Dupa 30 de ani de lipsa de viziune pe termen mediu si lung in agricultura si in industria alimentara din Romania, a venit timpul pentru schimbarea orientarii programelor de investitii catre generarea de piete de desfacere pentru produsele agroalimentare romanesti, atrag atentia asociatiile si producatorii de alimente, intr-o scrisoare deschisa transmisa Presedintiei, Parlamentului, Guvernului si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Semnatarii documentului sustin ca autoritatile nu au nicio reactie, "mai ales din partea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, institutie in care, astazi, pe langa ministru activeaza nu mai putin de cinci secretari de stat".
"Agricultura romaneasca traverseaza o perioada foarte grea, pe fondul crizei economice generate de pandemia de coronavirus, care se suprapune peste o seceta fara procent in ultimii 30 de ani. In ciuda apelurilor disperate facute de fermieri si reprezentantii industriei alimentare, niciun Guvern, in afara de promisiuni, nu a luat cu adevarat masuri concrete pentru a aduce agricultura la locul pe care il merita. Agricultura Romaniei reprezinta baza aprovizionarii cu materie prima pentru industria alimentara. Astazi, cand vorbim despre nevoile agriculturii, despre o criza a alimentelor la nivel mondial, marile schimbari pe care le cerem de peste 25 de ani nici nu sunt luate in consideratie.
Nimeni nu ne asculta, nimeni nu doreste un dialog constructiv atat de necesar celor doua sectoare de... mai mult
Duminica, 31 Mai 2020, ora 14:49
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa la Botosani, ca ajutorul de stat pentru motorina nu a fost platit decat pentru primul trimestru al acestui an.
Potrivit acestuia, restantele la plata subventiilor la motorina se ridica la aproape 400 de milioane de lei.
"Am inceput o evaluare la nivelul ministerului, cum era si normal. Si legea ne obliga ca, la sfarsitul fiecarui an, institutiile publice sa faca o evaluare privind capacitatea administrativa. (...)
Nu am rezultatele finale pentru foarte multe, dar am gasit mici grenade lasate peste tot. In primul rand, am constatat ca ajutorul de stat pentru motorina nu a fost platit din trimestrul doi. Practic, mai avem de alocat aproape 400 de milioane de lei, necesarul de plata pentru trimestrul doi si trimestrul III. S-a platit doar trimestrul I", a afirmat Oros.
Intrebat daca exista fonduri pentru plata sumelor restante, ministrul Agriculturii a raspuns: "Ne vom ingriji sa existe. Acum nu exista".
Referindu-se la subventiile acordate producatorilor agricoli, Adrian Oros a declarat ca pana in aceasta saptamana au fost facute plati in avans catre 92% dintre fermierii care au depus declaratii la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura. Valoarea subventiilor acordate se ridica la 1,2 miliarde de euro.
"Practic, s-au platit aproape 92% din cei care au depus, au fost platiti pentru avans, urmand ca pana la 1 decembrie sa fie facute si restul de plati. Practic, au intrat... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2019, ora 13:56
Cifra de afaceri a companiilor locale care activeaza in sectorul agriculturii va creste cu aproape jumatate de miliard de euro in 2019, plasand agricultura printre sectoarele strategice ale economiei romanesti, conform estimarilor specialistilor KeysFin.
Cu toate acestea, rezultatele ar fi putut fi mai bune, in cazul in care conditiile meteo ar fi fost mai prielnice. Astfel, daca in 2018 productia agricola a Romaniei atingea maxime istorice, inregistrand recorduri la grau si porumb, anul acesta statisticile arata o scadere fata de anul precedent, nu numai in cazul agriculturii autohtone, ci si la nivel european, ca urmare a conditiilor climatice extreme.
"Romania ocupa un loc de frunte in ierarhia clasamentului european la productia agricola, iar cifra de afaceri si profitul companiilor locale reprezinta un barometru la fel de bun pentru reusitele agriculturii romanesti. Chiar daca nu toate companiile din domeniu folosesc drone si alte tehnologii moderne pentru a supraveghea si proteja culturile agricole, investitiile si programele derulate in acest sector, atat de autoritati, cat si de entitati private, au vizat schimbari utile, care au contribuit din plin la dezvoltarea agriculturii romanesti, asa ca echipa noastra de experti prevede o crestere a acestui sector si in 2019, cu aproximativ 5% fata de totalul cifrei de afaceri din 2018 a companiilor din domeniu" a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2019, ora 19:02
Peste 70% dintre romani spun ca nu ar lucra in agricultura, desi considera ca este o ramura economica importanta, potrivit unui sondaj remis, marti, AGERPRES.
Sondajul a fost realizat in luna martie in randul a peste 3.400 de respondenti.
Astfel, peste jumatate (64%) dintre cei chestionati considera ca rolul agriculturii in tara noastra este unul esential sau important. Dupa parerea a peste o treime dintre cei intervievati, lucratorii in agricultura nu au nevoie de prea multa carte, fiind suficiente patru clase, gimnaziul sau cel mult o scoala profesionala.
Peste o treime (35,23%) dintre romanii care folosesc internetul considera ca rolul agriculturii in tara noastra este unul esential, iar 29,16% sunt de parere ca rolul acestui sector este unul important, dar in scadere ca impact, conform sondajului.
In acelasi timp, 7 din 10 respondenti nu iau in considerare posibilitatea de a lucra in domeniul agriculturii. Dintre cei care lucreaza sau s-au gandit ca ar exista pentru ei o posibilitate de a se angaja in domeniul agriculturii, 40,69% considera atractiva meseria de horticultor, 33,33% considera si meseria de apicultor ca fiind atractiva si 27,07% prefera peisagistica.
Insa profesia de agricultor include, in prezent, pe langa clasicele meserii de silvicultor, ingrijitor de animale, agronom si alte meserii nu doar atractive, dar si profitabile, precum: sef de ferma, tehnician veterinar, apicultor, mecanic agricol, horticultor, tehnician agroturism, tehnician... mai mult
Marti, 07 Mai 2019, ora 14:04
Libra Internet Bank a incheiat recent doua conventii cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri pentru imbunatatirea accesului fermierilor romani la finantare, prin care se finanteaza achizitia de terenuri agricole, alte investitii sau desfasurarea activitatii curente, cu garantie de pana la 80% din partea fondului de garantare.
O conventie similara exista in vigoare intre Libra Internet Bank si Fondul de Garantare a Creditului Rural, incheiata in 2017.
De asemenea, Libra este una din cele cinci banci din Romania care participa la masurile de sprijinire a fermierilor prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), prin conventia de finantare cu partajarea riscului incheiata cu Fondul European de Investitii (FEI).
In cadrul acestei scheme de garantare, clientii bancii care contracteaza un credit agri pot beneficia de dobanzi avantajoase si garantie de pana la 70%, cu conditia indeplinirii conditiilor de eligibilitate din PNDR, pe urmatoarele sub-masuri: 4.1 "Investitii in exploatatii agricole"; 4.2 "Investitii in procesarea/marketingul produselor agricole"; 4.1.a" Investitii in fermele de pomicultura"; 4.2.a" Investitii in procesarea/marketingul produselor agricole in sectorul pomicol"; 6.4 "Investitii in crearea si dezvoltarea microintreprinderilor si intreprinderilor mici non-agricole".
Libra Internet Bank are o colaborare de durata cu FEI, prin care este sprijinita creditarea fermierilor, atat pentru achizitia de inputuri, cat si pentru... mai mult
Vineri, 22 Martie 2019, ora 11:52
PRIAevents organizeaza conferinta PRIA Agriculture, insotita de Gala PRIA Romanian Farmers, in cadrul careia fermierii romani vor fi premiati si anul acesta, la Bucuresti, in 27 septembrie 2018, la Academia de Stiinte Agricole si Silvice.
De aceasta data am ales o locatie semnificativa, si anume, Academia de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti" (A.S.A.S.) este o institutie publica academica ce coordoneaza activitatea stiintifica in domeniul agriculturii in Romania. Unul dintre obiectivele sale principale este cresterea contributiei cercetarii stiintifice la dezvoltarea complexa, armonioasa si durabila a agriculturii, silviculturii si ruralului romanesc, in scopul implinirii obiectivului national major de realizare a securitatii si sigurantei alimentare.
Conferinta PRIA Agriculture este cel mai important eveniment al toamnei pentru agricultura si reprezinta o reala platforma de dezbatere intre autoritati, fermieri si companiile care isi desfasoara activitatea in acest sector.
Gala PRIA este dedicata fermierilor romani ce au investit resurse, foarte multa munca si experienta lor de-a lungul timpului si astfel au contribuit la dezvoltarea sau mentinerea agriculturii Romaniei pe un loc bun in UE.
In cadrul acestei gale vom recunoaste eforturile si contributia fermierilor romani care au investit capital romanesc, timp, munca, cunostinte si energie pentru agricultura noastra.
La eveniment va fi prezent lantul MEGA IMAGE cu proiectul Gusturi... mai mult
Marti, 11 Septembrie 2018, ora 13:52
Ordinul ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale privind metodologia si formularistica necesara pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat temporare in vederea asigurarii accesului la finantare in agricultura a fost publicat luni in Monitorul Oficial al Romaniei.
Ordinul contine inclusiv modul de calcul al ratei dobanzii la credit necesare pentru calculul subventiei, al ratei de referinta si al valorii nominale a subventiei, informeaza un comunicat al MADR.
Potrivit MADR, prin Ordonanta Guvernului nr. 25/2010, a fost instituita o schema de ajutor de stat prin subventionarea ratei dobanzii la creditele bancare contractate de producatorii agricoli cu institutiile de credit sau cu institutiile financiare nebancare in perioada 28 ianuarie 2011 - 31 decembrie 2011.
Subventia se calculeaza la sumele reprezentand dobanzi platite institutiilor finantatoare de catre debitori, aferente valorilor creditelor utilizate, calculate pana la data de 31 decembrie 2013 inclusiv.
Potrivit MADR, potentialii beneficiarii trebuie sa solicite acordul prealabil de finantare si acordarea subventiei, in primele doua luni urmatoare anului pentru care se solicita rambursarea. Astfel, pentru anul 2011, solicitarile trebuie depuse la APIA pana la data de 29 februarie 2012.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, prin centrele judetene, respectiv centrul municipiului Bucuresti, este autoritatea competenta, responsabila de administrarea schemei. mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 22:45
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) informeaza ca a inceput demersurile pentru modificarea procedurilor de contractare si plata aferente Masurii 112 "Instalarea tinerilor fermieri".
Potrivit, APDRP, modificarea propusa priveste prelungirea perioadei pentru depunerea cererii celei de-a doua transe de plata, de la 30 luni la 33 luni, in situatii justificate.
Demersul are la baza analiza privind implementarea acestei masuri de investitii cat si solicitarile beneficiarilor cu privire la imposibilitatea operarii transferurilor de teren la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, transferuri care nu pot fi efectuate decat in perioada martie - mai a fiecarui an.
Modificarea procedurilor de contractare si plata este in conformitate cu fisa Masurii 112, care prevede un termen maxim de 36 luni, din momentul semnarii contractului de finantare nerambursabila, pentru verificarea conditiilor de acordare a celei de-a doua transe de plata cat si pentru efectuarea platii catre beneficiar.
Daca, pana in prezent, perioada de verificare a conditiilor de acordare a celei de-a doua transe de plata pentru Masura 112 era de sase luni din cele 36 de luni, in urma modificarii aceasta perioada se reduce la trei luni, pentru situatii justificate. mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 21:45
Saracia si puterea de cumparare scazuta ii vor determina pe romani sa invete sa nu mai arunce mancarea de care alte popoare duc atata lipsa. In opinia presedintelelui Federatiei Sindicale din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, 60% din populatia globului se afla in criza alimentara.
"In Romania exista multa risipa, insa in general, europenii au o alta viziune despre consum. Ei nu se "arunca" la primele produse care se vad pe rafturi, indiferent ca par mai aspectuoase, mai frumos ambalate, mai de calitate.
(...) Sunt state care astazi se afla in aceasta criza alimentara, care au o productie foarte mica si posibilitate redusa de import in comparatie cu consumul. De aceea, acestia mananca foarte prost", a declarat Dragos Frumosu, intr-un interviu Business24.
Statele Europei arunca anual peste 220 de milioane de tone de mancare, in timp ce 1 miliard de oameni din lume mor de foame. Cum poate fi rezolvata aceasta chestiune?
Singura solutie pe care eu o vad este educatia, prin care sa se explice diferenta dintre cei care mor de foame si cei care arunca, pe de o parte, iar pe de alta parte o educatie foarte bine pusa la punct din care sa rezulte ce cantitati ar trebui consumate de copil si de adult astfel incat sa se hraneasca sanatos si sa asimileze necesarul pentru energia zilnica de care are nevoie.
Acest lucru nu se poate indrepta decat in ani de zile, plecand de la aceasta varianta. In Romania exista multa risipa, insa in general, europenii au o alta... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 12:00