Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, joi, in timpul sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti, ca va propune o lege a achizitiilor publice, in baza amendamentelor elaborate de primari din diverse formatiuni politice, in cadrul Asociatiei Municipiilor.
Precizarile au fost facute in cadrul dezbaterilor la proiectul de hotarare privind aprobarea executiei bugetului Municipiului Bucuresti la 30 septembrie, in cadrul carora consilierul municipal PNL Catalin Deaconescu i-a reprosat primarului ca procentul de realizare a investitiilor este de doar 18%.
"Eu stiu ca este grav cand citesti executie bugetara pana in 20% - si pe mine ma sperie aceasta cifra - dar haideti impreuna sa vedem de ce avem o executie bugetara atat de redusa. Vi se pare ca eu sau colegii mei nu am muncit in doi ani? Noi am venit cu multe proiecte, am vrut sa facem foarte multe lucruri, pe care vrem sa in continuare sa le facem, dar noi nu suntem o entitate separata de restul tarii.
Noi trebuie sa ne supunem legislatiei in vigoare. Legea achizitiei este proasta in continuare si fac un anunt in premiera. Nu am uzitat pana acum, pentru ca am considerat ca nu este normal sa fortez anumite reguli pe care le-au instituit fostii primari generali, dar sunt nevoita sa apelez la dreptul pe care il am, de primar general, de a legifera, si voi propune in premiera o lege a achizitiilor publice, pe care o voi depune eu, ca primar general, pentru ca am acest drept legal", a declarat... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 08:55
Guvernul condus de Viorica Dancila a modificat substantial saptamana trecuta prevederile actelor normative cu efecte in domeniul achizitiilor publice. Totul s-a facut prin ordonanta de urgenta.
Cele mai importante modificari: doar Curtea de Conturi va fi cea care veridica modul in care sunt facute cheltuielile publice, iar cei care contesta licitatiile aferente achizitiilor publice trebuie sa depuna o cautiune de 2% din valoarea contractului.
Potrivit OUG, actul normativ a fost adoptat avand in vedere "necesitatea adoptarii unor masuri urgente pentru perfectionarea si flexibilizarea sistemului achizitiilor publice, in caz contrar existand riscul diminuarii gradului de cheltuire a fondurilor alocate, inclusiv a fondurilor europene, consecinta cea mai grava in acest caz reprezentand-o amanarea/intarzierea implementarii unor proiecte de investitii majore, cu impact social si economic la nivel national sau local".
Citeste si: Guvernul modifica azi Legea achizitiilor publice. Dancila spune ca va fi dupa model german
Ce acte normative s-au modificat
Prin Ordonanta de Urgenta au fost modificate patru legi si doua ordonante de urgenta.
- Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice;
- Legea nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale;
- Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii;
- Legea nr. 101/2016 privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor sectoriale si a... mai mult
Luni, 28 Mai 2018, ora 07:18
Senatul a aprobat, marti, proiectul de lege care elimina criteriul celui mai mic pret in licitatiile de achizitii publice si exclude achizitiile mai mici de 10.000 de lei din SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice).
Termenul de dezbatere a proiectului de lege al PSD si UDMR a fost depasit, astfel ca acesta a fost aprobat tacit. Proiectul a fost propus pentru respingere de doua ori de catre senatorii din comisia de specialitate, insa nu a mai fost votat in plen, pentru ca, intre timp, termenul legal de dezbatere a fost depasit, potrivit Profit.ro.
Astfel, initiativa e considerata adoptata si va fi trimisa Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz.
Autorii proiectului sustin ca lucrarile publice si achizitiile ar trebui sa fie facute in baza celui mai bun raport pret-calitate, pentru ca cetatenii "merita produsele cele mai bune", care nu sunt neaparat si cele mai ieftine.
Amintim ca, in luna septembrie 2017, PSD si UDMR au depus in Parlament un proiect de lege prin care licitatiile pentru achizitiile publice vor fi castigate nu de catre ofertantii care propun pretul cel mai mic, ci in baza raportului calitate-pret, care va fi stabilit de contractor.
Atunci se atragea atentia ca astfel se deschide o poarta larga firmelor de casa ale partidelor, iar exprimarea foarte vaga ar putea genera abuzuri din partea primariilor.
Amintim si ca Guvernul a modificat si completat legislatia achizitiilor publice, prin ordonanta de urgenta, in 20 decembrie... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2018, ora 15:36
PSD si UDMR au depus in Parlament un proiect de lege prin care licitatiile pentru achizitiile publice vor fi castigate de acum inainte nu de catre ofertantii care propun pretul cel mai mic, ci in baza raportului calitate-pret, care va fi stabilit de contractor.
Se deschide astfel o poarta larga firmelor de casa ale partidelor, scrie Adevarul, care arata ca proiectul a fost semnat si de parlamentarii PNL liberalii Ben-Oni Ardelean, Gavrila Ghilea si Corneliu Olar, care, teoretic, ar trebui sa faca Opozitie.
"Cel mai bun raport calitate-pret se determina pe baza unor factori de evaluare care include aspecte calitative, de mediu si sociale, in legatura cu obiectul contractului de achizitie publica", se arata in proiectul legislativ.
Exprimarea foarte vaga ar putea genera abuzuri din partea primariilor, la fel si o alta prevedere din proiect, conform careia achizitiile cu o valoare mai mica de 10.000 lei nu vor mai fi publicate in SEAP.
Citeste si:
Deputatii au cumparat 25 de masini de protocol pentru Adunarea NATO: Cat au cheltuit si cine a castigat licitatiaDirectorul Loteriei a fost demis in plin scandal legat de o licitatie de 7 milioane de euroPrimaria Alexandria isi face publicitate, pe bani grei, prin firma unui apropiat al lui DragneaLicitatia pentru sutele de noi autobuze RATB a fost anulata: Oferte retrase sau nefinalizate si contestatii ...citeste mai departe despre "PSD si UDMR slabesc legea privind achizitiile publice prin licitatii: Trei liberali... mai mult
Luni, 11 Septembrie 2017, ora 11:33