Deputatii si senatorii au votat Legea bugetului de stat cu 309 de voturi si 108 de voturi impotriva. Legea bugetului asigurarilor sociale a fost adoptata cu 310 voturi pentru si 109 impotriva.
Dispozitiile generale din proiectul de buget pentru 2013 prevad venituri de 98,182 milioane de lei si cheltuieli de 116,359 de milioane de lei. In acest caz, deficitul bugetului de stat a ajuns la 18,176 de milioane de lei.
Veniturile fiscale sunt estimate la 83,41 miliarde lei, in crestere cu 8,42% fata de 2012, incasarile din impozitul pe venit si pe profit - 20,8 miliarde lei, in urcare cu 11,18%, iar incasarile din accize - 20,87 miliarde lei, cu un plus de 8,62% fata de anul precedent, potrivit proiectului publicat pe site-ul ministerului de Finante.
Premierul Victor Ponta a declarat ca bugetul pe anul acesta va fi unul al investitiilor si ca "accentul va fi pus pe proiecte finantate din programe europene si din fonduri rambursabile". Ponta a atras atentia ca, pentru acum, finantarile de la bugetul de stat au fost clientelare si a insistat ca acest lucru se va schimba.
Buget 2013 - Ponta in fata parlamentarilor: Sustin cota unica, vom gasi alte resurse bugetare
Principalele prevederi la bugetul de stat
Bugetul Romaniei pe 2013 prevede venituri de 98,182 miliarde de lei si cheltuieli de 116,359 miliarde de lei, ceea ce rezulta intr-un deficit pentru bugetul de stat de 18,176 de miliarde de lei.
El se bazeaza pe o crestere economica de 1,6%, adica un PIB de... mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 14:09
Proiectul de buget pentru anul 2013 va fi votat joi in Parlament, in conditiile in care premierul Victor Ponta a asigurat ca documentul va fi finalizat in cadrul sedintei de Guvern de miercuri.
"Vom avea bugetul de stat si al asigurarilor sociale miercuri seara. Joi dimineata pleaca la Parlament. Parametrii principali cu privire la deficit si la cresterea economica sunt agreati cu partenerii internationali", a declarat Victor Ponta.
O delegatie comuna a Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si Comisiei Europene se afla in Romania, pana in 29 ianuarie 2013, pentru a saptea si a opta evaluare, in cadrul acordului stand-by.
Proiectul de buget se bazeaza pe o crestere economica de 2% si un deficit bugetar de 1,7% din PIB, potrivit unei versiuni a proiectului prezentata in 10 ianuarie.
Potrivit documentului, salariile nu vor creste anul acesta, vor fi facute reduceri de personal la toate ministerele, iar Executivul doreste sa inceapa impozitarea directa dupa modelul francez.
Documentul mai releva ca fiecare roman este dator cu 2.500 de euro, intrucat datoria publica se ridica la 51 de miliarde de euro. mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 10:52
Vlad Muscalu, economistul sef ING, a declarat ca proiectul de buget pentru 2013 si discursul premierului Victor Ponta nu au oferit o imagine de ansamblu, care sa clarifice reprezentantilor mediului de afaceri cum se poate iesi din situatia dificila in care se afla Romania.
"Recunosc, asteptarile mele erau relativ ridicate inainte de prezentarea proiectului de buget", a declarat pentru Business24 economistul sef al ING.
"Cred ca agentii economici, fie ei participanti la piata financiara, fie pur si simplu firme angrenate in diverse activitati, ar fi vrut sa vada, mai degraba, ce poate face noul executiv, sustinut intr-o proportie deosebita in Parlament, cu un mandat de patru ani in fata, sa iesim din situatia aceasta pe care cu totii stiam ca este dificila. Stiam asta chiar inainte de discursul zilei trecute", a spus Vlad Muscalu.
Potrivit economistului, cresterea economica de 2% anuntata de Guvern pentru 2013 este nerealista.
"Imi este greu s-o caracterizez altfel, cat timp noi avem o prognoza de 0,5%, iar riscurile sunt sa vedem o crestere chiar mai slaba", spune Vlad Muscalu.
"Cat timp vedem cheltuielile din categoria salariilor si pensiilor in crestere, stim ca va fi o cresterea economica modesta", a mai spus analistul. In opinia sa, Guvernul va trebui sa mai reduca din sumele alocate investitiilor, daca nu vor avea loc reforme structurale deosebite.
Potrivit proiectului de buget, salariile si pensiile bugetarilor vor reveni la nivelul din 2010.... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 14:53
Guvernul si-a fixat pentru acest an o tinta prudenta de crestere economica de 1,8% din PIB, dar spera intr-o varianta optimista sa atinga un avans economic de 2% din PIB, a anuntat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
El a precizat ca, pentru anul trecut, baza de crestere economica este anticipata la 0,7%.
"Pentru 2013, desi ramanem increzatori intr-o crestere economica de 2%, am plecat in constructia bugetului pe o abordare mai prudenta, de 1,8%, ca urmare nivelul PIB pentru 2013 este 629 miliarde lei. Acestea sunt datele cu care plecam la drum in modelul de baza", a spus Voinea, amintind ca Guvernul urmeaza sa discute pe aceasta tema cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.
In cazul deficitului bugetar, ministrul a aratat ca nivelul asumat este de 1,8% din PIB, conform strategiei fiscal-bugetare, dar ca in acest moment este calculat un deficit de 2,1% incluzand si suma care trebuie pusa de-o parte pentru a respecta normele europene privind plata in maximum 60 zile a facturilor din sistemul medical pentru medicamente.
Proiectul de buget pentru anul viitor a fost construit pe un PIB calculat la aproape 140 miliarde euro si un curs valutar de 4,5 lei/euro, veniturile bugetului consolidat fiind estimate la 46 miliarde euro, iar cheltuielile totale la 49 miliarde euro.
Deficitul bugetar va fi finantat in proportie egala, cu cate 1,5 miliarde euro, din surse interne si externe.
Din datele prezentate, joi, de Guvern rezulta pentru acest... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 08:37
Premierul Victor Ponta sustine ca Romania se afla pe primul loc in UE in ceea ce priveste reducerea deficitului, dar precizeaza ca statul roman va avea de platit dobanzi la credite ce depasesc 2,5 miliarde de euro, doar in 2013.
De asemenea, Ponta a mentionat, in sedinta de guvern de joi, in care a prezentat bugetul, ca fiecare roman, indiferent de varsta, este dator cu 2500 de euro, intrucat datoria publica se ridica la 51 de miliarde de euro. In acelasi timp, Ponta a facut referire si la datoriile istorice pe care le are statul roman, mentionand insa, ca anul trecut Romania nu a imprumutat nici macar un euro de la FMI.
Prim-ministrul a mai declarat ca salariile nu vor creste anul acesta, ca vor fi facute reduceri de personal la toate ministerele si ca Executivul doreste sa inceapa impozitarea directa dupa modelul francez.
Proiectul de buget se bazeaza pe o crestere economica de 2% si un deficit bugetar de 1,7% din PIB, bugetul Romaniei nu va fi cu mult diferit de cel din 2012. Totodata, bugetul va trebui verificat si de oficialii Fondului Monetar International, in timpul misiunii de evaluare ce incepe pe 15 ianuarie.
Business24 v-a prezentat in format LIVE cele mai importante declaratii ale premierului Ponta
Declaratii Daniel Chitoiu
- Romania se afla pe unul din ultimele locuri la colectare: o medie de 32 - 33% din PIB, fata de o medie de 42 - 44% din PIB in UE.
- Dorim sa incepem cu impozitarea directa, mai ales in domeniile greu de controlat... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 18:15
Premierul Romaniei, Victor Ponta, a declarat, luni, ca proiectul de buget al Romaniei pentru anul 2013 va fi prezentat joi, dupa ce va fi primit si completarile ministrilor Liviu Voinea si Daniel Chitoiu.
Discutiile cu FMI vor incepe in data de 15 ianuarie, iar Parlamentul va fi convocat pentru a vota bugetul pentru 2013 in data de 21 ianuarie.
Situatia economica a Romaniei "nu e catastrofala, dar nici foarte fericita", a declarat vineri Victor Ponta.
Potrivit premierului, bugetul va fi prezentat joi in fata mass-media, pentru ca societatea romaneasca sa stie "situatia reala in care ne aflam in acest moment".
"Vreau sa fie cel mai transparent proces de alocare si de cheltuire a banilor publici", a declarat Victor Ponta. mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 14:02
Guvernul condus de Victor Ponta discuta vineri bugetul pe anul in curs, bazat pe o crestere economica de 2% si pe un un deficit bugetar de 1,7% din PIB, fata de 2,2% din PIB anul anterior.
Prezentarea bugetului reprezinta primul pas al Executivului, inaintea negocierii lui cu delegatia FMI, care ajunge in Romania saptamana viitoare.
"Vreau sa fie cel mai transparent mod si cel mai transparent proces de alocare si de cheltuire a banilor publici si sa reflecte viziunea pe care o avem si perspectiva pe urmatorii patru ani. Pentru prima data o sa vreau sa avem in buget, reglementat, publicat, estimarile noastre si modul in care gandim finantarea, in special a proiectelor de infrastructura, pe urmatorii patru ani", a declarat, la inceputul sedintei de Guvern, premierul Victor Ponta.
Primul ministru s-a aratat optimist si a declarat ca pana la sfarsitul acestei luni vom avea bugetul dezbatut si aprobat. Mai ales ca delegatia FMI trebuie sa ajunga in tara in perioada 15 - 29 ianuarie, pentru a realiza a saptea si a opta evaluare a acordului stand by cu Romania.
"Cred, din ceea ce am discutat cu actualul ministru de Finante, ca mergem pe prognoza in jur de 2 crestere economica, insa trebuie sa vedem daca actualizam sau nu, pentru ca nu are rost sa fim mai optimisti decat e cazul. Mai bine sa fim pesimisti si sa fie mai bine. Va fi in jur de 2. Deficitul trebuie scazut in continuare pana la 1,8 - 1,7", a spus Ponta, citat de Mediafax.
Bugetarii incarca factura... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 10:05
O noua misiune a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale va ajunge in Romania in jurul datei de 10 ianuarie, pentru a discuta cu Guvernul inclusiv despre proiectul de buget pe anul viitor, a anuntat premierul Victor Ponta.
Potrivit calendarului gandit de USL, proiectul de buget pentru anul viitor va fi prezentat in aceasta saptamana si va fi dezbatut de Parlament in luna ianuarie, dupa ce va fi discutat cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a declarat, in luna septembrie, ca bugetul pentru anul viitor va fi prezentat la 15 zile dupa instalarea noului guvern, derogarea fata de termenul legal, 15 octombrie, fiind convenita cu cele trei institutii financiare internationale. mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 15:46
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca, potrivit calendarului gandit de USL, proiectul de buget pe 2013 va fi depus in 22 decembrie, el aratand ca acesta va fi dezbatut de Parlament in ianuarie.
"Conform calendarului pe care noi l-am gandit, pe 20 decembrie se depune juramantul de catre noii parlamentari, pe 21 sunt pregatit sa vin in Parlament cu structura si programul de guvernare, iar pe 22 sa depun la Parlament proiectul de buget. Insa proiectul de buget nu cred ca se va dezbate si nici nu-i bine sa dezbata parlamentarii cu gandul la plecat acasa de Craciun", a spus Ponta.
El a aratat ca este normal ca la inceputul lunii ianuarie, incepand cu 7-8-10 ianuarie, delegatia FMI, CE, BM sa fie la Bucuresti pentru a discuta bugetul pe 2013, mai ales ca va fi un buget cu o pregatire multinaula.
"Intre 10-15 ianuarie discutam cu FMI si BM si pe 15 ianuarie, daca toate aceste lucruri sunt in regula, Parlamentul este chemat in sesiune extraordinara numai si numai pentru a discuta bugetul. Conform practicii care exista si in UE, tara nu ramane fara buget, in ianurie se aloca 1/12 din bugetul anului 2012", a spus Ponta. mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 08:23