Romania trebuie, in acest an, sa atraga 2,8 miliarde euro din fonduri europene, pentru a evita dezangajari de sume din partea CE, a afirmat premierul Victor Ponta, care a cerut ministrilor sa se asigure ca nu vor fi sincope in activitatea autoritatilor de management pentru programele operationale.
In ultima scrisoare de intentie convenita cu Fondul Monetar International se arata ca sunt necesare "eforturi sustinute" pentru atenuarea riscului de dezangajare in 2015, deoarece fonduri care risca dezangajarea in 2014 se ridica la 2,8 miliarde euro, valoare mai mica decat cheltuielile anticipate pentru acest an.
In sedinta de miercuri a Guvernului, Ponta i-a solicitat ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, sa indice care este suma atrasa de Romania din fonduri europene in 2013 si cat trebuie sa fie atras anul acesta pentru a evita dezangajari de sume.
Potrivit ministrului Teodorovici, cererile de rambursare trimise de Romania anul trecut au fost de 3,5 miliarde euro, iar de la Comisia Europeana au fost rambursate aproximativ 2,88 miliarade euro. Totodata, Romania trebuie sa cheltuiasca eligibil, in 2014, aproximativ 2,8 miliarde euro.
"Deci, macar cat au fost in 2013 trebuie anul acesta, ca sa nu avem dezangajari", a aratat Ponta, adaugand ca, in luna februarie, sumele rambursate Romaniei de la Bruxelles au fost de peste 1,2 miliarde euro.
Ponta a cerut ministrilor care au in subordine autoritatile de management pentru programele operationale sa se... mai mult
Miercuri, 12 Martie 2014, ora 16:44
Romania risca sa piarda 2,5 miliarde de euro pentru Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), program ce se adreseaza cu predilectie companiilor.
Autoritatile de la Bruxelles iau in calcul suspendarea programului, fiind nemultumite de modul in care s-a incercat rezolvarea problemelor din acest sistem.
Programul structural este in faza de presuspendare inca din 2010. Practic, de atunci Romania nu a mai primit "un euro" pentru proiectele depuse pe POS CCE.
"Nu am primit aceste dovezi inca. Daca programul este supendat, nu inseamna pierderi de bani sau ca programul este finalizat. Inseamna ca e o alta avertizare si Romania trebuie sa indeplineasca conditiile pentru ca platile sa se reia", a declarat Shirin Wheeler, purtatoarea de cuvant al comisarului european pentru politica regionala, citata de Digi24.
Suspendarea POS CCE inseamna o noua gaura in bugetul de stat
Totusi, si o eventuala suspendare ar putea crea serioase probleme autoritatilor de la Bucurestui care asteptau o deblocare a fondurilor pe acest program in aceasta luna. Dupa presuspendarea programului, Ministerul pentru IMM-uri si Mediul de Afaceri, condus de Maria Grapini, a asigurat finantarea proiectelor aflate in derulare din trezoreria statului.
Romania a platit in primul trimestru 90 milioane euro pentru proiectele din cadrul programului POS CCE in primul trimestru al anului, iar in 2012 s-au platit circa 20 de milioane de euro. In situatia in care fondurile... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 13:50
Autoritatile "tureaza" motoarele pe ultima suta de metri pentru a absorbi fonduri europene de 6 miliarde de euro pana la finalul acestui an. Bruxelles-ul a deblocat finantarea pe cele mai importante programe operationale: POSDRU, POS Transporturi si POS Mediu. Totusi, mai avem un program suspendat din 2010: POS CCE, programul care se adreseaza cu predilectie mediului privat.
Uniunea Europeana nu a mai platit "niciun euro" pentru POS CCE din 2010, acesta fiind si programul cu cea mai scazuta rata de aborbtie. Potrivit unor surse apropiate Ambasadei Romaniei de la Bruxelles citate de Mediafax, oficialii Comisiei Europene nu vor deblocarea platilor pe POS CCE din cauza neregulilor prea mare descoperite si care nu s-au corectat in perioada presuspendarii.
Totusi, POS CCE este singurul program operational orientat in mod direct catre mediul privat. Practic, pentru celelalte programe precum POSDRU sau POS Transporturi banii pot fi accesati de autoritati si apoi ajung la companii.
Totusi, desi companiile nu au avut la dispozitie foarte multe linii de finantare europeana, daca ar fi sa analizam rata de absorbtie putem spune ca oamenii de afaceri nu s-au inghesuit sa acceseze banii europeni.
Problema nu este lipsa de interes a mediului privat, ci organizarea
Specialistii contactati de Business24 dezmint aceasta ipoteza si explica faptul rata scazuta de absorbtie este determinata de probleme din sistem, sau de lipsa de informare.
"Banii adresati companiilor au... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 12:43
Premierul Victor Ponta a prezentat joi, alaturi de echipa sa guvernamentala, proiectul pentru bugetul tarii din 2013, care prevede venituri de 46 miliarde de euro, fata de cheltuieli mai mari - 49 miliarde de euro - si un curs valutar de 4,5 lei.
La ce trebuie sa se astepte mediul de afaceri?
Proiectul de buget pentru 2013 a fost construit pe un PIB calculat la aproape 140 miliarde euro, spre deosebire de anul trecut, cand PIB-ul a fost indicat la 132,6 miliarde euro.
Din datele prezentate de Guvern rezulta pentru acest an o tinta de deficit bugetar de 2,15% din PIB.
Investitii
In primul rand, suma alocata sectorului investitional va fi mai mica. La sfarsitul anului 2011, proiectul bugetului de stat pentru 2012 aloca pentru investitii suma de 38,1 miliarde de lei. Proiectul bugetului pentru 2013, asa cum a fost prezentat joi de premierul Victor Ponta, spune ca alocarile rezervate pentru investitii sunt in valoare de 7,8 miliarde de lei (35,1 miliarde de lei), din care 2,5 miliarde de euro (11,25 miliarde de lei) vor fi din fonduri europene.
Premierul nu a mentionat daca primirea fondurilor europene depinde de indeplinirea anumitor criterii, in cadrul programelor operationale.
Promisiune: stoparea contractelor preferentiale
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat ca sursa coruptiei in companiile de stat o reprezinta sumele de bani aflate la dispozitia lor pentru a incheia contracte de investitii.
"Aceste sume, in 2011, au... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 10:52
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, luni, ca nivelul corectiilor financiare propuse de Comisia Europeana pentru programul Transport depaseste 350 de milioane de euro, fiind vorba de proiectele derulate de CNADNR si CN CFR SA.
El a aratat si ca in cazul celor doua companii de stat, dar si pe proiectele din cadrul POSDRU trebuie gasiti responsabilii pentru problemele care au dus la aplicarea acestor corectii.
"E o evaluare preliminara, dar depaseste 350 de milioane de euro pentru cele doua", a afirmat Orban, care a adaugat ca pe acest program sunt insa si contracte care urmeaza sa fie derulate in continuare in 2013, 2014 si 2015.
Potrivit ministrului Afacerilor Europene, sumele aferente corectiilor financiare pe proiectele pana la finalul anului 2012 sunt la un nivel de 350 - 400 de milioane de euro, dintr-un total de 1,8 miliarde euro absorbite de Romania pe politica de coeziune pana in momentul de fata.
Din aceasta suma, corectiile pe POSDRU sunt de circa 180 milioane de euro, iar acceptarea corectiei pe acest program va fi discutata in sedinta de Guvern din aceasta saptamana.
Intrebat cum vor fi aplicate aceste corectii si de cine vor fi suportate, Orban a aratat ca se va face o evaluare pe proiecte, iar daca totalul, in cazul POSDRU de exemplu, va depasi nivelul de 180 de milioane de euro, diferenta va trebui acoperita de la bugetul de stat.
"Se va face o evaluare. De exemplu, pe POSDRU, am aproximat, corectiile financiare s-ar... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2012, ora 09:10
Cel de-al doilea apel de propuneri de proiecte in cadrul Programului Operational Comun Romania - Ucraina - Republica Moldova 2007 - 2013 a fost lansat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
"Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului din Romania, in calitate de Autoritate Comuna de Management a Programul Operational Comun Romania - Ucraina - Republica Moldova 2007-2013, solicita propuneri de proiecte pentru prioritatea 1 - Catre o economie mai competitiva a zonei de frontiera, prioritatea 2 - Mediul si pregatirea pentru situatii de urgenta si prioritatea 3 - Promovarea activitatilor people-to-people", se arata in comunicatul MDRT.
Termenul limita de depunere a proiectelor este 30 ianuarie 2012. Sesiunile de informare pentru aceasta licitatie de propuneri de proiecte vor avea loc incepand cu data de 28 noiembrie 2011, in cele trei state participante in program.
Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 are alocat, de catre Uniunea Europeana, prin Instrumentul European de Vecinatate si Parteneriat, un buget de 127 milioane euro.
"Scopul programului este ca, in contextul unor granite sigure, sa stimuleze potentialul de dezvoltare al zonei de frontiera, prin favorizarea contactelor intre partenerii de pe ambele parti ale granitelor, pentru imbunatatirea situatiei economico-sociale si a mediului inconjurator", se mai spune in comunicat.
Aria eligibila a programului este, in Romania, judetele Botosani, Galati,... mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 15:19