Summit-ul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) a consemnat o noua dezvoltare a relatilor dintre Moscova si New Delhi. In schimbul unei comenzi pentru inca opt centrale nuclare, rusii au acceptat sa-i implice pe expertii indieni in proiecte similare derulate in alte tari.
Cooperarea vizeaza domeniile ce tin de extragerea uraniului natural, producerea combustibilului nuclear si reciclarea deseurilor rezultate din centralele atomo-electrice.
In schimb, agentia rusa Rosatom va construi 20 de reactoare nucleare in India, fata de cele 12 negociate anterior, anunta The Indian Express.
Avantaj India
Din punctul de vedere al indienilor, colaborarea cu Rosatom este benefica pentru fizicienii implicati in proiectele privind energia nucleara din India.
Compania din Rusia are in lucru 29 de reactoare, aflate in diverse faze de executie, in mai multe state de pe glob. In acest moment, Rosatom este si cea mai activa companie de pe glob din domeniul energiei nucleare.
Corporatia detinuta de statul rus are proiecte in derulare in India, Finlanda, Turcia, Ungaria, Iordania, Egipt, Iran si Argentina.
Rusii au motivat oferta sustinand ca vor sa marcheze un nou start pe piata energiei nucleare din India, Moscova descriind proiectul comun ca "o forma de cooperare cu beneficii mutuale pe termen lung".
Negociere rapida
Premierul indian Narendra Modi si Vladimir Putin au batut palma pe noua intelegere in cadrul unei intrevederi de doar 90 de minute,... mai mult
Luni, 13 Iulie 2015, ora 16:29
Moscova nu s-a sfiit niciodata sa se foloseasca de companiile de stat pentru atingerea scopurilor in politica externa a tarii.
Rafuielile politice duse de Vladimir Putin cu Belarusul sau Ucraina, condimentate cu taierea alimentarii cu gaze naturale, au lasat de cateva ori inclusiv parti intregi din Europa in frig.
Dar alte arme, care pot spori considerabil influenta politica a Rusiei, au fost pana acum ignorate de catre analisti.
Recenta dezvaluire a tentativelor Rusiei de a cumpara resursele de uraniu de pe glob ar putea schimba acest lucru.
Rosatom, compania de energie nucleara detinuta de statul rus, intretine o activitate prolifica pe toate meridianele, detinand recordul mondial de contracte de construire a centralelor nucleare la nivel international: 29 la numar, informeaza Reuters.
Numarul reactoarelor raspandite de Rosatom in aproape 20 de tari depaseste rezultatele americanilor de la Westinghouse sau pe cele ale companiei de stat franceze Areva, care nu a mai vandut un reactor nuclear din 2007.
Spre deosebire de proiectele de livrare a gazului natural sau a petrolului, care au o arie regionala de aplicabilitate, Kremlinul a sesizat in urma cu 10-15 ani ca centralele nucleare construite de Rosatom pot fi amplasate oriunde in lume, oferind si oportunitati de desfasurare a unor jocuri politico-economice la scara globala.
Putin, globe-trotter atomic
Numarul si pozitia geografica a tarilor care au incheiat cu Rusia acorduri de dezvoltare a... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2015, ora 17:14