Firmele care cauta finantare pentru diferitele proiecte de dezvoltare dispun de mai multe alternative la tot mai inaccesibilul credit bancar. Agentiile de Dezvoltare Regionala au publicat un catalog care include aproape 20 de programe destinate societatilor comerciale, care sunt sustinute de Uniunea Europeana, Guvernul Romaniei sau Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
Bani europeni pentru clustere
Noutatea anului in materie de fonduri europene a fost reprezentata de lansarea Operatiunii 1.3.3. Sprijin pentru integrarea intreprinderilor in lanturile de furnizori sau clustere, prin POS CCE.
Conceptul este unul nou pe piata romaneasca, in momentul de fata activand doar 40 de clustere la nivel national, insa asocierile vor reprezenta unul dintre elementele cheie in atragerea banilor europeni, din cadrul exercitiului financiar 2014-2020.
Se adreseaza clusterelor cu minimum 10 IMM-uri, din domeniul productiv si/sau al serviciilor de inalta tehnologie bazate pe utilizarea intensiva a cunoasterii.
Printre activitatile eligibile se numara asigurarea de servicii de consultanta, activitati de marketing, activitati aferente organizarii de si/sau participarii la sesiuni de formare (training) si / sau evenimente pentru facilitarea schimbului de experienta, activitati legate de asigurarea managementului clusterelui, activitati legate de achizitii etc.
Programul ofera pentru clusterele emergente pana la 200.000 de... mai mult
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 08:15
Alocarea prioritara, de catre autoritati, a sumei de 300 de milioane de euro pentru sustinerea programului start-up in perioada 2013-2014 va asigura crearea unui numar de 300.000 de locuri de munca, dar si cresterea cu 4,26% a Produsului Intern Brut (PIB) in perioada 2013-2016, potrivit lui Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.
"Solicitam, in principal, cresterea sumelor alocate programelor de infiintare si dezvoltare a intreprinderilor mici si mijlocii, cu alocarea prioritara a sumei de 300 de milioane de euro pentru sustinerea programului start-up in perioada 2013-2014. Aceasta masura va asigura crearea unui numar de 300.000 de noi locuri de munca, dar si cresterea cu 4,26% a Produsului Intern Brut (PIB) in perioada 2013-2016. De asemenea, dorim sa fie adoptata o noua lege pentru intreprinderile mici si mijlocii, care sa asigure implementarea deplina la nivel national a Small Business Act (SBA), dar si cresterea treptata, de la 0,4% la 1% din PIB, a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru finantarea programelor de dezvoltare", a afirmat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania.
Potrivit acestuia, este necesara totodata reducerea fiscalitatii, prin scaderea TVA de la 24% la 19%, dar si prin diminuarea cu minimum 25% a numarului de impozite pentru intreprinzatori, care in Romania este de 6,6 ori mai mare decat media Uniunii Europene.
"Procesul de absorbtie a fondurilor structurale trebuie sa cunoasca o... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 11:35
Consilierul primului ministru pe probleme economice, Andreea Paul Vass, a anuntat vineri ca peste 1.300 de antreprenori au beneficiat anul trecut de ajutor din partea statului, prin trei programe guvernamentale.
"Guvernul s-a implicat activ in sprijinirea mediului de afaceri si incurajarea antreprenoriatului, ca motor de crestere economica. Pana in momentul de fata, peste 1.300 de antreprenori au fost sustinuti prin intermediul a trei programe destinate stimularii IMM-urilor - Programul Mihail Kogalniceanu, Programul pentru tinerii debutanti in afaceri si Programul Start", a explicat Andreea Paul Vass.
"Mediul de afaceri a agreat aceste programe, motiv pentru care in anul 2012 sunt alocate 21 milioane de lei pentru Programul pentru tinerii debutanti in afaceri, 10 milioane lei pentru Programul Start si 70 milioane lei pentru Programul Mihail Kogalniceanu", mai noteaza Andreea Paul.
In cadrul Programului Mihail Kogalniceanu au fost semnate pana in prezent 408 contracte cu bancile.
Programul Mihail Kogalniceanu ofera fiecarui antreprenor posibilitatea de subventionare a maximum 70% din rata dobanzii
"Pana in prezent, in cadrul programului au fost inregistrate peste 3.600 aplicatii. Dintre acestea, peste 3.400 de dosare au fost deja evaluate, iar 2.694 dosare au fost admise de Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri. 408 de contracte au fost semnate cu bancile pana acum, iar numarul acestora va creste accelerat in perioada ce... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 14:23