Un instrument inovator pe baza de inteligenta artificiala (AI) este dezvoltat de NASA pentru a fi folosit in identificarea unui grup de cratere de pe Marte care s-au format in ultimul deceniu, conform unui material publicat luni de Space.com care citeaza un comunicat al NASA.
Noul algoritm, un clasificator automat al craterelor de impact noi, a fost creat de cercetatori de la NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) din California - si reprezinta prima oara cand inteligenta artificiala este folosita pentru a identifica noi cratere de pe Planeta Rosie, conform unui comunicat al NASA.
Oamenii de stiinta au introdus in algoritmul de invatare automata peste 112.000 de imagini obtinute de instrumentul Context Camera de pe sonda orbitala Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Programul este conceput sa scaneze fotografiile in cautarea eventualelor noi cratere la suprafata lui Marte. In cazul primelor descoperiri realizate cu acest algoritm, NASA a anuntat ca este vorba despre un grup de cratere formate in urma impacturilor cu meteoriti produse intre martie 2010 si mai 2012.
"AI-ul nu poate face tipul de analize pe care le face un om de stiinta. Insa instrumente precum acest nou algoritm pot fi noii asistenti ai cercetatorilor. Ele deschid drumul unei simbioze intre investigatorii umani si AI care lucreaza impreuna pentru a accelera procesul descoperirilor stiintifice", a comentat Kiri Wagstaff, informatician in cadrul JPL.
Instrumentul Context Camera din dotarea sondei MRO... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 03:20
Bosch a trasat "liniile rosii" etice pentru utilizarea inteligentei artificiale (IA). Compania a stabilit instructiuni obligatorii pentru utilizarea inteligentei artificiale in cadrul produselor sale inteligente.
Codul de etica Bosch cu privire la inteligenta artificiala are la baza urmatoarea idee: oamenii ar trebui sa detina controlul asupra tuturor deciziilor cu privire la inteligenta artificiala.
"Inteligenta artificiala ar trebui sa serveasca oamenii. Codul de etica cu privire la inteligenta artificiala ofera angajatilor nostri instructiuni clare cu privire la dezvoltarea de produse inteligente", a spus Volkmar Denner, CEO-ul Bosch, in deschiderea de anul acesta a conferintei Bosch ConnectedWorld (BCW) de la Berlin.
"Obiectivul nostru este ca oamenii sa aiba incredere in produsele noastre bazate pe inteligenta artificiala."
IA este o tehnologie de o importanta vitala pentru Bosch. Obiectivul este ca, pana in 2025, fiecare produs Bosch sa includa IA sau sa fi fost dezvoltat sau fabricat cu ajutorul IA. Compania si-a stabilit obiectivul ca produsele sale bazate pe inteligenta artificala sa fie sigure, robuste si sa poata fi explicate.
"Daca IA este o cutie neagra, atunci oamenii nu vor avea incredere in ea. Cu toate acestea, intr-o lume conectata, increderea va fi esentiala", a spus Michael Bolle, CDO-ul si CTO-ul Bosch.
Bosch intentioneaza sa fabrice produse pe baza de inteligenta artificiala care sa inspire incredere.
Acest cod de etica are la... mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 12:02
Un experiment mintal deseori invocat in lumea Inteligentei Artificiale foloseste prozaica agrafa de birou pentru a demonstra cum un algoritm, adica un set de reguli, creat fara nicio intentie rauvoitoare, poate ajunge sa distruga omenirea.
Este propus urmatorul exercitiu de imaginatie, detaliat de Quartz: un grup de programatori realizeaza un algoritm inteligent cu un scop aparent nevinovat: sa adune cat mai multe agrafe de birou posibil. Este un algoritm de tip machine-learning, ceea ce inseamna ca invata din experienta si devine din ce in ce mai bun la realizarea activitatii pentru care a fost creat.
Va incepe probabil prin a cumpara agrafe din magazinele de papetarie, pana cand va epuiza stocurile. Intre timp, va fi realizat ca agrafele se pot rataci usor - le va cauta astfel pe sub birouri sau pe fundul sertarelor. La un moment dat, nu va mai gasi nicio agrafa. Va invata atunci sa le faca singur, mai intai din obiecte aflate la indemana, cum ar dintii furculitelor, si ar putea sa ajunga in cele din urma sa prefaca orice bucata de metal din lume in agrafe de birou, stergand omenirea de pe fata pamantului si transformandu-ne planeta, poate si o parte din spatiu, intr-o gigantica fabrica de agrafe de birou.
Acest scenariu poate caraghios in exagerarile sale, cunoscut sub denumirea de "Maximizator de agrafe de birou" (Paper Clip Maximizer), este menit sa demonstreze ce se poate intampla cand o astfel de tehnologie se dezvolta necontrolat: oamenii pot crea... mai mult
Sambata, 24 Februarie 2018, ora 15:16
Dezvoltarea inteligentei artificiale a dominat stirile din tehnologie in 2017: de la algoritmii capabili sa joace Go fara interventie umana, la Rusia si China declarand cercetarile in domeniu o prioritate, pana la Elon Musk si Mark Zuckerberg discutand pericolele si beneficiile reprezentate de roboti pentru omenire.
Anul 2018 va fi dedicat dezvoltarii tuturor tehnologiilor bazate pe inteligenta artificiala deja disponibile. Deep learning, unul dintre cele mai importante subdomenii de cercetare, este foarte promitator.
Catalin Emilian, Country Manager RTB House, companie experta in solutii de retargeting bazate pe inteligenta artificiala, a vorbit despre ce ne rezerva anul 2018 din acest punct de vedere, comparativ cu 2017:
"Scopul inteligentei artificiale este de a face computerele la fel sau poate chiar mai destepte decat oamenii. In acest context, deep learningul, una dintre cele mai inovatoare ramuri ale acestui domeniu complex, castiga din ce in ce mai mult teren. Se bazeaza pe tehnici de invatare digitale care imita modul de functionare a creierului uman in procesarea datelor si luarea deciziilor. In 2017, a devenit un must-have in domeniul auto si in cel al sanatatii, dar si in advertising".
Inteligenta artificiala in advertising
In publicitate, tehnologiile bazate pe deep learning permit o definire mai ampla si complexa pentru potentialul de cumparare al clientului, fara sa fie necesara expertiza umana.
De exemplu, cercetarile RTB House arata ca... mai mult
Luni, 08 Ianuarie 2018, ora 14:44
Scopul programelor de Inteligenta Artificiala ar trebui sa fie cel de a pune masinile sa faca ceea ce oamenii nu pot face, nu sa imite comportamentul uman, crede Jack Ma, fondatorul Alibaba.
Miliardarul chinez se teme ca Inteligenta Artificiala ar putea declansa chiar si un Al Treilea Razboi Mondial, dar tot oamenii vor fi castigatorii conflictului, in opinia sa, arata CNBC.
"Prima revolutie tehnologica ne-a adus si Primul Razboi Mondial, a doua a venit cu cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Acum este a treia revolutie tehnologica", a precizat Ma.
Nu este un razboi in sensul clasic, ci unul in care angajatii umani sunt inlocuiti treptat de roboti, in cazul in care guvernele nu vor lua niste masuri mai ferme.
Insa, in final, tot oamenii vor fi cei care vor invinge, deoarece nicio masina nu poate dobandi experienta si inteligenta omeneasca.
"Intelepciunea vine din inima. Masinile sunt conduse de creier. Poti invata o masina sa gandeasca, dar nu ii poti arata ce inseamna sa ai inima", a explicat fondatorul gigantului IT din China.
In acelasi timp, Ma atrage atentia cercetatorilor ca scopul activitatii lor ar treebui sa fie folosirea fortei de care dispun masinile in ajutorul oamenilor, mai degraba decat incercarile de a face sa imite comportamentul uman.
"Oamenii vor castiga aceasta batalie. In 30 de ani, vom fi tot aici, ca supravietuitori", considera fondatorul Alibaba. mai mult
Joi, 22 Iunie 2017, ora 05:23
Conflictul dintre forta de munca umana si programele artificiale dezvoltate cu ajutorul noilor tehnologii ar putea fi mai bine gestionat daca guvernele s-ar stradui sa tina pasul, in privinta reformelor legislative, cu avansul tehnologic, sustin memmbri unei prestigioase asociatii international a barourilor.
Noua revolutie tehnologica e de asteptat sa aiba un impact semnificativ pe piata muncii, iar avocatii cred ca se impun schimbari majore in politicile din domeniu, dar si in domeniul fiscalitatii si a politicilor sociale, relateaza IB Times.
In 120 de pagini ale raportului "Inteligenta Artificiala, Robotica si impactul lor asupra pietei muncii", membrii Institutului Global pentru Ocuparea Fortei de Munca, parte a Asociatiei Internationale a Barourilor, trag un semnal de alarma privind discrepantele flagrante care exista in acest moment intre legislatia muncii si realitatea economica adusa de avansul tehnologic inregistrat in ultimele decenii.
"Fenomenul AI este pe o curba exponentiala, in vreme ce legislatia abia face fata problemelor elementare. Avem nevoie de o legislatie noua a muncii pentru a tine pasul cu automatizarea", crede Gerlin Wiesskirchen, unul dintre cercetatorii care au semnat raportul.
Documentul ofera si cateva solutii pentru rezolvarea crizei locurilor de munca pentru angajatii umani. Astfel, avocatii propun etichetarea produselor realizate de acestia cu inscriptia "Made by humans", dar si stabilirea unor cote minime de angajati umani... mai mult
Miercuri, 05 Aprilie 2017, ora 16:42
Dezvoltarea sectorului e-commerce aduce si o serie de schimbari in modul in care alegem un produs in defavoarea altora, remarca o analiza a furnizorului global de tehnologii de retargetare RTB House.
Daca pana nu demult eram tentati sa luam recomandarea rudelor si prietenilor drept sfat de capatai in alegerea unui produs sau a unor destinatii turistice, acum calculatoarele par sa suplineasca cu succes rolul de consilieri in recomandarea de produse si servicii personalizate pentru fiecare utilizator de internet.
In raportul Nielsen "Global Trust in Advertising", cumparatorii se bazeaza frecvent pe review-uri si pe comparatoarele de pret. Cu toate acestea, recomandarile personale sunt cele mai eficiente. Astfel, cele mai credibile promovari vin de la persoanele pe care clientii le cunosc si in care au incredere.
Pana la 83% din respondentii care au participat la raport sustin ca sunt complet sau in mare masura increzatori in sugestiile familiei si ale prietenilor.
Insa, in noul context al publicitatii online se dovedeste ca programele inteligente cunosc foarte bine cumparatorii si le pot face recomandari de produse in functie de nevoile specifice ale acestora.
Mai mult, spre deosebire de cercul de apropiati, computerele nu necesita o implicare emotionala cu clientul pentru a-i oferi o varianta din noianul de oferte gasite in mediul online.
"Algoritmii programelor simuleaza modul de gandire al creierului uman si pot furniza rezultate logice, fara indoieli... mai mult
Vineri, 24 Martie 2017, ora 17:03
Google foloseste peste 2.800 de romane de dragoste pentru a-si ameliora programele de inteligenta artificiala, au anuntat inginerii acestei companii americane.
"Cum sa remediezi problema computerelor reci si sa le oferi o umbra de umanitate? Cercetatorii in inteligenta artificiala au gasit un inceput de raspuns pentru aceasta intrebare: prin literatura!", se afirma in debutul unui articol scris de Morgane Tual pentru Le Monde.
Inginerii de la Google au anuntat ca predau limbajul uman unuia dintre programele lor de inteligenta artificiala, bazandu-se pe romane de dragoste. Desi acest tip de literatura este departe de a fi apreciat de forurile academice, firma americana i-a gasit o utilitate speciala si spune ca aceste romane au pentru ei o valoare inestimabila.
Programele de invatare folosite de calculatoare trebuie sa "ingere" cantitati mari de date, din care trebuie sa isi extraga cunostintele necesare. Ele inghit cantitati uriase de text. Insa cum trebuie sa fie alese aceste ...citeste mai departe despre "Inteligenta artificiala marca Google: La ce sunt bune romanele de dragoste" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Mai 2016, ora 08:56
Rusia si China dezvolta arme autonome, cunoscute si ca "roboti ucigasi", iar Pentagonul se vede nevoit sa accelereze procesul de creare a unor astfel de arme moderne, a confirmat secretarul adjunct al Apararii din Statele Unite, Robert Work.
In cadrul forumului privind securitatea nationala a SUA, Work a admis ca Moscova si Beijingul sunt cu cativa pasi inainte Washingtonului in ceea ce priveste dezvoltarea robotilor de lupta, anunta revista Business Insider.
"Stim deja ca in China se investeste masiv in dezvoltarea robotilor autonomi, iar, recent, seful Statului Major din Rusia, generalul Valery Vasilevich Gherasimov, a declarat ca fortele militare ruse se pregatesc sa evolueze pe un camp de lupta robotizat", a explicat adjunctul Apararii din Statele Unite.
"In viitorul apropiat este posibil ca o unitate complet robotizata sa fie creata pentru a lupta independent in cadrul operatiunilor militare", ar fi spus Gherasimov, conform citatului prezentat de Robert Work.
Oficialul american a subliniat ca este important ca Statele Unite sa accelereze eforturile pentru dezvoltarea inteligentei artificiale si a capacitatii masinilor de a invata, pentru a contracara amenintarea reprezentata de programele similare din China si Rusia.
IA, sperietoare globala
Temerile privind crearea robotilor autonomi de lupta au explodat in vara acestui an, cand 100 de oameni de stiinta din toata lumea au semnat un manifest comun in care atrag atentia asupra pericolului reprezentat... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 11:36