Una dintre principalele griji ale persoanelor care doresc sa urmeze o cariera in IT -tineri dar nu neapărat este legata de limbajul de programare mai "usor", mai "cautat" sau mai "de viitor", in care "trebuie" sa se specializeze. De ce am folosit ghilimele?
Intrucat nu exista un anumit limbaj de programare care sa fie mai usor, mai cautat, mai de viitor sau efectiv de neinlocuit! Acestea sunt mituri care pornesc de oriunde altundeva, numai din industria IT nu! La ele contribuie propagarea parerilor neavizate pe subiectul respectiv. In plus, programa este veche si neadaptata la realitatea curenta.
Pentru a darama aceste mituri sau macar pe unele, i-am cerut lui Petru Trimbitas, fost olimpic la informatica, stagiar la Facebook si Google in Statele Unite ale Americii si fondator WellCode, platforma de training/mentorat in IT, adica unuia dintre expertii avizati in domeniu sa explice cat e mit si cata realitate in promisiuni de mai usor, mai cautat sau mai de viitor in materie de limbaje de programare.
Transant, dar cu argumente care te vor ajuta sa ințelegi ca mai bine, mai usor, mai de viitor poate fi o promisiune exagerata sau fara suport real, Petru Trimbitas ne-a oferit explicatii pertinente fara a auzi din partea fondatorului WellCode recenzii pro sau contra unui anumit limbaj de programare. Citind acest articol in continuare, vei afla opinia unuia dintre cei mai ancorati oameni din IT-ul romanesc pe acest subiect arzator.
"De unde sa incepi cand optiunile... mai mult
Luni, 04 Octombrie 2021, ora 15:21
Bucurestiul si 17 judete din tara apareau, luni dimineata, 15 martie, fara programari disponibile pentru vaccinarea anti-Covid 19, potrivit datelor de pe platforma nationala de vaccinare, informeaza Hotnews.
Cele mai multe programari disponibile apareau in judetele Suceava (9.000), Arad (6.200) si Botosani (5.300), arata sursa citata.
Alte noua judete indicau sub 1.000 de locuri disponibile pentru vaccinarea anti-COVID: Bihor, Satu Mare, Alba, Hunedoara, Olt, Vaslui, Galati, Braila si Tulcea. Romanii pot accesa platforma nationala de vaccinare pentru a vedea in timp real situatia pe judete si centrele de vaccinare cu locuri libere.
Campania de vacccinare din Romania a intrat de luni, 15 martie 2021, in etapa finala, cea de-a treia, a imunizarii populatiei generale, iar incepand cu ora 9.00, se deschid listele de asteptare pentru programare la vaccinarea anti-COVID.
Citeste si:
Diana Sosoaca critica restrictionarea circulatiei noaptea: "Ce, la 22.01 incepe sa umble carcalacul pe strazi?"Scriitoarea Aurora Cornu, prima sotie a lui Marin Preda, a incetat din viata. A fost cea care l-a convins sa publice "Morometii"Claudiu Manda, un vitezoman incurabil. Europarlamentarul PSD, lasat fara permis de trei ori intr-un singur an din cauza vitezeiDrama ascunsa a celei mai frumoase prezentatoare de la Pro TV"Au incercat sa ma faca, dar au fost faultati". Cum au incercat hotii sa-l scoata din combinatie la furtul masinii lui Gigi Becali pe Sandu Geamanu, unul dintre cei... mai mult
Luni, 15 Martie 2021, ora 09:46
Un IT-ist din Cluj a pus pe roate un program dedicat tinerilor care vor sa invete programare, iar succesul inregistrat i-a depasit si cele mai optimiste asteptari. De la inceput, de acum circa trei ani si pana azi, aproape 100.000 de oameni i-au accesat cel putin o data platforma online pe care se gaseste cursul, iar cateva mii o fac frecvent.
A lucrat la Facebook, la New York, si la Google, la Los Angeles, dar s-a intors acasa animat de o idee care avea sa se dovedeasca una castigatoare. Petru Trimbitas, un tanar de 26 de ani, a renuntat la o cariera de IT-ist in Statele Unite, pentru a dezvolta un program de mentorat dedicat celor care vor sa invete programare.
80.000 de oameni au intrat pe cursul de baza
Iar proiectul s-a dovedit un adevarat succes. La numai cativa ani de la lansare, circa 80.000 de romani au intrat pe platforma online WellCode unde este postat cursul de baza. Intregul proiect a pornit de la ideea ca sistemul de invatamant romanesc persista intr-o mare eroare.
Elevii si studentii sunt, sustine Petru, obligati sa invete niste cursuri standard, fara a se tine cont de faptul ca fiecare are propriul ritm si ca unii nu pot asimila suficient de rapid materia. In plus, mai spune el, nu numai ca programa scolara nu este adaptata in functie de nevoile tinerilor, dar nici nu stimuleaza gandirea logica.
"Cea mai mare greseala este modul de predare universal. Gandirea logica a elevilor si studentilor este prea putin dezvoltata si exploatata, actiune... mai mult
Vineri, 01 Ianuarie 2021, ora 00:00
Banca Comerciala Romana (BCR) va implementa, incepand de luni, 19 octombrie, un nou mod de functionare la nivelul intregii retele teritoriale, prin care clientii vor avea acces in sucursale exclusiv in baza unei programari telefonice, potrivit unui comunicat.
BCR extinde, astfel, proiectul pilot de programari prin telefon, derulat in ultimele luni, in 12 agentii din tara, care s-a dovedit a fi unul de succes.
Programul a fost conceput pentru a pregati migrarea catre un nou mod de functionare in reteaua bancii, care urmareste cresterea gradului de confort si protectie pentru clienti, reducerea timpilor de asteptare, imbunatatirea eficientei operationale si incurajarea utilizarii platformei de digital banking.
Extinderea sistemului la nivelul intregii retele, incepand de luni, este una temporara si a fost accelerata de escaladarea, la nivel national, a ratei de cazuri de infectare cu COVID-19, precum si de apropierea sezonului rece, in contextul in care exista cazuri in care se formeaza cozi in fata unitatilor bancare.
"Siguranta si sanatatea clientilor nostri continua sa fie cele mai importante preocupari pentru noi. In ultimele luni, am accelerat procesele de transformare digitala si am implementat noi modele de lucru, care vin in intampinarea clientilor cu solutii cat mai practice. Ca urmare a contextului actual si a cresterii numarului de infectari, am decis sa extindem imediat, in toata reteaua BCR, sistemul de acces in agentii doar pe baza de programare", a... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 17:21
Google.org, divizia Google ce se ocupa de proiecte filantropice, va acorda o finantare de 200.000 de dolari catre organizatia Adfaber, un ONG din Romania a carei misiune este incurajarea programarii, educatiei digitale si sustinerea adoptiei tehnologiei in randul copiilor.
Grantul va fi folosit pentru derularea de programe de siguranta online si activitati conexe pentru profesori si copii, cu scopul de a ajuta elevii romani sa devina cetateni online constienti si responsabili.
Proiectul finantat de Google.org si dezvoltat de Adfaber se va derula timp de un an. Adfaber va realiza si oferi copiilor (cu varste intre 7 si 15 ani) programe educationale despre siguranta online, prin formarea profesorilor si sprijinirea lor pentru a-i pregati pe elevi. Adfaber va furniza materialele educationale si suportul pedagogic.
Acestea includ scenarii de lectie, training online si cursuri de pregatire fata in fata cu profesorii.
"Sunt o serie de intrebari despre siguranta online pe care nimeni nu le adreseaza cand discuta cu copiii, desi in ziua de astazi sunt foarte importante.
De mai mult de un an ne-am concentrat pe educarea copiilor si elevilor in siguranta online si ce inseamna sa fii un cetatean digital responsabil.
Suntem onorati si norocosi sa colaboram in urmatoarele luni cu profesori, parinti si elevi pentru a implementa in Romania unul dintre cel mai importante programe de siguranta online dedicate copiilor" - Alin Chiriac, fondator Adfaber
"Credem ca este... mai mult
Miercuri, 20 Mai 2020, ora 11:18
Institutul de Marketing si Oxford College of Marketing lanseaza azi un nou program de training virtual care sa sprijine profesionstii din Romania sa se perfectioneze prin programe de certificare internationale in contextul izolarii, care nu permite momentan cursuri la zi.
Cursantii vor avea astfel acces la suport interactiv suplimentar de la distanta si posibilitatea de a-si sustine examenele prin lucrari de evaluare trimise online.
Cursurile virtuale vor avea loc saptamanal, incepand cu 18 mai, timp de 8 saptamani, cu sesiuni online de cate doua ore, pe langa suportul la distanta cu webinare saptamanale, lectii interactive, podcasturi si suport individual cu tutori din Marea Britanie pentru lucrarea aplicata.
Programul virtual este costa 520 lire + TVA, adica aproximativ 3360 lei cu TVA inclus, pentru un modul de sase luni de training. Numarul de participanti va fi limitat, pentru a asigura calitate si interactiune celor inscrisi.
Pentru a finaliza un program de certificare complet, cursantii trebuie sa parcurga si sa promoveze cu succes trei module de certificare.
Evaluarea se face de catre Chartered Institute of Marketing, care asigura si certificarea internationala.
Primii inscrisi vor putea finaliza un prim modul si sustine probele de evaluare in noiembrie 2020.
Un program complet se poate parcurge intr-un interval cuprins intre 18 luni si doi ani.
Cursurile sunt disponibile pentru Diploma Profesionala in Marketing, Diploma Profesionala in... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 16:41
Una din scolile care s-a adaptat rapid noului context provocat de COVID-19 este Logiscool, Scoala Internationala de Programare pentru Copii si Adolescenti. In mai putin de o saptamana, Logiscool si-a transformat o parte din cursuri in format online si a luat masuri astfel incat copiii sa poata continua activitatea chiar de la ei de acasa.
Elevii din cele 35 de centre Logiscool din Bucuresti si din tara vor putea participa si la sesiunile online LIVE alaturi de instructori, care isi propun sa recreeze atmosfera si interactiunea din salile de curs. Peste 30 de instructori din echipa Logiscool au dedicat mai bine de 200 de ore pentru a crea noile tutoriale video inregistrate, care sunt disponibile deja elevilor.
Echipa Logiscool lucreaza si la un program de responsabilitate sociala prin care sa sprijine cu burse cursantii care provin din familii ale caror venituri au fost afectate din cauza pandemiei de COVID-19.
Logiscool Romania, Scoala Internationala de Programare pentru Copii si Adolescenti, ofera elevilor inscrisi din toata tara cursuri online pentru a putea continua procesul de invatare, in contextul inchiderii scolilor, ca masura de preventie impotriva raspandirii noului coronavirus. Cursurile Logiscool au fost suspendate in data de 11 martie, odata cu inchiderea scolilor publice.
Noile cursuri online: Sesiuni live si tutoriale video inregistrate
Pentru a mentine interactiunea dintre elevi si instructori, incepand din aceasta saptamana, elevii inscrisi... mai mult
Marti, 24 Martie 2020, ora 10:38
Desi Romania a avut mereu rezultate bune la olimpiadele de matematica si informatica si furnizeaza cei mai multi specialisti IT la nivel european, tara are un deficit anual de peste 15.400 de specialisti IT.
Un studiu realizat de Codecool, scoala de programare si companie de sourcing de viitori programatori si Brainspotting (agentie de recrutare), dezvaluie faptul ca avem anual doar 9.500 de absolventi IT, care nu pot acoperi nevoia pietei de angajare. Studiul si datele aferente pot fi parcurse in intregime pe blogul companiei.
Pentru a gasi solutii la rezolvarea acestei crize de specialisti IT, Codecool si Brainspotting au stat de vorba cu 47 de companii, lideri in domeniul IT - cum am ajuns in aceasta situatie si care sunt posibilele directii de actiune sunt cateva din intrebarile la care acest studiu raspunde.
Romania - o tara cu un potential imens in sectorul IT
Desi studiul arata o lipsa vadita a specialistilor in piata nationala, potentialul tarii noastre in acest sector este enorm si se datoreaza, in primul rand, oamenilor.
Capacitatile intelectuale si de asimilare ale romanilor sunt peste medie. Si sunt dovezi clare pentru a sustine aceasta afirmatie:
Romania nu a ratat nicio olimpiada de matematica din 1958: prezenta noastra la Olimpiada Internationala de Matematica a fost constanta, din 1958, fara sa ratam nicio editie. Mai mult, romanii sunt premiati foarte des la olimpiadele de informatica si in ultimii ani tara noastra a fost sursa celor mai... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 14:25
Intr-o lume in care chiar si in IT angajatorii duc lipsa de forta de munca si intr-o tara in care educatia nu este tocmai punctul forte, unii parinti stiu ce trebuie sa faca pentru a transforma pasiunea celor mici pentru ecrane in meserie de viitor: sa le ofere copiilor accesul la cursuri de programare.
Iata, asadar, ca dupa doar un an si jumatate de la lansarea in Romania, Logiscool a ajuns in topul cursurilor extracurriculare preferate de copii, ajungand in toamna la peste 10.000 de elevi care invata programare, robotica si alte competente digitale.
Dupa lansarea primei scoli pe piata romaneasca in februarie 2018, interesul pentru acest tip ce cursuri a crescut exponential, astfel ca prin regimul de franciza, intr-un interval de mai putin de 2 ani, Logiscool a ajuns la peste 25 de centre la nivel national.
Multe dintre ele au fost deschise cu investitia parintilor cu posibilitati, multumiti de rezultatele copiilor lor.
"Ne bucuram ca Logiscool Romania a inregistrat o crestere foarte rapida, ceea ce arata un interes tot mai mare al copiilor dar si al parintilor din Romania fata de competentele digitale", transmite Dana Banica, Manager Logiscool Romania.
Curriculum si oferta educationala este constant actualizata conform standardelor internationale si a preferintelor din randul copiilor, de catre o echipa de specialisti.
Pentru semestrul care urmeaza sa inceapa, Logiscool a pregatit cursuri care combina armonios jocul cu principiile de programare si... mai mult
Vineri, 30 August 2019, ora 15:43