecta oferta cea mai convenabila in implementarea proiectului.
Estimarile preliminare facute de Gazprom arata ca primul tronson al gazoductului Turkish Stream ar urma sa coste 3,3 miliarde de euro.
In acest timp, Moscova si Ankara nu au reusit sa cada de acord asupra conditiilor in care se va derula proiectul comun de alimentare cu energie a pietei din Turcia si a a flancului sudic al UE.
Turkish Stream a fost initiat ca urmare a denuntarii de catre presedintele Putin a proiectului comun Rusia-UE, South Stream.
Noul gazoduct ar urma sa traverseze Turcia pentru a distribui gaze catre UE printr-un terminal de la granite turco-elena. mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 14:51
Gazoductul Turkish Stream, prin care Rusia intentioneaza sa livreze in viitor gaze naturale catre Uniunea Europeana, prinde contur pe masura ce o parte dintre tarile din sud-estul Europei anunta sustinerea proiectului.
Intalnirea de miercuri, de la Budapesta, dintre reprezentantii guvernelor din Turcia, Grecia, Serbia, Ungaria si Macedonia dus la stabilirea unui acord pentru sustinere proiectului, anunta agentia de presa Sputnik.
Austria, tentata de oferta
Ministrii de externe ai celor cinci state au convenit ca guvernele lor sa participe in cadrul proiectului Turkish Stream, presa rusa anuntand ca si Austria se arata interesata de aceasta oportunitate.
Rusia intentioneaza sa realizeze incepand cu 2016 un coridor de transport al gazelor naturale pe teritoriul Turciei pana la granita cu Grecia, acesta urmand sa asigure necesarul de gaze naturale al tarilor din sudul si sud-estul Europei.
Turkish Stream inlocuieste proiectul South Stream, la care Moscova a renuntat dupa ce s-a izbit de legislatia anti-monopol de pe piata de energie din Europa.
Noua varianta de transport a gazelor naturale ar urma sa asigure o cantitate anuala de 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.
Negocierile abia incep
Acordul discutat astazi la Budapesta este doar un gest politic, asocierea celor cinci state urmand sa fie stabilita in urma unor intalniri viitoare intre reprezentantii guvernelor si companiile interesate de dezvoltarea acestui proiect.
Urmatoarea... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 15:43
Nimic n-a lasat sa se intrevada, marti seara, faptul ca presedintele Vladimir Putin si gazda sa, Viktor Orban, apartin unor lumi diferite aflate in plin conflict diplomatic.
Liderul de la Kremlin a fost primit la Budapesta intr-o atmosfera total diferita de raceala cu care este privit de alti lideri europeni.
De altfel, Putin se afla la prima vizita oficiala intr-un stat din Uniunea Europeana dupa initierea sanctiunilor economice de catre UE si Statele Unite, arata agentia Reuters.
Probleme arzatoare
Cei doi lideri politici au discutat mai multe ore despre cea mai arzatoare problema a Ungariei, contractul de livrare a gazelor naturale din Rusia.
In cele din urma, piedica principala din calea semnarii unui nou contract, clauza privind plata gazului comandat dar neconsumat de unguri, pare sa fi fost depasita.
Premierul Viktor Orban sustine ca s-a ajuns la o solutie in care cantitatile de gaz neconsumate sa fie "reportate" in contractul viitor si platite doar la momentul livrarii.
Seful guvernului de la Budapesta a demonstrat ca noua intelegere negociata cu Vladimir Putin apropie si mai mult partidul de guvernamant din Ungaria de orbita Kremlinului.
"Suntem convinsi ca izolarea Rusiei de Europa nu este un lucru rational. Cine crede ca economia Europei poate fi competitiva fara cooperarea cu Rusia sau ca securitatea energetica a Europei poate exista fara resursele energetice ale Rusiei alearga dupa cai verzi pe pereti", a declarat Viktor Oban, dupa... mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 10:00
Presedintele rus Vladimir Putin a ingropat formal saptamana trecuta proiectul gazoductului South Stream de sub Marea Neagra, punand pe masa un plan propriu care prevede alimentarea cu gaze a Europei via Turcia.
Daca analistii occidentali au precizat de la bun inceput ca anuntul facut de Putin are un puternic iz de cacealma politica, mai nou a venit randul specialistilor turci sa puna la indoiala seriozitatea lui Putin.
"Este doar un show", considera Necdet Pamir, profesor de energetica in cadrul Universitatii Bilkent din Ankara.
O retea uriasa de conducte care sa traverseze Rusia si Turcia pentru a alimenta Uniunea Europeana prin Grecia este un proiect nerealist, a afirmat acesta in cadrul unui interviu luat de reporterii publicatiei Bloomberg.
Putin, captivul conjucturii politico-economice
Toate elementele care au subminat punerea in practica a proiectului Soth Stream par sa se regaseasca si in substratul politico-economical noului proiect. Cererea de gaze naturale pe piata europeana este stagnanta in acest moment si se va reduce treptat in urmatorii ani, UE nu a semne ca doreste sa reia relatiile cu Moscova pe masura ce situatia din Ucraina este mentinuta la limta conflictului deschis, iar in regiune ofertele de aprovizionare cu gaze naturale din alte zone ale globului devin din ce in ce mai atractive.
Planul Rusiei de a mari dimensiunea retelei de transport gaze naturale catre Turcia pentru a livra apoi combustibilul in Uniunea Europeana via Grecia... mai mult
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 11:26