Romania are doua luni la dispozitie sa rezolve problemele subliniate de Comisia Europeana in scrisorile de presuspendare pentru cele trei programe operationale. Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a explicat ce mai poate face Romania pentru a evita suspendarea fondurilor europene.
Ca sa evite suspendarea programelor, Romania a adoptat un set de masuri generale, dar si masuri specifice, pentru fiecare program in parte.
"Ca sa se evite suspendarile vom adopta un set de masuri cu caracter general, inclusiv pentru Mediu, program care nu a primit o scrisoare de presuspendare. Noi speram ca pentru acest program sa fie reluate platile din noiembrie.
Aceste masuri cu caracter general, parte din ele sunt deja realizate si implementate, altele sunt in curs de evaluare. Din masurile cu caracter general sunt unele legislative. Dincolo de masurile cu caracter general, exista masuri cu caracter specific: sunt unele care pot fi realizate intr-un termen scurt, altele in termen lung, ni se cere o verificare", a declarat ministrul Leonard Orban in cadrul unei conferinte de presa.
Ministrul de resort a explicat ca auditul a vizat verificarea proiectelor depuse pana la finalul anului 2011 si modul de functionare a institutiilor pana la finalul primului semestru al anului 2012.
Orban: Corectiile financiare pe cele patru Programe operationale, in jur de 600 de milioane euro
Nivelul corectiilor financiare propuse de Comisia Europeana pentru programele Transport,... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 15:57
Guvernul va trimite vineri Comisiei Europene informari cu privire la masurile luate de fiecare minister pentru a solutiona problemele legate de absorbtia fondurilor europene, urmand ca reprezentati ai Bruxelles-ului sa vina in noiembrie la Bucuresti pentru a realiza un audit.
"Partea romana va trimite maine Comisiei Europene (informari despre - n.r.) modul in care fiecare minister in parte a respectat ceea ce Comisia Europeana a solicitat in ultima perioada. Exista sanse, in functie de modul in care vom solutiona aceste deficiente, ca pana la final de an, in situatia in care acest lucru va fi acceptat de partea comunitara, sa deblocam programele operationale partial sau total", a declarat joi, intr-o conferinta de presa, secretarul de stat Eugen Teodorovici.
Reprezentantii CE vor veni insa la Bucuresti in luna noiembrie pentru a verifica modul in care Guvernul a implementat masurile asumate, dupa care vor intocmi un raport de audit, de rezultatul caruia depinde decizia de deblocare a fondurilor.
"Noi nu facem acum decat sa informam asupra stadiului implementarii acestor masuri stabilite impreuna cu partea comunitara, urmand ca cei de la Comisia Europeana sa vina in Romania in luna noiembrie, pe diferite programe in parte, sa auditeze modul in care am implementat aceste masuri. Pe langa toate aceste documente pe care Guvernul le va trimite CE, Comisia asteapta si un raport de audit, care va trebui sa aiba o opinie favorabila cu privire la modul in care Guvernul a... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 09:10
Comisia Europeana va aplica Romaniei corectii financiare definitive pentru cinci programe operationale, au anuntat reprezentantii ministerului Afacerilor Europene.
In perioada urmatoare, va incepe procesul de conciliere intre Comisia Europeana (CE) si partea romana cu privire la corectiile fic11 in cadrul celor patru programe pentru care s-au intrerupt platile la inceputul lunii iulie de catre Comisia Europeana: Programul Operational Sectorial Transport (POS-T), Programul Operational Regional (POR), Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) si Programului Operational Sectorial Mediu (POS Mediu).
De asemenea, pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), CE a propus o corectie definitiva de 25% pentru sumele rambursate de la bugetul Uniunii Europene catre bugetul national.
Comisia Europeana va reduce, prin corectii financiare, din fondurile puse la dispozitia Romaniei pentru programele legate de sectorul regional, mediu, transport si competitivitate, din cauza unor neregularitati identificate in zona achizitiilor publice, au declarat in data de 12 septembrie surse oficiale, potrivit Mediafax.
Potrivit datelor statistice oficiale ale MAEur, la data de 31 august rata de absorbtie pentru cele sapte programe operationale era la nivelul de 9,69%, insemnand fonduri rambursate de 1,861 miliarde de euro, dintr-un total de 19 miliarde de euro pus la dispozitie Romaniei in exercitiul bugetar european... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 08:33
Romania risca sa piarda 100 milioane euro in 2012 si 1,1 miliarde euro in 2013, daca Comisia Europeana va decide suspendarea programului POSDRU, foarte probabila, din cauza "problemelor grave de sistem".
Prim-ministrul Victor Ponta a declarat intr-o conferinta de presa ca isi asuma restructurarea Autoritatii de Management a POSDRU, daca pana la sfarsitul anului situatia nu se amelioreaza.
"S-au constatat grave probleme de sistem, privind evaluarea proiectelor, procentajele de risc adoptate si sistemul informatic. Este vorba despre programe in care foarte multe persoane au incasat salarii intre 3.500 si peste 10.000 euro lunar. Toata lumea a luat bani de la POSDRU fara control", a declarat prim-ministrul Victor Ponta.
Comisia Europeana ar putea sa suspende programul operational in zilele urmatoare.
"Platile pentru POSDRU vor fi blocate imediat ce va sosi scrisoarea. Este o chestiune de cateva zile. Au fost doua misiuni de audit, una pe sistem in luna aprilie si cealalta pe operatiuni la inceputul lunii mai. Au vizat tot programul POSDRU, de cand a inceput sa functioneze si pana acum", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Leonard Orban. mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 10:42
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, joi, ca autoritatile au termen pana la sfarsitul lunii iunie pentru a intreprinde actiuni astfel incat sa evite suspendarea programelor operationale POS Mediu, POS Transport, POR, POS CCE si POSDRU.
"Dupa cum stiti, s-au reluat platile pentru POSDRU, dar avem termen ca pana la sfarsitul lunii iunie sa intreprindem anumite actiuni astfel incat sa evitam suspendarea unor programe operationale. In principiu sunt cinci programe unde trebuie intreprinse astfel de actiuni pentru a evita suspendarea programelor respective", a spus Orban.
El a precizat ca este vorba despre programele in cazul carora se aplica corectii financiare preventive.
Potrivit lui Ludovic Orban, in cazul celor cinci programe operationale trebuie indeplinite o serie de conditii pentru a se evita suspendarea lor.
Intrebat despre ce fel de conditii este vorba, Leonard Orban a explicat: "Sunt multe conditii - de la elemente legate de achizitiile publice pana la chestiuni ce tin de nerespectarea unor recomandari facute de misiunile de audit atat ale Autoritatii Romane de Audit cat si ale CE".
Intrebat punctual care sunt conditiile ce trebuie indeplinite in cadrul programului operational privind transporturile, el a mentionat "segregarea anumitor functii in interiorul AM in ceea ce priveste verificarea corectitudinii achizitiilor publice, verificari privind potentiale conflicte de interese si incompatibilitati pana la chestiuni tehnice... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2012, ora 12:45
Problema Romaniei este sistemul birocratic prea complicat, care franeaza absorbtia fondurilor europene, a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, care a precizat ca una dintre prioritatile acestui an este tocmai schimbarea sistemului.
Potrivit lui Orban, acest proces este insa unul dificil.
"Pentru ca linia intre a asigura cerinta UE, de a asigura un management financiar riguros si cerinta de a simplifica procedurile este foarte fina".
"In ultima perioada, procedurile privitoare la accesarea banilor europeni s-au complicat, prin modificarea regulilor legate de achizitiile publice", a spus Leonard Orban, la The Money Channel.
Fondurile europene, pericol pentru economie?
Sunt voci care spun ca fondurile europene pot fi un pericol pentru economie, pot induce rigiditati bugetare extrem de mari, afirma Catalin Pauna, senior economist al Biroului de la Bucuresti al Bancii Mondiale. Nu este cazul Romaniei, spune ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, pentru ca suntem departe de a avea rate de absorbtie prea mari.
"Nu suntem nici pe departe in situatia in care sa avem niste rate de absorbtie foarte inalte, sa avem infrastructura suficienta si practic sa fie un moft sa mai construim o autostrada sau o cale ferata si asa mai departe", a spus ministrul afacerilor europene.
Romania, din nou in fata riscului de a pierde un program finantat cu fonduri europene
Romania risca suspendarea unui program finantat cu fonduri europene si ca la... mai mult
Marti, 14 Februarie 2012, ora 09:47
Comisia Europeana vrea sa poata suspenda o parte din fondurile viitorului program de finantare pentru regiunile sarace, daca se face risipa prin politici economice proaste sau monitorizare insuficienta a modului in care sunt cheltuiti sau daca statele membre incalca regulile deficitului. Comisia Europeana a adoptat joi un pachet legislativ privind politica de coeziune pentru perioada 2014-2020, scrie NewsIn.
El vizeaza stimularea cresterii si a ocuparii fortei de munca in toata Europa, orientand investitiile UE catre obiectivele agendei europene pentru crestere economica si locuri de munca ("Europa 2020").
Pachetul legislativ propus este vazut ca o combinatie de sanctiuni si masuri stimulative. Din cei 336 de miliarde de euro care trebuie cheltuiti in sapte ani vor fi acordate si recompense financiare pentru proiectele care isi respecta angajamentele.
"Daca statele membre nu reactioneaza, atunci trebuie sa avem o ultima parghie" si sa suspendam platile, a declarat comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn.
Cuprinzand verificari mai riguroase ale cheltuielilor, pachetul legislativ tinteste sa se obtina profit din investitiile facute, a explicat Hahn.
Fondurile de coeziune au fost instrumentul prin care UE a incercat sa niveleze diferentele de dezvoltare dintre tari precum Germania si Danemarca, pe de o parte, si tari mai sarace, precum Grecia, Romania sau Bulgaria, pe de alta parte.
In anii trecuti, aceste fonduri au ajutat state precum Portugalia sa... mai mult
Joi, 06 Octombrie 2011, ora 19:55