Deputatul USR Cristian Ghinea afirma ca "cineva din Guvern" il saboteaza pe premierul Sorin Grindeanu, dezinformandu-l in legatura cu accesarea unor programe finantate din fonduri europene.
Grindeanu a anuntat vineri ca a trimis Corpul de Control al Prim-ministrului pentru a face verificari la Ministerul Dezvoltarii si Fondurilor Europene, dupa ce a constatat ca, din 312 proiecte depuse, doar 63 au trecut de prima faza a evaluarii. Premierul a indicat ca acesta ar fi rezultatul unor schimbari impuse de Ghinea in perioada in care a ocupat functia de ministru in cabinetul Dacian Ciolos.
In replica, Ghinea sustine ca aplicatiile au fost respinse in urma unei instructiuni din ministerul condus de Shhaideh, prin care aplicatiile incomplete au fost respinse direct, fara solicitarea unor clarificari, asa cum prevede regulamentul.
"Cineva din guvern il saboteaza pe Grindeanu si-l lasa sa se faca de ras. (...)
PSD-istii au constatat ca din 312 proiecte depuse, au trecut de prima faza a evaluarii doar 63. 'Ghinea e de vina!', i-au spus lui Grindeanu oamenii lui Shhaideh. (...)
Aplicatiile au fost respinse in urma unei instructiuni din ministerul condus de Shhaideh care incalca flagrant regulamentul de evaluare. Mai exact, acolo unde lipseau documente dintr-o aplicatie, cineva din ministerul lui Shhaideh le-a cerut evaluatorilor sa nu le solicite beneficiarilor sa le trimita, prin intermediul clarificarilor, asa cum trebuia, ci sa respinga direct aplicatia.
De ce sa... mai mult
Sambata, 25 Martie 2017, ora 11:11
Cheltuirea fondurilor de 10 miliarde de euro acordate de Uniunea Europeana pana la finele anului 2015 este un obiectiv care poate fi atins si chiar depasit, in consitiile unei mai bune cooperari intre beneficiari si autoritati.
Mai mult, sistemul de accesare a fondurilor europene s-a imbunatatit oricum in ultimii ani, datorita experientei acumulate, explicat Marius Bostan, in cadrul unui interviu acordat Business24. Totusi, el apreciaza ca acest proces de perfectionare trebuie sa fie unul continuu, mai ales ca "nu exista sisteme perfecte".
Din aceasta luna, Ministerul Fondurilor Europene a preluat autoritatile de management pentru POSDRU si POSCCE, fiind simplificata structura institutionala. Masura este considerata de ministrul Teodorovici a fi un pas important pentru reformarea intregului sistem de implementare.
Cum comentati decizia Ministerului Fondurilor Europene de a prelua Autoritatile de Management a POSDRU si POSCCE?
Cred ca este o decizie strategica buna. Scopul acestei decizii este de a eficientiza managementul si de a obtine rezultate cat mai bune. Autoritatile de Management, Ministerul sunt instrumente si nu un scop in sine. Sper ca expertii care implementeaza aceste masuri au inteles profund cauzele care duc la lipsa de performanta. Important este sa elimine aceste cauze sau macar sa micsoreze efectul lor. Unirea lor in cadrul MFE poate fi un plus in scurtarea timpului de luare a deciziilor, de implementare si de armonizare a regulilor. Este... mai mult
Luni, 10 Martie 2014, ora 08:30
Un program util pentru economie, in special pentru mediul rural, este cel al Grupurilor Locale de Actiune, prin care companiile, impreuna cu autoritatile locale, pot "depista" problemele comunitatilor si orienta banii europeni catre rezolvarea acestora. In prezent, doar 82 de grupuri de actiune locala isi "distribuie" fondurile europene la nivelul satelor si oraselor mici din Romania.
Grupurile de actiune locala (GAL) sunt "responsabile" cu orientarea finantarii europene catre cele mai arzatoare probleme cu care se confrunta comunitatile locale.
Pe baza intocmirii unui proiect de dezvoltare locala, fiecare GAL a obtinut o finantare de 2,8 milioane de euro din fondurile europene prin programul LEDER din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).
Practic, grupurile de actiune locala sunt un parteneriat public-privat intre autoritatile la nivel local, societati comerciale si ONG-uri. Odata aprobate proiectele, GAL-urile nou formate urmeaza sa puna in aplicare proiectele pentru care au primit finantarea.
"Companiile si autoritatile devin partneneri cu drepturi egale, si daca proiectul lor este aprobat ei se infiinteaza ca un OUG sub oug 26/2010. Partenerii, cei care au infiintat GAL-ul au putere de decizie in adunarea generala sau consiliul director. Ei au alocate anumite sume de bani pentru finantare catre actorii din comunitatile respective. Este ca si cum GAL-ul devine o autoritate contractanta care ruleaza apeluri de selectie pentru anumite... mai mult
Miercuri, 21 August 2013, ora 08:01
Romania a platit in primul trimestru 90 milioane euro pentru proiectele din cadrul programului POS CCE, care ar urma sa fie deblocat de Comisia Europeana in luna iunie, iar in caz contrar Guvernul trebuie sa ramburseze de la buget banii imprumutati de la Trezorerie pentru plati si va crea deficit.
"Daca pe tot anul trecut s-au platit circa 20 milioane de euro pentru POS CCE, in primul trimestru noi am platit 89-90 milioane de euro, nu cu bani de la Uniunea Europeana. Am preluat modelul polonez, pe care si eu il reclamam cand eram ca dumneavoastra in sala, adica statul s-a imprumutat de la Trezorerie pentru a efectua platile pentru proiecte.
Avem riscul, sabia deasupra capului ca, daca nu reusim sa convingem in iunie Comisia Europeana sa deblocam POS CCE, banii aceia trebuie sa-i dam inapoi la Trezorerie si cream un mare deficit la buget, dar trebuie sa cream responsabilitati. Noi continuam platile si speram ca pana in iunie sa terminam proiectele care sunt depuse", a declarat miercuri ministrul delegat pentru IMM-uri, mediul de afaceri si turism, Maria Grapini, intr-o conferinta organizata de Ziarul Financiar.
Ea a precizat ca, din 2010, Uniunea Europeana nu a mai platit "niciun euro" pentru POS CCE, insa statul roman a deblocat programul pentru a putea solutiona dosarele depuse.
"Am preluat 1.700 de dosare nedesfacute, zaceau din 2010 acolo, la care s-au adaugat inca 1.700 de proiecte in derulare, dar neplatite. Daca pana la sfarsitul anului nu le evaluam, nu... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 12:32
Proiectul documentului strategic national prin care se stabilesc prioritatile de utilizare a banilor alocati de UE va fi definitivat pana la sfarsitul lunii mai 2013, se arata intr-un comunicat de presa trimis de ministerul Fondurilor Europene.
"Actiunile din acest an sunt cruciale pentru buna utilizare a fondurilor UE alocate in urmatoarea perioada de programare", evidentiaza un comunicat de presa Ministerul Fondurilor Europene (MFE).
In perioada imediat urmatoare, ministerele vor elabora proiectul Acordului de Parteneriat si programele operationale prin intermediul carora vor fi atrase fondurile UE in 2014-2020.
Ministerele definitiveaza listele cu prioritatile de finantare din domeniile gestionate, iar Ministerul Fondurilor Europene va finaliza strategia de utilizare a fondurilor europene in urmatoarea perioada de programare.
Alocarea UE pentru Romania in perioada 2014-2020 este de aproximativ 39 de miliarde de euro, suma din care fondurile structurale si de coeziune reprezinta circa 21 de miliarde de euro.
Prioritatile de finantare propuse Romaniei de catre Comisia Europeana vizeaza imbunatatirea capitalului uman prin cresterea ratei de ocupare a fortei de munca si politici mai bune privind incluziunea sociala si educatia, dezvoltarea unei infrastructure moderne, promovarea competitivitatii economice si a dezvoltarii locale, optimizarea utilizarii si protejarii resurselor si activelor natural, respectiv modernizarea si consolidarea administratiei... mai mult
Joi, 07 Martie 2013, ora 12:47
Romania are doua luni la dispozitie sa rezolve problemele subliniate de Comisia Europeana in scrisorile de presuspendare pentru cele trei programe operationale. Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a explicat ce mai poate face Romania pentru a evita suspendarea fondurilor europene.
Ca sa evite suspendarea programelor, Romania a adoptat un set de masuri generale, dar si masuri specifice, pentru fiecare program in parte.
"Ca sa se evite suspendarile vom adopta un set de masuri cu caracter general, inclusiv pentru Mediu, program care nu a primit o scrisoare de presuspendare. Noi speram ca pentru acest program sa fie reluate platile din noiembrie.
Aceste masuri cu caracter general, parte din ele sunt deja realizate si implementate, altele sunt in curs de evaluare. Din masurile cu caracter general sunt unele legislative. Dincolo de masurile cu caracter general, exista masuri cu caracter specific: sunt unele care pot fi realizate intr-un termen scurt, altele in termen lung, ni se cere o verificare", a declarat ministrul Leonard Orban in cadrul unei conferinte de presa.
Ministrul de resort a explicat ca auditul a vizat verificarea proiectelor depuse pana la finalul anului 2011 si modul de functionare a institutiilor pana la finalul primului semestru al anului 2012.
Orban: Corectiile financiare pe cele patru Programe operationale, in jur de 600 de milioane euro
Nivelul corectiilor financiare propuse de Comisia Europeana pentru programele Transport,... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 15:57
Guvernul a primit scrisoarea oficiala de Comisia Europeana prin care este anuntata presuspendarea partiala a altor trei programe operationale: "Transport", "Regional" si "Cresterea competitivitatii economice".
Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) a fost presuspendat integral, in cadrul Programului Operational Regional (POR) o singura axa a scapat de presuspendare, iar la Programul Operational Sectorial Transport au fost vizate 2 din cele 4 axe, informeaza MAEur.
La POS Transporturi au fost presuspendate axa 1 - "Modernizarea si dezvoltarea axelor prioritare ale retelei transeuropene de transport (TEN-T) in scopul dezvoltarii unui sistem de transport durabil si integrarii acestuia cu retelele de transport ale UE", si axa 2 - "Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii nationale de transport in afara axelor prioritare TEN-T in scopul crearii unui sistem national de transport durabil".
In cadrul acestor axe, au fost presuspendate doar proiectele din sectoarele de transport rutier si pe calea ferata (ai caror beneficiari sunt Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si, respectiv, Compania Nationala Caile Ferate Romane).
In cazul POR, presuspendarea vizeaza toate axele, cu exceptia axei prioritare 2 - "Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport". Pentru aceasta axa, Comisia Europeana considera satisfacatoare verificarile efectuate de autoritatile nationale asupra contractelor... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 17:34
Statul roman este pregatit pentru deblocarea fondurilor europene, atat pentru POSDRU, cat si pentru celelalte programe operationale, a declarat vineri premierul Victor Ponta.
"Discutia principala de miercuri, cand m-am intalnit cu Jose Manuel Barroso, s-a axat pe problema fondurilor europene", a spus Victor Ponta.
Premierul a declarat ca statul roman va trebui sa suporte o corectie financiara de pana la 25% in cazul programelor operationale in care s-au facut plati in mod eronat.
"Singura problema este cand se aplica (n.r. corectia fiannciara). Daca se aplica in 2012 iesim din proiectiile de deficit ale FMI", a spus Victor Ponta.
"I-am cerut ajutorul lui Barroso, sa gasim o solutie de calcul a deficitului".
"Sunt convins ca o sa primim o solutie si putem debloca toate acele programe operationale", a mai spus Victor Ponta.
In prezent, sunt blocate platile pentru principalele cinci programe operationale, context in care Romania a avut o rata de absorbtie reala a fondurilor structurale si de coeziune de doar 0,01% in luna septembrie, Comisia Europeana rambursand direct Romaniei putin peste un milion de euro.
Platile pe care le face Comisia Europeana sunt intrerupte de la inceputul lunii iulie pentru patru dintre cele cinci programe operationale - transport, mediu, regional si cresterea competitivitatii, in timp ce POSDRU a intrat in procedura de presuspendare de la inceputul lunii august.
In prezent, sunt asteptate pentru luna octombrie deciziile... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 14:59
Autoritatile romane sunt in negocieri cu reprezentantii Comisiei Europene, pe tema unei serii de nereguli depistate la programele europene, in urma carora ar putea fi aplicate corectii financiare.
"Este vorba despre chestiuni legate de problemele cu achizitiile publice din perioada ianuarie 2007 - octombrie 2011. Deocamdata este o chestiune in negociere cu Comisia Europeana si va mai dura cateva luni de zile, pana se va lua o decizie. Nu se stie care va fi aceasta", a declarat pentru Business24, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.
Cu toate acestea, surse oficiale au declarat pentru Mediafax, ca decizia Comisiei Europene ar putea sa implice corectii financiare, din fondurile puse la dispozitia Romaniei pentru programele legate de sectorul regional, mediu, transport si competitivitate.
"Aceste corectii, care pot reprezenta cateva procente din fondurile alocate, vor fi negociate cu partea romana pentru fiecare program in parte", au afirmat sursele.
Incepand cu 1 iulie, Romania nu a mai trimis catre Comisia Europeana cereri de rambursare pentru aceste patru programe operationale, interval in care Executivul comunitar a analizat daca autoritatile romane au respectat conditiile asumate la finele anului trecut.
In decembrie 2011, Comisia Europeana (CE) a permis reluarea platilor catre Romania pentru aceste patru programe, dar cu conditia ca autoritatile de la Bucuresti sa indeplineasca pana la sfarsitul lunii iunie 2012 o serie de cerinte legate de... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 17:43