Multi edili si reprezentanti ai autoritatilor publice locale inca mai asteapta deblocarea unor axe din Programul Operational Regional(POR) fara a sti, insa, ca multe dintre ele sunt active. Business24 prezinta domeniile si axele pentru care se poate aplica pentru obtinerea de fonduri europene.
Programul Operational Regional, de care depind marile proiecte de infrastructura ale Romaniei, a fost deblocat la finalul lunii aprilie, dupa o suspendare de mai bine de sase luni.
Pe perioada suspendarii temporare a Programului Operational Regional, ministerul nu a intrerupt procesul de plata a cererilor de rambursare depuse de beneficiari. Guvernul a asigurat sumele necesare pe perioada indisponibilitatii sumelor de la Bruxelles.
Prin urmare, dupa ridicarea presuspendarii, AM POR a fost in masura sa transmita Autoritatii de Certificare si Plata din cadrul Ministerului Finantelor Publice declaratiile de cheltuieli in care au fost incluse sumele aferente cererilor de rambursare autorizate si platite de minister pe perioada suspendarii.
"Comisia Europeana a procesat parte din cererile de fonduri si ne-a virat deja suma de 142 milioane de Euro, suma mentionata si la intrebarea nr. 1.In ceea ce priveste rata platilor interne catre beneficiari, pana in prezent au fost efectuate plati in procent de 40%", au explicat pentru Business24 oficiali din cadrul MDRT.
Pana in prezent, Comisia Europeana a rambursat prin Programul Operational Regional sume in valoare de... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 14:35
Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice au nevoie de 30 de zile pentru a raspunde unei solicitari de presa privind rata de absorbtie pentru Programul Operational Regional (POR).
Nu este prima data cand o autoritate de management nu stie sa raspunda unor intrebari legate de programul operational pe care il gestioneaza.
Dupa deblocarea POSDRU, reprezentantii autoritatii de management nu au stiut sa spuna cand se pot depune dosare pentru accesarea finantarii prin acest program.
Pe 22 aprilie, Comisia Europeana a decis reluarea platilor pe patru din cele cinci axe presuspendate in cadrul Programului Operational Regional.
In aceeasi zi Business24 a solicitat autoritatii de management al POR, MADRT, raspunsul la cateva intrebari simple:
- Care este rata de absorbtie pe fiecare axa pentru care s-au deblocat fondurile (1,3,4,5)? Cate proiecte s-au depus pe fiecare axa pana in prezent?
- Care este procedura dupa deblocarea fondurilor?
- Care sunt axele pe care un beneficiar poate depune, in prezent, un proiect pentru a obtine finantare europeana prin POR?
Reprezentantii ministerului au raspuns solicitariI 12 zile mai tarziu cu o noua amanare. Or, potrivit legii 544/2001 amanarea se solicita atunci cand este nevoie de un volum foarte mare de documentare.
Raspunsul MADRT la solicitarea Business24 din 22 aprilie 2013
Potrivit reprezentantilor Ministerului Fondurilor Europene, prin intermediul celor patru axe... mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 19:00
Comisia Europeana (CE) a decis vineri reluarea platilor pentru Programul Operational Regional (POR), care a intrat aproape total in presuspendare in octombrie anul trecut, au declarat surse din cadrul Comisiei Europene (CE). Este exceptata de la aceasta decizie axa prioritara 6- "Asistenta tehnica".
Pana in prezent, CE efectua rambursari doar pentru axa prioritara 2, "Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale". Decizia de vineri permite reluarea platilor pe toate axele prioritare ale POR, cu exceptia axei prioritare 6 "Asistenta tehnica".
In octombrie 2012, CE a presuspendat integral Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) si partial Programul Operational Sectorial Transport (POS T) si POR.
Bugetul total alocat POR pentru perioada de programare 2007-2013 este de aproximativ 4,4 miliarde de euro. Finantarea de la UE reprezinta aproximativ 84% din bugetul POR, iar restul provine din fonduri nationale, cofinantare publica (14%) si cofinantare privata (2%).
Rata de absorbtie pentru POR (sume rambursate de la CE in raport cu alocarea UE 2007-2013) era, la 12 aprilie 2013, de 24,7 %, conform datelor publicate de Ministerul Fondurilor Europene. mai mult
Sambata, 20 Aprilie 2013, ora 10:03
Programul Operational Regional (POR) a atins, pana la data de 15 mai 2012, un nivel de contractare de 84,9% din bugetul alocat (2.811 proiecte contractate, in valoare de 3,16 miliarde euro FEDER) si un nivel al platilor totale de 28,6% (1,06 miliarde euro).
Programul Operational Regional continua sa fie cel mai performant program operational finantat din fonduri europene gestionat de autoritatile romane, este concluzia participantilor la sedinta Comitetului de Monitorizare al Programului Operational Regional desfasurat la Arad in perioada 24 - 25 mai 2012.
In cadrul sedintei s-a aprobat modificarea programului prin adaugarea in cadrul Axei prioritare 1 a unui nou domeniu major de interventie - Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a cladirilor. Acest lucru va permite finantarea lucrarilor de crestere a performantei energetice a locuintelor si din fonduri europene, dupa o schema de finantare care este in prezent negociata cu Comisia Europeana.
Tot in cadrul Comitetului de Monitorizare s-a discutat despre stadiul implementarii proiectelor finantate prin POR, masuri de realocare a fondurilor in unele regiuni in interiorul axelor, precum si aspecte legate de urmatorul exercitiu financiar al Uniunii Europene.
Comitetul de Monitorizare al Programului Operational Regional (CMPOR) este structura nationala de tip partenerial, fara personalitate juridica, cu rol decizional si strategic in procesul de implementare a Programului Operational Regional 2007 -... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 15:02
Guvernul va scoate din trezorerie inca 750 milioane lei pentru a acoperi si in al doilea trimestru platile aferente proiectelor din Programul Operational Regional (POR), Executivul fiind obligat sa recurga din nou la aceasta procedura, ca si in primele trei luni, din cauza epuizarii prefinantarii CE.
In vara anului trecut, in urma unor nereguli constatate pe zona de achizitii publice, Comisia Europeana (CE) a intrerupt rambursarile pentru axa prioritara 2 din Programul Operational Regional, platile fiind reluate la sfarsitul anului trecut.
In acest context, pentru a putea acoperi in primele trei luni ale acestui an platile aferente proiectelor finantate prin Programul Operational Regional (POR), Guvernul a autorizat Ministerul Dezvoltarii Regionale sa se imprumute cu 650 milioane lei din fondurile obtinute de stat din privatizare si pastrate la Trezorerie.
Un document guvernamental releva insa ca Executivul se confrunta in continuare cu probleme de finantare a acestor proiecte, din cauza nivelului redus al solicitarilor de plata care pot fi transmise la Bruxelles, si va fi obligat sa recurga din nou la banii pastrati la trezorerie din privatizari anterioare.
"In conditiile epuizarii prefinantarii CE, ca urmare a existentei unei diferente substantiale intre procentul de prefinantare acordat de Comisia Europeana, respectiv 9% pentru Fondul European de Dezvoltare Regionala din suma alocata POR, si procentul de prefinantare acordat de Romania beneficiarilor de... mai mult
Duminica, 01 Aprilie 2012, ora 15:00
Nivelul de contractare de catre mediul de afaceri pentru Programului Operational Regional a atins 150%, la 9 decembrie, preferandu-se supracontractarea, "astfel incat sa nu ne gaseasca 2013 fara rezerve financiare", a declarat marti Secretarul de stat din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), Razvan Murgeanu.
"Daca am mai primi inca patru miliarde am avea ce sa facem cu ei, dar spun asta la nivel teoretic, pentru ca nu am mai avea timp sa implementam", a adaugat Mugeanu.
"Axa 4 a Programului Operational Regional (POR), care se refera la mediul de afaceri, este contractata in proportie de 150%, si aici ne referim doar la contracte. Am incercat sa supracontractam, astfel incat sa nu ne gaseasca 2013 fara rezerve financiare. (...) Noi mai avem potential pentru inca un POR", a precizat secretarul de stat in.
Alocarea totala 2007-2013 pentru mediul de afaceri se ridica 709,8 milioane euro.
Secretarul de stat a adaugat ca o solutie ar fi ca la nivelul fiecarei regiuni sa se realizeze planul operational in functie de nevoile acesteia. mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 13:25
Ministrul Dezvoltarii Elena Udrea a afirmat ca, dupa discutii avute la Bruxelles, controlul fondurilor europene trebuie sa revina autoritatilor de management din ministere, iar ANRMAP-ul nu trebuie sa mai aiba rol in controlul de dupa derularea procedurilor de achizitii.
Udrea s-a referit la discutia tehnica avuta luni de reprezentantii MDRT cu oficiali europeni, la Bruxelles, in legatura cu deblocarea fondurilor europene.
"A fost o discutie tehnica, la nivel de specialisti, si s-a stabilit ca, de acum incolo, controlul in cazul fondurilor gestionate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, controlul de dupa licitatie se face numai de catre minister. In legislatia noastra de pana acum existau o multime de institutii, ANRMAP (Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice), UCEVAP (Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice), Auditul de la Ministerul Finantelor, care toate aveau pe anumite segmente atribut ii de control", a anuntat ea, spunand ca CE are incredere doar in Agentia de Management Programul Operational Regional.
"Concluzia Bruxelles-ului este ca ANRMAP-ul nu trebuie sa mai intervina in controlul de dupa derularea procedurilor de achizitii", a afirmat Udrea, precizand ca aceasta a fost propunerea Comisiei Europene.
"In cazul celorlalte ministere, celorlalte programe operationale, controlul se va face de catre autoritatile lor de management", a adaugat ea.
Procedura stabilitata cu... mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 09:40
Pana la data de 30 octombrie 2011, in cadrul Programului Operational Regional (POR), gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, au fost incheiate 2.216 contracte de finantare, in valoare totala de 4,42 miliarde euro, potrivit unui comunicat transmis miercuri de MDRT.
Banii rambursati de catre Comisia Europeana in contul proiectelor aflate in implementare au ajuns la 7,4% din totalul alocat, in timp ce platile totale catre beneficiari au ajuns la nivelul de 24,8% din bugetul programului (925,15 milioane euro), fiind cea mai mare rata de absorbtie inregistrata la nivel national.
In perioada 2012 - 2013, aceste proiecte vor atinge maturitatea in implementare, iar gradul de absobtie al fondurilor disponibile va creste substantial, spun reprezentantii MDRT.
Referitor la pregatirea proiectelor pentru viitoarea perioada de programare (2014-2020), reprezentantii MDRT au aratat ca in prezent se utilizeaza asistenta tehnica disponibila in POR si Programul Operational de Asistenta Tehnica, precum si expertiza JASPERS. mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 18:58
Ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea, a declarat marti ca vrea sa contracteze pana la sfarsitul anului trei miliarde euro din cele peste 4,3 miliarde euro alocate prin Programul Operational Regional (POR) si sa plateasca 500 milioane euro pentru proiectele deja aprobate, transmite NewsIn."Pana la 15 mai, au fost reabilitate patru campusuri universitare, au fost reabilitate/ modernizate 18 unitati medicale, s-au dezvoltat 40 centre sociale, 176 de unitati SMURD au fost utilate si au fost modernizate 75 unitati scolare.
De asemenea, s-au realizat 76 de proiecte pe turism si au fost contractati 2.063 km de drumuri penru reabilitare si modernizare", a declarat marti Elena Udrea, la prima conferinta transmisa de minister in direct pe Internet.Potrivit ministrului Elena Udrea, prin proiectele realizate pana in prezent pentru dezvoltare, au fost create 3.454 locuri de munca.De asemenea, potrivit ministrului dezvoltarii regionale si turismului, Comisia Europeana a dispus redistribuirea sumelor alocate pentru Bucuresi-Ilfov, intrucat aceasta zona este cea mai slaba in ceea ce priveste accesarea fondurilor europene pentru proiectele de dezvoltare."S-au depus (prin POR, n.r.) 4.538 de proiecte in valoare de 11 miliarde euro, din care au fost aprobate 810 proiecte in valoare totala de 2,1 miliarde euro, ceea ce inseamna ca romanii stiu sa realizeze proiecte.
Bucurestenii, autoritatile publice din Capitala au mers mai greu. Regiunea Bucuresti-Ilfov ramane in urma... mai mult
Marti, 01 Iunie 2010, ora 15:16