Liniile aeriene globale, care formeaza Asociatia Internationala de Transport Aerian (International Air Transport Association - IATA), si-au exprimat marti sprijinul fata de crearea unor certificate de vaccinare impotriva COVID-19, cu care pasagerii sa poata zbura liber prin Europa, fara a mai fi obligati sa efectueze teste PCR, relateaza EFE.
Propunea acestui certificat digital, prezentat de prim-ministrul elen, Kyriakos Mitsotakis, "ar trebui adoptata urgent de Comisia Europeana (CE) si de tarile membre", a precizat directorul IATA, Alexandre de Juniac, intr-o scrisoare deschisa adresata presedintei CE, Ursula von der Leyen.
Punerea sa in aplicare ar contribui ca Uniunea Europeana sa beneficieze de reintoarcerea la libertatea de miscare, a adaugat De Juniac, care va parasi conducerea IATA la 31 martie.
"Un certificat paneuropean de vaccinare, reciproc recunoscut (de tarile UE), ar fi un pas important pentru ca guvernele sa dobandeasca incredere pentru a isi deschide frontierele iar pasagerii sa poata zbura fara barierele create de carantine", a subliniat responsabilul IATA.
Propunerea Greciei va fi dezbatuta joi, 21 ianuarie, in cadrul unei reuniuni online la care vor participa liderii Uniunii Europene.
Potrivit lui Alexandre de Juniac, "ne aflam in cele mai negre zile ale pandemiei, dar masuri energice, combinate cu programele de vaccinare, trebuie sa ne ofere speranta ca putem restabili libertatea de miscare in siguranta, ceea ce va salva locuri de munca,... mai mult
Marti, 19 Ianuarie 2021, ora 23:46
Directorul general al Pfizer, Albert Bourla, a vandut, luni, actiuni ale grupului farmaceutic american in valoare de aproape 5,6 milioane de dolari, in aceeasi zi in care acesta a anuntat rezultatele pozitive ale unui studiu clinic privind vaccinul sau experimental pentru Covid-19, care au dus la cresterea pretului titlurilor, transmite Reuters.
Actiunile companiei au urcat luni cu 15%, dupa ce Pfizer si partenera sa BioNTech din Germania au anuntat ca vaccinul a avut o eficacitate de peste 92% in prevenirea Covid-19, in randul persoanelor inrolate in studiul clinic care nu au fost infectate anterior.
Bourla a vandut 132.508 actiuni la un pret mediu de 41,94 dolari pe actiune, in valoare de aproape 5,6 milioane dolari, conform documentelor depuse la autoritate de reglementare. Vanzarea a facut parte dintr-un plan de tranzactionare de tipul 10b5-1, pre-programat, care a fost adoptat pe 19 august, se arata in dosar.
Vanzarea a reprezentat 61,8% din actiunile detinute atat direct, cat si indirect de Bourla. El detine inca 81.812 de actiuni, direct si indirect, arata documentele.
Pfizer a confirmat vanzarea intr-un comunicat si a adaugat ca Bourla detine o participatie mai mare in companie prin "planurile de economii calificate si necalificate" ale companiei, ceea ce inseamna probabil optiuni pe actiuni.
"Dupa o prezenta de peste 25 de ani in companie, Albert detine o cantitate substantiala de actiuni Pfizer in cadrul planurilor noastre de economii calificate si... mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2020, ora 07:12
Consiliul de Administratie al Bancii Mondiale a aprobat marti un plan de ajutoare de 12 miliarde de dolari pentru a garanta tarilor in curs de dezvoltare accesul rapid la vaccinuri cand vor fi disponibile, potrivit unui comunicat al institutiei, citat de AFP.
Aceasta suma va servi "pentru finantarea achizitionarii si distributiei de vaccinuri, teste si tratamente COVID-19 pentru cetatenii lor", a precizat sursa.
Finantarea ar putea permite vaccinarea a "pana la un miliard de persoane", a adaugat ea.
Banca Mondiala intentioneaza sa trimita un "semnal cercetarii si industriei farmaceutice ca cetatenii din tarile in curs de dezvoltare trebuie sa aiba si ei acces la vaccinuri COVID-19 sigure si eficiente".
In plus, ea va aduce un sprijin tehnic pentru a pregati tarile in curs de dezvoltare pentru utilizarea pe scara larga a vaccinurilor, in coordonare cu partenerii internationali.
Aceasta finantare face parte dintr-un pachet de ajutorare initiat de Banca Mondiala cu o valoare de pana la 160 de miliarde de dolari pana in iunie 2021 pentru a ajuta tarile in curs de dezvoltare sa lupte impotriva pandemiei de COVID-19, a mai precizat institutia de la Washington.
"Accesul la vaccinuri sigure si eficiente si la sisteme de distributie intarite este esential pentru modificarea cursului pandemiei si ajutorarea tarilor confruntate cu un impact economic si bugetar catastrofal sa mearga spre o recuperare rezilienta", a declarat presedintele Bancii Mondiale, David... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 07:40
Economia Statelor Unite isi va reveni, dar ar putea avea nevoie de un vaccin contra coronavirusului inainte de redresarea completa, a declarat presedintele Rezervei Federale, Jerome Powell.
"Pe termen lung si chiar pe termen mediu, nu ati dori sa pariati impotriva economiei americane. Economia americana se va reface", a spus Powell intr-un interviu acordat la emisiunea CBS "60 Minutes", potrivit unui fragment difuzat la emisiunea "Face the Nation".
Cu toate acestea, Powell a remarcat ca recuperarea va depinde probabil de cat de in siguranta se vor simti americanii.
"Presupunand ca nu va exista un al doilea val de coronavirus, cred ca veti vedea ca economia se va reface constant in a doua jumatate a anului", a spus seful bancii centrale. Cu toate acestea, el a adaugat ca "pentru ca economia sa se recupereze pe deplin ... s-ar putea sa fie nevoie sa asteptam venirea unui vaccin".
Fed a lansat o serie de masuri pentru ca pietele sa functioneze corect si a facut echipa cu Departamentul Trezoreriei pentru o varietate de programe de creditare destinate intreprinderilor si persoanelor fizice.
In plus, Fed cumpara obligatiuni corporative si municipale.
Masurile au fost adoptate pe fondul crizei somajului, 36,5 milioane de americani au facut cereri in acest sens, in timp ce rata somajului a urcat la 14,7%.
"Este o perioada de mari suferinte si dificultati si se produce atat de repede si cu o astfel de forta, incat nu poti exprima cu adevarat durerea pe care o... mai mult
Luni, 18 Mai 2020, ora 08:44
Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov, Sandra Alexiu, spune ca situatia vaccinului antigripal a devenit "de nesuportat" si apreciaza ca lucrurile "se agraveaza".
Ea atrage atentia ca medicii au primit in primele transe mult sub numarul de doze solicitat.
"Problema mare care pare a nu se mai rezolva la Bucuresti, din contra, lucrurile se agraveaza in ceea ce priveste vaccinul gripal. Situatia a devenit de nesuportat. Medicii de familie, vreo mie in Bucuresti, solicita de ordinul sutelor (doze - n.red) fiecare, asa cum am mai spus si am mai aratat", informeaza Sandra Alexiu.
Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov precizeaza ca, in ciuda numarului de doze cerut de catre medicii bucuresteni, in primele doua transe distribuite acestia au primit un numar mult mai mic comparativ cu cel solicitat.
"Cert e ca avem colegi in tara care vaccineaza deja sunt de pacienti din listele lor, aflati in grupele de risc, in timp ce doctorii bucuresteni au primit in prima transa 10-15 si in a doua transa 10 - 30. Unde sunt celelalte!? O matematica simpla zice 90 de fiecare. Lasand la o parte ca unii au cerut 600, 700, 1.200 de doze", precizeaza Alexiu.
Ea atrage atentia in mesajul sau si asupra faptului ca medicii de familie nu primesc, "cu prioritate ca medicii din spitale, inainte, dozele de vaccin pentru ei si asistente, ci la coada la sfarsit. Cati medici de familie credeti ca mai apuca sa isi faca daca au de vaccinat sute de... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 17:35
Ministerul Sanatatii sustine ca toate vaccinurile necesare programului national sunt disponibile la medicii de familie din toata tara, iar parintii nu trebuie sa le caute in farmacii.
"Stocurile de vaccin cuprinse in Programul National de Vaccinare (inclusiv vaccinul ROR, Hexavalent si Tetravalent la care se face referire cu insistenta in cadrul unor dezbateri politice) SUNT DISPONIBILE in toata tara.
Ministerul Sanatatii dezaproba si condamna toate incercarile de a induce in eroare opinia publica si de a prezenta in mod fals activitatea acestei institutii si pe toti cei implicati in desfasurarea programelor de sanatate publica", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului, in care se mai vorbeste si despre "interpretari si comentarii tendentioase care deformeaza nepermis realitatea".
"Reamintim faptul ca Ministerul Sanatatii a derulat in procedura de urgenta toate achizitiile necesare pentru asigurarea vaccinurilor cuprinse in Programul National de Vaccinare, acordand o atentie speciala procurorii dozelor de vaccin antirujeolic.
De asemenea, Ministerul Sanatatii a implementat un program riguros de raportare a stocurilor de vaccin disponibile in teritoriu, in scopul prevenirii unei situatii de criza similare celei din toamna anului trecut.
Concomintent cu aceste demersuri urgente, a fost modificat cadrul legislativ cu privire la procedura de achizitie pentru vaccin, pentru a permite achizitii multianuale. Aceasta modificare legislativa va inlatura... mai mult
Sambata, 24 Iunie 2017, ora 18:05