Romania nu a facut niciun progres cu privire la cadrul fiscal, stabilirea salariului minim, implementarea legii privind venitul minim de incluziune, predictibilitatea procesului de luare a deciziilor si guvernanta companiilor de stat, se arata in raportul de tara publicat miercuri de Comisia Europeana.
Pe de alta parte, tara a inregistrat progrese limitate in domeniul colectarii taxelor si respectarii obligatiilor fiscale, cresterii competentelor in domeniul educatiei, dialogului social, ingrijirii in ambulatoriu, prioritizarii investitiilor publice si achizitiilor publice, se mai precizeaza in documentul citat.
Potrivit Executivului comunitar, de la debutul semestrului european, in 2011, 59% din toate recomandarile specifice de tara adresate Romaniei au inregistrat cel putin "unele progrese", in timp ce 41% au inregistrat progrese "limitate" si chiar "niciun progres".
Pe ansamblu, Romania a facut progrese in implementarea recomandarile specifice de tara incepand din 2013, insa elanul pentru reforme pare sa se fi redus in ultimii ani. In mai multe domenii, actiunile au incetinit si chiar au fost inversate si este nevoie in continuare de eforturi pentru a atinge rezultate tangibile.
In ceea ce priveste ajustarea fiscala, Comisia subliniaza ca Romania a urmat o consolidare fiscala care i-a permis sa isi atinga obiectivul pe termen mediu in 2014 si 2015. "Cu toate acestea, incepand din 2016 autoritatile au urmat o politica fiscala expansionista care a dus la o... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 15:31
Comisarul european pentru Politica Regionala, Corina Cretu, a aprobat, vineri, noul program transfrontalier Interreg in valoare de 258,5 de milioane de euro pentru Romania si Bulgaria, obiectivul programului fiind imbunatatirea conditiilor de viata si de studiu in 15 regiuni de frontiera.
Potrivit unui comunicat remis Mediafax, programul transfrontalier Interreg, aprobat, vineri, de comisarul Corina Cretu, "va imbunatati conditiile de viata, de studiu si de munca in cele 15 regiuni de frontiera din Romania si Bulgaria, sporindu-le astfel atractivitatea atat pentru turisti, cat si pentru investitori".
Valoarea totala a investitiilor din cadrul programului se ridica la 258,5 de milioane de euro, contributia Uniunii Europene, prin Fondul european de dezvoltare regionala (FEDR), fiind de 215,7 milioane de euro.
Programul, gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, va avea cinci prioritati: o regiune bine conectata, verde, sigura, eficienta si o regiune incluziva cu mana de lucru calificata.
Cele 15 regiuni vizate de programul Interreg sunt Constanta, Calarasi, Giurgiu, Teleorman, Dolj, Mehedinti si Olt din Romania si Vidin, Montana, Vratsa, Pleven, Veliko Tarnovo, Ruse, Silistra si Dobrich din Bulgaria.
Printre rezultatele preconizate de Comisie in urma derularii programului se numara imbunatatirea navigabilitatii pe Dunare si Marea Neagra in zona transfrontaliera, crearea unui nou model de utilizare durabila a patrimoniului... mai mult
Vineri, 13 Februarie 2015, ora 14:01
Comisia Europeana a aprobat programul operational prezentat de Romania in vederea utilizarii noului Fond de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD), informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Romania va primi peste 441 de milioane de euro (la preturile actuale) in perioada 2014-2020 pentru a oferi produse alimentare persoanelor care au cea mai mare nevoie de acestea, precum si articole de uz scolar copiilor aflati in dificultate.
Finantarea UE va fi completata cu peste 75 milioane de euro din resursele nationale, informeaza Agerpres.
"Salut calduros adoptarea programului FEAD pentru Romania. Avand in vedere faptul ca, in prezent, aprovizionarea cu alimente este planificata inainte de venirea iernii, fondul va oferi un sprijin vital persoanelor care trec prin momente grele. Sunt, de asemenea, bucuroasa ca programul se concentreaza asupra copiilor vulnerabili, astfel incat oportunitatile lor de invatare sa nu fie afectate de lipsurile materiale din familie", a declarat comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitate profesionala, Marianne Thyssen.
Inceperea aprovizionarii cu alimente este prevazuta pentru aceasta iarna si, din 2015, va avea loc de doua ori pe an. Vor beneficia de ajutor persoanele asistate social, pensionarii cu pensii mici si persoanele al caror venit este sub 45% din salariul minim pe economie la nivel national.
Pachetele cu produse alimentare vor fi... mai mult
Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 15:47
Discutiile dintre presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso si presedintele Romaniei, Traian Basescu, se vor concentra asupra relatiilor UE cu Republica Moldova, dar vor viza si chestiuni precum progresele realizate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) sau aderarea la Schengen, a declarat joi, Mark Gray, purtator de cuvant al CE.
Potrivit sursei citate, Jose Manuel Barroso si Traian Basescu vor avea vineri un pranz de lucru, urmat de declaratii de presa la ora locala 13:30 (14:30 ora Romaniei).
"Discutiile se vor concentra asupra relatiilor cu Moldova, dar vor evalua si progresele realizate de Romania in cadrul MCV", a spus Mark Gray. El a adaugat ca vor fi abordate si alte chestiuni, precum libertatea de circulatie si dosarul Schengen.
Nu in ultimul rand, cei doi lideri vor discuta despre situatia economica si 'despre modul in care fondurile structurale pot ajuta cel mai bine cetatenii romani sa obtina slujbe si sa contribuie la crestere', a mai precizat purtatorul de cuvant al executivului UE.
Seful statului roman a mai efectuat o vizita la Bruxelles luna trecuta, pe 16 ianuarie, insa atunci a avut doar o intrevedere cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, din cauza programului incarcat al sefului executivului comunitar, care efectua atunci o vizita in Spania.
Pe agenda discutiilor dintre Basescu si Van Rompuy s-au aflat cu acel prilej subiecte precum aderarea Romaniei la Schengen, asocierea... mai mult
Joi, 13 Februarie 2014, ora 14:06
Atingerea tintei de deficit de catre Romania pentru anul viitor va fi dificila si este nevoie, totodata, de progrese mai rapide in cresterea ratei de absorbtie a fondurilor UE si reforma companiilor de stat, iar riscurile privind sistemul bancar trebuie monitorizate atent, apreciaza FMI. "Autoritatile sunt pe drumul cel bun pentru atingerea tintelor fiscale pentru acest an.
Totusi, indeplinirea obiectivului de deficit pentru anul urmator (de 3%, n.r.) ramane dificila.
Sunt necesare masuri mai ample pentru a asigura sustenabilitatea sectorului sanatatii.
Este nevoie, de asemenea, de progrese mai rapide pentru a imbunatati capacitatea Romaniei de absorbtie a fondurilor UE. O reforma mai ampla a companiilor de stat - impreuna cu reglementari mai bune si o politica de preturi orientata catre piata - vor fi esentiale pentru a creste eficienta economica si pentru a sustine dezvoltarea", a declarat intr-un comunicat directorul general adjunct al Fondului Monetar International (FMI), David Lipton, potrivit Mediafax.
Consiliul Director al FMI a aprobat joi a doua evaluare a noului acord, de tip preventiv, si va pune la dispozitia Romaniei inca o transa, a treia, in valoare de 495 de milioane de euro, astfel ca totalul asigurat pana in prezent, in caz de urgenta, este de 1,06 miliarde euro.
Autoritatile romane au anuntat ca nu intentioneaza sa traga fondurile disponibile, mentioneaza FMI. Lipton a afirmat ca Romania a facut progrese in cadrul noului acord si a indeplinit toate... mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 07:23
Ministrii Justitiei si cei ai Afacerilor de Interne din cadrul Uniunii Europene nu preconizeaza sa voteze asupra unei decizii de a accepta Romania si Bulgaria in spatiul Schengen, cand se vor reuni, la 24-25 februarie, a declarat raportorul PE Carlos Coelho, citat de site-ul Novinite.com, informeaza NewsIn.Prin urmare, Parlamentul European nu va trebui sa emita o pozitie privind progresele celor doua state pana la acea data, a adaugat eurodeputatul portughez.
Coelho si-a exprimat din nou dezamagirea fata de faptul ca accesul PE la rapoartele privind progresele Romaniei si Bulgariei a fost respins.
Numai raportorul a avut acces la rapoarte, dar nu a putut realiza copii sau notite, in timp ce colegii sai din comisia parlamentara de specialitate nu au putut citi documentele deloc.
Coelho si-a exprimat surprinderea si preocuparea fata de miscarea "inexplicabila" a Consiliului UE, apreciind ca obstructioneaza activitatea PE.
Eurodeputatii au cerut de altfel sa aiba mai multa influenta asupra deciziilor referitoare la Schengen.
Coelho a declarat pentru postul public bulgar de radio (BNR) ca le-a propus colegilor eurodeputati sa acorde Consiliului termen pana la 2 mai pentru a le prezenta toata documentatia privind Schengen. mai mult
Vineri, 04 Februarie 2011, ora 09:35
Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a prezentat pe 19 octombrie, la Conferinta Regionala Financiara si de Investitii pentru Sud-Estul Europei, o propunere de program economic ce ar genera o crestere economica aditionala de 11,6% pentru Romania, pana in 2015, a anuntat miercuri FIC, potrivit NewsIn."Masurile de austeritate anuntate de Guvernul roman trebuie acompaniate de masuri care sa incurajeze cresterea economica. Actualul context economic si social reprezinta o mare provocare, dar si o oportunitate pentru a actiona", a declarat Mariana Gheorghe, presedinte al FIC si CEO al Petrom, in deschiderea Mesei Rotunde dedicate Romaniei.
Reprezentantii FIC au accentuat faptul ca reluarea cresterii economice este posibila intr-un termen relativ scurt, printr-o implementare rapida a unor masuri decisive si prin lucrul impreuna cu autoritatile.
"Doar prin implementarea celor 12 masuri prioritare propuse, pana in 2015 produsul intern brut al Romaniei poate inregistra o crestere suplimentara de 11,6%, piata fortei de munca poate castiga 250.000 de noi angajati, iar veniturile bugetului pot creste cu 8,5% in comparatie cu un scenariu care nu include aceste masuri", spun reprezentantii FIC.
In acelasi timp, costurile cumulate pentru bugetul public reprezinta doar 0,7% din PIB, iar pe termen lung, impactul indirect al masurilor propuse ar putea genera o crestere economica suplimentara de 15-20% in raport cu impactul direct, mai considera ei.
Dominic Bruynseels, membru al... mai mult
Joi, 21 Octombrie 2010, ora 12:18
Ambasadorul britanic la Bucuresti, Martin Harris, a declarat, joi, ca Marea Britanie sprijina programul Romaniei cu FMI, el adaugand ca acest program trebuie sa continue si pentru ca reprezinta un semnal pozitiv transmis investitorilor straini, relateaza Mediafax."In domeniul economic, atat Marea Britanie, cat si Romania se confrunta cu provocarea relansarii economice, subiect fata de care avem o abordare similara.
Noi sprijinim programul FMI in Romania si eforturile autoritatilor de la Bucuresti de a reduce deficitul bugetar.
Guvernul de la Londra are un obiectiv similar.
In plus, consideram de ambele parti ca dezvoltarea schimburilor comerciale este esentiala pentru relansarea economica si crearea de locuri de munca", a spus ambasadorul in cursul primei conferinte de presa pe care a sustinut-o de la preluarea mandatului.
Ambasadorul a spus ca s-a intalnit cu investitori britanici si la Bucuresti, dar si la Londra.
"Consider ca ei au o perspectiva pozitiva in ceea ce priveste piata Romaniei. Este o perspectiva lunga.
Cu siguranta recesiunea este o problema pentru investitori pe termen scurt. Dar pe termen lung exista un potential mare in Romania pe care investitorii britanici il recunosc ", a explicat Martin Harris.
El a mai spus ca dezvoltarea comertului intre cele doua state va constitui o prioritate a mandatului sau.
"Este foarte important ca Romania continua sa urmeze programul FMI, ca semnal pentru investitori", a spus el.
"Noi avem si in Marea Britanie si in Romania... mai mult
Joi, 09 Septembrie 2010, ora 14:46
"Stagii pe Bune" propune plasarea studentilor facultatilor cu profil IT&C in stagii practice, desfasurate pe durata verii, in companiile din domeniul IT&C. Programul a fost lansat in ianuarie 2005, la initiativa catorva absolventi ai Facultatii de Automatica si Calculatoare din Bucuresti, si a fost o premiera pentru invatamantul tehnic din Romania.
"A 5-a editie a Stagii pe Bune se apropie mai mult ca niciodata de scopul pe care ni lam propus de la inceput pentru acest program: crearea unor sisteme de stagiatura descentralizate in facultati, in functie de nevoile fiecareia dintre ele", a declarat Bogdan Iordache, directorul proiectului."Stagii pe Bune" 2009 se afla la a 5-a editie, programul desfasurandu-se la nivel national, cu accent pe cele mai importante centre educationale IT&C din Romania: Bucuresti,Timisoara, Iasi, Cluj.Participand la "Stagii pe Bune", studentii isi completeaza activitatile practice din facultate, dobandind cunostinte tehnice, invatand sa lucreze in echipa si imbunatatindu-si abilitatile de comunicare. Companiile participante au ocazia sa cunoasca tineri talentati, care pot fi angajati dupa terminarea studiilor.In editia din 2006 au aparut companii care au sprijinit financiar programul, partenerii media, s-a extins promovarea de la o facultate, la toate facultatile IT&C din Bucuresti si Timisoara, iar site-ul proiectului a fost imbunatatit.Editia din 2007 centrele universitare Iasi si Cluj s-au adaugat pe lista oraselor unde... mai mult
Marti, 31 Martie 2009, ora 14:01