Comparativ cu bugetul initial aprobat, proiectul de rectificare mentine soldul bugetar proiectat la nivelul nominal de 13 miliarde lei, inscriindu-se astfel in plafonul de deficit bugetar stabilit la inceputul anului.
Raportat la cele 700 miliarde lei previzionate ca rezultat economic pe 2015, rezulta un deficit de 1,85% din PIB.
Cu toate acestea, Consiliul Fiscal a atras atentia ca nivelul programat al cheltuielilor de personal (aproape 50 miliarde lei sau 7,1% din PIB) depaseste plafonul legal cu 1,4 miliarde lei sau 0,2% din PIB. Legea 192/2014 definea plafonul aferent cheltuielilor de personal pentru anul 2015 la 48.373,4 milioane lei, respectiv 6,8% din PIB.
Rectificarea bugetara, "binecuvantata" de Consiliul fiscal. Dar exista si unele semne de intrebare
Totodata, nivelul programat al cheltuielilor bugetului consolidat, exclusiv asistenta financiara din partea UE si a altor donatori depaseste plafonul corespunzator definit de Legea 182/2014 cu 4,9 miliarde lei sau ...citeste mai departe despre "Codul Fiscal, adevarata rectificare" pe Ziare.com mai mult
Joi, 30 Iulie 2015, ora 09:39
Impozitul pe cladiri se va calcula, conform proiectului Noului Cod fiscal, in functie de destinatia cladirii, adica rezidentiala sau nerezidentiala, se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Finantelor, remis ieri redactiei.
De asemenea, noutati vor fi si in ceea ce priveste cotele de impozitare si valoarea cladirilor la care se vor aplica respectivele cote. Aflati din acest articol toate noutatile, precum si efectele pe care le vor resimti firmele.
Noul Cod fiscal va stabili un nou sistem de impozitare al cladirilor, asa incat, impozitul pe cladiri se va calcula in functie de destinatia cladirii (rezidentiala sau nerezidentiala) si nu in functie de cine detine imbolilul (persoana fizica sau juridica), asa cum se intampla in prezent, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor, remis ieri redactiei.
Citeste mai multe despre Noul Cod fiscal: Ce impozite pe cladiri vor plati firmele pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 14:50
Proiectul noului Cod fiscal aflat acum in dezbatere publica instituie un nou sistem de calcul al impozitului pe cladiri, in functie de destinatia cladirii (rezidentiala sau nerezidentiala) si de personalitatea juridica a proprietarului, potrivit precizarilor transmise de Biroul de Presa al Ministerului Finantelor Publice (MFP).
Reglementarile propuse in proiectul de act normativ tin cont de recomandarile formulate de expertii misiunii FMI de asistenta tehnica din septembrie 2013 si de expertii Bancii Mondiale, recomandari incluse in Scrisoarea de intentie aprobata prin lege de Parlament si promulgata de presedintele Romaniei.
"Prin schimbarile aduse modalitatii de calcul a impozitului pe cladiri, Ministerul Finantelor Publice raspunde solicitarilor mediului de afaceri si recomandarilor FMI, care au sustinut introducerea unui sistem de calcul unitar pentru cladirile utilizate in scop nerezidential, de persoanele fizice si de persoanele juridice, si promoveaza un tratament corect pentru mediul de afaceri", afirma MFP.
Propuneri privind calculul impozitului pe cladire, in dezbatere publica
Astfel, in forma actuala a proiectului noului Cod fiscal aflata in dezbatere publica, sunt incluse o serie de propuneri privind calculul impozitului pe cladire. In cazul cladirilor proprietate a persoanelor fizice, pentru suprafetele cladirilor folosite in scop rezidential, precum si pentru suprafetele cladirilor-anexa, se mentine sistemul actual de stabilire a impozitul pe... mai mult
Marti, 29 Iulie 2014, ora 11:53
Proiectul de lege al Noului Cod fiscal si cel al Noului Cod de procedura fiscala au fost lansate ieri in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finantelor. Rescrierea celor doua documente vine la aproape 11 ani de la intrarea acestora in vigoare, perioada in care au suferit numeroase modificari ce au ingreunat consultarea lor.
In plus, reprezentantii MFP au anuntat de nenumarate ori ca cele doua coduri vor fi rescrise, insa acest lucru a fost amanat. Potrivit celor mai recente declaratii ale lui Dan Manolescu, codurile rescrise ar urma sa intre in vigoare in 2015.
Variantele rescrise ale Noului Cod fiscal si Noului Cod de procedura fiscala au fost lansate ieri in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finantelor.
Citeste mai multe despre Proiectele rescrise ale Noului Cod fiscal si Noului Cod de procedura fiscala, publicate de Finante pe AvocatNet.ro mai mult
Marti, 01 Iulie 2014, ora 16:41
Masura de reducere a contributiilor de asigurari sociale (CAS) cu cinci puncte procentuale la angajatori urmeaza sa fie introdusa in Codul fiscal, un proiect de lege in acest sens fiind lansat ieri in dezbatere publica de Ministerul Finantelor, pe pagina sa de internet.
Documentul prevede ca scaderea cotelor CAS, care se va aplica din octombrie, se va realiza indiferent de conditiile de munca. In plus, pentru a compensa pierderile la buget produse de aceasta masura Fiscul va intensifica controalele la persoanele fizice cu averi mari, se arata in acelasi document.
Contributia angajatorilor la sistemul public de pensii se va reduce din 1 octombrie cu cinci puncte procentuale, dupa cum a anuntat inca de saptamana trecuta prim-ministrul Victor Ponta.
Citeste mai multe despre Reducerea CAS, inclusa in Codul fiscal: se va diminua povara fiscala pe munca, dar vor spori controalele ANAF pe AvocatNet.ro mai mult
Marti, 17 Iunie 2014, ora 16:10
Regulile privind impozitul se vor schimba, ca urmare a faptului ca Ministerul Finantelor Publice a lansat recent in dezbatere publica un proiect de modificare a normelor de aplicare a Codului fiscal. Acest lucru vine in conditiile au fost introduse recent in Codul fiscal o serie de noutati.
Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal vor fi modificate, potrivit unui proiect de HG, publicat pe 8 mai pe site-MFP. Prin acest proiect vor fi introduse schimbari si completari in ceea ce priveste modul in care se aplica impozitul pe profit, impozitul pe venit si noul impozit pe constructiile speciale, cunoscut drept "taxa pe stalp".
Citeste mai multe despre Normele de aplicare a Codului fiscal vor fi modificate. Care sunt cele mai importante schimbari propuse de Finante pe AvocatNet.ro mai mult
Marti, 13 Mai 2014, ora 16:30
Municipalitatea bucuresteana va incasa, din 2014, o taxa hoteliera de 1 la suta din veniturile provenite din cazare, potrivit unui proiect de hotarare aprobat in sedinta de joi a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).
Conform expunerii de motive a proiectului care a fost in dezbatere publica pana la 22 octombrie, in conformitate cu prevederile art. 278 alin.1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, "consiliul local poate institui o taxa pentru sederea intr-o unitate de cazare, intr-o localitate asupra careia consiliul local isi exercita autoritatea".
"Taxa hoteliera se calculeaza prin aplicarea cotei stabilite la tarifele de cazare practicate in unitatile de cazare", iar "taxa hoteliera in cota de 1 % din valoarea totala a cazarii/tarifului de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului se incaseaza de persoanele juridice prin intermediul carora se realizeaza cazarea, odata cu luarea in evidenta a persoanelor cazate", potrivit art. 279 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Conform normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal, daca hotararea nu este adoptata pana la data de 31 mai a anului in curs, atunci taxa hoteliera nu se plateste in anul urmator.
In ultimii trei ani, in Bucuresti nu a fost incasata o taxa hoteliera, proiectele de hotarare cu acest obiect elaborate anual de Primaria Capitalei nefiind adoptate de CGMB.
Primarul general Sorin Oprescu declara, la sfarsitul lunii mai 2011, ca in 2010, cand taxa hoteliera era... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 16:54
Procesul de rescriere a Codului Fiscal este aproape de final, dar intrarea sa in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2014 ar crea impresia de instabilitate si lipsa de credibilitate, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP).
"Rescrierea Codului Fiscal este aproape de final. Am lansat in dezbatere, la nivelul ministerului, grupurile de lucru in ideea de a-l aplica cu 1 ianuarie 2014 sau de a-l lasa in dezbatere un timp mai indelungat, pentru a nu grabi lucrurile. Fiind un proiect de o asemenea amploare nu trebuie grabit.
In urma acestui proces de rescriere, pe langa partea de corelare a aparut si o restructurare a Codului, ceea ce s-ar putea sa-l faca, in prima instanta, un pic greoi de accesat utilizatorilor care sunt obisnuiti cu o anumita structura, asa cum avem in prezent in Codul Fiscal. Credem ca nu ar fi benefic ca acest proces sa fie facut in graba si sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2014, pentru ca ar crea, din nou, impresia de instabilitate si necredibilitate", a afirmat Manolescu.
Potrivit oficialului MFP, la ora actuala este mai benefica preluarea ideilor inaintate de mediul de afaceri, "cum ar fi solicitarea de a avea prevederi fiscale favorabile pentru societatile tip holding".
Pe de alta parte, Manolescu a precizat faptul ca o eventuala reducere a TVA in alte zone nu trebuie sa mai fie compensata cu alte masuri pentru umplerea golurilor.
"O... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 12:55
Noi dispozitii de modificare si completare a Codului Fiscal au fost lansate, recent, in dezbatere publica de Ministerul Finantelor. De aceasta data, ministerul intentioneaza sa schimbe prevederile referitoare la contributiile sociale de asigurari si la cele privind impozitul pe venit.
Ministerul Finantelor a lansat, recent in dezbatere publica, un proiect de ordonanta de urgenta prin care modifica si completeaza Codul fiscal, introducand noutati referitoare la contributiile sociale obligatorii si impozitul pe venit. In cazul in care proiectul va fi aprobat, masurile ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2014.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 14:12