Amanarea la plata a chiriei de catre IMM-uri in baza certificatului de situatie de urgenta nu echivaleaza cu scutirea sau cu suspendarea obligatiei, intre cei trei termeni existand diferente atat din punct de vedere juridic, cat mai ales fiscal, au atras atentia specialistii Deloitte in sectorul imobiliar, in cadrul unui webinar dedicat pietei imobiliare.
Conform unei ordonante emise la inceputul starii de urgenta, IMM-urile pot, in anumite conditii, sa obtina de la Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri un certificat de situatie de urgenta, in baza caruia pot solicita amanarea la plata chiriei si la plata utilitatilor pe perioada starii de urgenta.
Atentie la posibilele efecte in lant
Specialistii Deloitte prezenti in webinar, printre care se numara Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale si Lider al Serviciilor de Consultanta pentru Sectorul Imobiliar, Deloitte Romania, Irina Dimitriu, Partener, Reff & Asociatii, si Mihnea Galgotiu-Sararu, Senior Managing Associate, Reff & Asociatii, au mai explicat ca interventia statului intr-un anumit sector, concentrata pe o anumita obligatie a uneia dintre partile contractante poate fi benefica pentru respectiva parte (in cazul de fata, anumite categorii de chiriasi) pe durata de timp prevazuta de lege, dar risca sa produca dezechilibre majore pe intreg lantul operatiunilor si jucatorilor din domeniul respectiv. De exemplu, prin amanarea platii chiriei cu doua luni, un chirias isi rezolva punctual, dar... mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2020, ora 17:57
PSD, ALDE si Pro Romania depun, la Parlament, un proiect de lege care prevede o serie de facilitati fiscale pentru persoane fizice si companii, intre care amanarea platii contributiilor sociale aferente salariilor, esalonarea acestor plati si amanarea platii utilitatilor pentru 3 luni.
"Astazi, alaturi de ALDE si PRO Romania, vom depune un proiect de lege la Parlament, cu o serie de facilitati fiscale, amanare si reesalonare de plati acordate companiilor si angajatilor acestora", a transmis, luni, PSD.
Social-democratii au precizat care sunt masurile la care se refera in proiectul de lege:
"Art. 1
(1) La cererea contribuabilului, operator economic, se amana la plata contributiile de asigurari sociale aferente veniturilor din salarii si veniturilor asimilate salariilor, asa cum sunt definite la art. 146 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru o perioada de 3 luni, incepand cu luna martie 2020.
(2) La cererea contribuabilului operator economic, plata contributiei de asigurari sociale pentru aceste 3 luni se va face esalonat, in urmatoarele 12 luni ulterioare incetarii facilitatii instituite la lit. a), in proportie de 50% din volumul total scadent.
(3) Facilitatile prevazute la alin. 1 si 2 se acorda sub conditia pastrarii valabilitatii contractelor de munca existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioada de 9 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi.
(4) Pe perioada acordarii... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 16:59