Exploatarea miniera de la Certej, care incepuse pe baza planului de urmanism din 2010 a fost oprita, dupa ce judecatorii Curtii de Apel Oradea au respins calea extraordinara de atac initiata de Deva Gold.
"Dupa ani de lupta in instante, am reusit sa oprim un proiect care ar fi distrus toata zona Certej. Rand pe rand, instantele din Romania au invalidat planul de urbanism obtinut de Deva Gold pentru proiectul minier. Astfel, a devenit imposibila emiterea oricaror acte de autorizare a minei cu cianuri intemeiate pe acest PUZ", a declarat Roxana Pencea, reprezentant Mining Watch Romania.
Intr-un proces castigat de Mining Watch Romania, Curtea de Apel Oradea a respins pe 17 iulie cererea de revizuire inaintata de Deva Gold in legatura cu proiectul minier Certej.
Compania miniera alaturi de Consiliul Local al Comunei Certeju de Sus si Agentia pentru Protectia Mediului Timis au cerut instantei revizuirea deciziei prin care PUZ-ul pentru exploatarea minereurilor auro-argintifere si polimetalice de la Certej a fost anulat.
Anularea planului urbanistic a fost decisa in 2019, prin hotararea definitiva a Curtii de Apel Cluj.
"Instanta de fond a admis exceptia de nelegalitate a avizului de mediu si a constatat ca avizele initiale care au stat la baza emiterii avizului de mediu nr. 5/2010 nu au fost revizuite, desi era obligatorie parcurgerea unei noi proceduri de avizare fata de modificarile aduse proiectului (e.g. avizul de gospodarire a apelor). Curtea de Apel Cluj a... mai mult
Marti, 21 Iulie 2020, ora 10:51
Decizia Comisiei parlamentare speciale, de respingere a proiectului de lege pentru exploatarea miniera de la Rosia Montana, a avut efecte surprinzatoare in randul celor doua tabere de interese. Desi concluziile raportulului eliberat ingroapa definitiv legea lui Sova, dedicata canadienilor, reprezentantii RMGC au salutat decizia Comisiei, in timp ce protestatarii se declara nemultumiti de activitatea parlamentarilor.
Chiar daca, cel mai probabil, "legea lui Sova" nu va fi niciodata votata de Parlament, dupa votul de respingere a parlamentarilor din cadrul Comisiei speciale, concluziile raportului nu au pus punctul pe "i" in privinta neregulilor acestei initiative, asadar, exista un risc ridicat ca acestea sa se regaseasca in viitoarea lege care va reglementa activitatea miniera in Romania, avertizeaza protestatarii.
"In mod previzibil, comisia a preferat sa ignore problemele reale ale proiectului minier ce tin de regimul proprietatii private si de sentintele judecatoresti definitive. Raportul comisiei trateaza pe larg neregulile mai degraba de ordin organizational din trecut, semnalate la momentul respectiv de societatea civila, dar nu face referire la gravele incalcari ale Constitutiei propuse de Guvern prin aceasta lege", au declarat reprezentantii Alburnus Maior, una dintre asociatiile care au monitorizat evolutia si s-au opus proiectului canadian, in ultimii 16 ani.
Mai exact, protestatarii sunt nemultimiti ca parlamentarii nu au reusit in cele doua luni de... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 16:17
Exploatarea miniera de la Rosia Montana, un proiect care a starnit reactii fara precedent din partea societatii civile, reprezinta doar o veriga a unui plan de de investitii mai amplu al Guvernului, care pe langa aur, isi propune noi exploatari de carbune, uraniu si gaze naturale.
Guvernul a planuit sa atraga investitii de 10 miliarde de euro si sa creeze 50.000 de locuri de munca pana la finalul anului 2013, prin cadrul a cinci domenii strategice: energie, resurse minerale, agricultura, industrie si infrastructura, potrivit unui plan de investitii strategice anuntat la inceputul mandatului.
Business24 prezinta cele sase proiecte din industria extractiva, care se afla, in prezent, in atentia Guvernului, dar si contributia potentiala la redresarea economica a Romaniei.
"Romania are nevoie de exploatarea de gaze de sist, pentru ca zacamintele conventionale sunt aproape epuizate, dar si de reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, pentru dobandirea independentei energetice. Este bine ca Guvernul se ocupa sa vada cum pot fi explorate si exploatate aceste resurse naturale de care dispunem si care au capacitatea sa repuna Romania pe harta mondiala a energiei", a declarat consultantul in domeniul energiei, Ionut Purica.
Pe de alta parte, analistul economic Mircea Cosea trage un semnal de alarma cu privire la planurile Guvernului de a utiliza aceste resurse naturale.
"Ceea ce face Guvernul in prezent este un atentat la viitorul economic al Romaniei deoarece el nu are in... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 08:12
Reducerea nivelului de cianura in lacul de acumulare al exploatarii miniere a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), solicitata de Guvern, ar costa compania "mai multe zeci de milioane de dolari", a declarat, vicepresedintele pentru Mediu al RMGC, Horea Avram, precizeaza Mediafax.Proiectul minier de la Rosia Montana, la care compania canadiana Gabriel Resources are o participatie de peste 80%, se afla in centrul unei controverse, noteaza AFP, inclusiv din cauza ca intentioneaza sa folosesca cianura in procesul de extragere a aurului. Statul roman detine restul actiunilor prin intermediul Minvest Deva.Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a cerut in luna august reducerea nivelului de concentrare de cianura in lacul de acumulare a reziduurilor."Investitorul a propus o concentratie de cianuri de 5 ppm (5 miligrame pe litru - n.r.) Este la jumatate fata de maximul admis, conform asa-numitului «best practices» la nivel european, care este de 10 ppm. Cu toate ca este la jumatate, eu nu am fost de acord, asa ca le-am cerut s-o scada. O sa vedem la ce varianta ajungem", a afirmat atunci intr-o conferinta de presa Borbely.Presedintele Traian Basescu a declarat la mijlocul lunii septembrie, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV, ca ii va invita pe investitorii de la exploatatia aurifera sa fie primii care beau apa din iazul de la Rosia Montana, pentru a demonstra ca apa nu este poluata cu cianuri.La inceputul lunii septembrie, directorul tehnic al RMGC, Cecilia... mai mult
Luni, 26 Septembrie 2011, ora 15:57
Romania are rezerve de aproximativ 700 de tone de aur si 2.000 de tone de argint, conform datelor primite de la companiile din domeniu, conform NewsIn."Rezervele totale de aur ale tarii sunt informatii clasificate, dar sunt companii care au facut publice zacamintele unde au licente. Astfel, sunt 700 tone de aur si 2.000 de tone de argint. Sunt zacamintele Rosia Poienii, Rosia Montana, Certej si Baita Craciunesti", a precizat Patruti.
Premierul Emil Boc a afirmat recent, la TVR1, ca Romania practica o redeventa scazuta la aur, fata de Europa, si a adaugat ca Guvernul pregateste un proiect de majorare a acesteia.
"La nivel economic trebuie reevaluat acest contract (cu Rosia Montana - n.r.) din perspectiva redeventelor pentru aur care sunt in Europa.
Eu cred ca Romania are o redeventa scazuta inca in raport cu ceea ce se poate in comparatie si cu celelalte state din Europa. Acum este 4% redeventa la aur.
Eu cred ca redeventa poate fi majorata (…) Ministerul Economiei a si publicat, din cate am inteles, pe site contractul Rosia Montana asa cum a existat o solicitare in societatea romaneasca", a spus Boc.
"Vom avea in Guvern cat de repede un proiect de majorare a redeventelor, inclusiv pentru aur", a anuntat Boc.
Traian Basescu le-a spus duminica trecuta tinerilor pedelisti ca in privinta exploatarii aurului avem, printr-un procent de 4%, cea mai mare redeventa din Europa.
"Redeventele trebuiesc marite, spre exemplu la aur 4% va pot spune ca avem cea mai mare... mai mult
Joi, 08 Septembrie 2011, ora 16:28
Presedintele Traian Basescu a sustinut, luni, la Rosia Montana, ca "este obligatoriu de renegociat" contractul pentru exploatarea miniera din localitate, dar ca nu este problema sa, iar statul are si alte parghii, pentru ca "redeventa e in lege, nu in contract".Intrebat daca trebuie renegociat contractul pentru exploatarea de la Rosia Montana, Traian Basescu a raspuns: "Este obligatoriu de renegociat, dar nu e problema mea. Cred ca trebuie renegociat, daca nu statul are alte parghii. Sa fiti siguri de asta, ca redeventa e in lege, nu in contract".
Presedintele Traian Basescu a declarat, in urma cu o saptamana, la TVR, ca proiectul Rosia Montana trebuie sa inceapa, mentionand ca statul are nevoie de aur pentru a-l duce in rezervele BNR, care trebuie sa ajunga la 200 de tone.
Basescu declara, recent, la Sulina, ca proiectul de la Rosia Montana "trebuie facut", pentru ca Romania are nevoie de acesta, "dar cu conditia sa fie renegociata partajarea beneficiilor", seful statului adaugand ca acest proiect nu poate fi pornit fara avizul Comisiei Europene.
El mai spunea ca Guvernul "trebuie sa aiba curajul" sa le spuna romanilor ca acest proiect trebuie facut.
Premierul Emil Boc reafirma, vinerea trecuta, ca nu este un "fan" al proiectului Rosia Montana si ca prevederile contractului, nefavorabile statului roman, ar trebui "revazute", subliniind totodata ca asteapta specialistii sa ii spun daca este nevoie de acordul CE pentru demararea proiectului.
Rosia Montana Gold... mai mult
Luni, 29 August 2011, ora 16:26