Guvernul Romaniei a adoptat noi masuri care vizeaza eficientizarea platilor catre beneficiari, eliminarea blocajelor si a piedicilor artificiale in implementarea proiectelor finantate din fonduri europene.
Masurile sunt prevazute in Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta, respectiv in Hotararea Guvernului pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 218/2012, adoptate in sedinta de Guvern de miercuri, 28 mai a.c.
"Masurile adoptate vizeaza reducerea termenului pentru plata sumelor datorate beneficiarilor de la cinci la trei zile, extinderea mecanismului decontarii directe a facturilor prin cereri de plata, dar si eliminarea unor bariere in implementarea proiectelor", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Potrivit acestuia, beneficiarii POS DRU vor putea solicita decontarea tuturor cheltuielilor vechi, eligibile, efectuate in cadrul proiectelor.
"Totodata, prevederile legale au fost completate si adaptate si la specificul POS Transport astfel incat acest mecanism sa devina functional si pentru beneficiarii programului care sunt in administrarea... mai mult
Vineri, 30 Mai 2014, ora 14:41
Guvernul a accelerat semnificativ implementarea proiectelor finantate din fonduri europene pentru a recupera terenul pierdut in prima parte a perioadei de programare 2007-2013, mai precis pana la inceputul lunii mai 2012, informeaza un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.
"Incepand cu data mentionata, Guvernul Romaniei a inregistrat performante in atragerea fondurilor structurale si de coeziune: rata de absorbtie curenta a fondurilor europene este de patru ori mai mare, ajungand de la doar 8,53% la inceputul lunii mai 2013 la aproximativ 34% in prezent", se arata in comunicat.
Ministerul subliniaza ca in 2013 Romania a inregistrat recorduri in absorbtia fondurilor UE: a solicitat si a incasat sume mai mari de la Comisia Europeana decat in toti anii din perioada 2007-2013. Mai precis, in 2013 au fost transmise documentele necesare pentru decontarea a peste 3,56 miliarde de euro, in timp ce in perioada 2007-2013 a fost solicitata pentru a fi decontata Romaniei o suma de doar 2,86 miliarde de euro.
Totodata, in 2013, Romania a incasat peste 2,88 miliarde de euro de la Comisie, comparativ cu doar 2,2 miliarde de euro in toti anii din perioada 2007-2013. Mai mult, intr-o singura zi din acest an, in 20 februarie, Romania a inregistrat un alt record absolut: a incasat peste 830 milioane de euro de la Comisie, suma mai mare decat cea incasata in oricare dintre anii 2009, 2010 si 2011, in conditiile in care Romania nu a incasat niciun euro din fondurile alocate... mai mult
Duminica, 23 Februarie 2014, ora 10:53
Romania a incasat, in perioada 1 ianuarie - 5 decembrie 2013, peste 2,78 miliarde de euro de la Comisia Europeana (CE), o suma mai mare decat toata suma accesata in perioada 2007-2012, afirma ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Eugen Teodorovici, cel care conduce delegatia Romaniei la intalnirea anuala a serviciilor Comisiei Europene cu Autoritatile de Management ale Programelor Operationale, care se desfasoara marti, la Bucuresti, afirma ca aceasta reprezinta un bun prilej pentru evidentierea eforturilor autoritatilor romane de a creste nivelul de absorbtie a fondurilor europene.
"Intalnirea anuala cu serviciile Comisiei Europene este un bun prilej pentru a trece in revista stadiul implementarii programelor operationale. In perioada 1 ianuarie - 5 decembrie 2013, Romania a incasat peste 2,78 miliarde de euro de la Comisia Europeana. In acest an, Romania a inregistrat recorduri in domeniul absorbtiei fondurilor europene, datorita deblocarii tuturor programelor operationale si celorlalte masuri implementate", sustine ministrul Fondurilor Europene.
Sursa precizeaza ca, in perioada 1 ianuarie - 5 decembrie 2013, Comisia Europeana a rambursat Romaniei peste 2,78 miliarde de euro din fondurile structurale si de coeziune, suma totala rambursata Romaniei ajungand astfel la aproximativ 5 miliarde de euro la data de 5 decembrie.
"Rata rambursarilor fondurilor structurale si de coeziune era de aproximativ 26% la data de 5 decembrie. Totodata, in perioada 1... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 12:30
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, marti, la Filiasi (Dolj) unde a avut o intalnire cu mai multi primari din zona, ca in 2013 in Romania au intrat 2,5 miliarde euro pentru proiectele cu finantare europeana, iar tara noastra poate deveni un model in Europa in ceea ce priveste atragerea de fonduri europene.
Potrivit ministrului Fondurilor Europene, daca in mai 2012 rata absorbtiei fondurilor europene era de 7,4% in Romania care avea 98% din fonduri blocare, ceea ce era o situatia unica in Europa, in 2013 Romania ocupa prima pozitie in UE in ceea ce priveste nivelul rambursarilor din partea Comisiei Europene.
"In mai 2012 s-a plecat de la un nivel de absorbtie de 7,4%, ceea ce era foarte putin. In acel moment Romania avea blocate cinci din cele sapte programe operationale, ceea ce insemna 98% din finantarea pe care Romania o primea din partea Uniunii Europene. Aveam o situatie unica in Europa. Din fericire, azi s-a ajuns la un nivel mult mai ridicat: suntem la aproape 26%. S-a ajuns aici pentru ca la nivel de Guvern, la nivel de MFE s-au luat o serie de masuri imediate" a spus Teodorovici.
In 2013, Romania ocupa prima pozitie in ceea ce inseamna rambursari din partea Comisiei Europene de fonduri europene, iar state mult mai avansate decat noi la acest capitol se afla pe pozitii mai mici. Polonia, de exemplu, are 21% cresteri anul acesta, in conditiile in care aceste state au inceput din timp absorbtia de fonduri europene, cand Romania... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 18:56
Noul pachet de fonduri europene 2014-2020 le da mari sperante oamenilor de afaceri aflati in cautarea unor surse "ieftine" de dezvoltare a afacerilor. Totusi, pentru ca lucrurile sa functioneze mai bine decat in actualul exercitiu bugetar, oamenii de afaceri spera ca autoritatile sa simplifice "hatisul" birocratic cu care trebuie sa se "lupte" pentru a obtine finantarea.
"Daca se vor indeplinii modificarile introduse in noul pachet legislativ pentru perioada 2014-2020, atunci va fi un pas spre deblocarea fondurilor. Ele pana acum blocau accesarea fondurilor oricarei persoane care dorea sa dezvolte un proiect", a declarat Lucretia Voinescu.
In 2014 - 2020 Romania are alocata, pentru Politica de Coeziune, suma de 21,825 miliarde de euro, suma care va fi indexata cu inflatia de-a lungul celor sapte ani.
Solicitarile oamenilor din piata
Existenta unui tripartit intre Comunitatea Europeana, Ministerul Fondurilor Europene si sistemul bancar, ar usura foarte mult atragerea fondurilor europene.
"Este o procedura ingrozitoare care cade pe spatele celui care desfasoara toata activitatea. Ca si investitor nu poti sa faci fata hatisului de hartii. Daca s-ar gasi o forma in asa fel incat o serie de formalitatii sa fie simplificate pentru utilizator si el sa se concentreze numai pe derularea afacerii in sine, ar fi un pas foarte mare", sustine vicepresedintele UGIR.
Existenta unor acorduri intre Ministerul Fondurilor Europene si banci ar fi o alta solutie benefica... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 19:23
Autoritatile incearca sa simplifice procedurile de achizitie pentru beneficiaii fondurilor europene astfel incat sa "convinga" mediul privat sa "apeleze" la fondurile europene disponibile. Ministerul Fondurilor Europene se va transforma intr-un portal de oferte, insa masura nu o sa aduca o dublare a absorbtie asa cum isi doreste ministrul Teodorovici pentru ca, efectele se vor vedea mai mult in urmatorul exercitiu bugetar, sustin consultantii din domeniu contactati de Business24.
Ministerul Fondurilor Europene a adoptat, prin ordinul de ministru 1.050/2012 o procedura simplificata de achizitii pentru beneficiarii fondurilor europene. Practic, sunt vizate:
- achizitiile de servicii cu o valoare cuprinsa in intervalul 30.000 - 200.000 de euro;
- achizitiile de bunuri de peste 30.000 de euro;
- achizitiilor de lucrari 100.000 - 5.000.000 de euro.
Pentru aceste proceduri, beneficiarii trebuie sa publice anuntul de cerere de oferta pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene fara a suporta niciun cost.
Apoi, din toate ofertele primite o vor alege pe cea pe care o considera cea mai buna, argumentand optiunea facuta prin intocmirea unei note justificative.
Cosmin Dragoi, consultant pe fonduri europene M27, subliniaza ca si pana acum, pragurile de achizitii obligau beneficiarii sa publice intr-un ziar local sau regional anuntul de cerere de oferta.
"Este o obligatie in plus care, teoretic, ar putea sa transparentizeze procesul de achizitii. Ramane sa... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 12:50
Comisia Europeana (CE) a informat miercuri autoritatile romane ca va debloca platile pentru Programul Operational Sectorial (POS) Mediu, intrerupte din luna iulie.
"Decizia de astazi inseamna ca cererile de rambursare pentru proiectele asociate cu acest program vor fi acum procesate. Salutam ameliorarile la sistemele de management si control care au avut loc in mod clar si care au dus la decizia de a debloca programul", a declarat Shirin Wheeler, purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru politica regionala, Johannes Hahn.
"De asemenea, autoritatile din Romania au acceptat cererea noastra pentru corectii financiare de 10%. Asta inseamna ca acum consideram ca sistemul este capabil sa depisteze si sa previna in special conflictele de interese, care a reprezentat una dintre problemele cheie aici. Asteptam acum progrese in celelalte trei programe blocate, pentru ca platile sa poata fi reluate", a adaugat Shirin Wheeler.
Corectiile financiare de 10% au fost propuse in august 2012 pentru contractele de dinainte de octombrie 2011 pentru a acoperi sumele care nu ar fi trebuit sa fie platite din cauza unor nereguli.
"Acesti bani pot fi, bineinteles, folositi in acelasi program dar pentru proiecte noi, sanatoase", precizeaza sursa citata.
Ministerul Mediului si Padurilor (MM) anunta la 22 noiembrie, intr-un comunicat dat publicitatii dupa o intrevedere la Bruxelles a ministrului mediului, Rovana Plumb, cu comisarul european pentru politica regionala,... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 14:10
Comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, urmeaza sa trimita marti la Bucuresti scrisorile prin care va anunta intrarea in procedura de presuspendare a fondurilor pentru Programele Operationale Sectoriale Transport si Cresterea Competitivitatii Economice, informeaza RRA.
Romania nu a mai trimis cereri de rambursare la Comisia Europeana pentru cele doua programe de la 1 iulie.
Autoritatile romane fusesera instiintate in urma cu o luna despre posibila presuspendare a fondurilor.
Potrivit RRA, argumentele Comisiei Europene pentru presuspendarea fondurilor au fost deficientele constatate in urma misiunilor de audit din luna iulie.
Suspendarea fondurilor europene dauneaza grav bugetului de stat
Bucurestiul va avea la dispozitie doua luni pentru a remedia problemele constatate, altfel va urma suspendarea fondurilor pentru cele doua programe care au o valoare de peste 7 miliarde de euro.
Interviu Leonard Orban: Corectia de 25% pe POSDRU nu va afecta toti beneficiarii
Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, va discuta toate aceste chestiuni la intalnirea pe care o va avea vineri la Bruxelles cu comisarul pentru politica regionala, Johannes Hahn.
Romania asteapta decizia CE si pentru Programul Operational Regional si pentru POS Mediu.
Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat, saptamana trecuta, ca Romania se asteapta in perioada urmatoare ca cel putin pentru un program din cele patru intrerupte temporar sa fie... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 12:06
Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regionala, aflat in vizita oficiala in Romania, a participat la lucrarile comitetului interministerial pentru monitorizarea absorbtiei fondurilor europene.
Business 24 va prezinta cele mai importante declaratii de presa ale prim-ministrului Mihai Razvan Ungureanu si ale comisarului Johannes Hahn, la finalul intalnirii oficiale:
Mihai Razvan Ungureanu
"Fondurile structurale si de coeziune reprezinta o prioritate absoluta pentru Romania. Exista si vointa politica, si capacitatea si determinarea pentru a acelera programele operationale si pentru a remedia deficientele constate de UE.
Suntem primii interesati sa absorbim fonduri, sunt bani ieftini daca ii avem si scumpi daca ii pierdem. Mai exista o miza a felului in care vom izbuti sa absorbim fonduri europene, este vorba despre credibilizare, in contextul in care vom discuta despre urmatorul pachet 2014-2020".
Pentru a urgenta ritmul de absorbtie a fondurilor europene, Mihai Razvan Ungureanu a declarat ca Guvernul este decis sa evite orice intrerupere de plata, in conditiile in care un astfel de incident inseamna dezangajare de fonduri la sfarsitul anului.
"Am discutat despre stadiul implementarii de masuri prioritare pentru majorarea gradului de absorbtie a fondurilor si am propus ca noi sa ne concentram pe simplificarea procedurilor si pe proiectele majore in implementare sau pe cale de a fi implementate. Am discutat despre Strategia Dunarii, un proiect... mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 14:00