Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a transmis reprezentantilor coalitiei guvernamentale "o informare" cu privire la situatia economica a Romaniei, in cadrul sedintei de miercuri, de la Palatul Victoria pe tema bugetului de stat pe 2012. Nu s-a luat, insa, nicio decizie urmand ca, dupa discutiile cu FMI, sa se stabileasca o alta intalnire a coalitiei.
La sedinta liderilor coalitiei guvernamentale a participat, pentru aproximativ 30 de minute, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, potrivit Mediafax.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ca BNR a prezentat "o informare" in sedinta coalitiei, la care a participat si ministrul de Finante, mentionand ca nu s-a luat nicio decizie si ca urmeaza ca, dupa discutiile cu FMI, sa se stabileasca o alta intalnire a coalitiei.
Intrebat ce le-a transmis reprezentantilor coalitiei guvernatorul BNR Mugur Isarescu, ministrul Mediului a precizat: "Azi (miercuri - n.r.) dimineata, la 10.00, am avut o informare de la Banca Nationala. A fost prezent si ministrul Finantelor, si coalitia".
El a precizat ca, in cadrul sedintei coalitiei, nu s-a luat nicio decizie, doar s-a facut o analiza, urmand ca, dupa discutiile care vor avea loc cu FMI, sa se stabileasca o alta intalnire la nivelul coalitiei, saptamana viitoare.
"Nu am luat nicio decizie, pentru ca discutiile avanseaza saptamana aceasta si probabil ca vom stabili o alta intalnire saptamana viitoare - dupa ce, cu FMI, vom finaliza discutiile - pentru ca va trebui cat de curand sa... mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 14:43
"Reformele din aria alocatiilor sociale a personalului bugetar ar mai putea dura inca 1-2 ani, ceea ce ar duce la intarzierea adoptarii monedei euro", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citeaza Mediafax.
"Atingerea tintei de deficit bugetar de 3% din PIB in 2012 ceruta de intrarea in ERM II este inca fezabila, dar necesita reforme mai profunde in aria alocatiilor sociale si ale ocuparii in sectorul public. Pentru a intra in ERM II trebuie progresat in aceasta directie in 2011. Dar s-ar putea sa ne ia mai mult de un an - poate doi ani - pentru a implementa aceste reforme.Astfel, intarzieri pot aparea, iar data adoptarii euro s-ar putea sa se modifice corespunzator", a spus Isarescu, potrivit unei prezentari.
Isarescu a aratat ca, inainte de criza economica, planurile erau ca Romania sa intre in ERM II in 2012 si sa adopte euro in 2015, iar in acest sens s-au facut progrese in directia reducerii inflatiei, in limitarea volatilitatii ratei de schimb, in reducerea ratelor dobanzii pe termen lung, dar recesiunea s-a reflectat in deficite bugetare mai mari.
Guvernatorul bancii centrale considera ca Romania isi va "netezi singura drumul" spre zona euro daca, in continuare, va castiga o mai mare credibilitate, va convinge autoritatile europene ca adopta masuri bune, ca dovedeste seriozitate in indeplinirea lor intocmai si ca, totodata, actioneaza concret pentru imbunatatirea mediului de afaceri.
Acesta a subliniat ca exigentele vor fi mai mari si conditiile mai aspre... mai mult
Marti, 04 Ianuarie 2011, ora 23:20